24 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İsveç’ten İsrail’e özür yok

BAŞBAKAN Frederik Reinfeldt, “Gazeteye o başlığı atan ben değilim” diyerek eleştirileri savuştururken, Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise “Özür dilenmesi gerekiyorsa bunun Aftonbladet yapmalı” dedi.

Aftonbladet’taki haberin ardından basın özgürlüğü ilkesi ve İsrail’le ilişkiler arasında kalarak bocalayan İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsrail’deki diplomatının özür açıklamasını internet sitesine koyduktan sonra kaldırmıştı. Başbakan Fredrik Reinfeldt, SVD gazetesine yaptığı açıklamada, İsveç Anayasası’nın basın özgürlüğünü garanti altına aldığını açıklayarak, “Kimse, İsveç hükümetinden kendi anayasasını aşmasını, ihlâl etmesini bekleyemez” dedi.

Dışişleri Bakanı Carl Bildt de krizin ardından benzer bir açıklama yaparak, söz konusu haber sebebiyle İsrail’den özür dilemelerinin söz konusu olamayacağını söylemişti. Başbakan Reinfeldt, İsrail’le aralarında bir diplomatik krizi olup olmadığının sorulması üzerine, “O gazeteye o başlığı atan ben değilim” cevabını verirken, Dışişleri Bakanı Bildt ise, “Aftonbladet’in sahibi ben değilim. Özür dilenecekse, onlar dilemeli” dedi.

Carl Bildt, İsveç’in basın ve düşünce özgürlüğüne dair anlayışını anlatmalarının bazen zor olduğunu belirtti. Bakan Bildt, İsrail’le yaşanan gerginlik konusunda “İsveç’in duruşunu biz çok açık şekilde bildirdik. Zamanla durulacaktır” temennisinde bulundu.

İsrail’in tepkisini çeken haberi yayınlayan Aftonbladet ise, şahin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, Bildt’in İsrail gezisini iptal etme niyetinde olduğunu yazdı. Gazete, 2. Dünya Savaşı’nda İsveç’in tarafsız kaldığını hatırlatan Lieberman’ın “Şu ana kadar İsveç Dışişleri Bakanlığının bu duruma bir açıklama getirmemesi bir utanç verici” şeklindeki sözlerine yer verdi. Stockholm / cihan

24.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsveç’ten İsrail’e özür yok

  İsrail’e boykot çağrısı

  İran’dan, ABD’ye insan hakları misillemesi

  Kuzey ve Güney Kore’den işbirliği mesajı

  Afrika’nın nüfusu 1 milyarı geçti

  Atina’da yangın sürüyor

  Afganistan’da oy sayımı sürüyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.