02 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Flash Bellek teknolojisi

MP3 çalar ve dijital fotoğraf makinesi gibi cihazlarda sık sık karşılaştığımız Flash Bellek’ler; yüksek veri aktarım hızı, güvenilirlik ve düşük voltaj kullanımı ile her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor.

Günlük hayatımızda yoğun olarak kullandığımız Flash Bellek’lerin çoğu, başparmağımızdan bile daha küçük. Bu özellikleri sayesinde onları anahtarlıklarımıza takabiliyor, ceplerimizde taşıyabiliyoruz. Peki, hiç merak ettiniz mi, Flash Bellek’ler nedir ve nasıl çalışırlar?

Flash Bellek’ler veri depolama aracıdır. İngilizce adı Flash Disk’tir. Fakat Türkiye’de genellikle ‘Flash Bellek’ ismiyle bilinir. Flash Bellek’ler yazı, müzik, fotoğraf, ufak çaplı oyunlar gibi birçok şeyi kaydetme imkânı sağlar. Her bilgisayara kolayca takılabilir ve kullanılabilirler. Güç kesintisinde dahi ihtiva ettiği bilgileri kaybetmezler. İstenildiği zaman içindeki bilgiler silinebilir, yerine yenileri eklenebilir.

Flash Bellek’lerin yapısı RAM’lere, kullanımı Hard Disk’lere benzer. Flash Bellek’lerin yapısı mekanik değil, elektroniktir. İçerisinde hareket eden bir parça yoktur. Bu özelliklerinden dolayı Flash Bellek’ler “solid-state” olarak, yani “durağan” olarak adlandırılırlar. Flash Bellek teknolojisini sabit disk ve disketlerden ayıran en önemli nokta budur. Hareket eden parça olmamasından dolayı hassasiyet değerleri yüksek değildir ve özellikle mobil alanda kullanımları çok yaygındır. MP3 player’larda, cep telefonlarında, el bilgisayarlarında, dijital fotoğraf makinelerinde ve dijital görüntü aygıtlarında yaygınca kullanılırlar.

Flash Bellek çeşıtlerı

MultimediaCard (MMC): MMC, 1997 yılında SanDisk ve Siemens tarafında geliştirilen ufak yapıdaki flash bellektir. MMC’ler ağırlıklı olarak PDA’lar, telefonlar ve bazı dijital fotoğraf makinalarında halen desteklenmektedir. Yerini yavaş yavaş SD kartlara bırakmaktadır.

Secure Digital (SD): SD kartlar, SanDisk başta olmak üzere Panasonic ve Toshiba tarafından 2001 yıllarında geliştirildi. SD kartlar, CompactFlash’tan daha ufaklardır. Özellikle PDA’larda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dijital fotoğraf makinalarında, MP3 player’larda ve diğer taşınabilir cihazlarda kullanımı sürmektedir.

CompactFlash (CF): CompactFlash, SanDisk tarafından 1994 yılında geliştirilen bir flash bellektir. CompactFlash kartlar özellikle dijital fotoğraf makinalarında sıkça tercih edilir. Giderek yaygınlaşmasının sebebi performansın CompactFlash üzerindeki kontrolcü ile arttırılabilmesi ve ihtiyaçlara göre düzenlenebilmesidir.

Memory Stick: Sony’nin 1999 yılında geliştirdiği bir Flash Bellek çeşididir Sony özellikle kendi dijital ürünlerinde bu teknolojiyi kullanmaktadır. MP3 Player’lar, dijital fotoğraf makinaları, telefonlar, televizyonlar, oyun konsollarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

XD Card: Günümüzde Fuji ve Olympus’un dijital fotoğraf makinelerinde kullanımı yaygındır. Diğerlerine nazaran daha yüksek kapasiteli ve yüksek performansa sahiptir.

HAKİ HAMİTOĞLU

[email protected]

02.09.2009


2G (Second Generation-İkinci Nesil)

2G ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır.

