18 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

İnternette Kur’ân siteleri

[email protected]

K

ur’ân-ı Kerimi okumak ve dinlemek, en büyük nimetlerden biridir. Hadis-i Şerifte “Dünyayı isteyen Kur'ân’a sarılsın. Ahireti isteyen Kur'ân'a sarılsın. Her ikisini de isteyen Kur'ân'a sarılsın" buyuruluyor. Bediüzzaman Hazretleri de “Kâinat mescid-i kebîrinde, Kur’ân, kâinatı okuyor. Onu dinleyelim. O Nur ile nurlanalım. Hidâyetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zebân edelim” diyerek bu öneme işaret eder.

İnternet nimetinin yaygınlaşmasıyla Kur’ân-ı Kerim’i dinleme imkânımız çoğalmıştır. Eskiden birkaç kaset bulup onları dinleyebiliyorduk. Şimdi internet nimeti sayesinde yüzlerce hafızın arşivlerine ulaşabiliyoruz.

5 yıldır Türkçe ve Arapça Kur’ân sitelerini takip ediyorum. Bu yazımda Kur’ân dinleyebileceğiniz en güzel, zengin muhtevalı ve güncel olan Kur'ân sitelerinden hemen hemen başlıcalarını derledim. Bu sitelerden Kur'ân dinleyebilir veya indirip Kur'ân arşivi yapabilirsiniz. Kur'ân forumlarında meşhur hafızların biyografileri de mevcuttur. Bu hafta Türkçe olan siteleri vereceğim, bir sonraki yazımda Arapça olan sitelerden bahsedeceğim.

İnternet'in en büyük arşivine sahip olan ve devamlı güncellenen sitenin Kur'ân bölümü, Türkçe olarak en büyük Kur'ân sitesidir: http://www.risaleforum.com/forumdisplay.php?f=50

Türkçe olarak en önde gelen Kur'ân forumudur, büyük bir arşivi vardır: www.forumankebut.net

Hafızlardan örnek okuyuşların bulunduğu, bilhassa Mustafa İsmail’e ait 286 seçkin sûrenin bulunduğu, Kur'ân'ı dinlemeye yeni başlayanlar için önerilebilecek bir site:

http://www.herkul.org/kuranikerim/index.php?view=archive

Mustafa İsmail'in resmî sitesi olup tamamlandığı zaman 500 civarında mümtaz kaydı burada toplanacaktır: www.mustafaismail.org

Kâmil Yusuf Behtimi'nin resmî sitesi olup kayıtlarının tamamını ihtiva etmektedir: www.kamilyusuf.org

Abdüssamed'in Türkçe olarak en geniş sitesidir: http://www.abdussamed.biz/

AHMET İBRAHİMOĞLU

18.08.2009


1G’den 3G’ye

1G (First Generation-Birinci Nesil) ilk nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 1980'li yıllarda ortaya çıkan ve kullanılan bu teknoloji, hücresel bir ağ sistemi kullanır. Bir nev'î telsiz gibi olan telefonlar diyebilirsiniz. Kocaman kocaman antenli olan telefonlar o zamanın modasıymış. Telefonunu yanında taşıyınca sanki santral seninle beraber geliyor. Neyse fazla abartmayalım, bu olaylar geride kaldı. 2G de en azından teknoloji de biraz gelişince modern telefonlar kullanılmaya başlandı.

Peki bu 1G ne gibi avantaj sağlıyor? 1G, hücresel bir teknoloji kullanır ve hücreler arası geçiş desteği sunar. Dolayısıyla, kablosu yok bir kere, geniş kapsama alanı, yüksek kapasite, yük dağıtımı imkânı sunar. Buna ek olarak, 1G ile ortaya atılan dolaşım (roaming) tekniği sayesinde 1G cihazların birçok ağda kullanılabilmesi, dolayısıyla telefon değiştirmeden yurt dışında da görüşme imkânı sunulmuştur.

İlk çıkan teknolojinin kusurları nelerdir?

1G, analog veri akışı teknolojisini kullanır. Bunun sonucu olarak, enterferanslara dayanıklı değildir. İsteyen her kişi, her 1G telefon görüşmesini dinleyebilir. Veri iletişimi gibi hizmetlere imkân tanımaz .Yani uzun lâfın kısası, telefonla konuşunca radyo gibi yayın vermiş oluyorsunuz, herkes sizi dinleyebiliyor. Özel hayat kavramı, 1G'den sonra ortaya çıkmıştır. Ve bu sayede kişiler sadece sesini duyurmak istedikleriyle konuşuyor geri kalan kişiler duymuyor.

