31 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

ERGENEKON SANIĞI İLE AİLE DOSTU

Hakkındaki iddiaları cevaplamak üzere tertiplediği basın toplantısında, kendisine yönelik yayınlar için “yasal yollar”a başvuracağı tehdidinde bulunan Ali Suat Ertosun, sorular karşısında zorlandı. Birlikte çekildikleri resimleri yayınlanan Ergenekon sanığı Engin Aydın için “2.5 yıl beraber çalıştık ve aile dostuyuz” diyen Ertosun, “Görüşmemize özel anlamlar yüklenmesi iyiniyetle bağdaşmaz” dedi.

SORU SORAN MUHABİR ÇIKARILINCA

“İllegal örgüt mensuplarıyla görüşülmesini, bir araya gelinmesini genç savcılara önerir misiniz" diye soran Vakit muhabirinin korumalar tarafından çıkarılmasını “Terör örgütünün hedefiyim. Onun için arkadaşlar hassas davranıyor” şeklinde yorumlayan Ertosun, “İrademiz dışında oldu. Bu olayı bana mal etmeyin. Ben basın özgürlüğüne karşı değilim” diyerek, korumalar adına özür diledi.

Tehdit etti, ikna edemedi

Hakİmler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun, Özdemir Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar’ın kendi isteğiyle, öldürülmesine karışan asıl faillerin ise Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi’ne 1997 yılında, kendisi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü olmadan önce nakledildiklerini söyledi.

Ertosun, Adalet Bakanlığı Ek Binası Konferans Salonu’nda son günlerde kendisi ve HSYK hakkındaki iddialara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıyı, HSYK’nın seçilmiş üyeleri de izledi. Kendisi ve HSYK’ya yönelik sınırı aşacak şekilde maksatlı yayınlar yapıldığını ileri süren Ertosun, bu yayınların ‘’hakaret, küçük düşürme ve karalama amacıyla yapılanlar’’, ‘’Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü döneminde yapılan ‘’Hayata dönüş Operasyonu’’ dahil bir kaç olaya istinaden kurulan komplo teorileri üzerinden gerçekleştirilenler’’ ile ‘’şahsı hedef alınmak üzere HSYK’ya yönelik olanlar’’ şeklinde üç başlık altında gerçekleştirildiğini savundu.

Eleştiri amacı taşımayan hakaret etme, karalama ve küçük düşürme maksadıyla yapılan yayınlarla ilgili olarak tarafından gerekli yasal yollara başvurulacağını belirten Ertosun, ‘’Hayata Dönüş Operasyonu’’ sebebiyle Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yaptığı döneme ilişkin şahsına ve Adalet Bakanlığına ve başında bulunduğu Genel Müdürlüğe yönelik basında çıkan haberlere karşı o süreçte gerekli açıklamaların yapıldığını hatırlattı.

Ertosun, 16 Kasım 1998 tarihinde Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne atandığını cezaevlerinin ülkenin en önemli sorunlarından birini oluşturduğunu söyledi. Devletin uzun yıllar bazı cezaevlerin hakim olamadığını, buraların terör ve çıkar amaçlı suç örgütleri için okul vazifesi gördüğünü iddia eden Ertosun, cezaevlerinin adeta devlete meydan okunun yerler haline gelmesinin temel nedeninin koğuş sistemi olduğunu savundu.

F tipi cezaevlerine geçiş sürecini anlatan Ertosun, bu sistemin çok ucuz bir maliyetle gerçekleştirildiğini, 11 F tipi cezaevinin yaklaşık 40 trilyon liraya mal edildiğini söyledi.

Ertosun, cezaevlerinde reforma karşı çıkan ve koğuş sistemini kendi amaçları için uygun bulan terör örgütlerinin F tipi cezaevleri açılmadan aleyhte propaganda, eylemler, açlık grevleri ve ölüm oruçlarına başladıklarını belirterek, ancak bunların marjinal çevreler dışında kamuoyunda destek bulamadığını bildirdi.

F tipi cezaevlerinin fiziki yapı, güvenlik, personel ve hizmet servisleri bakımından uluslar arası standartlara ve insan hakları standartlarına uygun olduğunu kaydeden Ertosun, çağdaş ve modern yerler olduğunu hizmete girmeleri ile cezaevlerine ilişkin bir çok sorunun ortadan kalktığını anlattı. Ertosun, F tipi cezaevleriyle getirilen yenilikler ve bunların sonuçlarını anlattı.

