08 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Bilişim Özel

Günlük hayatımızda her gün onlarca program kullanırız. Bu programlarda dikkatimizi çeken bir nokta vardır.

O da ‘programı yapan’ kişi/kişiler veya şirket isminin istisnasız bütün programlarda yer almasıdır.Bu da genelde yardım menüsünde ‘Hakkında’ kısmında yer alır. Metin tabanlı ve basit arayüzlü programlardan tutun, en gelişmiş görsel programlama geliştirme ortamlarında hazırlanmış programlara kadar bu uygulama vazgeçilmez hale gelmiştir. Bu durum bizlere iki ciddî noktayı göstermektedir. Birincisi, basit bir programın yapılması için bile ciddi bir emeğin sarf edilmesi gerekir. Bu da bize bilişim alanında uzman ve ne yaptığını bilen birine götürür. Yani hiçbir program sahipsiz değildir. İkincisi, bir eser yapan kişi o esere mührünü bir şekilde koyar.

Bediüzzaman Hazretleri Risale-i Nur’da “Sizin okuduğunuz fenlerden her fen, kendi lisan-ı mahsusuyla mütemadiyen Allah’tan bahsedip Hâlıkı tanıttırıyorlar” diyerek her bir fen ilminin diliyle Allah’ı tanıyabileceğimize dikkat çeker. Bilişim alanında geçerli olan yukarıda bahsettiğimiz kuraldan yola çıkarak diyebiliriz ki, şu düzenli kâinatı yapan biri elbette vardır ve mührünü kâinatın her bir yerine nakşetmiştir. Yine Risale diliyle kısaca: “Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahipsiz olamaz. Bir harf kâtipsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur?” Aynı şekilde; “Her yerde görünen ilânnameler ve beyannameler ve her mal üstünde görünen turra ve sikkeler, damgalar ve her köşesinde sallanan bayraklar nasıl mâliksiz olabilir?” ifadeleri de aynı konuya işaret ediyor…

08.09.2009


ÖSS sonuçları üzerinden bilişim programlarının geleceğine bakış

Bilişimle âlâkalı lisans programlarında 2 bölüm öne çıkmaktadır. Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) ve Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (BTBS).

Öncelikle, Yönetim Bilişim Sistemleri(YBS) bölümüne göz atalım. Burdur’a bağlı Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’na bağlı olarak açılan YBS Bölümü daha yeni olmasına rağmen puanı gayet ciddî bir seviyede bulunmaktadır. Bu bölümün tavan puanı 358’dir. Boğaziçi’nde aynı adla yer alan program popülerliğine korumayı devam ettirmiştir .(EA1 puan türü olarak taban puanı 359). Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde EA2 puan türüyle öğrenci alan YBS Bölümünün taban puanı da 295’tir. Aynı bölüm Bartın Üniversitesi’nde 290 taban puanla karşımıza çıkmıştır.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (BTBS) bölümüne bakacak olursak; Mersin Üniversitesine bağlı olarak Erdemli’de ve Silifke’de bu bölümlere bu sene öğrenci alınmadığını tekrar hatırlatmış olalım. Bu durumun neden kaynaklandığı da ayrı bir merak konusu. Aynı isimle bu bölüm Trakya Üniversitesi’ne bağlı olarak açılmıştır. Bu üniversitede bölümün yeni olmasına rağmen bir çok bilgisayar öğretmenliği programına çok yakın puanda olduğu gözlerden kaçmamaktadır. Ayrıca Say1 puan türünde öğrenci alan bu bölüme 345 gibi puanla gelenler olmuştur. Mersin Üniversitesi’nde 2006 senesinde bu bölüme öğrenci alımı yapıldığında aynı sonuç ortaya çıkmıştı. Bir çok kaliteli ve köklü üniversitenin bilgisayar öğretmenliği programına yerleşecek bu puanlar ile bu bölümlere gelmek, bizlere, bu bölümlere ilginin gittikçe arttığı sonucuna götürmektedir. Bundan da BTBS bölümlerinin, çalışmalarını doyurucu yapmaları durumunda, puanlarının ileriki yıllarda gittikçe arttacağını söyleyebiliriz. Bilişim sektörünün her geçen yıl büyümesi de bu sonuçlarda etkilidir.

