10 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Haberler

 

FACİANIN ÜÇ SEBEBİ: İHMAL, HIRS, BENCİLLİK

Başakşehir, Bahçeşehir ve İkitelli bölgelerini etkileyen aşırı yağış ve sel İstanbul’u felç etti. Ayamama Deresinin taşarak ka-pattığı Basın Ekspres yolunda yüzlerce araç sulara gömüldü. Aniden bastıran sel sonucu araçlarında saatlerce mahsur kalan yolcular kurtarılmayı beklediler. Dere yatağında bulunan onlarca ev ve işyerini su bastı. Maddî hasarın büyük olduğu belirtiliyor..

Tufan İstanbul’daydı

Sağanak yağış Marmara Bölgesi’ni vurmaya devam ediyor. Önceki gün Tekirdağ’ın Saray ilçesi ile Silivri ve Selimpaşa’daki sel felaketinin ardından önceki gece yağan yoğun yağmur dolayısıyla İstanbul’da İkitelli Basın Ekspres Yolu tamamen sular altında kaldı ve trafiğe kapandı. Aralarında TIR’ların da bulunduğu yüzlerce araç, sel sularıyla sürüklendi. Yolda çok sayıda araç suda mahsur kalınca bölgede adeta can pazarı yaşandı. Bazı araçların içindekileriyle birlikte sürüklendiği görüldü. Sürücüler ve yolcular araçlarının üzerine çıkarak kurtarılmayı bekledi. Görgü şahitleri, ekiplerin kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığını söyledi.

LOJMANDA MAHSUR KALDILAR

Sel sularının bastığı Çobançeşme fidanlığındaki lojmanlarda mahsur kalan 11 kişi kurtarıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Çobançeşme fidanlığı sabah saatlerinde sel sularıyla doldu. Yaklaşık 2 metre derinlikteki sel sularının çevresini sardığı lojmanlarda 11 kişi mahsur kaldı. Olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve sivil savunma ekipleri lojmanda bulunanları kurtarmak için çalışma başlattı. E-5 karayolu havalimanı kavşağında bulunan itfaiye aracından uzatılan merdivenle ilk önce anneleri işe gittiği için evde yalnız kalan Eda, Seda ve Özge Tarakçı kardeşler kurtarıldı. Daha sonra ekipler, şişme botla lojmanın penceresine çıkan 8 kişiyi kurtardı.

İKİ GÜNDE 30 ÖLÜ

Yağışın etkisini kaybetmesiyle hızlanan kurtarma çalışmaları sırasında sudan ve sürüklenen araçlardan 15 ceset çıkartıldı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Önceki gün ölenlerle birlikte Tekirdağ ve İstanbul’da ölenlerin sayısı 30’a yükseldi.

BİNA YIKILDI

Başakşehir ilçesinin ara yolları da büyük ölçüde trafiğe kapandı. İlçeye bağlantı sağlayan yollarda ulaşım aksadı. Ara sokakların büyük bölümü sel sularıyla doldu. Ayamama ve Tavukçu derelerinin yağış sebebiyle taştığı gözlenirken dere yakınlarındaki bir bina yıkıldı. Yeni Bosna’daki bazı fabrikaları da su bastı. Fabrikalardaki bazı eşyaların suyla birlikte çevreye yayıldığı gözlendi. İkitelli’ye açılan ana yollar güvenlik dolayısıyla trafiğe kapalı tutuluyor. 1996 yılında da İkitelli’de sel baskını olmuş, ancak bu kadar büyük hasara sebep olmamıştı.

BİRÇOK DERE TAŞTI

Öte yandan yoğun yağış dolayısıyla Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde de su baskınları, sele sebep oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı.

