20 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Darbecileri yargılayamadık

BOLU Valisi Halil İbrahim Akpınar, “Aradan geçen uzun yıllara rağmen, zaten pek de iyi olmayan demokratik hayatımıza tecavüz eden darbecileri yargılayamadık, bu millete reva gördükleri yargısız infazların, işkence ve kötü muamelelerin hesabını soramadık” dedi.

Abant Platformu’nun açılışına katılan Vali Akpınar, yaptığı konuşmayla dikkat çekti. Türkiye’nin demokratik yollarla yapılan bir anayasayla değil, 1960’tan itibaren içselleştirmek zorunda kalınan darbelerin ardından oluşturulan antidemokratik anayasalarla yönetilmek durumunda kaldığını belirten Vali Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün demokratik hayatımızın önündeki en büyük engel hiç şüphesiz, darbeci generallerin anayasasıdır. Mevcut anayasa, halkın iradesini pek fazla önemsemeden, oligarşik bürokrasinin vesayetinde sınırlı bir demokrasi öngörmektedir. Temel felsefesi, kurulması hayal edilen, istenilen rejime sadık siyasi partilerin, halkın çoğunluk oyunu alıp iktidara gelemeyeceği varsayımı üzerine kuruludur. Mevcut anayasa ve ilgili mevzuat ile ‘Halkın iradesi sonucu oluşan Meclis’in ve hükümetin elini kolunu bağlayıp, iktidarı bir türlü muktedir konuma getirmeyecek mekanizmalar yoluyla, oligarşikjakoben bürokrasi hakimiyeti sürdürülmelidir.’ düşüncesini sürekli hakim kılacak kurum ve düzenlemeler getirilmiştir.”

Vali Akpınar, askerî gücün yürütmesi ve yargısıyla paralel biçimde örgütlendiğini ve adeta bağımsız olduğunu söyledi. ‘Jakoben bürokrasi’nin hükümeti amiri gibi değil, bayındırlık hizmetleri yapan, memur istihdam eden, harcamalarına kaynak bulan, bütçelemesini yapan muhasebe müdürü gibi gördüğünü vurgulayan Akpınar, bu kesimin harcadığı paraların hesabının sorulmasından da pek hoşlanmadığını söyledi.

Konuşmasında 27 Mayıs ihtilaline de değinen Bolu Valisi, “Düzmece yargılama sonucu katlettikleri Başbakan ve iki bakanın acısını bile yüreğimize gömdük. Ülkemizde halkın iradesini bir türlü içine sindiremeyen kişi ve gruplar, içinde bulunduğumuz bu dönemde bile hala Baas Rejimi ya da bir çeşit Pol Pot Rejimi özlemiyle hükümeti devirmeyi, binlerce kişiyi yok etmeyi planlıyorlar. Bu kişi ve gruplar, halkın iradesine karşı plan yapmaktan ne usanıyorlar, ne de utanıyorlar. Her türlü kanunsuz, ahlaka mugayir yol ve yöntemi kullanmakta bir sakınca görmüyorlar. Üstelik geçmişte bu işleri yapmış olanların cezalandırılması bir yana, ödüllendirilmiş olmaları bu gibi kişileri teşvik ediyor” şeklinde konuştu.

Çağrısının demokrasi, insan hakları, özgür toplum ve evrensel hukuk ilkeleri konusunda mevcut durumu beğenmeyen herkese olduğunu kaydeden Akpınar, “Ülkemizi jakoben bürokrasinin paşa gönlünden koptuğu kadar değil, sonuna kadar demokrasiye kavuşturalım. Peki biz demokratik bir anayasaya ve akabinde buna uygun mevzuata sahip olabilir miyiz?” sorusuna da İngilizce olarak “Yes, we can!” yanıtını verdi. Akpınar şöyle devam etti:

“Evet, biz yapabiliriz. Çünkü biz haklıyız. Ülkemize ve insanımıza çoktandır hak etmiş olduğu demokratik anayasayı ve evrensel normlara uygun hukuk düzenlemelerini getirebiliriz. İnsanımızı “yarı demokrat, az özgür ülke vatandaşı olma” mahcubiyetinden kurtarıp, “tam demokrat, en özgür ülke vatandaşı olma” gururuyla tüm dünyada arzı endam ettirebiliriz. Ülkemizi özgür ve huzurlu insanların yaşadığı özgürlükler ülkesine dönüştürebiliriz.Avrupa Birliği yolundaki bir ülke olarak, evrensel hukuk kurallarını sağlayan, demokratik hak ve özgürlükleri garanti altına alan, hiçbir vatandaşımızın etnik kökeni, dini inancı, mezhebi, düşüncesi, kılık kıyafeti vb. nedenlerle horlanmadığı, ayrımcılığa tabi tutulmadığı ya da yüceltilmediği sivil ve yeni bir anayasaya ve diğer hukuki düzenlemelere sahip olabiliriz.Bu ülke hepimize yetecek kadar büyüktür.Ve bu ülke hepimizi mutlu edecek kadar güzeldir.” Vali Akpınar’ın konuşması uzun süre alkışlandı.

20.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbecileri yargılayamadık

  DEMOKRASİ HÜRRİYETİ SAVUNUR

  “Belge” Türkiye’ye itibar kaybettiriyor

  Darbeye karşı daha fazla demokrasi

  Vekillerin maaşı 37. sırada

  Koç: AB üyeliği gündemden düştü

  Demirel sonra konuşacak

  Turistlere Tabiat Risalesi dağıtılacak

  Yasak Kur’ân sevgisini engelleyemedi

  KESK: Türkiye’nin yeni bir reçeteye ihtiyacı var

  Kayıp baba oğul için Lice’de kazı yapılacak

  Kızıltepe’deki öldürülme meşru müdafaa

  Gediz Fırkateyni Somali’ye uğurlandı

  Denizde 650 mermi bulundu

  Yargı, ön ödemeli sayaç uygulamasını durdurdu

  Akdeniz’de deprem

  Keneden ölümler 19’a yükseldi

  İBB Genel Sekreterliğine Baştürk getirildi

  Öğrenciler dinlenemeyecek

  Ardahan’da, dolunun verdiği zarar araştırılacak

  Köln’de, Nurun bayramı

  KAPİTALİST SİSTEM AHLÂKI VE MANEVÎ DÜZENİ BOZUYOR

  Sigarada resimli uyarı

  Siyah üzüm tıbbın hizmetinde

  Katkısız tam buğday unu kanser riskini önlüyor

  NASA, aya insansız araç gönderdi

  Marsta gölün izleri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.