25 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

ATİNA’DAKİ YANGIN KUNDAKÇI İŞİ

Yunan basını, Atina’nın kuzeydoğusundaki Marathonas bölgesinde çalılık alanda geçen Cuma gecesi başlayan ve halen devam eden yangının kundakçılar tarafından çıkarıldığı, hükümetin ise müdahalede geç kaldığı yorumunu yaptı. 5’te

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı, 170 hektarı Kocaeli’nde olmak üzere 17 ilde çıkan orman yangınlarında toplam 503 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün yurdun çeşitli yerlerinde 17 yangın meydana geldiği hatırlatılarak, bunlardan 7’sinin aynı anda çıktığına dikkat çekildi.

Karadan ve havadan müdahale edilen yangınların, gece saat 01.00 itibarıyla kontrol altına alındığı kaydedilen açıklamada, sadece Kocaeli’nde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına 200 memur, 50 mühendis, 250 orman işçisinin katıldığı, yangında 170 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi. Açıklamada, 17 ilde toplam 503 hektar orman alanının çıkan yangınlarda zarar gördüğü, yangınlara zamanında müdahale edildiği, yerleşim alanlarının zarar görmediği ve can kaybı yaşanmadığı vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da, ‘’Akdeniz havzası orman yangınları açısından çok hassas bir dönemi yaşamaktadır. Türkiye özellikle orman yangınlarına erken müdahale konusunda geliştirdiği teknolojik alt yapı neticesinde müdahale süresini 1 saatten 15 dakikaya indirmiştir. Ormanlar sadece ülkenin değil bütün dünyanına

akciğerleridir. Şu an kullandığımız Yangın Erken Uyarı ve Müdahale Sistemiyle, komşu ülkelerimiz dahil bütün ülkelere hizmet sunmaya hazırız’’ dedi.

Yurt genelinde son üç günde çıkan yangınlarda, ilk belirlemelere göre, 503 hektardan fazla ormanlık alan zarar gördü. Yalova’nın Armutlu ilçesinin Hayriye köyü yakınlarındaki otluk alanda önceki gün öğle saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, kısa sürede kızılçam ormanına sıçradı.

Söndürme çalışmalarında 3 helikopter ve 17 arazözün kullanıldığı, çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin de müdahale ettiği yangında, 40 haneli bir tatil sitesi kısmen zarar gördü. Bu sabah saatlerinde kontrol altına alına yangında, söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangın yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alanda etkili oldu.

İzmit’te merkeze bağlı Akpınar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda önceki gün henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Akpınar köyündeki evlere yaklaşık 200 metre uzaklıkta etkili olan yangın, rüzgarın ters yönde esmesine rağmen evlere doğru ilerledi.

Yangına İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Çalışmalarda yangın söndürme helikopteri de kullanıldı. Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, yapılan müdahaleyle yangının kontrol altında tutulduğunu bildirdi. Yangında 100 hektardan fazla alan tahrip oldu.

Bursa’nın Büyükorhan ile Balıkesir’in Dursunbey ilçesi sınırındaki Akçasaz köyü yakınlarındaki ağaçlandırma sahasında dün henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. Yangının yerleşim yerlerinde tehlike arz etmesi nedeniyle Dursunbey ilçesine bağlı Kuzköy ve Tezlik köyleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Jandarma ekipleri, Dursunbey_Harmancık yolundaki ulaşımı da durdurdu. Yoğun çabaların ardından kontrol altına alınan yangında, yaklaşık 13 hektar orman alanı zarar gördü.

Yetkililer, bölgede demiryolu hattı bulunduğunu, yangının, trenden sıçrayan kıvılcımların ağaçlık alana sıçraması sonucu çıktığını tahmin ettiklerini bildirdi. Antalya’nın Serik, Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde çıkan üç ayrı yangında 25 hektar ormanlık alan zarar gördü. Serik ilçesinin Gebiz beldesi yakınlarındaki Kırbaş köyü civarındaki ormanlık alanda çıkan yangına, 4 yangın söndürme uçağı, 6 helikopter, 20 arazöz ve 5 dozer kullanılarak müdahale edildi. Yerleşim yerlerine kadar yaklaşan yangın kontrol altına alınırken, yaklaşık 20 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtildi. Alanya ilçesinin Dimçayı mevkisi Bıçakçı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Kontrol altına alınarak söndürülen yangında, 4 hektar çamlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Gazipaşa ilçesine bağlı Aydıncık köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle genişledi. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında yaklaşık 1 hektar kızılçam orman alanı ile 200 dekar tarım alanının tahrip olduğu öğrenildi.

Denizli’nin Başkarcı beldesi Ornaz Vadisi’ndeki ormanlık alanda önceki gün çıkan yangına, 3 helikopter, 2 uçak, 15 arazözle müdahale edildi. Denizli ve çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de söndürme çalışmalarında görev aldı. 20 hektar orman alanına zarar veren yangın, Başkarcı Dağı’ndaki ormanlık alana sıçramadan söndürüldü. Yangın sonrası soruşturma başlatan jandarma yetkililerinin, durumlarından şüphelenilen bir kişi ve oğlunu gözaltına aldığı öğrenildi.

