11 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR, SUÇU SAHİPLENEN YOK

İstanbul’u vuran, büyük can ve mal kayıplarına yol açan sel felâketinin ardından hasar tesbit çalışmaları yapılırken, faciaya davetiye çıkaran çarpık yapılaşmanın ardındaki sorumlular da sorgulanıyor. Yetersiz alt yapı dolayısıyla eleştirilen yerel yöneticiler suçu birbirine atarken, merkezî yönetimin de sorumluluk sahibi değilmişçesine açıklamalar yapması yadırganıyor.

YAŞANAN DRAM “İNSANIN DEĞERİ BU KADAR MI?” DEDİRTTİ

Otobanların nehre dönüştüğü sel felâketinde yaşanan iç burkan sahneler de, “İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” dedirtecek türdendi. Servis aracı olarak kullanılan kapalı kasa minibüste sele kapılarak can veren 7 kadın işçinin dramı herkesi ağlattı. Öte yandan TIR garajındaki araçlarında geceleyen şoförlerin sele kapılmaları da ayrı bir insanlık ayıbını gözler önüne serdi.

11.09.2009


 

SELDE TARIM ALANLARI DA ZARAR GÖRDÜ

TEKİRDAĞ İstanbul ve Balıkesir’de etkili olan şiddetli yağışlar sebebiyle çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanlarda büyük zararların oluştuğu bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yetkilileri, yaptıkları açıklamada, yağışların başlaması ve giderek şiddetini artırması sonucu birçok tarım alanının sular altında kaldığını söyledi. Tekirdağ, İstanbul ve Balıkesir’in bazı bölgelerinde şiddetli yağış yüzünden çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanların büyük zarar gördüğünü ifade eden yetkililer, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ancak birçok yerde suların çekilmesinin beklendiğini belirtti. Yetkililer, hasarın boyutunun şu anda tam olarak tahmin edilemeyeceğini dile getirerek, ‘’Cuma ve Cumartesi yeni bir yağışlı havanın geldiği açıklandı. Bu yağışın da belirtildiği gibi şiddetli olması durumunda hasarın daha da büyümesi söz konusu’’ dedi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de Tekirdağ bölgesinde çok sayıda büyük ve küçük baş hayvanın telef olduğunu öğrendiklerini belirterek, ‘’Şubelerimiz aracılığıyla tüm hasarı tespit etmeye çalışıyoruz. Çalışmalar da kolay olmuyor. Sular altında bulunan araziye girmek oldukça zor. Bunun yanında şiddetli yağışın beklendiği illerdeki çiftçileri de uyarıyoruz. Özellikle hayvan sahipleri dikkatli olsunlar’’ diye konuştu.

Gönen Ziraat Odası yetkilileri de yağışlar sebebiyle bölgelerinde yaklaşık 15 bin dekar çeltik ekili alanın sular altında kaldığını, 10 bin tonun üzerinde ürünün zarar gördüğünü söyledi.

Yetkililer, yağışların devam etmesi durumunda zararın boyutunun daha da artabileceğinden korktuklarını belirterek, çeltik dışında mısır ve sebzelerde de hasar oluştuğunu kaydetti.

Bandırma Tarım İlçe Müdürlüğü görevlileri de bölgelerinde özellikle domates ve ayçiçeği ekili alanlarda zarar ortaya çıktığını vurgulayarak, ‘’Çiftçiler zarar nedeniyle dilekçelerini getirmeye başladı. Çiftçiler bile tarlaya giremiyor. Hasarın boyutu tam olarak tespit edilmiş değil’’ dedi. Bursa / aa

11.09.2009


 

MÜSİAD: Yaralar sarılmalı

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin daha önce başına gelen afetlerde olduğu gibi, yine elele vererek halkıyla, devletiyle felaketin meydana getirdiği yaraların kısa zaman içinde sarılacağına inandıklarını belirtti.