2G’nin 1G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, analog veri yerine sayısal veri kullanılmaya başlanmış olmasıdır. Bu geçişte ISDN’e benzer bir yapı kullanılmıştır: Bütün cihazlar, bağlantı ve durum verilerini aynı kanal üzerinden yollarlar.

Bağlantı kurulunca, veri (veya ses) akışı bir kanal üzerinden yapılır. Her kullanıcı veri alıp verdiği sürece kanalı elinde tutar, paylaşmaz. Yani konuşmalar kişiye özgü olur kimse kimsenin konuşmasını dinleyemez.

Peki ne gibi avantaj sağlıyor?

2G’nin getirmiş olduğu en büyük yenilik olan sayısal teknoloji, birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir:

•Daha yüksek ses kalitesi

•Daha büyük kapasite

•Sesi ve verileri şifreleme imkânı

•Kısa veri iletimi (kısa ileti, hücre bilgisi )

Peki 2G’nin kusurları nelerdir?

2G standardı oluştuğu zaman çok bant genişliği ve az işlemci vardı, dolayısıyla hattı kullanmazken bile meşgul eden bir teknoloji meydana geldi. Öte yandan, bu seçimden dolayı birçok durumda karşımıza çıkan “şebeke meşgul” iletisinin önüne geçmek operatörler için gitgide daha zor hale gelmektedir. Buna cevap olarak verilerin yollanmadığı zaman hattın kullanılmadığı, aynı Ethernet teknolojisinde olduğu gibi, iki cihazın aynı anda veri yollayınca bunu fark edebildiği bir teknoloji olan 3G oluşturulmuştur. Özellikle Avrupa’da yaygınlaşan bu teknoloji, daha da yüksek bir bant kullanmasından dolayı (2100 Mhz) kapsama alanı sorunları yaşamaktadır.

1800 Mhz GSM standardı ile görülmeye başlanan, 3G’de daha da belirgin olan kapsama alanı sorununu çözmek için 4G teknolojisi planlanmaktadır.

Kısaltmalara

devam ediyoruz…

GEÇEN hafta bazı kısaltmalara değinmiştik. Bu haftada bazı kısaltmalara devam edelim. ISDN’nin açılımı, Integrated Services Digital Network şeklindedir. Buradan anlamamız gereken ise “Telefon şirketi tarafından sağlanan dijital şebeke sistemidir.” Yine telefonlarla ilgili konularda sıkça kullandığımız WAP’ın açılımı ise “Wireless Access Protocol” şeklindedir. Bunu Türkçe’ye ‘Kablosuz İletişim Protokolü’ şeklinde çevirebiliriz. Protokulun ne olduğuna dair bilgi almak için Bilişim Sözlüğü bölümümüze göz atabilirsiniz. Yine günlük hayatta sık kullandığımız kısaltmalardan biri de ADSL’dir. Açılımı ‘Asymmetric Digital Subscriber Line’ şeklindedir. Bunu ‘Tek Yönlü Yüksek Hızlı Sinyal Transferi’ şeklinde anlamamız gerekir. Yine günlük hayatta sıkça gönderdiğimiz cümlelerden birisi de ‘SMS gönderdim’ şeklindedir. Oysa SMS’in açılımı ‘Short Message Service’ şeklindedir. Yani Kısa Mesaj Servisi. Bu duruma göre servisi bir yere gönderemeyiz! Sadece SM yani kısa mesaj gönderebiliriz! Kısaltmalara devam edeceğiz…

MEHMET BEŞİR PARLAKOĞLU

[email protected]

02.09.2009


www.risalecocuk.com

Çocuklarınızın dini eğitimini hoşgörü ile ve sevdirerek aldırmak istiyorsanız bu site tam size göre. Minikleri eğlendirerek öğrenme metodunun uygulandığı bu sitede “Canım Peygamberim, Resimlerle Hadis-i Şerifler, Bir Kıssa bin Hisse, Biliyor musunuz” gibi bölümlerde muhtevalar hep çocuklara göre ve hikâye tarzında hazırlanmış. Görüntülü dersler, videolar ve ilâhiler de dikkat çekiyor.