Sonuç itibariyle; bilişim bölümlerine olan ilgi her geçen sene artmaktadır. Ayrıca BTBS bölümlerinden mezun olanların devlette memur olabilmeleri ve bu mezunlara bilgisayar öğretmenliği yolunun açık olması gibi etkenlerde, bu bölümleri popüler hale getirmektedir. Bilgisayar ve işletme alanını birleştiren bu alanlarla ilgili yeni programların açılması ve bu bölümlerin popülaritesinin gittikçe artacağını söylemek abartı olmasa gerek…

Vakıf üniversitelerinde durum biraz daha farklı olduğu için, bunları yazıma dahil etmiyorum. Hepinize hayırlı haftalar diliyorum.

ZÜBEYİR ERGENEKON

08.09.2009


SİTE TANITIMI - www.sezgiler.com

“RENGARENK 1 Dünya” sloganıyla yayın hayatına girdiğinden bu yana birçok çalışmaya imza atan site, kullanıcıya farklı bir arayüz sunuyor.

İnternette dolaşıyorum ama sürekli gezebileceğim, faydalanabileceğim dini bir site yok, diyenlerin uğraması gereken bir adres. Birçok içeriğe sahip olan sezgiler.com kullanıcıya on altı farklı kategori sunuyor (mizah, teknoloji, öykü, video vb.). Aynı zamanda yeni açılan fotoğraf albümüne kendi çektiğiniz fotoğrafları da gönderebiliyorsunuz.

Bununla birlikte geçtiğimiz ay faaliyete giren yarışma bölümünü de ziyaret ederek birçok kategoride bilginizi ölçebilir ve diğer kişilerle yarışabilirsiniz. Sitenin sol kısmında yer alan Kur’ân-ı Kerim, Hadis-i Şerifler ve Esma-ül Hüsna bölümlerinden de faydalanabilirsiniz. Farklı tasarımıyla kullanıcıya kolaylık sağlayan bu siteye uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Hazırlayan: FURKAN DEMİR

08.09.2009


PROGRAM TANITIMI - Opera 10 Final Sürümü

DÜNYANIN en hızlı ve en kullanışlı web tarayıcısı Opera’nın merakla beklenen 10.00 Final sürümü yayınlandı.

Şu ana kadar hiç Opera kullanmadıysanız Opera’yı size anlatmak zor olacaktır. Herhalde Firefox öne çıkarıldığı ve destek verildiği kadar Opera üzerinde durulsaydı şu an durum farklı olurdu. Yıllar önce Opera sadece tab desteği ve hızı için tercih edilirdi, şu an ise Opera ile pop3 mailleri okumak, RSS’leri takip etmek, download işlemlerini yapmak, bittorent desteği ile p2p için kullanmak vb... işler için kullanılabiliyor. Opera’nın Quick Note özelliği ise bir harika, küçük notlarınızı tutabilir, formlarda ve maillerde hazır metinleri kullanabilirsiniz. Opera’nın bir önceki sayfada yazılı olan verileri hiç bozmadan tutması yine form doldururken çok işe yarıyor. İngilizce sayfaları sesli okuyabilme özelliği ise makale okumak için birebir. Ctrl+1 gibi sitelere kısayol da atayabiliyorsunuz. Genel olarak Opera’nın özelliklerinden; Opera hesabınız ile tüm linklerinizi ve notlarınızı eşitleyebilme, e-postalar için yavaş bağlantı modu, arayüz, yama ve araç çubuğu desteği, Wand özelliği ile parolalarınızı hatırlayabilme ve kolayca form doldurma, özelleştirilebilir arama motorları, sekmeli gezinti, sayfaları çok hızlı bir şekilde gezebilmenizi sağlayan Opera Turbo özelliği, 25 adede kadar siteyi hızlı erişim sağlayabilme gibi başlıca ve yararlı olanlarını yazabiliriz.

Opera web tarayıcısı sektöründe çok küçük bir yüzdeyle (%2) Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari ve Google Chrome tarayıcılarından sonra geliyor. Opera her ne kadar normal düzeydeki internet kullanıcılarını kendisini kullanmaya alıştıramadıysa da deneyimli internet kullanıcıları arasında hatırı sayılır bir yere sahip. Opera Mini isimli, cep bilgisayarları için hazırlamış olduğu tarayıcı ise şu an tartışmasız bir şekilde pazar lideri konumunda.