Vardan, İstanbul ve Trakya’da meydana gelen sele ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Son 80 yılın en büyük sel felaketi sonucu kaybettiğimiz vatandaşlarımızın derin üzüntüsü içindeyiz’’ dedi. Verilen can kayıplarının yanı sıra sanayi ve lojistik sektörlerinin yoğun olduğu bölgede meydana gelen sel felaketinin büyük maddi hasara da sebep olduğunu hatırlatan Vardan, şunları kaydetti: ‘’Ülkemizin daha önce başına gelen afetlerde olduğu gibi, yine elele vererek halkıyla devletiyle felaketin meydana getirmiş olduğu yaraların kısa zaman içinde sarılacağına inanmaktayız. Bu vesileyle, bu afet sonucu yakınlarını kaybetmiş olanlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm Türk milletine baş sağlığı ve sabır diliyoruz.’’ İstanbul - Ankara / aa

11.09.2009


 

Hasar tesbiti yapılıyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesince, selin etkili olduğu bölgelerde temizlik, hasar tespit ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Hasar tespit kesin raporlarının ilçe kaymakamlıkları başkanlığında kurulacak ekipler tarafından hazırlanacağı belirtildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, İstanbul’un güne Kartal ile doğusunda kalan semtlerde gök gürültülü sağanak yağmurlu, diğer semtlerde ise parçalı çok bulutlu gökyüzü ile başlandığı belirtildi. Pazartesi sabah saatlerinde başlayan ve çarşamba gecesine kadar kuvvetli yağan yağmurun etkisini azaltarak, bugün akşam saatlerine kadar aralıklarla devam edeceği belirtilen açıklamada, ‘’Cuma akşamı ile Cumartesi günü son günlerde yaşadığımız yağışları aratmayacak şekilde yeni bir yağışlı havanın geleceği tahmin ediliyor’’ uyarısında bulunuldu. Açıklamada, ‘’Selin etkili olduğu bölgelerde temizlik, hasar tespit ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit kesin raporları ilçe kaymakamlıkları başkanlığında kurulacak ekipler tarafından hazırlanacak. Olumsuz hava ve su baskınları nedeniyle 3 günde yapılan toplam 6 bin 815 müracaat değerlendirildi’’ denildi. Yağışın önceki gün akşam saatlerinde İkitelli, Bağcılar, Güneşli ve Başakşehir bölgelerinde etkili olduğu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının alarm düzeyinin devam ettiği belirtilen açıklamada, İtfaiye, AKOM, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerinin sel felaketinin olduğu bölgede kurtarma, tahliye ve temizlik çalışmalarına devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, sel sebebiyle zor durumda kalan vatandaşlara Haldun Alagaş Spor Kompleksi’nin tahsis edildiği bildirildi Bu arada, İstanbul’daki su baskınına uğrayan ve trafiğe kapatılan Basın Ekspres Yolu dün kontrollü olarak ulaşıma açıldı. İstanbul / aa

11.09.2009


 

Küçülme daha da büyüdü

Türkiye ekonomisinde yılın ilk çeyreği için açıklanan yüzde 13,8 küçülme rakamı, yüzde 14,3 olarak revize edildi.

Türkİye ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 7 küçüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın (Nisan, Mayıs, Haziran) dönemine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) hesaplarını açıkladı. Üretim yöntemine göre yapılan hesaplamaya göre, yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sabit fiyatlarla GSYH yüzde 7’lik azalmayla 23 milyar 513 milyon lira oldu. Cari fiyatlarla ise GSYH yüzde 4,4 azalışla 228 milyar 817 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Türkiye ekonomisi, ikinci üç ayda, dolar bazında da cari fiyatlarla yüzde 22,9 küçüldü ve GSYH 145 milyar 630 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın ikinci çeyreğinde, GSYH; cari fiyatlarla yüzde 17,8, sabit fiyatlarla yüzde 2,8 büyümüştü. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 küçülen inşaat sektörü, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21 ile önemli ölçüde daralma gösterdi. Yüksek oranda küçülme gösteren diğer sektörler arasında yer alan madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 15,3’lük daralma yaşandı. Bu sektörde geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,7 büyüme olmuştu. Toptan ve parakende ticaret sektörü de bu yılın aynı döneminde söz konusu sektörde yüzde 15 küçülme gözlendi. İmalat sanayinde ise yılın aynı döneminde yüzde 8,7 daralma meydana geldi. Ulaştırma-haberleşme sektörü de bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,5 daraldı. Vergi-sübvansiyon yüzde 6,5, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı da yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 küçüldü. Türkiye ekonomisinde yılın ilk çeyreği için açıklanan yüzde 13,8 küçülme rakamı, yüzde 14,3 olarak revize edildi. Bu yılın tamamında ekonomide yüzde 4 büyüme öngörülmüştü ve bu rakam daha sonra yüzde 3,6 küçülme olarak revize edilmişti. Ankara / aa Kapasite kullanımı düşüşte İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 6,5 puan azalarak 69,7 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘’İmalat Sanayinde Eğilimler Ağustos 2009’’ sonuçlarını açıkladı. Buna göre, imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5, bir önceki aya göre de 2,6 puan azaldı. 2008 yılı Ağustos ayında yüzde 76,2 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın Ağustos ayında 69,7 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı bu yılın Temmuz ayında yüzde 72,3 düzeyindeydi. Ankara / aa

