21 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Afganistan’da gergin seçim

Afganistan’da oy verme işlemi sürerken, ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen saldırılarda ölenler ve yaralananlar var.

BAŞŞEHİR Kabil ve güney eyaletlerinde Taliban tehdidi sebebiyle seçime katılımın düşük olduğu belirtiliyor. Bu durum, seçimin favorisi Hamid Karzai’nin ilk turda yeniden seçilme şansını düşürüyor. Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’ın güçlü olduğu kuzeyde ise katılım oranı daha yüksek. Hükümetin şiddetle ilgili haberler yapılmasını yasakladığı seçim gününde Helmand eyaletinde bir seçim merkezi yakınlarına roket düştüğü belirtildi. Ayrıca başşehir Kabil’den de çatışma ve patlama haberleri geldi. En az 5 patlamanın duyulduğu başşehirde polis, intihar bombacısı olduklarından şüphelenilen silâhlı kişilerle çatıştı. Eylemcilerden birinin sağ, ikisinin de ölü ele geçirildiği bildirildi. Taliban, eylem düzenlemek üzere 20 intihar bombacısının Kabil’e sızdığını ileri sürmüştü. Rus haber ajansı Ria Novosti ise şehrin güneyindeki bir seçim merkezinin silahlı kişiler tarafından işgal edildiğini duyurdu. Sandıkların kurulduğu bir lisede meydana gelen patlamada bir seçim gözlemcisi yaralandı. Kuzeydeki Bağlan eyaletinde saldırılar sebebiyle 14 seçim merkezi kapatıldı. Afganistan’ın kuzeyinde bir kasabada ise çıkan çatışmada 22 isyancıyla 1 emniyet görevlisi öldü. Bazı seçim merkezleri açık olmasına rağmen kimsenin oy vermeye gelmediği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler ise, çok sayıda oy verme merkezinin açık olması ve Kabil ile kuzey eyaletlerde oy vermek için kuyruklar oluşmasının umut verici olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Sandıklar açılır açılmaz oyunu Kabil’deki bir lisede kullanan Devlet Başkanı Hamid Karzai, boyalı parmağını kameralara göstererek, Afgan halkından oy vermelerini istedi. Karzai, “Sizin oylarınızla Afganistan daha güvenli ve huzurlu olacak. Oy kullanın, şiddete hayır” dedi. Karzai, ilk turda seçileceğinden umutlu olduğunu dile getirdi. Hamid Karzai’nin ilk turda yüzde 50’nin üzerine oy alamaması durumunda ikinci turda Dr. Abdullah’la yarışacağı tahmin ediliyor. 2004 seçimlerinde yüzde 10 oranında oy alan başkan adayı Ramazan Beşerdost ise ‘çıkmayan seçim mürekkebi’ni ellerini yıkayarak kolayca temizlediğini ifade ederek, “Yetkililer bu seçimleri derhal durdursun. Bu, seçim değil; komedi” diye konuştu. Kabil / cihan

21.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Afganistan’da gergin seçim

  Bombalar Irak’ı sarstı

  Berham Salih, başbakan yardımcılığından istifa etti

  Avustralya, 21 milyon adet aşı siparişi verdi

  CIA, Blackwater'dan katil kiralamış

  İran ile ABD arasında sanal savaş

  Diyanet'ten Tataristan'a Ramazan desteği

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.