Opera hakkında Türkçe destek için www.opera-tr.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Üretici Sitesi: http://www.opera.com

Hazırlayan: www. gezginler.net

08.09.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

lwww.kuraniklimi.com adresinde zengin içerikli Kur’an arşivine ulaşabileceğinizi…

lhttp://www.imhalal.com/ sitesinin aramaları ‘helal dairede’ yaptığını ve haram bir şey aramak istediğinizi sezinlediğinde ‘Opps’ diyerek sizi uyardığını…

lhttp://www.asyanur.org/ adresinden Asyanur Kültür Merkezin’de verilen seminerlere ulaşabileceğinizi…

lhttp://www.microsoft.com/turkiye/windows/windows-7/ adresinden Windows7 ile ilgili bilgi sahibi olabileceğinizi ve hazırlanmış videoları izleyebileceğinizi…

lhttp://www.pardus.org.tr/ adresinden Pardus 2009 İşletim sistemine ücretsiz sahip olabileceğinizi…

08.09.2009


USB belleğinizi bilgisayara dönüştürün - PortableApps -

PortableApps nedir?

PortableApps; taşınabilir programlar anlamına geliyor. Yani programlarınızı flash diskinize kurup, başka bir bilgisayarda yükleme yapmadan doğrudan çalıştırıp, işlerinize kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Flash’ınızı bir nevi bilgisayarınız gibi kullanabiliyorsunuz. Tabi bu sadece flash disk ile sınırlı değil; harici disk, mp3, hafıza kartı gibi birçok USB destekli bellekleri bu amaçla kullanabilirsiniz.

Nasıl çalışır?

Taşınabilir programları çalıştırabilmemiz için öncelikle flash diskimize “PortableApps” adındaki sistemi kuruyoruz. Bu sistem flash diskimizi taktığımızda otomatik olarak çalışıyor ve karşımıza başlat menüsüne benzer bir program menüsü çıkarıyor. Burdan istediğimiz programı çalıştırıp işlerimize kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.

Hangi programlar taşınabilir?

Taşınabilir platform genelde ücretsiz ve özgür yazılım (açık kodlu) programları destekler. Bu da işin ayrı bir güzel tarafı. Fakat merak etmeyin, ihtiyacınız olan tüm programlar var. Bu programlardan bazılarını özellikleriyle sıralayacak olursak;

“Openoffice”: İçinde word, exel, sunum, çizim, formül gibi tüm ofis araçları bulunur ve Microsoft Office’le tam uyumludur.

“Mozilla Firefox”: Popüler internet tarayıcısı firefox ile taşınabilir olarak internete girdiğimizde, bütün geçmiş bilgilerimiz, yer imlerimiz, ayarlarımız, eklentilerimizle sanki kendi bilgisayarımızda internete giriyormuş gibi girebiliriz.

“Mozilla Thunderbird, Sunbird”: Yine Mozillanın Thunderbird yazılımı çok kaliteli bir “Outlook” yazılımıdır. Sunbird ise ajanda görevini görür.

“Clamwin”: Bir antivirüs programı Clamwin ile virüslerden korunabilir, indirdiğiniz dosyaları tarayabilirsiniz.

“Pidgin”: Aynı anda MSN, Yahoo, Gmail üzerinden görüşebilirsiniz.

“Gimp”: Photoshop benzeri her türlü grafik, resim düzenleyebilirsiniz.

“Blender3D”: Müthiş bir 3D animasyon, tasarım yazılımı. Fakat öğrenmesi biraz zaman alabilir. “Cornice”: AcdSee benzeri bir resim izleme aracı.

“InfraRecorder”: Tam donanımlı bir CD/DVD yazıcı.

Buna benzer birçok taşınabilir programı sitesinden temin edebilirsiniz. Programın kurulumundan da kısaca bahsedecek olursak: Önce “portableapps.com/download” adresinden “Suite Standard” paketini indiriyoruz. Kurulum yaparken kurulum yeri olarak flash diskimizi seçiyoruz ve kuruyoruz. Daha sonra “portableapps.com/apps” adresinden paketimizde olmayan istediğimiz programları indiriyoruz. PortableApps çalışırken “Options-Install a New App.” tıklayarak indirdiğimiz dosyayı seçip kuruyoruz. Artık bilgisayarınız cebinizde taşınmaya hazır…

MUHARREM ÖZEL

08.09.2009


Beta Sürümü ne demektir?

