27 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Irak’ta Amerikan kültürü kalıyor

Amerikan askerleri Irak’tan 30 Haziran’a kadar çekilmiş olacak, ancak bazı Iraklılara göre “Amerikan esintisi” ülkede kalmaya devam edecek. Iraklılar hem Amerikalılardan nefret ediyor, hem de ABD’de yaşamanın hayalini kuruyor.

AMERİKA, IRAK’TA KALICI

BAĞDAT'TAKİ Şanbender kahvehanesinde Iraklı Cafer Bayırga (25), hemşehrilerinin “ikilemde olduğunu” belirtiyor. Bayırga’ya göre Iraklılar hem Amerikalılardan nefret ediyor, hem de ABD’de yaşamanın hayalini kuruyor. Diplomat olma yolunda ilerleyen Bayırga, “Bir Amerikan askeri öldüğünde seviniyoruz, ancak ABD’ye gidip orada yaşamanın hayalini kuruyoruz, çünkü onların hayat tarzından etkileniyoruz” diyor. Bağdat Üniversitesinde öğrenim gören Şeyma Ali (20) ise, “Stil değişti, daha hafif makyaj yapıyoruz, kıyafetler daha rahat, hatta yürüme şekli bile değişti” diye anlatıyor. Ali’nin arkadaşı kot etekli Merve de (21), Arapça alt yazılı Amerikan filmleri ve dizilerine hayranlık duyduğunu ifade ediyor. Merve, en çok Seinfeld ve Friends dizilerini, “Ophrah Winfrey Show” ve “Doctor Show” programlarını sevdiğini söylüyor.

Biyoloji öğrencisi Şemsi Haytam (20), “Arap filmleri sıkıcı, Amerikalılarınkilerse merak uyandırıcı. Özgürlük ortamı var. ABD, yaşamak istediğim bir ülke” derken, tüccar mahallesi Kerrada’da Beşir Adnan (29), Iraklıların Amerikan filmlerine olan hayranlığını doğruluyor. Adnan, “Her ay, 200 Arap, 50 Avrupa DVD’si satıyoruz. Sattığımız Amerikan DVD’sinin sayısıysa 650. ABD’de ilk 10’da ne varsa aynı anda bizde de oluyor” diye anlatıyor.

Irak’ta Arap filmleri yerini Amerikan filmlerine bıraksa da Irak müziği hâlâ revaçta. Müzik dükkanının sahibi Dia Nimnim, “Burada daimi yıldız Hüssam el Rassam” diyor. Rassam, şarkılarında ölümlerden, yıkımdan ve Şii ile Sünnilerin kaybettikleri dostluğu yeniden bulmalarından bahseden bir şarkıcı. Ancak Rassam’ın da ne kadar kalıcı olduğu şüpheli, çünkü Nimnim, “çok genç olanların rap CD’si aldığını” belirtiyor. “Havla Fashion” adlı butiğin sahibi ise kıyafetlerde Amerikan ya da Türk dizilerinden etkilenildiğini, kadınların, oyuncuların giydiği pantolonların aynısından satın aldıklarını ifade ediyor. Sokaklarda “Amerikan askerlerinin esintisine” rastlanmadığını söyleyenler de var. Ancak tüccar Um Nur’un (40) sözleri şüphe uyandırıyor: “10 yıldır onları sadece üniformalı gördük. Onlar etkilediği için diye değil, sevdiğimiz için kamuflaj giyiyoruz.” Sadr şehrinde de durum farklı değil. Fotoğrafçı Ali (30) “İlk kez kısa pantolon giydiğimde Mehdi Ordusu’ndan bir arkadaşım bana nutuk attı. 6 ay sonra onun da üzerinde aynısından vardı” diye anlatıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’ya benzediği için Obama Hüseyin adı takılmış kuaför Hüseyin (22), müşterilerinin dergilerde gördükleri “Spiky” ya da “Spiral” kesimlerden istediğini söylüyor. Amerikan birlikleri Irak şehirlerinden en geç 30 Haziranda çekilmiş olacak. 2003’ten 1 Haziran 2009’a kadar 100 bin 867 sivilin öldüğü Irak’tan ABD’nin tamamen çekilmesi ise 2011 sonunu bulacak. Artık askerlerin yerini “Amerikan tarzının” aldığı şehirlerin sokaklarında 750 bin Iraklı asker ve polis görev yapacak.

27.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta Amerikan kültürü kalıyor

  Lavrov: İran’da demokrasi işliyor

  Avrupa’da ateist propagandaya tepki

  “İran seçimlerinde hile yok”

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.