Manisa Yuntadağ Avdal köyü yakınlarındaki Çakmak Tepe mevkisinde, kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına İzmir, Balıkesir, Kütahya, Muğla ve Manisa’dan getirilen 51 arazöz ve 6 dozerle müdahale edildi. Söndürme çalışmalarında 10 yer ekibi, 29 teknik eleman görev yaptı ve yaklaşık 200 köylü vatandaş yangını söndürme çalışmalarına yardım etti.

Söndürülen yangının 5 hektar ormanlık alana zarar verdiği bildirildi. Soma ilçesinde ise Turgutalp beldesi Mezarlık üstü mevkisindeki otluk alanda başlayan daha sonra ormanlık alana ilerleyen yangında, 3 hektarlık kızıl çam ormanı zarar gördü. Hatay’ın İskenderun ilçesinin Madenli köyü Derekuyu mevkisinde önceki gün henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangını söndürme çalışmalarında 3 helikopter kullanıldı. Yangına Antakya, Osmaniye, Dörtyol ile İskenderun Orman İşletme müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Yangın, yoğun çabalar sonucu kontrol altına alındı. Yangının yaklaşık 1 hektar ormanlık alana zarar verdiği bildirildi. Ankara/aa

Komşu, cayır cayır yanıyor

YUNANİSTAN'IN başkenti Atina yakınlarında başlayan ve bir türlü kontrol altına alınamayan orman ve çalı yangını nedeniyle binlerce kişinin bölgeyi terk ettiği bildirildi.

Atina’nın kuzey eteklerinde binlerce yerleşimcinin yangının söndürülememesi nedeniyle dün evlerini terk ettiği, araçlarıyla ya da yürüyerek yangın bölgesinden kaçtığı belirtiliyor.

Bazı evlerin zarar gördüğü yangında alevlerin 50 kilometrelik bir alana yayıldığı kaydedilirken, yetkililer, yer yer 10 metreye yükselen alevlerin başkentin kuzeyindeki yerleşim yerlerini tehdit ettiğini söyledi.

İtfaiye sözcüsü Yannis Kappakis, halen birkaç yerde tehlikeli noktanın olduğunu, ancak yangının yayılma olasılığının devam ettiğini ifade etti. Yetkililer, yangında birkaç evin tahrip olduğunu, ancak şimdiye kadar ölü ya da yaralı olduğuna ilişkin bilgi olmadığını söyledi. Marathon’un Nea Makri bölgesindeki yetkililer, uzunluğu 4 kilometreye ulaşan yangının bazı evlere doğru ilerlediğini, bir Ortodoks manastırında bulunan ondan fazla rahibenin binayı terk ettiğini kaydetti. Nea Makri Belediye Başkanı Yordanis Louizos, durumun trajik olduğunu belirterek, yapacak bir şeyleri olmadığını, yangın söndürme uçaklarını beklediklerini ifade etti. Bu arada yetkililer, günün ilk ışıklarıyla 17 yangın söndürme uçağı ve helikopterinin çalışmalara yeniden başladığını, 2000’den fazla itfaiyeci, asker ve gönüllünün söndürme faaliyetlerine yerden destek verdiğini kaydetti. Yunan basını, Atina’nın kuzeydoğusundaki Marathonas bölgesindeki çalılık alanda cuma gecesi başlayan ve halen devam eden yangının kundakçılar tarafından çıkarıldığını, hükümetin ise müdahalede geç kaldığı yorumunu yaptı. Atina çevresindeki son yeşil alanların 3 gündür devam eden yangınla yok olduğunu yazan gazeteler, 160 bin dönüm orman, çalı ve tarım arazisinin yok olduğunu, bunun yanı sıra tarım ve hayvancılık işletmeleri, konut ve işyerlerinin büyük zarar gördüğünü kaydetti. Atina/aa

25.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ÇOK GİZLİ RAPOR

  Yücel Çakmaklı toprağa veriliyor

  ATİNA’DAKİ YANGIN KUNDAKÇI İŞİ

  Önce sistem, sonra zihniyet değişecek

  Türkiye florası yazılacak

  Web kameranızdan sizi izliyorlar

  Bir haftada, 9 bin kovan arı öldü

  Google’a toplu meydan okuma

  İsviçre’den Kudüs’e yürüyor

  30 bin Allı Turna güneye göçe başladı

  Deniz suyundan jet yakıtı

  İftar topu yerine, havai fişek

  ‘Tavan fiyat’ta karar günü

  Üskül: Biz yeni bir anayasa istiyoruz, ama engelliyorlar

  Demokratik açılım süreci çok yakından takip ediliyor

  Dinlerin temsilcileri iftar dâvetinde buluşacak

  Sağlık çalışanlarına ‘Şiddet Bildirim Hattı’

  İlsever, Çiçek'in şahit olarak dinlenmesini istedi

  Eski başkana soruşturma izni

  Manisa'da çek senet mafyasına operasyon

  Konsere izin vermeyen Kaymakama suç duyurusu

  Öğretmen adayları tebeşir bıraktı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: yemek tarifleri- Risale Çocuk- yemek tarifleri - Risale-i Nur- Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yemek Tarifleri - Makdis