HAYATIMIZI

ZOR KURTARDIK

TÜRKİYE’NİN Avrupa’ya açılan kapısı olan Yeşilköy Havalimanına giden Basın Ekspres yolu “Basın ekspres Nehri” oldu. Sele araçlarıyla birlikte kapılan vatandaşlar canlarını zor kurtardıklarını ifade etti. Onlardan biri olan Sunay Bey başlarına gelenleri şöyle anlatıyor: “Gebze’den yola çıktım. 06.55 civarında TEM yolundan gelişle havalimanı sapağından Basın Ekspres yoluna dönerken yola girmek istemedik. Ancak polisin ısrarı neticesinde Basın Ekspres yoluna girmek zorunda kaldık. Girmemizin hemen sonrasında gelen seli fark ettik. Ancak olan oldu. 30-35 kadar irili ufaklı araba sele kapıldık.Yol kenarındaki bariyerlere kadar sürüklendik. Sel suları 1,5-2 metreye çıktı. Canımızı kurtarmak için arabaların tepesine çıktık. Yardım bekledik. Yan yolda bulunan insanlar bizi seyrediyordu. Allah’tan bir kaç kişi halat uzattı. Yolun 212 Power Outlet kısmındaki bariyerler yıkılıp, su yol bulmasaydı boğulup gidecektik. Allah’a şükür kurtulduk. Ne kadar duâ etsek azdır.” Sunay Beyin söylediği bir cümle var ki hayatın gerçeğini ifade ediyor: “Hayatımız pamuk ipliğine bağlı.”

BELEDİYE ALARMA GEÇTİ

İSTANBUL ve ilçelerini etkisi altına alan sağanak yağış ve sel felâketi sebebiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı alarma geçti. İtfaiye, AKOM, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerinin sel felâketinin olduğu bölgede kurtarma, tahliye ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Kurtarma çalışmalarına itfaiye 556 personel, 117 araç, 104 motopomp, 30 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 177 personel, 65 araç, İSKİ 106 personel, 43 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 23 personel, 2 bot, 3 adet 4x4 araç, toplam 862 personel 228 araç, 104 motopomp, 32 bot katıldı. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca, 40 personel, 10 mobil ekip ile bölgeye sıcak yemek ve battaniye gönderildi. Ekiplerce bölgedeki vatandaşlara, 11 bin adet kumanya, 2 bin 600 kişilik iftarlık, 10 bin

adet bardak su, 7 bin kişilik sıcak çorba, 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet, bin adet battaniye, bir gıda tırı, 8 bin çay yardımında bulunuldu. (Ajanslar ve ntvmsnbc)

REKOR YAĞIŞ

SON yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü. Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, bu sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

10.09.2009


 

ALTYAPI İFLÂS ETTİ, YOL GÖL OLDU

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘’Sorun İstanbul’un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar’’ dedi. Yıldırım, selle toplanan suların mazgalları yetersiz hale getirdiğini ve suyun önünde set oluşturduğunu anlattı. Öte yandan, felâkete maruz kalanlar için kullanılmak üzerine valilik emrine 2 milyon lira aktarılacak.

UlaştIrma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'daki sel baskını ile ilgili olarak, ‘’Sorun İstanbul’un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar’’ dedi. Yıldırım, CNN Türk’te katıldığı programda soruları cevapladı. İstanbul’daki yağış seviyesinin 1929’da yaşanan felaketlerle benzer seviyelerde olduğunu vurgulayan Yıldırım, selle toplanan suların mazgalları yetersiz hale getirdiğini ve suyun önünde set oluşturduğunu anlattı. ‘’Ayamama Deresi’nin İstanbul’un sorunlu bir deresi’’ olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: ’’Ayamama Deresi bir sonuçtur. Bütün olayı, bütün İstanbul’u düşüneceksiniz. İstediğiniz kadar tedbir alın dereyi 5 kat büyütüp, 2 kat derinleştirin diğer kısımlarda yeterli alt yapınız yoksa zaten su oradan yol bulup oraya iniyor. Oraya inince orası yetersiz kalmaya başlıyor. Sadece bir Ayamama Deresi değil. Orada tedbirler alındı ama sorun İstanbul’un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar. Karayollarında bu yok. Uluslar arası standartlara göre yapılıyor. Ancak karayollarına bağlantı yolları, mahalli yollar, orada yapılan köprüler var. Onlar oranın günlük ihtiyaçlarına göre planlandığı için onlar böyle bir felâkette hizmet yerine engel oluşturmaya başlıyor, olay bundan ibarettir. ‘’

