21 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Avrupa ve Ortadoğunun evlerini ‘Donat’ıyorlar

İSTANBUL İhracatçı Birlikleri’nden 2008 Yılı İhracat Ödülü’nü ve Uluslar arası AB Kalite Ödülü’nü alan Donat Mobilya geçen yıl küresel krize rağmen ihracatını yüzde 40 arttırdı.

İnegöl’deki fabrikaları için bir basın turu düzenleyen Donat Mobilya yetkilileri, krizde nasıl büyüdüklerini anlattı.

Küresel krize rağmen ihracatta geri adım atmadıklarını belirten şirketin Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Boztepe, “AB ülkeleri küresel krizden hayli etkilenmiş olmasına rağmen 2008’de yurtdışında bir düşüş yaşamadık. Geçen yıl 3,3 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. 2008’in ilk beş ayında 1,2 milyon dolar olan ihracatımızı bu yılın ilk beş ayında 1,9 milyon dolara çıkardık. Böylece global krize rağmen yılın ilk altı ayında ihracatta yüzde 58,3 büyümeyi yakaladık. Yıl sonu ihracat rakamımızı geçen yıla göre yüzde 38 artışla 4,5 milyon dolar olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Yurtdışındaki başarılarının sırrını da anlatan Boztepe şöyle konuştu: “Yurtdışı pazarındaki başarımızın sırrı, her ülkeye farklı ürünlerle girmekte yatıyor. Küresel düşün, yerel davran stratejisiyle hangi ülkenin pazarına girersek o ülkenin tüketicisinin beklentisini, beğenisini ve alım düzeyini tesbit edip o doğrultuda tasarım ve üretim aşamasına geçiyoruz. İhracat yaptığımız Ortadoğu ülkeleri ile önemli ticarî ortaklıklar ve satış noktaları sağladık. Tahran’da 6 bin metrekarelik bir teşhir mağazası açtık.” Belçika’da Donat Euro adıyla bir ortak pazarlama şirketi kuran firma, buradan Avrupalı tüketicilere yönelik çalışmalar yürütüyor. Şirketin yurtiçinde de 708 satış noktası bulunuyor.

Uzaktan kumandalı yatak odası

DONAT Mobilya Genel Müdürü İrfan Aydınlı ise büyümeyle paralel olarak fabrika alanlarını da genişlettiklerini ifade etti. Aydınlı şu bilgileri verdi: “İnegöl Yenice’de olan üretim sahamızı 2005’te 11 bin metrekare iken, 2007’de 28 bin metrekareye çıkardık. 2008’de başlattığımız 42 bin metrekarelik bir üretim sahası inşaatı ile bu yıl toplam 70 bin metrekarelik bir üretim alanına sahip olmuş olacağız. Böylece mevcutta 360 olan istihdam sayısını da 500’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” 2009 büyüme hacmini 2008’e oranla yüzde 20 arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Aydınlı, 2005 yılında HOLL ve 2006 yılında da Dodi Genç Odası’nı ek markalar olarak bünyelerine katarak ürün çeşitliliği konusunda uzmanlaşma yoluna gittiklerini bildidi. Aydınlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir karlı büyümenin, yenilikçi üretim ve AR-GE’den geçtiğine inanıyoruz. Buradan hareketle bugüne kadar eşine az rastlanır yeni bir model olan ‘uzaktan kumandalı yatak odası’nı tasarladık. Her hafta yeni bir ürünümüz çıkıyor. AR-GE’yi bırakmıyoruz. Sıçramamızın en büyük etkilerinden biri AR-GE’ye yaptığımız yatırımdır.”

ÜMİT KIZILTEPE

21.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Memurun tatile gitmesi hayâl oldu

  Avrupa ve Ortadoğunun evlerini ‘Donat’ıyorlar

  KOBİDER’den Karadeniz’e yatırım dâveti

  Gazelli, Nafto serisini satışa sundu

  THY, 7 Airbus A-330 alıyor

  Peugeot’da kampanya

  ÖTV farkını Fiat ödeyecek

  Anız, verimi düşürüyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.