Ülkemizde mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetlerini sunabilmek mümkünken, 2G sayısal sistemler ile daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra, SMS gibi basit veri hizmetleri de sunulabilir hale geldi. 2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise, mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkânı sağlandı ve veriye dayalı hizmet türlerinde artış kaydedildi. Her kuşakta ses hizmeti sunulabilirken, bir sonraki kuşak daha kaliteli ses hizmetinin yanında, daha hızlı ve zengin muhtevalı veri iletişimine imkân sağlanıyor. 3G sistemlerinde hızlar artık megabitlerle ifade edilmekte ve 2Mbps hızına, bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA’de (High Speed Downlink Packet Access-3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor. Hızdaki bu artış, özellikle bilgiye erişim açısından alışılan erişim kavramına yeni bir boyut getirecek. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

[email protected]

MEHMET BEŞİR PARLAKOĞLU

18.08.2009


Site tanıtımı

1- www.risaletalim.com

RisaleTalim.com Risâle-i Nur’lar vasıtasıyla Kur’ân’a hizmet etmek isteyenlerin kurduğu bir forum sitesi. Site “Asrın Kur’ân tefsîri olan Risâle-i Nûrlardaki hakîkatlerden dahâ fazla istifâde ve istifâza için bilgi, belge ve fikir teâtîsinde bulunmak” amacıyla kurulmuştur. Ayrıca özel olarak: Risâle-i Nûr Külliyâtında nüsha birliğinin gerçekleşmesine hizmet etmek, Üstâd Bedîüzzamân Said Nursî Târihçelerindeki sehivleri gidermek maksadı ile araştırmalar yapmak ve ulaşılan sonuçları araştırmacı, yayıncı ve yazarların istifâdelerine sunmak, efkâr-ı âmme ile paylaşmak gibi özel amaçlarla internet âlemine girmiş bir sitedir. Forum olarak hizmet veren site ilgililerini ve meraklılarını bekliyor.

2- www.risaleforum.com

Site yetkililerinden aldığımız bilgiye göre: “27 Haziran 2006 tarihinde kurulan RisaleForum.com sitesi; bütün Nur Talebelerinin özgürce ve birlik içerisinde fikirlerini beyan edecekleri bir buluşma merkezi haline getirerek, sanal âlemde gerçekleştirilen Risâle-i Nur hizmetlerinden bir nebze pay alabilmek amacıyla faaliyet göstermekte olup 3 yılı aşan hizmet zamanında, yaklaşık 35 bin üyesiyle, Risâle-i Nur eksenli forum siteleri arasında üst sırada bulunmaktadır. RisaleForum, ilmî-imanî konuların, güncel hadiselerin hayata en yakışır şekliyle, en realist yaklaşımın karşılıklı diyaloglarla kalıcılığını temin etmek ekseninde hareket etmektedir. Katılımcılığın desteklendiği hür düşüncenin özgürlük ve ölçülülük içinde müzakere edilebildiği bir platform olmuştur..”

18.08.2009


Daha yüksek laptop performansı için teklifler

Laptop’lar artık hayatımızın ayrılmaz unsurları haline gelmeye başladı. Özellikle yavaşlık, laptop kullanıcılarının en büyük sorunudur. Laptop performansını arttırmak için, işletim sisteminizi mümkün olduğunca temiz tutmanız, gereksiz programları yüklememeniz ve hatta bazılarını silmeniz gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Ccleaner’ı kullanabilirsiniz. Laptoplar ilk satın aldığınızda bazı yüklü programlarla sunulurlar. Bunlardan bazıları işinize yaramayacaktır. İşimize yaramayan programları silmekten kaçınma yalım.

Kullandığınız 'laptop’un, serinlemesinin sağlandığından emin olmalısınız. Bunun için, laptopu yerleştirdiğiniz zemin ile arasında çok az da olsa dolaşım için bir mesafe olması gerekmektedir. Havalandırma özelliğini kapatan yumuşak zeminler üzerinde laptopları kullanmaktan kaçınmalısınız.

Laptop bataryalarının uzun ömürlü olması için, uzun süre prizde kullanmanız gereken anlarda, bataryayı çıkarmanız ve direkt olarak elektrik bağlantısıyla kullanmanız gerekmektedir. Yalnız bu kullanımda ani elektrik dalgalanmalarında sisteminizin zarar görebileceğini unut- mayın.

Laptop hafızasının, özellikle Windows Vista kullanıyorsanız, en az 1.5GB olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece 'laptop’unuz daha verimli çalışacaktır. Ya da görsel ögelerden vazgeçmek (özellikle Vista kullananlar için) performansımızı arttı-racaktır.

18.08.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Flash belleklerimizi NTFS dosya biçimine çevirelim!

