29 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Yazın beslenmeye dikkat

HARRAN Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, yaptığı açıklamada, yaz sıcaklarının başlamasıyla birlikte insanlarda birtakım rahatsızlıkların kendini göstermeye başladığını söyledi.

Sıcak hava sebebiyle vücutta sıvı kaybının arttığını, o sebeple beslenme açısından bazı önlemlerin alınmasını gerektiğini ifade eden Hayoğlu, yaz sıcaklarının etkisini hissettirdiği bu günlerde her öğünde meyve ve sebze ile ceviz, fındık ve fıstık gibi gıdaların belirli miktarda tüketilmesinin vücudun direncini arttırdığını kaydetti.

Prof. Hayoğlu, özellikle çocuk, yaşlı, hamile ve hasta kişilerde sıcağın ve su kaybının etkisinin daha güçlü hissedildiğini, bu olumsuz etkenlerden kurtulmak veya en az zararla atlatabilmek için sıcak yaz günlerinde özellikle ağır ve yağlı yiyecekler ile açıkta satılan ve bekletilen yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Sıcak havada açıkta bırakılan yiyeceklerin gıda zehirlenmelerine yol açma ihtimalinin çok yüksek olduğuna değinen Prof. Dr. Hayoğlu, şunları söyledi: ‘’Yazları sık görülen güneş çarpması ve sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklardan korunmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu dönemde özellikle meyve ve sebzelerle hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. Kızartma türü yiyecekler yerine ızgara ve haşlama gibi besinler ile hafif tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca ana öğünlerin yanında iyi yıkanmış bol domatesli ve yeşillikli salataların tüketilmesi çok yararlı olacaktır.’’

PROF. DR. İbrahim Hayoğlu, sıcakta terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının telafi edilmesinin sadece hasta ve çocuklar için değil tüm canlılar için önem taşıdığına dikkati çekti. Bunun için yetişkin bir insanın günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen göstermesi gerektiğini anlatan Hayoğlu, ayrıca karpuz gibi bol sulu meyvelerin yanı sıra bitki çayları, ayran, taze sıkılmış meyve sularının bu dönemde daha çok tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Sıcak çay tüketiminin hararetin dengelenmesi ve sıvı alımı bakımından faydalı olabileceğine işaret eden İbrahim Hayoğlu, çocuklarda ve yaşlılarda susuzluğun hissedilmesi ve karşılanması yetersiz olduğundan bu kişilere kendileri istemese bile yakınları tarafından arada bir su verilmesi gerektiğini aktardı. Yaz döneminde doğal maden sularının tüketiminin vücudun su ve mineral dengesinin karşılanması açısından önemli olduğunu ifade eden Hayoğlu, ‘’maden suyu ile meyve suyu veya ayranın karıştırılmasıyla popüler ve daha kolay içilebilir serinletici içecekler elde edilebilir. Sonuç olarak yaz aylarında ağır ve yağlı besinlerden kaçınmak, yeterli ve dengeli beslenmek, bol meyve ve sebze tüketmek ve bol sıvı alımı sağlığımız açısından faydalı olacaktır’’ şeklinde konuştu.

29.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Gerçek-sahte tartışması psikolojik

  ERGENEKON SAVCILARINI RAHATLATIR

  Ordu, darbeler için özür dilemeli

  Gerçek demokrasi için darbeciler yargılanmalı

  Askere sivil yargı, mutabakatla çıktı

  Benzin ve mazot ucuzlasın

  Isparta’da Bediüzzaman Mevlidi coşkusu yaşandı

  Yatay geçiş izinini senotolar verecek

  Beyoğlu’nda uyuştucu operasyonu

  Otomotivciler 2010’dan umutsuz

  Kritik randevu bugün

  KUR’ÂN KURSLARINA YOĞUN BİR İLGİ VAR

  Yıldırım isabet eden kişi öldü

  İki yük gemisi Ege Denizi’nde çarpıştı

  Trafiğe sivil takip

  Mangal yangına dönüşmesin

  Yazın beslenmeye dikkat

  Van’ın lezzetli mutfağını Evliya Çelebi anlatıyor

  Diyabet ciddiye alınmıyor

  Yılda 2 milyon el yaralanıyor

  Hikâye fotoğrafçıları özel anları anlatıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.