24 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Kudüs’te bir zamanlar huzur vardı

İSLÂM Konferansı Örgütü İslâm Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Suriye’de gerçekleştirilen Osmanlı Döneminde Kudüs Kongresi ve Fotoğraf Sergisi büyük ilgi gördü. Osmanlı döneminde Kudüs şehrinin tarihî yapısı, mimarisi ve hoşgörüsünün ele alındığı kongreye, Suriyeli vatandaşların yanı sıra bir çok akademisyen ve din adamı katıldı. Katılımcılar Osmanlı döneminde tarihî Kudüs şehrinde huzurun hakim olduğu fikrinde birleşti.

IRCICA ve Suriye Kültür Bakanlığı ortaklığı ile Suriye’nin başşehri Şam’da Osmanlı döneminde Kudüs şehrinin konumu ve durumunu anlatan toplantı düzenlendi. Programa, Suriye Kültür Bakanı Riyad Nasan Ağa, Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, IRCICA Genel Müdürü Halit Eren, Rum Ortodoks Matranı Luka El Huri, Halep Süryani Ortodoks Matranı Yuhanna İbrahim, Filistin Yönetimi Baş kadısı Yesir Recep Temimi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şam’daki Esad Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program ilk olarak konuşmalarla başladı.

Programda söz alan Filistin Baş kadısı Yasir Recep Temim Kudüs’ün Müslümanlar için hayatî bir önemi olduğunu vurgulayarak,” Kudüs Müslümanların son kalesidir. Kudüs düşerse tüm İslâm âlemi düşer” dedi.

Ardından söz alan Suriye Kültür Bakanı Riyad Nasan Aga ise Kudüs’ün hatıralarının yaşatılıp korunması gereğine işaret ederek, Osmanlı döneminde şehrin bir huzur şehri olduğunu söyledi. Osmanlının Kudüs şehrine ayrı bir önem verdiğinin altını çizen Bakan Aga, “Burada Sultan Abdülhamidi anmadan geçemeyeceğim. Sultan Abdülhamid döneminde Yahudiler gelip yerleşim yeri için Kudüs’ten toprak istedikleri zaman, ‘Benim cesedim çiğnenmeden asla toprak verilmez demişti’ maalesef öyle de oldu. Sultan Abdülhamidin bu sözünü saygıyla anıyoruz” dedi.

IRCICA Genel Müdürü Halid Eren de, Osmanlı döneminden çeşitli örnekler vererek Osmanlının Kudüs şehrine verdiği önemi ve bu şehre yapılan hizmetleri anlattı. Yapılan konuşmaların ardından Eren, Suriye Başbakanı Naji Otriye iletilmek üzere Suriye Kültür Bakanı Agaya, Osmanlı döneminde Sultan Abdulhamid’in Kudüs ile ilgili fotoğraflarının yer aldığı albümü hediye etti. Ardından Fotoğraf sergisi açıldı. Sergide Osmanlı döneminde Kudüs şehri ile ilgili birbirinden ilginç fotoğraflar yer aldı. Fotoğrafların yanı sıra Yahudiler tarafından Siyonizmin kurucusu Teodor Hertz’in Osmanlı’ya Filistin’de toprak verilmesi karşılığında Osmanlıya malî kaynakların yapılacağı ile ilgili mektupları, Kudüs şehrini aydınlatılması için elektrik santrali kurulması gibi bir çok tarihe ışık tutacak belge yer aldı. Büyük ilgi çeken sergiyi gezen vatandaşlar tarihî Kudüs şehrinin eski fotoğraflarına bakarak adete zamanda yolculuk yaptı.

IRCICA Genel Müdürü Halit Eren, IRCICA olarak geçen sene ikinci meşrûtiyetin yüzüncü yılı münasebetiyle İstanbul’da bir kongre yaptıklarını kongreye katılan Suriye Kültür Bakanı Aga tarafından Osmanlı dönemi Kudüs ile ilgili bir programın yapılması teklif edildiğini söyledi. Eren, "Suriyeli Bakan Aga Osmanlı’da Sultan Abdülhamid döneminde Yahudilerin Filistin’de toprak almalarına yönelik gösterdiği tepkiden övgüyle bahsetti. Sayın Bakan, Sultan Abdülhamidin hakkının teslim edilmediğini ifade ettiler. Bunun için böyle bir program yapmayı teklif ettiler. Bizde uygun gördük. Burada Sultan Abdülhamid döneminde yapılan faaliyetleri anlatan Osmanlı Döneminde Kudüs Kongresini yaptık. Oldukça büyük bir ilgi gördü” şeklinde konuştu. Şam/ cihan

24.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kudüs’te bir zamanlar huzur vardı

  Hasan Paşa turizme kazandırılsın

  “Ötekiler”i çektiler

  Antakya Medeniyetler Korosu, AP’ye konser verecek

  Türk film yapımcılarını FİYAB temsil edecek

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.