ÖNCELİKLE dosya sisteminin ne olduğunu öğrenelim. Dosya sistemi, disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak için kullandığı yapı ve yönteme dosya sistemi (filesystem) denir.

Bütün dosya sistemlerinde farklı bir cluster boyu vardır Cluster; bir diskin bir dosya için ayırması gereken minimum paket boyudur, yani sabit diskin en küçük birimidir.

Windowsun kullandığı dosya biçimlerinin adı FAT26, FAT32 ve NTFS’DİR. FAT’in açılımı (FİLE ALLOCATION TABLE-DOSYA ATAMA TABLOSU) şeklindedir. NTFS’nin açılımı ise (NT File System-NT Dosya sistemi) şeklindedir. NTFS Windows NT ile ortaya çıkan bir dosya sistemidir. NTFS dosya sisteminde veri güvenliği ön plandadır. NTFS’de dosyaların parçalara bölünmesi minimum düzeyde olduğu için, performans artışını beraber getirir.

Sonuç olarak, NTFS FAT’e göre güvenli ve hızlı bir dosya sistemi. Ama XP’de flash belleklerimizi biçimlendirmek istediğimizde bu biçime destek vermediğini görürüz. Oysa Vista’da flash belleklerimizi NTFS biçiminde formatlama imkânına sahibiz. Bunun için flash belleğimizin üzerine sağ tıklayıp ‘Biçimlendir’ der ve dosya sistemini ‘NTFS’ olarak değiştiririz.

Sizler için 852 MB’lık bir veriyi önce NTFS biçiminde formatlanmış bir flash belleğe gönderdik. Sonra’da FAT’a göre biçimlendirilmiş. İşte sonuçlar:

NTFS: 2 dakika 28 saniye

FAT32: 3 dakika 8 saniye.

NTFS’ye geçin, beklemeyin!

18.08.2009


BİLİŞİM - HABER

Sisteminize en uygun

tarayıcı hangisi?

GÜN geçtikçe değişik web tarayıcıları kullanıyoruz. Uzun denilecek bir zaman önce Internet Explorer’dan vazgeçemezken Firefox gibi tarayıcılar gözümüzü açtı. Apple firmasına ait Safari, Opera da günümüzde sık kullanılan tarayıcılardan. Google’a ait Chrome tarayıcısı da hızıyla ünlendi. Safari’de görselliğiyle kullanıcıların beğenisini çekiyor. Peki sistemimize hangi tarayıcı daha uygun? Dünyanın en çok kullanılan Explorer, Safari, Firefox, Chrome ve Opera arasından hangisini seçeceğiz?

Test yazılımları konusunda uzmanlaşmış olan Futuremark (3DMark) yeni bir tarayıcı testini piyasaya çıkardı. Tarayıcınızın hızını Futuremark’ın web sitesine bağlanarak ölçmek mümkün. İsmi Peacekeeper ve http://service.futuremark.com/peacekeeper/index.action adresine bağlanarak testleri gerçekleştiriyorsunuz. ‘Benchmark your browser-Tarayıcının performansını değerlendir’ kısmına tıklatarak değerlendirme işlemini başlatıyorsunuz. Peacekeeper ilk olarak sisteminizi tarıyor. Eksik olan ayarlar hemen tamamlanıyor ve birden çok Java uygulamasını çalıştırarak test’e başlıyor. Testler yaklaşık 5 dakika sürüyor. Hangi tarayıcıdan girmişseniz o tarayıcının performansını ölçüyor. Sisteminizde kurulmuş olan diğer tarayıcıları değerlendirmek için ‘Benchmark Another Browsers’ seçeneğini tıklatarak aşağıda açılan linki kopyalıyorsunuz ve test ettirmek istediğiniz tarayıcının adres kısmına yapıştırıyorsunuz. Elbette sisteminizde olmayan tarayıcıları test ettiremezsiniz.

Burada elde edilen sonuçlarla tarayıcıları birebir kıyaslamak mümkün. Meselâ, Internet Explorer tarayıcısı ile yaptığınız bu test’te, 1000’lik bir skor elde ettiğinizi var sayalım. Aynı sistemde Firefox tarayıcısında 2000’lik bir skor elde edildi. Bu sonuçlara bakarak Firefox’un Java uygulamalı bir web sitesinde iki kat daha hızlı olduğunu söylemek mümkün.

Örnek olarak bir bilgisayarda yer alan 5 tarayıcıyı değerlendirdik. Sonuçları yazıyoruz: Testlerde İnternet Explorer 7 sürümünün düşük değerlendirmesi dikkatlerden kaçmıyor.

