17 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Karamanlis’ten açılım yok

YUNANİSTAN Başbakanı Kostas Karamanlis, Batı Trakya’nın Gümülcine şehrinde Uluslararası Trakyalılar Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Çağdaş Avrupai Azınlık Politikası” uyguladıklarını söyledi.

8. Uluslararası Trakyalılar Kongresi’ndeki konuşmasında Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarına ilişkin güçlü mesajlar vermesi beklenen Karamanlis, Türk azınlığın sorunlarına değinmekten kaçındı. Ülkenin en fakir kesimini oluşturan azınlık ve Trakya’nın ekonomik kalkınması için yaptıkları projeleri anlatan Yunan Başbakan, 2004’te açıkladığı ve azınlığın yıllanmış sorunlarına çözüm getirmekte yetersiz kalan Çağdaş Avrupai Azınlık Politikası söylemini tekrar etmekle yetindi.

“Azınlığa karşı çağdaş Avrupai politikalar uyguladıklarını” iddia eden Karamanlis, Trakya’yı açık demokratik toplum ve alternatif kalkınma modeli yapma hayallerinin zaman içinde hayata geçirildiğini savundu. Çağdaş Avrupai Azınlık politikalarının insanları din ve kimlik temelinde ayırmaktan kaçındığını ve bu yönüyle bölge ülkelerine örnek olduğunu öne süren Karamanlis, şöyle konuştu: “Uyguladığımız çağdaş Avrupai Azınlık politikası, insanları din ve kimlik temelinde ayırmamakta. İnsanlık ve adalete dayalı (isonomia-isopolita) politikalar uyguluyoruz. Bu tür politikalar herkese hayat standardı, eğitim, iş alanında eşit fırsatlar sağlamaktadır. Trakya’da uyguladığımız politikalarla çağdaş Yunan demokrasisine değer veriyoruz ve bölge ülkelerine örnek oluyoruz.”

Öte yandan Rodop ilinde Gümülcine belediyesine bağlı Yanıkköy’de (Nimfea) bulunan Yanıkköy Camii Vakfı’na ait araziye Pontuslular tarafından yapılan kilisenin inşası devam ediyor. Yunan devletinin kendi atadığı Gümülcine Müftüsü’nün 8 Nisan 2009 tarihli “10 dönümlük vakıf arazisinin camiye ait olduğuna” dair kararı görmezden geldiği ortaya çıktı. Bu arada Gümülcine atanmış Müftüsü Meço Cemali, Türk azınlığın vakıf mallarını koruyamadığı ve gereken tepkiyi gösteremediği gerekçesiyle bir kez daha eleştirilerin ortasında kaldı. Yunanistan’da cunta döneminden bu yana atanmış kişilerce yönetilen Türk azınlık vakıflarına ait taşınmazların gasp ve talan edilerek peşkeş çekildiği suçlaması dile getiriliyor. Atina / aa

17.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıyamet gibi kasırga

  Karamanlis’ten açılım yok

  Kuveyt’te düğün faciası: 41 ölü

  İKT Heyeti, Doğu Türkistan’a gidiyor

  Arap Birliği, AB’den yardım istedi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.