23 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

10 yıllık katsayı, 50 yılı mahvetti

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, YÖK Genel Kurul toplantısında alınan ‘’tek katsayı’’ uygulaması kararı ile ilgili olarak, ‘’Bu karar öğrencilerin meslekî eğitime yönelmelerini sağlayacak. 10 yıllık uygulama belki 50 senelik bir zarar verdi. Sonuçta yapılan hatanın düzeltilmesi ülkenin eğitim sürecini sıkıntıya sokan bu durumdan geri dönülmüş olması anlamında çok önemlidir.” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, YÖK Genel Kurul toplantısında alınan ‘’tek katsayı’’ uygulaması kararı ile ilgili olarak ‘’Karara imza atanların hepsini kutluyor, ülkemize de hayırlı olmasını diliyoruz’’ dedi. MÜSİAD Başkanı Vardan, ‘’10 yıldan bu yana insan haklarına karşı bir uygulamanın ve bir haksızlığın söz konusu olduğunu’’ ileri sürerek, YÖK’ün aldığı kararla bu haksızlığı giderdiğini söyledi. Vardan, iş âleminin en önemli temsilcilerinden MÜSİAD olarak, meslek lisesi mezunlarına üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması yüzünden özellikle meslekî eğitime giren öğrencilerin sayısının azaldığını ve sonuç olarak iş dünyasının meslek erbabı kişileri bulmakta zorlandığını tesbit ettiklerini bildirdi. Bu uygulamaya son verilmesi kararını ‘’geriye dönüş’’ ve ‘’doğruyu buluş’’ şeklinde değerlendirdiklerini vurgulayan Vardan, şunları kaydetti: ‘’Bu kararın tecellisi yeni baştan öğrencilerin meslekî eğitime yönelmelerini de sağlayacak. 10 yıllık uygulama belki 50 senelik bir zarar verdi. Sonuçta yapılan hatanın düzeltilmesi ülkenin eğitim sürecini sıkıntıya sokan bu durumdan geri dönülmüş olması anlamında çok önemlidir. Umarız bundan sonra insanlarımız tekrar meslekî eğitime yönelerek arzu ettikleri takdirde üniversiteye devam edebilecekler, zaten imkânlar kısıtlı herkes giremiyor, üniversiteye girememeleri durumunda da ellerinde bir meslekleri olacak. Bu da ülke ekonomisine oldukça önemli bir katkı sağlayacak.”

“Tek katsayı’’ uygulaması nasıl işleyecek?

MESLEK lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yanısıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak. Üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karara göre yeni sistemde uygulama şöyle olacak:

lYükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek

lAğırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak

lYerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak

lAdaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek

lMeslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.

23.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KRİTİK TAYİNLERDEKİ TIKANMA SÜRÜYOR

  Vekillere, ‘söylem birliğini bozmayın’

  Güneş 6.39 dakika tutuldu

  10 yıllık katsayı, 50 yılı mahvetti

  Karadeniz’de selin zararı büyük

  9 milyon kişinin silâhı var

  DEVREK BASTONUNUN TARİHİ KİTAP OLDU

  İSTANBUL BOĞAZI 360 DERECE İLE SANAL ALEMDE

  Görüntülü konuşmanın dakikası 7,75 kuruş

  Ofis alerjisine karşı basit tedbirler

  Dünyadaki 7 harika seçiliyor

  Bio enerjili fırın, elektrik de üretecek

  Online sağlık hizmeti yayılıyor

  Meslek liseleri: Artık önümüz açıldı

  Yarımağan: Soruların zorluğunda değişiklik yok

  Sıra diğer yasaklarda

  Türk Eğitim-Sen: Katsayı adaletsizliği çok canlar yaktı

  İstiklâl Caddesi’nin çevresi de trafiğe kapatılacak

  E-devlet için teknoloji bakanlığı kurulmalı

  İHH’dan Çin’e “Katliâmı durdur” çağrısı

  Başbakan Erdoğan’dan YÖK’e teşekkür

  Meslekî eğitimin önü açılacak

  28 Şubat sürecinden çıkış

  Yeni üniversiteye giriş sistemi

  Neredeyse katliâm oluyordu

  Rize’yi de sel bastı

  Erken uyarı sistemi kurulmalı

  Emeklilere maaş farkı ödemeleri başlıyor

  Tüpraş liderlik koltuğunu bırakmadı

  Metrobüs hattında 274 araç var, yetmiyor

  İki kritik dâvâ AYM’de

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.