BETA ya da Beta Sürüm yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir. Yani Beta ‘İkincil Sürümdür.’

Bu sürümde amaçlanan farklı donanımlar altında yazılımı sorunsuz çalıştırmadır. Tüm kullanıcılar tarafından gerçek verilerle test edilen yazılımın test sonuçları, yazılım testçileri tarafından yakından takip edilir. Bazı geliştirici takımları, ürettikleri beta yazılımlarını tüm kullanıcılar yerine belirli kullanıcıların denemesini isteyebilirler. Bu programları kullanabilmek için Beta Tester [Beta Testçisi] olmak gerekir. Fakat bazı kurum/kuruluşlar beta tester’lık için kayıt izni veriyorlar. Bunun nedeni yazılımın bir kararlı bir sürüm (en az hatalı bir sürüm) oluşturmadan uzak olmasıdır. Bazı geliştiriciler ise beta yerine preview (önizleme), technical preview (TP) (teknik önizleme) early access (erken giriş) gibi isimler kullanabilirler. Yeni sürümde yeni özellikler eklendiyse bunlar doğru çalışmayabilir ya da var olan yazılımın son sürünü çok fazla hata iletisi çıkartıyorsa geliştirme takımları hata ayıklama yapabilirler. Profesyonel ve çok geniş kapsamlı yazılımlarda da Beta seviyesinden sonra RC’ler başlar.Yani Release Candidate. Bu da Türkçe’ye tam doğru çevrilmemekle beraber Aday Sürüm diyebiliriz. Yani ürünün RTM olmasından önceki aday final sürümleri. RTM ise artık ürünün nihai halidir. Release To Manufacturer demektir yani artık ürün bitmiş ve üretime gitmiştir.

08.09.2009


BİLİŞİM - MİZAH

lHatasız program olmaz.

lBeleş anti-virüs programı; virüsü türkü çağıra çağıra ararmış.

lWindows’a service pack’de yüklesen, windows yine windows’tur.

lReset’te keramet vardır.

lBir virüse sistem yakma.

lBugünün işini görev zamanlayıcısına bırakma.

08.09.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Beta: Bir donanım ya da yazılım ürününün, hemen hemen tüm özellikleri ve işlevleri eklenmiş, gerçek müşterilerle test edilmeye hazır sürümü

Beta Site: Bir yazılım ya da donanımın, piyasaya sunulmadan önce gönüllü ya da profesyonel kişilerce denemeye tabi tutulduğu kuruluş.

Test: Bir aygıt ya da ölçü aletinin, çalışma özelliklerini belirtmek üzere, denetimli şartlar altında sınanması.

08.09.2009


Kısaltmalara devam…

USB’NİN açılımı; Universal Serial Bus. Türkçe karşılığı ise “evrensel seri yol” şeklinde.

USB teknolojisi, bilgisayar harici cihaz (modem, mouse vb.) takılmasını sağlayan yeni bir donanım standartıdır. Tak ve kullan (plug and play) özelliği sayesinde kolayca kurulum, kart takılmaksızın ve bilgisayarı kapatıp açmadan kullanım imkânı vermektedir.

BIOS’un açılımı da “Basic Input/Output System”. Yani Temel Giriş-Çıkış Sistemi şeklindedir. BIOS, klavye, disket sürücü ve sabit disk gibi temel donanım öğeleri ile etkileşimleri kontrol eden kod olarak da tanımlanır. BIOS, bilgisayarımızın çalışması için gereken temel bir yapı olmakla birlikte, donanımların birbirleri arasındaki bağı kuran ve onların çalışmasına imkân tanıyan ufak bir işletim sistemidir.

Özellikle dizüstü bilgisayarlarda bulunan PCMCIA’nin açılımı da “Personal Computer Memory Card International Association” şeklindedir. Kişisel bilgisayarlar için kartların ve yuvalarının standart olması için çaba gösteren uluslararası imalâtçılar ve satıcılar örgütünün kısaltılmışıdır.

08.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.