Eğlence bölümünde kelime bulmaca, vecizeli yapbozlar gibi çocukların dikkatini çeken orijinal çalışmalar yer alıyor. Oyun zamanı bölümünde de bir takım oyunlara ulaşmak mümkün. Sitenin tasarımı ve mönüleri bile çocuk safiyetini hissettirecek şekilde hazırlanmış. Site çocuklara yönelik orijinal çalışmalarıyla bu alanda önemli bir boşluğu dolduru-yor. Ayrıca sitenin forum bölümü de var.

02.09.2009


ReadyBoost özelliği ile sisteminizi hızlandırmaya ne dersiniz?

ŞU ANA KADAR sadece bir yerden başka bir yere veri taşımak için kullandığımız parmak bellekler Windows Vista sayesinde bambaşka bir görev daha üstleniyorlar.

Windows Vista’nın güzelliklerinden biri olan Ready Boost özelliği ile sisteminizi bir flash bellek kullanarak hızlandırabilirsiniz. ReadyBoost, USB belleğinizi RAM olarak kullanmanızı sağlayan bir teknolojidir. Flash disklerin ek cache hafızaları olduğundan, bu tür hafızalar normal hafızalardan daha hızlı çalışırlar ve sabit diskinizdeki verilere daha hızlı erişim sağlarlar. ReadyBoost özelliğini kullandığınız zaman belleğinize ayırdığınız kadar alanın kullanımda olduğunu bunun ReadyBoost.sfcache adlı tek bir dosya olduğunu görürsünüz. Bu cache dosyası sayesinde Windows Vista’nın rasgele disk erişimi 8-10 kat hızlanabiliyor. Bunun sebebi ReadyBoost şartlarını sağlayan flash belleklerin sabit disklere göre 10 kata kadar hızlı olması.

Peki ReadyBoost

özelliği nasıl ayarlanır?

Herhangi bir hafıza kartını sisteme ekler eklemez Windows Vista’nın yeni bir pencere açtığını ve ReadyBoost testi yapıp sonucu sunduğunu göreceksiniz. İşletim sistemi zaten belleği uygun bulmadıysa ReadyBoost seçeneğini kullanamıyorsunuz. Ama bellek ya da kart, teknik olarak yeterliyse o zaman “sisteminizi hızlandırın” şıkkı beliriyor.

Normal olarak bilgisayarım mönüsünden Flash belleğim üzerine sağ tıklayıp özellikler sekmesini seçer ve eğer flash belleğiniz bu özelliği destekliyorsa ReadyBoost sekmesinden sistemin kullanması gereken alanı belirlersiniz. Böylece flash belleğiniz veri taşıma dışında sisteminizi hızlandırmak gibi bir görev de görecektir. ReadyBoost hızlandırması için kullanılacak önerilen bellek miktarı bilgisayarınızda yüklü rasgele erişim belleği (RAM) miktarının üç katına kadar olabilir. Meselâ, bilgisayarınızda 512 mega bayt (MB) RAM varsa ve 4 giga baytlık (GB) USB flash sürücüsü takarsanız, o sürücüde 512 MB’den 1.5 GB’ye ayırmak performansı en iyi hale getirir.Bu özelliği kullanabilmek için 256 MB’tan büyük ve bu özelliği destekleyen Flash Bellekler ile sisteminizde USB 2.0 teknolojisi olması gereklidir.

02.09.2009


PROGRAM TAVSİYESİ

Sevdiğiniz radyoları kolayca dinlemek ister miydiniz?

EXARadyo, EXABilişim firması tarafından yapımına 2007 yılında başlanılan, ücretsiz ve tam sürüm olarak dağıtılan ve sürekli gelişen bir online radyo projesi. Program birçok artısıyla internet üzerindeki online radyo yayınlarını dinleyebilmeniz için büyük kolaylıklar sağlıyor.