“ALTYAPIYI YAPMADAN ÜSTYAPIYI YAPIYORUZ”

Türkiye ve İstanbul’da yapılaşma konusunda önemli bir yanlış yapıldığını dile getiren Yıldırım, ‘’Şu yanlışlığı hep yaptık yapmaya da devam ediyoruz; yeni yeni biraz aklımız başımıza geldi ama çok geç. Altyapıyı yapmadan üstyapıyı yapıyoruz. İşin sıralamasında yanlışlık var’’ dedi. Başka ülkelerde bu durumun yaşanmadığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: ’’Vatandaş bir araziyi gözüne kestiriyor, parselliyor, oralara binalar konuluyor. Ondan sonra bunun kanalizasyon sorunu, atık su gideri sorunu, elektrik, gaz bağlantısını düşünmeye başlıyoruz. Başka ülkelerde ise arazi geliştirme yapılıyor. Önce yer belirleniyor, parselizasyonu yapılıyor ortak kanallar yapılıyor. Bir de proje standardı veriyorlar, binanın dış rengi bile baştan belli. Bu planlama olmadığı zaman bunlar kaçınılmazdır. Bugün yaşadık ilerde de buna benzer bir felâkette yine yaşarız.’’ Beklenmedik olaylara karşı alınan tedbirlerin ancak olayın hasarlarını azaltmaya yönelik olduğunu kaydeden Yıldırım, ‘’Önlemek mümkün değildir ama çaresiz kalmamak lâzım. Çaresizlik yaptığımız hataların sonucudur. İdarede de var, vatandaşta da var. El birliği ile bu sonucu hazırlıyoruz’’ diye konuştu. Yıldırım, söz konusu olaylara karşı alınacak tedbirler kapsamında mahalli idareler ve merkezi idarelerin daha fazla iş birliği, koordinasyon içinde olması gerektiğini de kaydetti.

Türkiye’de bazı bölgelerde atık su giderlerinin olması gerekenden fazla konuta tahsis edildiğini belirten Yıldırım, ‘’10 bin konut için kanal yapılmış ana arterde, 5 metre. Bu 5 metre on bin konuta cevap verecek bir yapı. Siz gelip 50 bin konut yapıyorsunuz ve bütün giderleri de buraya bağlıyorsunuz. Ne yapıyor? Çekmiyor, geri basıyor. Bütün hepsi evlerden içeri fışkırmaya başlıyor, bir lodos estiğinde. Bunlar yapısal sorunlarımız ve bunun geçmişi yarım asra dayanıyor’’ diye konuştu. Ankara / aa

10.09.2009


 

TMMOB: SEL BASKINLARI SÜRPRİZ DEĞİL

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Hüseyin Tarık Şengül, Marmara Bölgesinde yaşanan sel felâketiyle ilgili, ‘’İstanbul, Trakya, Bartın, Batman ve Antakya’nın sel felâketi açısından Türkiye’nin riskli bölgeleri olduğunu her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla İstanbul ve Trakya’da yaşanan üzücü olay bizim için sürpriz olmadı’’ dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Hüseyin Tarık Şengül, Marmara Bölgesi’nde yaşanan sel afetiyle ilgili, ‘’İstanbul, Trakya, Bartın, Batman ve Antakya’nın sel felâketi açısından Türkiye’nin riskli bölgeleri olduğunu her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla İstanbul ve Trakya’da yaşanan üzücü olay bizim için sürpriz olmadı’’ dedi. Şengül, yaptığı açıklamada, İstanbul ve Tekirdağ’da iki gündür etkili olan şiddetli yağışlar sonucu can ve mal kayıplarının meydana geldiğini belirtti. Bu tür afetlerin her zaman hayatın bir parçası olduğunu, bunun sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir yanında yaşanabileceğini dile getiren Şengül, ‘’Bugün bu yaşananların en büyük sorumluları, su havzaları, dere yatakları, kıyılar ve vadileri risk altında olduğunu bilerek gelişmeye açanlardır. Ranta ‘evet’ diyenler, felâkete ‘hayır’ diyemiyor.’’ Bursa / aa

10.09.2009


 

Erdoğan"dan İstanbul"a 2 milyon TL

BAŞBAKAN Erdoğan, vatandaşa ulaştırılması için İstanbul’a 2 milyon TL gönderilmesi talimatı verdi.