11.09.2009


 

Meslek liselerine yoğun ilgi

Ankara Milli Eğitim Müdürü Aydoğan, ‘’Katsayı sorunu çözüldükten sonra meslek liselerine kayıtların arttığını, genel liselere kayıtların ise düştüğünü’’ belirtti.

ANKARA Millî Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, ‘’katsayı sorunu çözüldükten sonra meslek liselerine kayıtların arttığını, genel liselere kayıtların ise düştüğünü’’ belirterek, kontenjanları dolmayan genel liseleri meslek veya anadolu liselerine dönüştürmeyi planladıklarını bildirdi. Aydoğan, yaptığı açıklamada, bu yıl meslek liselerine yoğun bir talep olduğunu kaydetti. YÖK’ün almış olduğu kararla ‘’meslek liselerinin katsayı probleminin çözüldüğünü’’ söyleyen Aydoğan, şöyle konuştu: ’’Katsayı sorunu çözüldükten sonra meslek liselerine olağanüstü bir ilgi var. Bize de çok talep geliyor, meslek lisesine kayıt yaptırmak için. Eskiden insanlar genel liselere kayıt yaptırmak için buraları zorluyorlardı, şimdi meslek liselerine kayıt için zorluyorlar. Kayıtlara baktım, diyelim ki okulun 100 kontenjanı var, 300 kişi başvurmuş, bir diğerine 600 kişi başvurmuş.’’

Geçen yıl Ankara’da meslek liselerine kayıt oranının yüzde 47 olduğunu, ancak bu yıl bu oranın şu ana kadar yüzde 63’e çıktığını bildiren Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Yani lise çağına gelmiş çocukların yaklaşık yüzde 63’ü şu anda meslek lisesine kaydolmuş durumda. Bakanlığımızın yıllardan beri ortaya koyduğu hedef meslek liselerinde yüzde 65, akademik liselerde de 35 oranında öğrenci olmasıydı. Bütün gelişmiş ülkelerde bu böyledir. Ankara bu hedefine bu yıl ulaşmış durumda.’’

Genel liselere kayıtların neredeyse yarı yarıya azaldığına işaret eden Aydoğan, ‘’Genel liselerimizin kontenjanların bir kısmı dolmamış durumda. Bunlarla ilgili birtakım düşüncelerimiz var. Demek ki önümüzdeki yıllarda genel liseleri ya meslek liselerine dönüştüreceğiz ya da Anadolu liselerine dönüştüreceğiz. Yani vatandaş o bölgede hangi tür liseyi tercih ediyorsa, vatandaşın isteğine uygun hale getireceğiz’’ dedi.

“İKİLİ ÖĞRETİME GEÇİYORUZ’’

Meslek liselerinin birçoğunda ikili öğretime geçtiklerini anlatan Aydoğan, şöyle konuştu: ‘’Genel liselere göre meslek liselerinin daha çok laboratuvar, mesleki çalışmaları olduğu için buralarda hep tekli öğretim yapılıyordu, artık ikili öğretime geçiyoruz. Bir de şu var, lise birinci sınıfta dersler ortak. Bunu kamuoyu pek bilmiyor. Birinci sınıfta çocuğun meslek lisesine kayıt olmasıyla genel liseye kayıt olması arasında hiçbir fark yoktur. Önemli olan çocuğun ikinci sınıfta devam edeceği okuldur. Yani liselerde biz kontenjan boşluğu bırakmayacağız ama meslek lisesi tercihi böyle devam edeceğine göre kontenjanı dolmayan okullarla ilgili yeni düzenlemeler yapacağız. Meslek liselerinin katsayı sorununun çözülmesi önünü açmıştır, olması gereken de budur. İstihdam için kalkınma için meslekî eğitimin ön plana çıkması şarttır. Ankara bunu yakalamıştır. Diğer illerden aldığım bilgiler de bu yöndedir, meslekî eğitime yoğun bir ilgi vardır.’’ Aydoğan, Ankara’da meslek liselerinde öğretmen sorunu olmadığını sözlerine ekledi. Ankara / aa

