20 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

DEMOKRASİ HÜRRİYETİ SAVUNUR

Tarihçi yazar Kemal Karpat, Türkiye’nin demokraside bir geçiş sürecinde olduğunu dile getirerek, demokratikleşme yolundaki engellere dikkat çekti. “Demokrasi insanın hür doğduğuna, eşit olduğuna inanan bir sistemdir. Orta sınıfların rejimidir” diyen Karpat, elit kültürün halkı gütme amacını devam ettirdiğini söyledi.

ORDU ELİT DÜŞÜNCENİN TEMSİLCİSİ

Bugün, bu düşüncenin temsilcilerinden biri ordu ve bazı sivil bürokrasinin olduğunu belirten Karpat, “Bu felsefenin demokrasiyle, ilerlemeyle bağdaşmayacağının mutlaka anlaşılması gerekmektedir” dedi. Kemal Karpat, sorunun aşılması için müesseler ve siviller arasında diyaloga ihtiyaç olduğunu belirtti.

Elitlerle demokrasi olmaz

n ABANT Platformu’nun “Demokratikleşme: 12 Eylül’den AB’ye Siyasi Partiler’ toplantısı Bolu’nun Abant beldesinde başladı. Toplantıda konuşan ünlü tarihçi yazar Kemal Karpat, elit kültürün halkı gütme amacını devam ettirdiğini savundu. Toplantının açılışında konuşan Abant Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Levent Köker, Türkiye’nin demokrasi ve siyasî partilerin olmadığı 12 Eylül sürecinden Avrupa Birliği kimliği etrafında ifade edilen tam demokrasiye doğru gidiş içerisinde olduğu’ tesbitinde bulundu. Köker, son günlerde yaşanan oların, 12 Eylül’ün doğrudan veya dolaylı olarak benzerlerinin tekerrür etmemesi için ne kadar çok çalışılması gerektiğini de ortaya koyduğunu vurguladı. Ünlü tarihçi yazar Kemal Karpat da Türkiye’nin demokraside bir geçiş sürecinde olduğunu dile getirerek, demokratikleşme yolundaki engellere dikkat çekti. “Demokrasi insanın hür doğduğuna, eşit olduğuna inanan bir sistemdir. Orta sınıfların rejimidir” diyen Karpat, elit kültürün halkı gütme amacını devam ettirdiğini savundu. Son 2025 yıldan beri Türkiye’nin güdümlü demokrasiden gerçek demokrasiye yol aldığını belirten Karpat, “Bundan sonra yapılması gereken demokrasiyi güçlendirip, beslemek ve halkın temel kültürü arasına sokmaktır” şeklinde konuştu. Demokratikleşme önündeki engellerin insanın hür doğduğuna ve eşit olduğuna inanmayan gruplardan geldiğine dikkat çeken Karpat, “Demokrasi halkın arasında kökleştikçe, halkın hala bir çobana ihtiyaç duyduğunu düşünerek mutlaka ‘çoban olma’ isteklerine devam etmektedirler. Bugün bu düşüncenin temsilcilerinden biri ordudur” dedi. Karpat, burada asıl sorunun ordu ve bazı sivil müesseselerdeki elit felsefe olduğunu savunarak, “Bu felsefenin demokrasiyle, ilerlemeyle bağdaşmayacağının mutlaka anlaşılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.

DEMOKRATİKLEŞME İÇİN ORDUYLA DİYALOG KURULMALI

Sorunun çözümü konusunda orduyu temsil eden kişilerle diyalog kurulması gerektiğini ifade eden Karpat, şöyle devam etti: “Orduyu, karşına alarak durmadan tehdit etmekle bir yere varamazsınız. Nereden başlanır bilmiyorum fakat bir diyalog kurma teşebbüsü yapılmamıştır.

Ordu bu ülkenin en önemli temellerinden, varlığının garantilerinden birisidir. Orduyla demokratik diyalog kurmak, demokrasiyi güçlendirir; memleketin temellerine bir kat daha güç vermiş olur.” Demokratikleşme önündeki diğer engellerin de yorumlar yaparak mevcut kanunların hükmü ve mânâsını değiştiren yargı ve Türkiye’de bir türlü gelişmeyen muhalefet olduğunu belirten Karpat, halkın seçtiği iktidarın bugün kendisine verilen gücü tam mânâsıyla kullanamadığını ifade etti.

20.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbecileri yargılayamadık

  DEMOKRASİ HÜRRİYETİ SAVUNUR

  “Belge” Türkiye’ye itibar kaybettiriyor

  Darbeye karşı daha fazla demokrasi

  Vekillerin maaşı 37. sırada

  Koç: AB üyeliği gündemden düştü

  Demirel sonra konuşacak

  Turistlere Tabiat Risalesi dağıtılacak

  Yasak Kur’ân sevgisini engelleyemedi

  KESK: Türkiye’nin yeni bir reçeteye ihtiyacı var

  Kayıp baba oğul için Lice’de kazı yapılacak

  Kızıltepe’deki öldürülme meşru müdafaa

  Gediz Fırkateyni Somali’ye uğurlandı

  Denizde 650 mermi bulundu

  Yargı, ön ödemeli sayaç uygulamasını durdurdu

  Akdeniz’de deprem

  Keneden ölümler 19’a yükseldi

  İBB Genel Sekreterliğine Baştürk getirildi

  Öğrenciler dinlenemeyecek

  Ardahan’da, dolunun verdiği zarar araştırılacak

  Köln’de, Nurun bayramı

  KAPİTALİST SİSTEM AHLÂKI VE MANEVÎ DÜZENİ BOZUYOR

  Sigarada resimli uyarı

  Siyah üzüm tıbbın hizmetinde

  Katkısız tam buğday unu kanser riskini önlüyor

  NASA, aya insansız araç gönderdi

  Marsta gölün izleri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.