03 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Bilge Köyü katliamı MERCEK ALTINDA

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 6 çocuk, 3’ü hamile 16 kadın ile 22 erkeğin katledilmesinin ardından, 22 bilim adamının hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda, olayın anlık bir olay olmayıp, birbirine bağlı ekonomik, sosyal ve politik birçok olayı içinde barındıran bir birikim olduğu belirtiliyor.

ANLIK BİR OLAY DEĞİL, BİRÇOK ŞEYİN BİRİKİMİ

DEVLET ADALETİ VE DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ

Bölgenin tamamında devlet adaletinin ön plana çıkartılarak, güvenlik zafiyetinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği vurgulanan raporda, şunlar belirtildi: ‘’Toplumda demokrasi kültürünü geliştirmek, şiddetle ilgili farkındalık duygularını oluşturmak için bölgede sürekli ve yaygın kültürel etkinlikler yapılmalıdır.”

Mardİn’İn Mazıdağa ilçesine bağlı Bilge köyünde 6 çocuk, 3’ü hamile 16 kadın ile 22 erkeğin katledilmesinin ardından, Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği’nin (HEGEM) yaptığı, Mardin Valiliği’nin de alan çalışmalarına destek verdiği çeşitli üniversetilerden 22 bilim adamının hazırladığı rapor tamamlandı. Merkezi Trabzon’da bulunan HEGEM Başkanı Adem Solak’ın editörlüğünü yaptığı ve 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın nedenlerini araştırarak, sosyal bilimler perspektifinde çözüm önerileri sunmayı amaçlayan 123 sayfalık rapor, Muğla Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurgün Oktik, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tevfik Erdem ve Aile Araştırmaları Genel Müdürlüğü’nden sosyolog Ercan Şen tarafından hazırlandı.

Raporda şu tespitlere yer verildi: ‘’Olayın töreyle ilgisi yoktur. Olayı inceleyenlerin çoğunun belirttiği gibi, olayda ekonomik çıkar ve güç çatışması ve sistemden kaynaklanan bazı sorunlar birbirini tetiklemiştir. Olay tamamen şiddeti içinde barındırmaktadır. Kapalı ve geniş aile görünümündeki failler, kendi adaletlerini gerçekleştirmişlerdir. Şiddet araçlarına sahip olmak ya da kolay erişim, şiddet eylemlerini kolaylaştırmaktadır. Bu köyde yaşananlar bölge açısından bir birikimin patlaması olarak nitelendirilebilir. Eğitim düzeyinin düşük olması, nüfus yoğunluğu ve gelirin kaynağının bu olayda önemli bir rolü vardır. Özellikle bölgede koruculuktan başka işin üretilmemiş olması da modern bireyin ortaya çıkmasında büyük bir engel oluşturmaktadır. Bölgedeki geleneksel erkek kültürünün sürdürülmesi, kadınların eğitim düzeyinin düşük olması da şiddetin yaygınlaşmasında önemli bir etkendir. Medyanın uzun yıllardır bu bölgede ‘modern ataerkilliği’ ön plana çıkaran programlar yapması da bu tür olaylarda önemli bir etkendir. Çocuk hakları, kadın hakları, insan hakları gibi demokrasi kültürünün temel değerleri henüz bölgeye taşınamamıştır. Bu da şiddetin adeta bölgede kültürleşmesine yol açmış, her çeşit şiddet riskini yaygın hale getirmiştir. Çok uzun yıllardan beri, özellikle memurlar için bölgenin bir sürgün yeri olarak görülmesi, başta eğitim olmak üzere çağdaşlaşmayı sağlayacak temel hizmetlerin aksamasına yol açmıştır. Devlet adına iş yürütenler, şiddeti çözme konumunda iken ne yazık ki zaman zaman şiddet uygulayan olmuşlardır.’’ Trabzon / aa

BÖLGEDE ÜNİVERSİTE

KURULMALI

Raporun son kısmının ‘’öneriler’’ bölümünde ise kadınların sürekli şiddete maruz kaldığı ve çocukların şiddet görerek büyüdüğü her çevrede sıra dışı şiddet olayları yaşanması riski olduğu vurgulandı. Bölge çocuklarının her türlü masrafı devletçe karşılanmak üzere, değişik illerde ve yatılı olarak okumalarının özendirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, başkaca sıralanan bazı öneriler de şöyle: ‘’Bölgede güçlü bir sosyal bilimler üniversitesi kurulmalıdır. Bu bölgede hizmet üretmeleri için ülke düzeyinde sivil örgütler özendirilmeli ve devletçe desteklenmelidir. Bölgede insan hakları, çocuk ve kadın hakları bilinci her yolla eliştirilmelidir. Bilge köyü olayı sonrası mağdur duruma düşen tüm çocuklar en kısa zamanda devlet korumasına alınmalı, önce psikolojik tedavileri yapılmalı ve sonra eğitimlerine devam etmeleri için her fırsat sağlanmalıdır.’’ Bölgenin tamamında devlet adaletinin ön plana çıkartılarak, güvenlik zafiyetinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği vurgulanan raporda, Mardin ve diğer iller içinde risk haritası çıkartılması gerektiği belirtildi.

03.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  NİYE DAĞA ÇIKTIĞIMI HÂLÂ ANLAMADIM

  Bilge Köyü katliamı MERCEK ALTINDA

  Ramazan vurguncularına fırsat verilmesin

  TBMM Başkanlığı için adaylık yarışında son gün

  PUTİN, ENERJİ İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYOR

  ORGANİK GIDA TARTIŞMASI

  TRAFİK CANAVARI EĞİTİMSİZ

  Öğrenciler arası şiddet önlenebilir

  Yeşil Kundura yangında büyük zarar gördü

  Yörüklerin göç yolculuğu sürüyor

  Bugün tercih için son gün

  Su aşkına Ferhat gibi dağı deldiler

  2. varlık barışı için seferberlik

  Mandalina dalında satıldı

  47 DTP’liye toplam 70 yıl hapis cezası

  Hakkari’de kavga: 5 yaralı

  Sınırda 31 kaçak yakalandı

  Bombalı saldırı zanlısı 6 kişi tutuklandı

  Serbest Bölgelerde ticaret yüzde 39 azaldı

  Dondurma tüketirken hijyene önem verilmeli

  Türkiye’nin oksijen depoları

  Körler için otomobil tasarlandı

  Konya’da muz yetiştirildi

  Simitte “merdiven altı” tehlikesine dikkat!

  Bu nehir turkuaz akıyor

  Kilolu bebek, diyabet demek

  Bilinçsiz ilâçlama tabiî dengeyi bozuyor

  ÇEVKO ambalaj atıkları geri kazanılması için çalışıyor

  Çöp koyteynırları temizleniyor

  Çevre koruma bölgeleri uyduyla takip edilecek

  Yeni türler bulundu

  Tuz Gölünü hâlâ kirletiyoruz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.