11.09.2009


 

Kur’ân meâlini güzel okuma yarışması düzenlendi

KAB tarafından verilen iftar yemeğine Prof. Dr. Ahmet Turan Aslan, Yakup Çiçek, Doç. Dr. Mahmut Yücer, Dr. Necdet Yıllmaz, Hasan Tahsin Feyiz, Zinde Sosyal Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Çınar, BİNDER başkanı Zafer Köksal, çok sayıda Platform üyesi ve Sivil Toplum Kuruluşu yöneticisi katıldı.

KUR’ÂN’IN Anlamıyla Buluşmak Platformu (KAB) tarafından düzenlenen “Kur’ân-ı Kerim’i ve Mealini Güzel Okuma Yarışması”nın tanıtımı amacıyla Sultanahmet’te iftar yemeği verildi. Golden Horn Hotel’de düzenlenen yemeğe Prof. Dr. Ahmet Turan Aslan, Yakup Çiçek, Doç. Dr. Mahmut Yücer, Dr. Necdet Yıllmaz, Hasan Tahsin Feyiz, Zinde Sosyal Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Çınar, BİNDER başkanı Zafer Köksal, çok sayıda Platform üyesi ve Sivil Toplum Kuruluşu yöneticisi katıldı. İftar yemeğinden sonra kürsüye çıkan platform başkanı Av. İsmail Yıldız, yemeğe katılanlara teşekkür etti ve platformun yaptığı çalışmalar hakkında şöyle konuştu: “Çalışmalarımızı bilimsel temellere dayandırmak için ilk olarak Türk halkının bakış açısını görmek istedik. 12 ilde, 2224 denek üzerinde yapılan ankete göre halkımızın yüzde 94’ünün evinde Kur’ân-ı Kerim var, yüzde 78’inin evinde Kur’ân’ın Meali de var. Üçte birinin de Arapça’sından Kur’ân okumayı bildiğini öğrendik. Ancak sadece yüzde 5’inin düzenli olarak meal ya da tefsirlere başvurduğunu tesbit ettik. Platformumuz, üye sivil toplum kuruluşları ile beraber 400 binin üzerinde meali insanımıza ulaştırmıştır.”

İftar yemeğinde yapılan konuşmalarda, platformun ayrıca Kur’ân’ın anlaşılabilmesi için meal okuma kampanyası da düzenlediği bildirildi. İstanbul / Mücahit Çakır

11.09.2009


 

Öğretmene saygı kalmadı

İZMİR İl Öğrenci Disiplin Kurulunun 2008-2009 yılı değerlendirmesine göre, okullarda en çok yaşanan disiplin olayları sıralamasında ‘’Öğretmene saygısızlık ve hakaret’’ ilk sırada yer alıyor. İl Öğrenci Disiplin Kurulu, yeni eğitim öğretim yılı öncesi, geçen yıl eğitim ve öğretimde başarısızlığa yol açan disiplinsizlik sebepleri ve alınabilecek tedbirler ile ilgili değerlendirmede bulundu. Bu değerlendirmeye göre, okullarda en çok yaşanan disiplin olayları arasında ‘’öğretmene saygısızlık ve hakaret’’ ilk sırada yer alırken, bunu okul eşyalarına zarar verme, iletişim araçlarının amaç dışında kullanılması ve öğrenci arasında kavga ve çekişmeler gibi konular takip ediyor. İzmir İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, öğrencilerin bu tür davranışlarının temelinde, aile ve öğretmenlerden gördükleri sevgi eksikliği olduğunun altını çizdi. İzmir / aa

11.09.2009


 

Program hazırlamakla mükemmel eğitim olmaz

MİLLî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, eğitim programlarını öğretmenlere anlatmanın önem taşıdığını belirterek ‘’programlar ne kadar mükemmel olursa olsun, onları uygulayacak olan öğretmenlerdir’’ dedi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Tufan, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim kapsamında İzmir Atatürk Lisesinde ‘’Ders Programları ve Ders Kitaplarının Tanıtımı’’ konulu konferans verdi. Tufan, Eğitim sisteminde son 5 yılda programların yeniden ele alınıpı yenilendiğini, ders programlarının yenilenen programa uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Programlar ne kadar mükemmel olursa olsun, onları uygulayacak olan öğretmenlerdir’’ dedi. Tufan, programların öğretmene iyi anlatılması gerektiği kaydetti. Tufan, eğitim sisteminin 3 temel ögesinin öğrenci, öğretmen ve program olduğunu vurgulayarak ‘’hiçbir sistem onu işletecek insan kalitesinden daha üst bir kalite ortaya koyamaz. Program öğretmenden önemli olamaz. Program eğitim sisteminin anayasasıdır ve program iyi uygulanabilirse eğitim sisteminde başarıya ulaşılır’’ diye konuştu. İzmir / aa

