02 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

İhracatta en iyi rakam

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat rakamlarını açıkladı. Verilere göre, Türkiye’nin 2009 yılı Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla, yüzde 27,15’lik düşüşle 8 milyar 893 milyon dolar oldu. Bu miktarın, bu yıl yakalanan en yüksek rakam olduğu belirtildi.

Türkİye’nİn Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla, yüzde 27.15’lik düşüşle 8 milyar 893 milyon dolara geriledi. Bu miktar, bu yıl yakalanan en yüksek rakam oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Temmuz ayı ihracat rakamlarını, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin Temmuz ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.15 gerileyerek, 8 milyar 893 milyon dolar olarak gerçekleşti. Büyükekşi, Temmuz ayı ihracat rakamlarının, bu yılın rekor rakamı olduğunu söyledi. İlk 7 aydaki ihracat 52 milyar 756 milyon dolar, geriye dönük 1 yıllık ihracat ise yüzde 20,37 gerileme ile 101 milyar 69 milyon dolar oldu. İhracattaki gerilemenin hızı, Haziran ayında olduğu gibi Temmuz’da da azaldı. Temmuz ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 715 milyon dolar ile otomotiv sektörü oldu. Türkiye’nin Haziran ayındaki toplam ihracatının yüzde 85,91’ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yüzde 29,63’lük düşüş ile 7 milyar 640 milyon 852 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın yüzde 11,20’sini oluşturan tarım alanında yüzde 1,26’lık artışla 996 milyon 24 bin dolarlık ihracat rakamı elde edildi. Temmuz ayında ihracatında gerileme yaşanan ürünler sıralamasında ilk sıraları, yüzde 57,59 ile demir çelik ürünleri, yüzde 34,53 ile tütün, yüzde 33,56 ile değerli maden ve mücevherat, yüzde 30,67 ile taşıt araçları ve yan sanayi, yüzde 29,94 ile madencilik ürünleri aldı. Miktar olarak bakıldığında, 1 milyar dolar ve üzerinde aylık ihracat gerçekleştiren iki alt sektör, 1 milyar 715 milyon 83 bin dolar ile taşıt araçları ve yan sanayi, 1 milyar 269 milyon 668 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon oldu.

Türkiye sıcak para cenneti olmasın

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indiriminin devam etmesini istediklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, şunları kaydetti: Bununla birlikte Merkez bankası faiz indirimlerinin banka kredi fazilerine yansımadığı ve reel sektörün faiz indirimlerinden yararlanamadığını da dikkatlerinize sunmak istiyorum. Tüm bankaları burada göreve dâvet ediyorum. Merkez bankamız Türkiye’yi sıcak paranın kâr cenneti olmaktan çıkartan bir süreç öneriyor. Başkan şunu söylüyor; Eğer kamu açıkları küçültülür bütçe disiplinine uyulursa, Türkiye’nin yüksek faizle borçlanma ihtiyacı kalmaz, biz de kimseye yüksek faiz önermek zorunda kalmayız. Eğer, bütçe disiplini sağlanırsa biz de üç sene buyunca faizi tek hanede tutarız. Çok ama çok doğru bir tavır. Bu tavrın içinde açık bir öneri de var. Bütçe denkliğini sağlayalım ve borç için yüksek faiz ödemeyelim.”

MUSTAFA GÖKMEN / DENİZLİ

02.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Benzin kuruş kuruş çıkıyor

  Habersiz kazı, ağır fatura

  İhracatta en iyi rakam

  Buğday ucuzladı, traktör alan olmadı

  İpliğin yüzde 30’unu üretiyorlar

  Tüketici güveni geriledi

  BÜTÇELERİN YÜZDE 40’I ASFALT VE KALDIRIMA GİDİYOR

  Zorlu, rüzgâr santrallerini Eylül’de açacak

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.