Başbakan Erdoğan’ın, İstanbul’da meydana gelen sel felâketi dolayısıyla, arama-kurtarma ve vatandaşlara yardım kapsamında kullanılmak üzere, 2 milyon liranın İstanbul Valiliğine gönderilmesi talimatını verdiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, ihtiyaç duyulması halinde gönderilecek para miktarı artırılacak. Bu arada, Başbakan Erdoğan, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Valisi Muammer Güler’den gelişmelere ilişkin bilgi aldı. Ankara / aa

10.09.2009


 

SELDE CAN KAYBI BİLANÇOSU: İKİ GÜNDE 30 ÖLÜ

Görülmemiş felâket İstanbul’da can kayıplarına da yol açtı. Selin ilk baskınında İkitelli TIR garajında bulunan gece bekçilerinden yedisi can verdi.

Yolda mahsur kalan servis minibüsünden inmeye çalışırken sele kapılan 7 kadın hayatını kaybetti. Açıklamalara göre İstanbul’daki ölü sayısı 23’e ulaştı. Can kaybının artmasından korkuluyor. Trakya'da da 7 kişi ölmüştü.

10.09.2009


 

TIRLAR SÜRÜKLENDİ

Başakşehir girişindeki bir TIR garajındaki araçlar, suya kapılarak havalimanına gidiş yolunu kapadı.

İSTOÇ yanyolda bulunan bir TIR garajındaki araçlar, sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapadı. Göl haline gelen yolda, bazı hususi araçlar da sele kapıldı. TIR garajında bulunan sürücü ve çalışanlar da suya kapılarak kayboldu. TIR’lar içinde mahsur kalanlar var.

10.09.2009


 

Selin ardından yağma

İSTANBUL İkitelli’deki sel felâketinin ardından sel suları altında kalan iş yerlerinde yağma olayları görülmeye başladı.

İkitelli, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir’de yoğun yağışla birlikte su altında kalan iş yerlerinden yağma olayları başladı. Bazı kişilerin özellikle züccaciye ve beyaz eşya dükkânlarıyla, bu tür eşyaların bulunduğu depolara girerek, porselen tabak, ütü, ısıtıcı ve benzeri ürünleri çaldıkları görüldü. Yağma olaylarını karşı itfaiye ekipleri araç sahiplerini uyarırken, polis çağırmalarını istedi. Bu arada, selin olduğu bölgelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ilçe asayiş ekiplerinin yanı sıra, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de sevk edildi.

10.09.2009


 

100 bin etkili insana Kur"ân

Amerİkan-İslâm İlişkileri Konseyi, Amerikalıları İslâm dini hakkında bilgilendirmek için “Share the Kuran” (Kur’ân’ı Paylaş) adlı bir kampanya başlattı.

Amerika’daki en büyük Müslüman örgütü olan Konsey’in amacı, Kur’ân’ın 100 bin ücretsiz kopyasını Amerika’da seçimle işbaşına gelen yetkililere ve ülkenin düşünce dünyasını şekillendiren en etkili kişilere dağıtmak. Amerika’nın Sesi radyosunun haberine göre örgütün amaçlarından biri, seçimle işbaşına gelmiş yerel yöneticilere, medyaya ve ülkenin düşünce dünyasında etkili kişilere erişmek. Konsey Başkanı Nihat Avat, Amerikalıların, medyada İslâm üzerine yapılan sansasyonel haberler yerine daha sağlıklı bilgi edinmelerini istiyor. Avat, “Kur’ân’da dinler arası ilişkilere verilen önemi, barış, verimlilik, çok çalışma ve Allah’a imanın önemini anlatan birçok açık ve net öğreti var. Bunları herkesin görüp anlamasını istiyoruz.” diye konuşuyor.

