21 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Sağlık

Çocuğunuzdaki benleri önemseyin

EN DEĞERLİ varlıklarını sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek isteyen anne ve babalar; çocuklarınızdaki ben oluşumlarına dikkat! Güneşin zararlı ışınlarının etkisiyle artış gösteren benlerdeki değişimler ciddî bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Bu nedenle de anne ve babaların çocuktaki benleri sıkı takip etmelerinde ve gerekli tedbirleri almalarında fayda vardır.

Anne ve babalar bilinçli davranıp gerekli tedbirleri alırlarsa, çocuklarının geleceğini de korumuş olurlar. Bu tedbirlerin başında da çocuğun güneşten doğru yararlanmasını sağlamak geliyor. Meselâ; ilk adımı, çocuğunuz altı aylık olduktan itibaren yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanarak ve öğle saatlerinde güneşe çıkartmayarak atabilirsiniz.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; çocuklardaki ben oluşumuna dikkat edilmesi ve çocukların özellikle güneşten korunması gerektiğini belirterek ailelere uyarılarda bulundu:

Benler ilk 20 yılın eseri: Benler; melanosit denilen renk hücrelerinin oluşturduğu yapılardır. Çoğu kişide sayıları 1 ila 40 arasında değişmektedir. Vücudun her yerinde gözlenebilirler. Bir kısmı doğuştan, bir kısmı ise sonradan ortaya çıkarlar. Ciltle aynı hizada olabilecekleri gibi deriden kabarık, üstünde kıl gelişen formlarda bulunabilirler. Kişide ben gelişeceği doğumdan önce planlanmıştır, çoğu da ilk 20 sene içinde gelişir.

Güneş, ben oluşumda etkili: Güneş ışınları benler üzerinde önemli etkiye sahiptir. Mevcut benlerin değişimine neden olabileceği gibi, yeni ben çıkmasına da sebep olabilir. Hayat boyu alınacak UV dozunun yüzde 80’i hayatın ilk 18 yılı içinde alınmaktadır. Bu sebeple bebek, çocuk ve gençlerin güneşten korunmaları hayatî açıdan önem taşır.

Cilt kanserinin habercisi olabilir: Sonradan gelişen benler içinde displastik ya da atipik dediğimiz ben çeşidi, diğer benlerden farklıdır. Atipik benler; genellikle düzensiz şekilli, asimetrik görünümlü, farklı renkler içerip, büyüktürler. Ergenlik çağında görülmeye başlayıp, en sık sırt ve bacaklarda bulunurlar. Atipik ben mevcudiyeti, malign melanom dediğimiz cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Tek bir atipik ben bulunması durumunda melanom riski az olmasına karşın, birden fazla atipik bende melanom riski artmaktadır. Melanom cilt kanserleri içerisinde en tehlikelisidir ve bütün dünyada görülme sıklığı artmaktadır.

Açık tenliler dikkatli olmalı: Melanom gelişmesinde kalıtımın da etkisi vardır. Açık tenli olmak, vücutta 50’den fazla bene sahip olmak, çocukluk çağında ciddî güneş yanıkları geçirmek, atipik benlere sahip olmak ve ailede melanom olan bireylerin bulunması melanom açısından risk oluşturur.

Şekilsiz ve büyük benlere dikkat: Benlerin incelenmesinde klinik muayenenin yanı sıra benin büyütülerek görünmesini sağlayan dermatoskop isimli cihazdan da faydalanılır. Muayene ve dermatoskopik inceleme sonrasında şüpheli ben belirlenirse cerrahi olarak o ben uzaklaştırılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Benlerin uzaklaştırılması, ben açısından risk teşkil etmez. Hasta, bende bulunan riske göre, 3 ila 12 ay arasındaki periyotlarla takip edilir. Mevcut benlerinin şekillerinde değişiklik, büyüme, kanama ve sertlik hissettiğiniz zaman vakit kaybetmeden bir cilt hastalıkları uzmanına başvurun.

21.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Geri dönüşü olmayan karar “sezaryen”

  Çocuğunuzdaki benleri önemseyin

  İLGİNÇ BİLMECELER

  İLGİNÇ BİLMECELER

  Tahmin et

  En çok vermek kabul etmektir

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.