31 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Barış fırsatı değerlendirilmeli

ABD'NİN Güney Kıbrıs Büyükelçisi Frank Urbancic, Kıbrıs sorununda mevcut sıkıntılara karşın birçok ilerleme sağlandığını ve çözüm için bir fırsat penceresi bulunduğunu, ancak bu fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağını ve şimdi çözüm yönünde önemli çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Washington’da Woodrow Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşunda konuşan Urbancic, Kıbrıs’ta etnik çatışma yaşanmadığını, sınırın açık olduğunu ve iki tarafın da çözüm için çaba gösterdiğini anlatarak, “Şimdiye kadar tam 22 güvenlik artırıcı önlem üzerinde anlaşıldı. Şimdi de Yeşilırmak sınır kapısının açılması için çalışılıyor” dedi. Urbancic, AB’nin bu yıl sonunda Türkiye’nin adaylık performansını değerlendireceğini, KKTC’de de gelecek Nisan ayında cumhurbaşkanı seçimi yapılacağını hatırlatarak, çözüm için mevcut fırsat penceresinden, bu tarihlere kadar yararlanılması gerektiğini belirtti ve “fırsat penceresi sonsuza kadar açık kalmayacak” dedi.

31.07.2009


 

BM: Görüşmeleri destekliyoruz

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs’ta müzakerelere devam eden liderlerin çabalarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Ban, düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, Kıbrıs sorununun uzun zamandır devam ettiğini, ancak son aylarda çözüm yönünde cesaret verici gelişmelerin yaşandığını, adadaki iki toplumun liderleri arasında sık aralıklarla ikili görüşmelerin yapıldığını söyledi. BM’nin iki lider arasında devam eden bu görüşmeleri güçlü şekilde desteklediğini belirten Ban, iki liderin bu kapsamda önemli ilerlemeler sağladıklarını, bunun son derece övgüye değer olduğunu belirtti. İki liderin 30’dan fazla görüşme yaptığını, müzakerelerin ilk turunu bitirmek üzere olduklarını ve güvenlik, mülk gibi çok önemli konuları ele aldıklarını belirten Ban, ‘’Umarım, liderler müzakerelerini bir an önce tamamlarlar’’ dedi.

31.07.2009


 

Talat ve Hristofyas, 39. kez bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 39. kez bir araya geldi. İki lider, Lefkoşa ara bölgedeki BM’ye ait görüşme binasına gelişlerinin ardından baş başa görüşmeye geçti.

Liderlerin, yaklaşık bir saat süren baş başa görüşmesinin ardından, görüşmeye heyetlerin de katılımıyla devam edildi. Görüşmeye, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ev sahipliği yapıyor. Liderler, geçen haftaki görüşmede birbirlerine açılış konuşmaları yaptıkları “Göç, Vatandaşlık, Yabancılar ve Sığınma” konularındaki resmi cevaplarını verdi. Müzakere sürecinde, dünkü görüşmeyle ilk tur tamamlandı ve 6 Ağustos’ta yapılacak görüşmede ikinci tura geçilmesi bekleniyor. L

31.07.2009


 

Hac öncesi kuş gribi tedbirleri arttırılıyor

SUUDİ Arabistan, hac ziyareti öncesi kuş gribiyle ilgili tedbirleri artırıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilisi Ziyad Memiş, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hafta başında ilk kuş gribi ölümü görülen Suudi Arabistan’da hastalığın ziyaretçiler yoluyla ülkeye girmesinin önlenmesi konusunda uyarıda bulunduğunu kaydetti. Memiş, sosyal hijyen, maske takılması gibi önlemler alarak hastalığın yayılma hızını sınırlamayı hedeflediklerini belirtti. Cidde havaalanı sağlık yetkilisi Muhammed El Harti ise hastalığın tespit edilmesi için ısıya duyarlı 20 kamera kullanılacağını, hava alanında geçen yıla göre yüzde 20 daha fazla sağlık çalışanı görevlendireceklerini kaydetti. Bu arada, Suudi Arabistan’ın domuz gribi ilacı Tamiflu stoklarını da yüzde oranında artırdığı belirtildi. Arap Sağlık Bakanları geçen hafta, domuz gribi salgını nedeniyle Hac ziyaretine kısıtlamalar getirilmesini kabul etmişti. Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Sağlık Bakanları ve temsilcilerinin katıldığı toplantıdan sonra DSÖ sözcüsü İbrahim El Kerdani, prensip olarak yaşı 65’in üzerinde olanların, 12 yaşından küçüklerin ve kronik hastalıkları bulunan kişilerin hac ziyaretine katılmamalarının kararlaştırıldığını söylemişti

31.07.2009


 

Ordu camiye saldırdı: 200 ölü

NİJERYA'DA ordunun, Taliban hareketi yanlısı radikal dinci militanların gittiği bir camiyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 200 olduğu açıklandı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir polis yetkilisi, Nijerya ordusunun saldırısında ölenler arasında Taliban’ın iki numaralı lideri Ebubekir Şekau’nun da bulunduğunu ve Şekau’nun 200 yandaşıyla birlikte öldüğünü belirtti. Daha önce açıklama yapan ordu komutanı Tümgeneral Salih Mayna, dün gece düzenlenen saldırıda Taliban yanlısı hareket liderinin 300 yandaşıyla kaçtığını söylemişti.

31.07.2009


 

NATO Genel Sekreteri veda etti

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Brüksel’de düzenlenen törenle görevine veda etti. NATO, Danimarka’nın eski başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in, 1 Ağustos’tan itibaren NATO Genel Sekreteri olarak 5 yıllık göreve başlayacağını açıkladı.