Uzun dönemli bir kampanya olan “Kur’ân’ı Paylaş,” kapsamında Amerikalı Müslümanlar ücretsiz dağıtılan Kur’ân kopyalarının basım masraflarını kendileri karşılıyor. Arapça ve İngilizce kopyalarının yanı sıra Kur’ân’a iliştirilmiş bir de İngilizce açıklama bölümü bulunuyor. Amerikalıları İslâm dini hakkında bilinçlendirme çabalarından biri de Müslümanların bu ülkede unutulan tarihçesini hatırlatmak. Açtığı sergiyle bütün ülkeyi dolaşan Müslüman Amerikalı araştırmacı Emir Naşit, Müslümanların Amerika’da 1700’lü yıllara dayanan tarihini anlatıyor. Naşit, “Amerikan halkının, bizim de bu kültürün bir parçası olduğumuzu bilmeleri çok yararlı olur. Bu topraklara uzun zaman önce geldik. Bu gerçeği biz uydurmuyoruz. Bu konudaki belgeler kütüphanelerde, mezarlıklarda, tarih kuruluşlarında bulunuyor.” diyor. Washington / cihan

10.09.2009


 

Dünyanın en büyük otelleri Dubai"de

Bİrleşİk Arap Emirlikleri’nin ticarî merkezi Dubai’de inşa edilen otellerin dünyanın en büyükleri arasında kabul edildiği bildirildi. ABD merkezli otel araştırma şirketi Lodging Econometrics tarafından yayınlanan rapora göre Dubai’de inşaatı devam eden otellerin büyüklüğü ortalama 417 oda ile ABD’deki 402 odalı Las Vegas otellerini de geçiyor. Resmî istatistiklere göre Dubai’deki otel oda sayısı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 artış gösterdi. Belirtilen dönemde Dubai’de geçen yıl 49 bin 656 otel odası olduğu ve bu rakamın bu yıl 58 bin 147’ye yükseldiği kaydedildi. Aynı şirket tarafından daha önce yayınlanan rapora göre Ortadoğu’daki bütün otel projelerinin yüzde 32’sine sahip Dubai’de 47 bin 142 odalı 113 proje tamamlanmayı bekliyor. Fakat uzmanlar küresel kriz ve yeni hizmete giren oteller sebebiyle oda başına düşen gelirin düştüğünü ve otel gelirlerinde bu yıl azalma olacağını ifade etti. Dubai hükümetinin emirliğe gelen ziyaretçi sayısını ikiye katlayarak 2015’te 15 milyon turist hedeflediği belirtildi. Dubai / cihan

10.09.2009


 

İngiliz doktorlar alkole karşı savaş açtı

Brİtanya’da doktorlar, yerleşik içki kültürünün değiştirilmesi amacıyla bütün alkollü içecek ilânlarının yasaklanması çağrısı yaptı. Britanya Tabipler Birliği tarafından hazırlanan raporda, ülkedeki genç nüfus arasında alkol tüketiminin son yıllarda hızla arttığı belirtilerek, bu artışta ‘’ustaca hazırlanmış’’ alkollü içecek reklâmlarının da etkili olduğu kaydedildi. Raporda, alkollü içeceklerle ilgili reklâmların yasaklanmasının durumun normale dönmesine yardımcı olacağı ifade edildi. Birliğin ‘’bilim ve etik bölümü’’ başkanı Dr. Vivienne Nathanson, konuya ilişkin açıklamasında, ‘’Toplumumuz, alkollü içecek reklâm ve pazarlamasına boğazına kadar gömülmüş durumda. Gençlerin ve genel olarak toplumun geleceğine dikkat etmeliyiz’’ dedi. Konuya ilişkin geçen yıl yayınlanan rapora göre, Britanya Avrupa’da en çok alkol tüketilen ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede, 1991’de yüzbinde 6,9 kişi olan doğrudan alkol kaynaklı ölümler, 2005’te iki katına çıkarak 12,9’a yükseldi. Britanya’daki doktorlardan üçte ikisinden fazlasının üyesi olduğu Tabipler Birliği raporu, bütün alkollü içecek ilânlarının radyo, televizyon, gazete ve topluma açık ilân yerlerinde yasaklanması çağrısının yanı sıra, bu alkollü içecek markalarının spor faaliyetlerine sponsor olmalarına son verilmesi gerektiği de ifade edildi. Londra / aa

