23 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Türkİye’nİn yenİ gözdesİ Afrİka

Hükümetİn 2005 yılını “Afrika Yılı” ilân etmesiyle başlayan, geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün inisiyatifiyle 50’ye yakın Afrika ülkesinin cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan düzeyinde katılımıyla yapılan Türkiye-Afrika zirvesiyle devam eden ve Türkiye’nin geçici BM Güvenlik Konseyi üyeliğiyle yoğunlaşan Afrika ile ilişkiler, kıtanın 14 ülkesinde büyükelçilik açılması çalışmalarıyla yeni bir boyut kazanıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta katıldığı bir televizyon programında bazı Afrika ülkelerine bu hafta içinde büyükelçi atamaları yapılacağını söylemesinin ardından, Türkiye’nin yeni büyükelçiliklerinin nerelerde açılacağı netlik kazandı. Şimdiye kadar 13 Afrika ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye, kıt'ada 14 ülkede daha yeni büyükelçilik açarak, bu kıtaya verdiği önemi gösterecek. Gelecek dönemde Angola (Luanda), Burkina Faso (Ugudugu), Çad (Encemine), Fildişi Sahili (Abidjan), Gana (Akra), Gine (Konakri), Kamerun (Yaounde), Madagaskar (Antananarivo), Mali (Bamako), Moritanya (Nuakşot), Mozambik (Maputo), Nijer (Niamey), Uganda (Kampala), Zambiya (Lusaka) büyükelçiliklerinin yanı sıra Sudan’da Juba Başkonsolosluğunun da hizmete gireceği öğrenildi. Sayıları 53 olan ve BM’de büyük bir ağırlığa sahip bulunan Afrika ülkeleriyle ticaret alanında kaydedilen gelişmelerin de bu ülkelerde büyükelçilik açılmasını kaçınılmaz kıldığı belirtiliyor. Afrika ülkelerinin yabancı güçler tarafından işgali yüzünden, 1912 yılından itibaren uzun bir dönem sessizliğe giren Türk-Afrika ilişkileri, 1960’larda bu ülkelerinin bağımsızlığını kazanmaya başlamasıyla yeniden canlanmaya başladı. Bu çerçevede Türkiye, kıt'anın en büyük ve stratejik ülkelerinde büyükelçilikler açtı, Afrika kıt'asıyla ekonomik, kültürel ve siyasî anlamda ilişkilerini geliştirmenin yollarını aradı. Türkiye, küresel malî krizin de etkisiyle daralan ihracatını arttırmak amacıyla, yeni pazar arayışları çerçevesinde Afrika kıt'asına ayrı bir önem veriyor. 2003 yılında yürürlüğe konulan “Afrika ülkeleriyle ticarî ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi” stratejileri çerçevesinde, Afrika kıt'asıyla ekonomik ilişkilerini arttıran Türkiye, Avrupa, ABD ve diğer gelişmiş ülkelere olan ihracatında büyük düşüşlerin olduğu son dönemde Afrika ile ticaretini arttırmaya devam ediyor. Ankara / aa

Türkİye’nİn 2012 yılında Afrika ülkeleriyle arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiği kaydediliyor. Öte yandan 2000’li yıllarda başlayan ticarette yeni alternatif arayışları çerçevesinde Afrika ile ilgilenmeye başlayan Türk iş adamlarının, bu kıt'aya 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı belirtiliyor.

Afrika ülkelerine bu hafta içinde büyükelçi atamaları yapılacağını söylemesinin ardından, Türkiye’nin yeni büyükelçiliklerinin nerelerde açılacağı netlik kazandı. Şimdiye kadar 13 Afrika ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye, kıt'ada 14 ülkede daha yeni büyükelçilik açarak, bu kıt'aya verdiği önemi gösterecek.

23.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Clinton: ABD yeniden Asya’da

  Pervez Müşerref mahkemeye çağrıldı

  Gazze’de düğüne el bombası atıldı

  İsrail, Arapça kitapları ülkeye sokmuyor

  Rusya ve Çin’in ortak askerî tatbikatı başladı

  Türkİye’nİn yenİ gözdesİ Afrİka

  Sudan’da petrol sınırları yeniden çizildi

  Kenya’da minibüs faciası

  Kırgızistan’da seçim günü

  Mumbai saldırılarının sanığı idam istedi

  Erdoğan, Esad’la bir araya geldi

  Rusya’daki okullarda din eğitimi başlıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.