Son günlerde çeşitli sağlık sorunları yaşayan Jaap de Hoop Scheffer, Brüksel’deki son gününde, İttifak’ın askeri ve sivil üst düzey yetkilileri ve personeliyle vedalaştı. Jaap de Hoop Scheffer, NATO operasyonlarında hayatını kaybeden askerlerin anısını simgeleyen heykele çelenk bıraktıktan sonra İttifak genel merkezinden ayrıldı.

31.07.2009


 

Güney Osetya sınırında gerilim

GÜRCİSTAN'DAN tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’nın sınırında ateş açıldığı bildirildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Güney Osetya sınırındaki Nikozi köyünde bulunan Gürcü polis noktasına dün gece yaklaşık bir saat süresince yoğun şekilde ateş açıldığı bildirildi. Güney Osetya yetkilileri ise Nikozi köyünden kendi taraflarına ateş açıldığını öne sürdü. Ayrılıkçı bölge hükümetinin internet sitesinde yer alan açıklamada, Tshinvali’nin güneyinde iki patlama meydana geldiği, ilk belirlemelere göre Gürcistan tarafından iki kez havan topu ateşinin açıldığı kaydedildi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

31.07.2009


 

Göz boyama soruşturması

İSRAİL ordusu, geçtiğimiz yıl sonunda Filistin’in Gazze bölgesine gerçekleştirdiği Dökme Kurşun operasyonuyla ilgili bir dizi soruşturma başlattı.

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi, İsrail ordusunun farklı kaynaklardan gelen yaklaşık 100 kadar şikayet üzerine 14 farklı soruşturma açtığını yazdı. Şikayetçi olanlar arasında ise İsrail askerlerinin de bulunduğu belirtildi. Ancak İsrail ordusu, gazetede yer alan iddia hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Uluslararası Af örgütü, bu ay başında yayınladığı bir raporda İsrail’i savaş suçu işlemekle itham etmişti. İsrail’in Gazze operasyonunda büyük çoğunluğu sivil bin 400’ten fazla kişi ölmüş, 6 bine yakın kişi de yaralanmıştı.

31.07.2009


 

Ban Ki-mun’dan geç kınama

BM Genel Sekreteri Ban Ki_mun, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bu ayın başında meydana gelen şiddet olaylarını kınadığını belirtti.

Genel Sekreter Ban, Çin ve Moğalistan’a yaptığı 6 günlük ziyaretinin ardından BM’de basın toplantısı düzenledi. Ban, basın toplantısında bir gazetecinin, “Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 10 bin kişinin öldürüldüğü iddiasıyla ilgili bir soruya cevap verdi. Ban, Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki söz konusu rakamlarla ilgili kesin bilgiye sahip olmadığını söyledi. Ban, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde meydana gelen şiddetten ve insanların ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirterek, ‘’Nedeni ne olursa olsun bütün görüş ayrılıklarının şiddete başvurulmadan barışçıl biçimde çözülmesi gerektiği yönündeki evrensel ilkeyi destekliyorum’’ dedi. ‘’Bu bakımdan tüm bu şiddeti, şiddete başvuran insanları kınıyorum’’ diye konuşan Ban, rakamlarla ilgili konulara ise yeniden bakması gerektiğini belirtti.

31.07.2009


 

El Fetih ve Hamas’a arabuluculuk

TÜRKİYE'NİN Filistinli El Fetih ve Hamas geupları arasında arabulucu olmak için Mısır’dan izin istediği iddia edildi.

El Cezire kanalının, Türk hükümetinin yıllardır iki grup arasında “geleneksel arabulucu” olan Mısır’a resmi bir yazı göndererek Fetih ve Hamas arasındaki birlik hükümeti görüşmelerinde arabuluculuk istediğini duyurduğu bildirildi. İsrail kaynaklarının, El Cezire’ye dayandırdıkları habere göre Türkiye, bunun için Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile irtibata geçtiği. El Cezire’ye konuşan Filistin Yönetimi’nden üst düzey yetkililer, Türkiye’nin resmî talebinde “basına hiçbir bilgi sızdırılmaksızın Fetih ve Hamas arasında arabuluculuk yapmak istediği” ifadelerinin yer aldığını söyledi.

31.07.2009


 

Şalit bırakılmadan geçişler açılmayacak

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktalarının, 3 yılı aşkın süredir Gazze’de tutulan İsrailli asker Gilad Şalit serbest kalmadan düzenli olarak açık tutulmayacağını söyledi.

Netanyahu’nun ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ile Kudüs’de görüşmesinden sonra açıklama yapan İsrail Başbakanlığı, Netanyahu’nun, Jones’a, Şalit serbest bırakılmadan Gazze Şeridi ile geçiş noktalarının düzenli olarak açık tutulmayacağını söylediğini bildirdi.

31.07.2009


 

İsrail askerleri Filistinlilere ateş açtı

İSRAİL askerlerinin, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kasabasında Filistinlilere ait evlere ateş açtığı bildirildi.

Kuveyt haber ajansı KUNA, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınırda konuşlanmış olan İsrail ordusuna ait zırhlı araçların, sınır yakınındaki Filistinli çiftçilere ve Farheen kasabasındaki evlerine ateş açtığını duyurdu. Görgü tanıkları, yaralanan kimse olmadığını; ancak evlerin maddi zarar gördüğünü aktardı.

31.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.