11.09.2009


 

İTO’dan sel mağduru işadamlarına kredi

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO), sel sebebiyle mağdur olan iş adamlarına 20 milyon lira kredi kullandıracak. İTO’dan yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin olarak olağanüstü toplanan İTO Yönetim Kurulunun, mağdurlara yönelik bir dizi destek kararı aldığı kaydedildi. Buna göre tedbir kapsamında; ilk aşamada Oda kaynaklarından 20 milyon lira, düşük faizle ve Halk Bankası aracılığıyla sıkıntıya düşen firmalara kullandırılacak. Ayrıca bölgede mağdur olan İTO üyelerinin Oda aidatları yeniden yapılandırılacak. Ayrıca mağdur firmaların kredi ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması çağrısında bulunan Kurul, Kredi Garanti Fonu (KGF) benzeri fonlar devreye sokularak, sıkıntıdaki firmaların ödemelerine yardımcı olunmasını talep etti.

11.09.2009


 

SEL FIRSATÇILARI MESAİDE

İSTANBUL'DA 31 kişinin can verdiği sel felâketinde suların getirdiği eşyaları yağmalayan felâket fırsatçıları dün de “mesai”ye devam etti. Ayamama deresine giren onlarca genç, çocuk ve yaşlı, derede eşya aradı. Kimisi ütü bulup kenara koydu, kimisi de bulduğu tencereleri dere kenarında biriktirdi. Bu arada, dere üzerindeki köprüye toplanan çok sayıda vatandaş da felâket fırsatçılarını izledi.

11.09.2009


 

Esnaf hibe yardım istiyor

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, felaket bölgesinde yaraların bir an önce sarılması için hasar tespit çalışmalarına hız verilerek, gereken yardımların zaman kaybedilmeden yapılması gerektiğini ifade etti. Devletin tüm yetkilileri ve kurumlarıyla bölgeye ulaşması gerektiğini belirten Palandöken, ‘’Bölgedeki zarar 150 milyon liradan fazla olabilir. Zarar gören esnaf ve sanatkarların vergi ödemeleri, SSK ve Bağ-Kur prim borçları olmak üzere bölge insanının her türlü devlet alacağı faizsiz ertelenmeli ve uğradıkları zararlarına karşılıkta hibe yardım yapılmalıdır’’ dedi.

11.09.2009


 

Sular çekildi geriye selin bıraktıkları kaldı

İstanbul’da önceki gün sel felaketinin yaşandığı ve birçok kişinin hayatını kaybettiği yerler, dün adeta hayalet şehri andırıyordu. En çok ölüm olayının yaşandığı İkitelle TIR Garajı’nda ise suların çekilmesiyle felaketin boyutları daha çok gün yüzüne çıktı. Üst üste binmiş TIR’lar kağıt gibi ayrılan dorseler, görenleri hayrete düşürtü.

11.09.2009


 

Şehit onbaşı son yolculuğuna uğurlandı

Sİİrt’İn Eruh ilçesi kırsalında teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Komando Onbaşı Orhan Kılıç için Kocatepe Camii’nde tören düzenlendi. Törene, Kılıç’ın annesi Ayfer Kılıç, babası İdris Dede Kılıç, yakınları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kuvvet komutanları, siyasiler Ankara Garnizonunda görevli bazı general, subay ve astsubaylar ile vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Kocatepe Camii’ne gelişinde şehit Kılıç’ın ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Kocatepe Camisi’nde, öğle namazının ardından şehit onbaşı Kılıç’ın cenaze namazı kılındı. Askeri törenin ardından Kılıç’ın cenazesi Cebeci Askeri Şehitliği’nde defnedildi. Ankara / aa

11.09.2009


 

