15 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

‘Norşin’i geri istiyoruz

Bitlis’e bağlı Güroymak'ta yaşayanlar, Norşin ismini geri istiyor. Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, ilçenin adının yakın geçmişe kadar Norşin olduğunu, ilçeyi kimsenin Güroymak olarak bilmediğini söyledi.

beledıye harıtasinda 275 köy ve 294 mezranin

kürtçe ısımlerı de yazacak

Bu arada, Batman Belediyesi, güncelleştirme kararı aldığı Batman Şehir Planı adlı haritada, Batman merkez ile ilçelere bağlı köy ve mezraların tümünün Türkçe isimlerinin altında Kürtçe isimleri de yer alacak.

BATMAN Belediyesi’nin ‘Batman Şehir Planı’ adı altında çıkaracağı haritada merkez, ilçe, belde ve köylerin Türkçe isimlerinin yanı sıra Kürtçe isimleri de yer alacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın başvuru olması halinde köylere Kürtçe isimlerin verilebileceğini açıklamasının ardından gündeme gelen Kürtçe köy isimleri artık haritalarda yer alacak. Batman Belediyesi 2000 yılında hazırladığı, ancak eksik olması dolayısıyla güncelleştirme kararı aldığı Batman Şehir Planı adlı haritada, Batman merkez ile ilçelere bağlı köy ve mezraların tamamının Türkçe isimlerinin altında Kürtçe isimleri de yer alacak. 275 köy ve 294 mezranın isimlerinin yer aldığı harita önümüzdeki günlerde basılacak. Köylerin Kürtçe isimlerinin de bulunduğu haritanın vatandaşlara kolaylık sağlayacağını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, köylerin asıl isimlerinin yıllardır değiştirilmesine rağmen halkın Kürtçe, Arapça, Ermenice olan eski isimleri kullanmaya devam ettiğini söyledi. Batman / cihan CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ziyareti ve söylemiyle gündeme gelen, muhalefetle iktidar arasında polemiğe neden olan Güroymak (Norşin) Belediye Başkanı ve beldede de yaşayanlar, Norşin ismini geri istiyor. Bitlis’in Güroymak İlçe Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, geçmiş tarihlerde Güroymak’ta yaşayan vatandaşların kimliklerinde halen ilçenin eski ismi Norşin yazdığını bildirdi. Özkan, ilçenin adının yakın geçmişe kadar Norşin olduğunu, ilçeyi kimsenin Güroymak olarak bilmediğini söyledi. Geçmişte alınan kararlarla bazı yerlerin isimlerinin değiştirildiğini, bu değişikliklerin kademeli olarak yapıldığını bildiren Özkan, ‘’Norşin dahil birçok yerleşim biriminin adı değiştirildi. Bu sistem devletin bir politikasıydı. Bu yıllarda başlayan değiştirmeler, kademeli olarak devam etti. 1960’lı yıllara kadar ilçemizde yaşayan, ikamet eden vatandaşların kimliklerinde Norşin yazılıdır. Birçok yerde bununla karşılaşıyoruz. Eski isimlerin kullanıldığını görüyoruz’’ dedi. Güroymak Belediye Meclisi’nin daha önceden ilçenin adının Norşin olarak değiştirilmesi için karar aldığını belirten Özkan, ‘’Ancak bu tartışmalardan önce aldığımız meclis kararı pek kabul görmedi. Cumhurbaşkanının Norşin adını kullanmasıyla durum değişti. Biz bu nedenle Belediye Meclis kararımızla, yeni bir başvuru yapacağız. Bunun için çalışmalara başlayacağız. Gerekirse ilçenin adının tekrar Norşin olması için Cumhurbaşkanımıza kadar gideceğiz’’ şeklinde konuştu. Bitlis / aa

15.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KAYNAKLARIMIZ BOŞA GİTTİ

  Danıştay’a “katsayı” dâvâsı

  ‘Norşin’i geri istiyoruz

  Yangın; hayatları da, hayâlleri de yaktı

  Ramazan fırsatçısı değiliz

  Değişim fırsatını değerlendiremedik

  Bağcılar’da camiler Ramazan’a hazır

  Ramazan 21 Ağustos’ta başlıyor

  MEB öğrencilere illeri gezdirecek

  Sultanahmet ve Kocatepe kitapseverleri ağırlayacak

  Tuzla’da iş kazası: 1 ölü

  Çamlıca Tepesi’nde yangın

  Polis sayısı, AB ülkeleri ortalamasının altında

  Türk: Amacımız Türkiye’yi değil, sorunu çözmek

  Ludvigsson: Fırsat iyi değerlendirilmeli

  Şahin: Sorunun çözüm zemini TBMM’dir

  Egemen Bağış: Açılım Ortadoğu’ya model olacak

  Memura grev hakkı için kanun teklifi

  Toplu görüşmeler bugün başlıyor

  İzmir Fuarı açılıyor

  Çiftçi kayıt sistemine sıkı takip

  Ev telefonları mobil hale geliyor

  Danıştay’a katsayı dâvâsı

  THY’ye kalite belgesi

  Kamyonla otomobil çarpıştı: 4 ölü

  Sendikacılara “terör örgütü faaliyeti” suçlaması

  En güvenli binalar eğitim kurumlarında

  Rüyalar resmedilebilecek

  Televizyon, tansiyon sebebi

  Organ bağışında büyük artış

  Bu gezegen ters dönüyor

  Kadın hâfızlar yarıştı

  NASA, tehlikeyi belirleyemiyor

  Discovery Uzay Mekiği 25 Ağustos’ta fırlatılacak

  Google Filistin hizmete girdi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.