DUYAR İLE İLGİLİ İDDİALAR

Ertosun, Mustafa Duyar’ın öldürülmesine ilişkin olarak da kendisine yönelik iddialar olduğunu ifade ederek, Duyar’ın cezaevinde öldürülmesinden sonra şahsına yönelik yapılan yayınlar üzerine bizzat dilekçe vererek, kendisi hakkında inceleme ve gerekirse soruşturma yapılmasını istediğini hatırlattı. Ertosun, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin yaptığı incelemede, ‘’soruşturmaya geçilmesine gerek olmadığına’’ karar verildiğini anlattı. Aynı incelemenin Afyon Cezaevindeki görevliler hakkında da yapıldığını belirten Ertosun, şöyle devam etti: "Oraya giren tabancanın ikinci müdür tarafından sokulduğu belirlenmiştir. Bu kişi ve birinci müdür hakkında gereken tedbirler uygulanmış, gereken davalar açılmıştır. Bir diğer iddia da Mustafa Duyar’ı öldürenlerin benim tarafımdan nakillerinin Afyon Cezaevine yapıldığıdır. Duyar, kendi isteğiyle adı geçenin öldürülmesine karışan asıl failler ise Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi üzerine Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi’ne 1997 yılında, yani benim Genel Müdür olmamdan önce nakledilmişlerdir. Ben, 16 Kasım 1998 tarihinde Genel Müdürlük görevine başladım. Bu nakiller benden önce gerçekleştirilmiştir.’’

FOTOĞRAFTAKİ KİŞİLERLE

GİZLİ GÖRÜŞME OLMADI

Engin Aydın’la çekilmiş fotoğraf konusunda da açıklama yapan Ertosun, şunları söyledi: “Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürü olduğum dönemde 2,5 yıl Engin Aydın’la birlikte Adalet Bakanlığı’nda çalıştım. Engin Aydın ile ailecek görüşürüz. Bizim görüşmemiz gizli bir görüşme değildi, gizli bir yerde de biraraya gelmedik. Kızılay’ın göbeğinde 4 arkadaş bir araya geldik. Dâvâlarla ilgili tek bir konuşma olmamıştır. Hakim ve savcıları değiştirmeye yönelik bir konuşma olmamaktadır. Burada fotoğraftaki kişiler değil, kim tarafından çekildiği ve çektirildiğidir. Eğer bu fotoğraf devlet tarafından çektirildiyse daha vahimdir. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’na şikâyetçi olacağım. Bu ülkede bir yargıtay üyesi, bir Danıştay üyesi takip ediliyorsa araştırılması gerekir. Ama gizlice olmuşsa, gayri yasal dinlenmişsek bana göre daha vahimdir, Türkiye’nin sorunudur. Albay Cemal Temizöz ile tanışmadım, karşılaşmadım. Can güvenliğim için Jandarma tesislerinde kaldım.”

Ertosun’un soruları cevapladığı sırada Vakit Gazetesi Muhabiri “İllegal örgüt mehsuplarıyla görüşülmesini, biraya gelinmesini genç savcılara önerir misiniz” şeklinde soru sordu. Ertosun soruyu ‘maksatlı bir soru ama nezaketen yanıt vereceğim’ şeklinde cevaplarken, korumalardan biri Vakit Gazetesi muhabirine gazeteci kimliği olup olmadığını sordu ve salondan çıkarmaya çalıştı. Bu sırada Anadolu’da Vakit gazetesinin Ankara Temsilcisi Serdar Arseven, Ertosun’a yaklaşarak, soru soran kişinin kendi gazetelerinde foto muhabiri olarak görev yaptığını söyledi. Gerginlik, Ertosun’un olaya müdahale ederek, bu kişinin salona alınmasıyla sona erdi.

Ertosun, gazetecilere, ‘’Ben sizin sorularınızı alacağımı söyledim. Ortada yanlış anlama var. Arkadaşın gazeteci olmadığı söylenmiş. Bu olaylar benim dışımda olan olaylar. Ben basın özgürlüğüne karşı değilim. Bizim irademiz dışında oldu bu olay. Bu olayı bana mal etmeyin. Gerçekten de bir takım istihbarat çalışmaları var. Canlı bomba olduğu, bir takım terör faaliyetleri olacağı söyleniyor. Arkadaşımızın hassasiyetinin buna bağlı olacağını düşünüyorum’’ açıklamasında bulundu.

31.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU

  ERGENEKON SANIĞI İLE AİLE DOSTU

  “DUYAR, PARA İSTEDİĞİ İÇİN DÜNDAR İLE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ”

  ‘Kamu çalışanları borçlu yaşıyor’

  Bağış: Bütün vatandaşlarımız eşit

  Polis Akademisi 1 Ağustos’ta ‘Kürt Çalıştayı’ düzenleyecek

  Bürokrasi azalacak

  NATO, nükleer silâhları sahiplenmedi

  Asi Nehri’nde mühimmat bulundu

  AKP, patent aldı

  KPSS yönetmeliği değişti

  Karadeniz’de yaralar sarılıyor

  Feci kazada 9 kişi öldü

  3G’de tuzağa düşmeyin

  Erzincan’da deprem

  Sigara yasağı destek gördü

  ÖSS Tercih Formları için son gün, 3 Ağustos

  Küresel ısınmaya karşı 850 km

  Domuz gribi tatil uzattı

  Keçi sütü içmediyseniz, bir düşünün!

  GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇLA FORMULA

  Böyle milyonerlik, 1 hafta sürer!

  500 yıllık hamam kültür merkezi olacak

  Ağrı deyip geçmeyin

  Eyvah! Tundralar büyüyor

  Anne karnından çalınan bebek yaşıyor!

  Elektrik direkleri güneşle çalışacak

  İrlanda’da, akıl sağlığı için broşür

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.