Kırşehir’de 2 günde 4 şehit

SalI günü Hakkâri’nin Çukurca ve Siirt’in Eruh ilçeleriyle, önceki gün Van’ın Başkale İlçesinde teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan 4 askerin de Kırşehirli olması şehri yasa boğdu. Kırşehir, önceki gün Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan Jandarma Astsubay Ferhat Erdem ve Siirt’in Eruh ilçesinde PKK terör örgütü mensuplarıyla girdikleri çatışmada şehit olan Jandarma Komando Er Orhan Kılıç’a ağlamıştı. Bu şehitlerin cenazeleri henüz defnedilmeden Kırşehir’e ikinci acı haber ulaştı. Van’ın Başkale ilçesi 3. Hudut Tabur Komutanlığına bağlı Güllük karakolunda görevli, yine Kırşehir’in Kaman ilçesi nüfusuna kayıtlı Astsubay Fatih Aydoğan (30) ile Uzman Çavuş Deniz Kaya’nın şehadet haberleri baba ocaklarına ulaştı. Kırşehir / aa

11.09.2009


 

Albay Temizöz hakim önüne çıkıyor

Eskİ Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına bugün başlanacak. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek olan duruşmada, tutuklu sanıklar Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ hakim karşısına çıkacak. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların ‘’Adam öldürmek’’, ‘’Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’’ ve ‘’Adam öldürmeye azmettirmek’’ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz’ün 9, Kamil Atağ’ın 7, Temer Atağ’ın 2, Adem Yakin’in 7, Hıdır Altuğ’un 3, Fırat Altın’ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ’ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor. Diyarbakır / aa

11.09.2009


 

İlâçlar çöpe gİtmesİn

SağlIk ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Fındık, yaptığı açıklamada, maddî durumu iyi olmayan hastaların ihtiyaç duyduğu ilâçların karşılanması için yürütülen kampanyaya ilginin yoğun olduğunu belirtti. Evlerde kullanılmayan tarihi geçmemiş ilâçları çalışanlar aracılığıyla topladıklarını belirten Fındık, okullarda da kampanyayı izci grupları ve sivil toplum örgütlerinin yardımıyla devam ettirdiklerini söyledi.

Toplanan ilâçları ücretsiz olarak sağlık hizmeti verdikleri poliklinikte maddi durumu iyi olmayan hastalara dağıttıklarını anlatan Fındık, şöyle devam etti: ‘’Kampanyamız devam ediyor. Vatandaşlar bu konuda oldukça duyarlı. Belediyenin Esenlik şirketi bünyesinde faaliyet gösteren marketlerde koyduğumuz ilâç kutularında biriken ilâçlar eczanelerde kullanılabilirliği göz önüne alınarak eczacılarımız tarafından ayırt edilip ihtiyaç sahiplerimizin hizmetine sunuluyor. Toplananlar yetmediğinde ve polikliniğimizde ilaç yetersiz kaldığında ilâç alımına gidiyoruz. Fazla ilâçları ise İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, cezaevi ve huzurevine gönderiyoruz. Birikmiş ilâçları bu şekilde kullanarak ülke ekonomisine de katkıda bulunuyoruz.’’

EVİNİZDEKİ İLÂÇLARI ÇÖPE ATMAYIN

Bu yılın 8 ayında 35 bin 952 adet ilâç toplandığını, bunların 25 bin 724’ünün ihtiyaç sahiplerine, 10 bin 228’inin de Turgut Özal Tıp Merkezi, huzurevi ve cezaevine verildiğini bildiren Fındık, ‘’İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız kampanyadan da sağlık polikliniğimizden de çok memnun. Kullanılmayan, belki de bir süre sonra çöpe gidecek ilâçları vatandaşlarımıza ulaştırarak hizmet ediyoruz. Vatandaşlarımız, belediyeye ait poliklinikte ücretsiz muayene olup, ilâçlarını rahatlıkla alabiliyorlar. Personelimiz güler yüzüyle en iyi hizmeti vermeye çalışıyor’’ dedi. Malatya / aa

11.09.2009


 