10.09.2009


 

Çin"e devâsâ güneş santrali

BİR Amerikan firması, dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini Çin’de kuracak. Güneş paneli üreticisi şirket, Çinli yetkililerle imzalanan anlaşma uyarınca, Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan’ın Ordos bölgesinde 2 gigawattlık elektrik üretme kapasitesine sahip santral inşa edecek. Çin, 2010 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 10’unu yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor. Bu oran, 2020’ye kadar yüzde 15’e yükseltilecek. Çin, üretimi 2020’ye kadar 10-20 gigawat yükseltmeyi tasarlıyor. Pekin / aa

10.09.2009


 

Malezya"da Kutsal Emanetler sergisi

Malezya Türkiye Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Kutsal Emanetler fotoğraf sergisinin acılısını Malezya Kralı Agong Sultan Mizan Zeynel Abidin yaptı. Malezya’nın en büyük devlet üniversitesi olan MARA Teknoloji’deki sanat galerisinde sergilenen 44 adet fotoğrafı tek tek inceleyen Malezya Kralı, Dernek Başkanı Ahmet Kaplan’ın verdiği bilgileri dikkatle dinledi. Kral Mizan Zeynel Abidin, “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (asm) ve Ehli Beytine sonsuz hürmet ve sevgi ile bağlıyız. Bu yüzden böyle bir serginin açılışında yer almaktan dolayı büyük bir mutluluk duydum.” dedi. Malezya Kralı, iftarını san'at galerisine gelen halk ve üniversite çalışanlarıyla birlikte açtı. Kral Agong Sultan Mizan Zeynel Abidin, böylesine anlamlı bir koleksiyonu ülkeye taşıdıkları için Malezya Türkiye Dayanışma Derneği’ne teşekkür etti. Kuala Lumpur / cihan

10.09.2009


 

Şehitlerin cenazeleri memleketlerine törenle gönderildi

Sİİrt’İn Eruh ilçesinde güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada şehit olan 2 astsubay ve 5 askerin cenazeleri törenle memleketlerine gönderildi. Görendoruk Köyü kırsalında güvenlik güçleri ile terör örgütü üyeleri arasında çıkan çatışmada şehit olan askeri personel için Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığında tören düzenlendi. Törene Siirt Valisi Necati Şentürk, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Van Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş ve öteki yetkililer katıldı. Törenin ardından Jandarma Başçavuş Murat Taş’ın cenazesi İstanbul’a, Jandarma Kıdemli Çavuş Ferhat Ünelli’nin cenazesi Amasya’ya, erler Emrah Temel’in Bolu’ya, Hüseyin Gürlek’in Kütahya’nın Gediz ilçesine, Orhan Kılıç’ın Kırşehir’in Kaman ilçesine, Burak Kopucuoğlu’nun Kastamonu’ya ve Yusuf Ulaş’ın cenazesi de Muş’un Malazgirt ilçesine gönderildi. Bu arada, NTV’nin son dakika olarak duyurduğu habere göre Van’da mayın patladı. 2 asker şehit düşerken, 7 asker de yaralandı. Siirt / aa

10.09.2009


 

