01 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Türkiye çözüm için model arıyor

TÜRKİYE Kürt sorununun çözümünde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Çözüme gidebilecek tüm alternatifleri değerlendiren hükümet, terör konusunda tecrübesi bulunan İspanya ve İngiltere gibi ülkelerden de istifade etmeye çalışıyor. Bu amaçla İçişleri Bakanı Beşir Atalay, geçen hafta İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan AB Adalet ve İçişleri Bakanları gayri resmi toplantısında İspanya İçişleri Bakanı ile bir araya gelerek görüş alış verişinde bulundu. İspanya İçişleri Bakanı da Türkiye’ye gelecek.

ETA (Euskadi Ta Askatasuna - Bask Vatanı ve Özgürlüğü) 1959 yılında kuruldu. Amacı, İspanya’nın Fransa’ya sınır olan kısmında yer alan BASK bölgesinde tam bağımsızlıktı. ETA’nın ilk eylemi ise 1968 yılında gerçekleşti. 1974 yılında ETA biri silahlı mücadele, diğeri siyasi-askeri kanat olmak üzere ikiye bölündü.

1978 yılında ise ETA’nın siyasi kanadı Herri Batasuna kuruldu. Bu siyasileşme sürecinin sonucunda, 1979 yılında İspanya, Bask Bölgesi’nin özerk statüsünü onayladı. İspanya’nın ayrılıkçı örgütü ETA’ya karşı uyguladığı ‘Ajuria Enea Modeli’nde temel husus ise terör örgütünü siyasi hedefine varmak için benimsemiş olduğu silahlı mücadeleden vazgeçirerek anayasal çerçevede sivil siyaset yapmaya ve topluma katılmaya ikna etmekti. Bunu yaparken de hangi siyasi görüşten olursa olsun, terörü ve şiddeti reddeden herkesi demokrasi etrafında bir araya getirdi.

Türkiye de Kürt sorununun çözümüne yönelik demokratikleşme adımlarını toplumun tüm kesimleriyle birlikte atmak istiyor. Bunu yaparken de İspanya gibi ülkelerin geçmişte yaşadığı tecrübelere de bakıyor. İspanya İçişleri Bakanı ile görüşen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İngiltere ve İspanya gibi terörü yaşamış ülkelerin tecrübelerini değerlendirdiklerini söyledi.

İspanya’nın terörle mücadele konusundaki tecrübelerinden faydalanma imkanı olabileceğine dikkat çeken Bakan Atalay, “İspanya’nın bize benzeyen yanı, onların da çok uzun süre terörle mücadele tarihleri vardır. İspanya’nın bu konuda tecrübelerinden de faydalanabiliriz. Bu anlamda bilgi değişimi olacak aramızda. Sayın Bakan, Türkiye’ye gelecek ve bunları detaylı görüşeceğiz. Hem ikili ilişkiler, hem de terörle mücadele konusundaki tecrübelerini yakından değerlendirmiş olacağız. Çalışmalarımızda çeşitli ülkelerin bu konudaki tecrübelerini inceliyoruz. Tabii o ülkelerin birikimlerini, tecrübelerini de biz iyi inceledik, değerlendirdik ve değerlendiriyoruz. Ancak hiçbir ülkenin benimsediği yöntemi ülkemize aynen uygulamak gibi bir düşüncemiz yok zaten böyle bir şey de mümkün değil. Her ülkenin kendine özgü şartları var. Biz kendimize özgü, ülkemizin ve insanımızın şartlarına uygun kendi modelimizi uygulamaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda inşallah çözüm konusunda dünyaya örnek olacak bir Türkiye modeli de biz oluştururuz.” diye konuştu. Ankara/cihan

01.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  1959’DAN 2009’A 50 YILLIK UZUN BİR YOLUCULUK

  En düşük fitre 6.5 TL

  Emekliler eşitlik istedi

  Hasan Aktunç vefat etti

  YAŞ kararları yargıya açılsın

  Bir tanık daha çekildi

  YILDIZ KEŞFİNE DAVET

  YENİ ASYA 3G İLE ARTIK CEBİNİZDE

  Belediye personeline ‘AB kriterlerinde’ eğitim

  Emekli işçi eşitlik istedi

  MASAK’a ihbar yağıyor

  Putin, 6 Ağustos’ta Türkiye’de olacak

  Yükseklik 2 bin 145 m.

  100 yıldır buğdayı su değirmeninde öğütüyorlar

  İşgalden kaçan Iraklı ressamın sergisi

  5 yıldızlı dilenci

  Bolivya’da, sirkte hayvanları kullanmak yasak

  Bayat ekmek işleri açtı

  300 bin kişi silâh kurbanı

  Bak şu kedinin yaptığına!

  YOLLAR KAN GÖLÜ

  Aktarma yapan yolculara TIR çarptı: 6 ölü 5 yaralı

  Katsayı kararını Danıştay’a götürmek meslekî eğitimi sabote etmektir

  Fındık işçileri gelmeye başladı

  Konak’ta, 6,5 ton atık pil toplandı

  İzmir’de, barajlar yüzde 100 arttı

  8 öğrenci, bütün soruları doğru cevapladı

  Çöp konteynerleri yerin altına girdi

  Türkiye çözüm için model arıyor

  Güneydoğu huzuru dört gözle bekliyor

  Yeni teknoloji suçla mücadelenin hizmetinde

  Bombalar iki yıl önce nehire atılmış

  Paris Kürt Enstitüsü yeni açılımdan memnun

  Çevre Koruma bölgeleri uyduyla takip edilecek

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.