Havalar soğuyor, gribe dikkat

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gribin her 100 bin kişiden 2’sinde öldürücü olarak seyrettiğini belirterek, ‘’ölüm riski, sağlıklı erişkinlere göre kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, kalp-damar hastalığıyla birlikte şeker hastalığı olanlarda ise 241 kat artmaktadır’’ dedi. Yorulmaz, yaptığı açıklamada, havaların soğumaya başladığı son günlerde gribe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Domuz gribi virüsü de dahil bütün grip virüslerinin, öksürük ve aksırıkla etrafa yayılan damlacıkların içinde bulunduğunu ve bu mikropla bulaşmış havayı soluyan insanlara kolaylıkla bulaşabildiğini belirten Yorulmaz, hastalanan kişilerin gribi 7 gün bulaştırmaya devam ettiklerini kaydetti. Gripten korunmak için vücut direncini güçlendirmenin önemli olduğuna işaret eden Yorulmaz, “Hastalıktan korunmada grip aşısı çok önemlidir. Grip virüsünün çok sık şekil değiştirmesi dolayısıyla her yıl grip aşısı o yıl hastalık yapacak virüs için yeniden hazırlanmaktadır. Bu sebeple her yıl grip aşısı olmak gerekmektedir.’’ dedi. Edirne / aa

11.09.2009


 

Güçlü kas yapısı bel fıtığını önlüyor

İkİ haftanın üzerinde devam eden bel ağrısının, zamanla kalça ve bacaklarda hissedilmesiyle kendini gösteren bel fıtığının, karın ve bel kaslarının güçlendirilmesi ile önlenebileceği bildirildi. Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Ataman, yaptığı açıklamada, her 100 kişiden yaklaşık 65-80’inin hayatının bir döneminde bel ağrısından şikâyet ettiğini söyledi. Ataman, kas gücünün zayıf olmasının ve genetik yatkınlığın hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir risk faktörü olduğuna işaret ederek, ‘’Vücuttaki bel ve karın kaslarının güçlü olması, bel fıtığının önlenmesinde bir avantajdır’’ dedi. Vücut kaslarının kuvvetlendirilmesi için düzenli egzersiz yapılmasının önemli olduğunu belirten Ataman, her sağlıklı bireyin haftada 3 gün aktif spor yapması, her gün işe gitmeden önce vücudu ısıttıktan sonra karın kaslarını kuvvetlendirmek için 20-30 kez mekik çekmesini önerdiklerini söyledi. Ankara / aa

11.09.2009


 

Gürültü tansiyonu yükseltiyor

İsveçlİ bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, gürültülü caddelere yakın oturanlarda yüksek tansiyon riskinin daha fazla olabileceğini ortaya koydu. Lund Üniversitesi ekibi, ses düzeyinin günlük ortalama 60 desibelden fazla olmasının yüksek tansiyon riskini arttırdığını bildirdi. Araştırmacılar, gürültünün strese ve hatta uyku sorunlarına sebep olabileceğini, bunun da tansiyon sorununa yol açabileceğini belirttiler. Yüksek tansiyon; kalp krizi ve felce de yol açabileceğinden bulguların endişe verici olduğu ifade edildi. Ankara / aa

11.09.2009


 

Kansere karşı kara üzüm

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce yürütülen ve TÜBİTAK tarafından da desteklen bir projeyle kara üzümün antimutagen ve antikanserojen özelliklerinden dolayı Karadeniz Bölgesi’nde bağcılığın geliştirilmesini sağlamak amacıyla çalışma başlatıldığı bildirildi. OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, yaptığı açıklamada, sağlık açısından da birçok faydası olan kara üzümün tip ve çeşitlerinin belirlenmesi için üretim çalışmalarına başladıklarını ve çalışmaların iki yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Samsun / aa

11.09.2009


 

İnternetten bedava gazete okumaya son

Google şirketi, internet üzerinden yayımlanan gazeteleri okuyanların, gazetelere ödeme yapmasını sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Merkezi ABD’nin Harvard Üniversitesi kampüsünde bulunan Nieman Journalism Lab kuruluşunun açıklamasına göre, ABD Gazeteler Birliğinin (NAA) böyle bir ödeme sisteminin yapılabileceği konusunda bilgilendirilmesinden sonra Google, NAA’ya planını sundu. Nieman Journalism Lab’ın internet sitesindeki haberde, basınla ilişkisi “hassas” olan Google’ın basın kuruluşlarına böyle bir imkân sağlamak istemesi “sürpriz” olarak değerlendirildi. ABD’deki çok sayıda gazete, Google’ın haber sitesi Google News’i, okuyucuları gazetelerin sitelerine yönlendirdiği ve gazetelere ödeme yapmadığı için şiddetle eleştiriyordu. Washington / aa

11.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.