Topbaş: Sel afeti ‘ekolojik kıyamet’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) yaptığı afet değerlendirmede, İstanbul’un son 80 yılın en güçlü yağışını aldığını belirtti. Topbaş, yaşanan olayları bir ‘ekolojik kıyamet’ sinyali olarak niteledi. Şimdiye kadar İkitelli bölgesinde itfaiye ekiplerinin vatandaşların cesetlerini çıkardığını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, yarın, bugün yaşanan yağışın bir buçuk katı daha fazla yağışın düşeceği uyarısında bulundu. Başkan Topbaş, şunları söyledi: “Son 80 yılın en güçlü yağışı. Metrekareye 1 saat içinde 205 kg olarak görünmekte. Bu yağış değil. Bu yağışın getirdiği sonuçlar maalesef, ekolojik kıyamet dediğimiz şey. İklim değişiklikleri bu kadar afet boyutuna geliyorsa, geçen yıl Amerika’da daha önce de Avrupa’da, insanoğlu dünyayı ne kadar kirlettiğinin faturasını ödüyor” dedi. Cuma günü, bugünkü yağışların 1.5 katı daha fazla yağış geleceği uyarısında bulunan Topbaş, daha ağır şartların oluşabileceğinin uyarısında da bulunarak, vatandaşlardan daha dikkatli olmalarını istedi. Topbaş, özellikle çukur bölgelerde oturan vatandaşlarımızı uyardı. Ankara / cihan

10.09.2009


 

Bayındırlık Bakanlığı: Hasar tesbiti başladı

BayIndIrlIk ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Trakya’da meydana gelen sel felâketine dönük, halen hasar tesbit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığının internet sitesinde yayınlanan duyuruya göre, Bakan Demir, önceki gün Trakya’da meydana gelen sel felâketi dolayısıyla akşam saatlerinde İstanbul’a geçti. Sabahın erken saatlerinde Çatalca’ya hareket eden Bakan Demir, Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Çatalca Belediye Başkanı ve yerel yetkililer de hazır bulundu. Selin bölgeye verdiği zararı ve yapılan çalışmalar hakkında Kaymakamdan bilgi alan Bakan Demir, daha sonra sel bölgesinde incelemelerini sürdürdü. Ankara / aa

10.09.2009


 

Balıkesir-Bursa karayolu kapandı

BalIkesİr’İn Bandırma ilçesinde, şiddetli yağışlar hayatı adeta felç etti. Oluşan sel yüzünden ev ve iş yerleri sularla dolarken yağış sonucu iki beyaz et üretim tesisini su bastı. Bu şirketlerinden birinin kesimhane bölümünde mahsur kalan işçiler, Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığından gelen helikopter ve komandoların yardımıyla kurtarıldı. Bandırma Belediyesinde oluşturulan kriz masasının çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi. Yağışla gelen sel sonucunda Bandırma’yı Balıkesir ve Bursa’ya bağlayan kara yolunun ulaşıma kapandığı, bu yöne gidecek araçların ilçeden çıkışına izin verilmediği öğrenildi. Bandırma genelinde elektriklerin kesildiği, onarım çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Bandırma / aa

10.09.2009


 

Tabipler Birliği’nden gıda ve su uyarısı

Selİn ardından suyla ve gıdayla bulaşan hastalıkların artmasının beklendiği bildirilerek, sel felâketinin yaşandığı bölgelerdeki vatandaşlara kaynağını bilmedikleri suları kullanmamaları ve sel suyu bulaşmış olması muhtemel taze sebze, meyve ve yiyecekleri tüketmemeleri uyarısında bulunuldu. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyince yapılan yazılı açıklamada, selin ardından yaşanabilecek sağlık sorunlarına ilişkin bilgi verildi. Selin, su ve kanalizasyon sistemlerini bozabildiği, biyolojik ve kimyasal kirlilik oluşturabildiği belirtilen açıklamada, sel sularıyla dağılan atıkların kirliliğe sebep olduğu ve enfeksiyon riskini arttırdığı kaydedildi. Selerin hasarı sonucunda önemli sağlık sorunları yaşanabileceğine işaret edildi. Ankara / aa

10.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.