EXARadyo programını kullanmak oldukça basit ve kolay. Program Winamp yazılımına benzer bir arayüzle geliyor. Bütün radyoları içeren “Radyo Listesi” ve seçtiğiniz radyoları içeren “Favori Listesi” ile radyolara kolayca ulaşabilirsiniz. Programın içerdiği yüzlerce radyo kanalını bölgelerine ve türlerine göre filtreleyerek istediğiniz türdeki müzik yayını seçebilirsiniz.

Multimedia klavyenizde bulunan play, pause, stop, backward, forward, mute, volume up ve volume down kontrol tuşlarını desteklemektedir ve ayrıca “Z,X,C,V,L” gibi tuşlarla yönetilebilmektedir. Yüzlerce radyo arasından beğendiniz radyoları ayırmak ve bu radyolara daha hızlı ulaşmak için belirttiğimiz gibi bir favori listesi içermektedir. Radyo kanallarının yanında yer alan (+) ve (-) tuşlarıyla favori listesine ekleme&çıkarma işlemini yapabilirsiniz. Programın alt kısmında yer alan arama kutucuğuna yazdığınız kelimeyle ilişkili radyo kanalları kolaylıkla karşınıza çıkmaktadır.

Radyo Listesinde bulunmayan radyo kanallarını da sizin ekleyebilmeniz için de bir arayüz hazırlanmış. Program 4 adet farklı tema içeriyor, bu temalarla görünümünü değiştirebilirsiniz. EXARadyo 4 farklı (Türkçe, İngilizce, Almanca, İspanyolca) dil desteği de sunuyor.

Üretici web sitesinde belirtildiğine göre program yaklaşık 2,5 ay gibi bir süre zarfında 400 binden fazla kez indirilmiş. Yazılım ile 26 adet İslami radyoyu dinlemek mümkün. Ayrıca Bizim Radyo’da dinlenilebiliyor.

Üretici Sitesi: http://www.exaradyo.com

Kurulum: http://www.exabilisim.com/download.php?id=exaradyo

Hazırlayan: www.gezginler.net

02.09.2009


GÜNÜN BİLİŞİM SÖZLERİ

Kusurlu yazılım için para iadesi güzel fikir. Tek mesele, uygulamanın ilk yılında bütün yazılım endüstrisi batabilir. (Andrew S. Tanenbaum) İnsanlara göre bilgisayarlar hatayı engeller. Yanlış! Bilgisayarlar sayesinde daha hızlı hata yaparsınız. (Adam Osborne) UNIX kullanıcı dostudur. Sadece dostlarını seçer. (Andreas Bogk)

02.09.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Protokol: Bilgisayarların birbirleriyle bağlantı kurması ve veri alış verişinde bulunmaları sağlayan kural ve standartlar. Protokol Katmanı: Bilgisayarların ağ üzerinde iletişimlerini sağlayan veri akışının ve işlevlerinin belirli tutarlı demetler halinde düzenlenişi. İletişim Protokolü: Bir veri iletişim ağı ya da sistemi üzerindeki kullanıcılılar arasında düzenli ve mümkün olan en az hata ile veri alışverişini sağlayan kurallar topluluğu.

02.09.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

•http://www.bzk.com/en/?n=tr adresinden isminizi girerek size uygun bir ev gösterileceğini… •http://www.sozluk.web.tr adresinden İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce sözlükleri pratik bir şekilde kullanabileceğinizi… •www.sentezhaber.com sitesinin yenilenen yüzüyle kullanıcıların hizmetinde olduğunu… •Yeni Asya veya Euronur logolu araççubuğunu http://www.muhabbetfedaileri.com/index.php?page=Thread&threadID=7667 adresinden indirebileceğinizi… •http://www.diyanet.gov.tr/kuran/default.asp adresinden Kur’ân-ı Kerim’de âyetlerin meallerine kolayca ulaşabileceğinizi ve Kur’ân-ı Kerim meali indirebileceğinizi…

02.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.