18.08.2009


BİLİŞİM SÖZLERİ

İnsanlık bütün doğru teknolojiyi hep yanlış sebeplerle elde ediyor.

(Buckminster Fuller)

İnternetteki gezintiniz dünyayı etkiliyor.

(Tim Berners-Lee,

HTML'in Geliştiricisi)

Gelecekte bilgisayarlar 1,5 tondan daha ağır olmayacaklar.

(Popular Mechanics Dergisi, 1949)

Bilgi işlem artık bilgisayarlarla değil, doğrudan hayatın kendisiyle ilgilidir.

(Nicholas Negroponte)

18.08.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Bilişim Güvenliği Yöneticisi: Bilgisayar erişim güvenliğine ilişkin bütün tedbirleri yöneten ve gerçekleştiren kişi.

Güvenlik Tehdidi: İhtimali sıfır olmayan bilgi güvenliği tehlikesi.

Güvenlik Yönetimi: Bilgisayar ağlarında ağa erişmeyi denetleyen, yetkilendiren ve kimlik tanımlaması yapan yönetim işlevi.

18.08.2009


RİSÂLE-İ NUR’DAN...

Şu meşhud saltanat-ı insaniyet ve terakkiyât-ı beşeriye ve kemâlât-ı medeniyet, celb ile değil, galebe ile değil, cidal ile değil, belki ona onun zaafı için teshir edilmiş, onun aczi için ona muavenet edilmiş, onun fakrı için ona ihsan edilmiş, onun cehli için ona ilham edilmiş, onun ihtiyacı için ona ikram edilmiş. Ve o saltanatın sebebi, kuvvet ve iktidar-ı ilmî değil, belki şefkat ve re'fet-i Rabbâniye ve rahmet ve hikmet-i İlâhiyedir ki, eşyayı ona teshir etmiştir. (Sözler, 23. Söz)

18.08.2009


PROGRAM TAVSİYESİ

Taşınabilir bir

kelime işlemciniz

olsun ister miydiniz?

Abiword, AbiSource'nin çıkardığı açık kaynaklı bir kelime işlemci programı. (MsWord, OpenOffice gibi). En büyük özellikleri de taşınabilir ve sistem kaynaklarını sömürmeyen bir yapıda olması. Yani kuruluma gerek duymadan .exe dosyasını herhangi bir bilgisayarda çalıştırarak 'taşınabilir bir kelime işlemci' kullanmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Doc ve .odt (OpenOffice'in dosya uzantısı) uzantılı belgelerinizi dilediğiniz yerde açabilir ve düzenleyebilirsiniz. Günlük işleriniz, kişisel ihtiyaçlarınız ve sadece eski tip yazma zevki için birçok kullanışlı özelliği bulunmaktadır. Program ücretsizdir ve http://www.abisource.com/ adresinden indirilebilir.

18.08.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

http://www.kuran.tv adresinden binlerce Kur'ân-ı Kerim ses ve videosu bulabileceğinizi, ayrıca aynı sitede tevafuklu Kur'ân-ı Kerim ile Kur'ân okuyup hatim yapabileceğinizi ve Kur'ân-ı Kerimle alâkalı merak ettiğiniz her konuya ulaşabileceğinizi...

http://www.tcdd.gov.tr/yolcu/MobilKilavuz.pdf adresinden TCDD sitesinde sunulan danışma hizmetlerini cep telefonundan kullanmanızı sağlayacak TCDD MOBİL ile ilgili bilgi sahibi olabileceği- nizi…

http://www.radyonur.com adresinden 24 saat kesintisiz İslâmî sohbetler, Kur'ân, evrad tilâvetleri ve ilâhiler dinleyebileceğinizi...

İnternet Kur'ân Siteleri başlıklı yazımızda en güncel Kur’ân sitelerinin adreslerini bulabileceğinizi…

www.bilgiyonetimi.org adresinde bilgi yönetimi ile ilgili bilgilere ulaşabileceği- nizi…

http://www.adanayeniasya.com/haberdetay.asp?ID=94 adresinden ahiretin önemini hatırlatacak ‘İmanî terapilere’ ulaşabileceğinizi…

http://www.quranflash.com/# adresinden sayfayı çevirirken yaprak hışırtısını duyabileceğiniz şekilde flash ortamında hazırlanmış Kur'ân-ı Kerim’in tamamını indirebileceğinizi…

http://www.dostfm.com/ adresinden DostFm dinleyip Dost TV’yi izleyebileceğinizi…

http://www.tcdd.gov.tr/genel/hizlitrenhersey.pdf adresinden hızlı tren ile ilgili bilgilere ulaşabileceğinizi…

18.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.