15 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Bilgiyi yönetmek açısından web tarayıcıları

Dünyada birçok web tarayıcısı vardır. Günümüzde en fazla kullanılanları ise şunlardır: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome ve Opera. Günümüzde kıyasıya tarayıcı rekabetinin yapıldığına şahit olmaktayız. Öyle ki bu rekabete ‘tarayıcı savaşları’ demek mümkündür.

90’lı yılların vazgeçilmez tarayıcısı olan Netscape 2007’de sitesinde yaptığı duyuruyla artık diğer tarayıcılarla rekabet edemediğini ilan etmiş ve kullanıcılarına ‘Firefox’ tavsiyesinde bulunmuştur. Yani tarayıcı savaşları geçmişte olduğu gibi, gelecekte de kuvvetli bir şekilde devam edeceğe benziyor. Şu an bu 5 tarayıcı arasında yaşanan rekabet bunun ispatı niteliğinde.

Web tarayıcıları internetteki bilgi kaynaklarına ulaşmamızı sağlarlar. Bu yüzden ‘bilgi güvenliği ve bilgi yönetimimiz için’ hangi web tarayıcısını kullanacağımız büyük önem taşır. Bir tarayıcı seçerken ‘Hız, güvenlik, görsellik, kullanılabilirlik, sisteme uyumluluk vb.’ gibi özelliklere dikkat ederiz. Bu maddelerden güvenlik ve hız ayrı bir önem taşır. Bilgi güvenliğimizin korunmasının önemine değinmeye hiç gerek yok; peki kim bilgiye daha kısa sürede ulaşmak istemez ki?

Web tarayıcımızın hızını ölçmek için Futuremark’ın tarayıcı testini kullanabilirsiniz. Gerekli linki ‘bunları unutmayın’ bölümünde sunduk. Önceki sayılarımızda zaten bunun çalışmasını detaylı olarak açıklamıştık. Test yapmak için elbette test edeceğiniz tarayıcıların sisteminizde kurulu olması gerekir!

Kendi sistemimde bulunan 5 tarayıcıyı teste tabi tuttum. Sistemin için en hızlı tarayıcının Safari olduğunu öğrendim.(Yazımın sonunda bulunan resimde teste tabi tuttuğum tarayıcılara ait sonuçları görebilirsiniz.) Gerçekten Safari kullandığımda internetteki gezintilerimin hissedilir biçimde hızlandığını fark ettim. Her sistem için sonuç farklı olacaktır. Zaten Futuremark’ın ilgili sayfasında binlerce kullanıcıya ait test sonuçlarını görebilirsiniz.

Safari’nin diğer tarayıcılardan üstün olan bir yönü de ‘görselliği’. Bilgisayar dünyasına görselliği kazandırmada önde koşan Apple takımına yakışır bir tarayıcı Safari. Gezilen sayfaların resim olarak gösterilmesi Opera ve Chrome tarayıcılarında da dikkatimizi çekiyor, ama Safari’nin bu özelliğinde kullanılan görsellik çok daha kaliteli.

Tarayıcıların güvenliği konusunda çalışmalar yoğun biçimde devam etmektedir. Her yeni sürümde tarayıcı güvenliği artırılarak kullanıcıların ‘bilgi güvenliği’ korunmaya çalışılmaktadır. Uzman-laşmış kuruluşlar zaman zaman popüler tarayıcıları teste tabi tutmakta ve çıkardıkları sonuçları kamuoyu ile paylaşmaktadırlar. Tabiî ki bu testler sürüm bazlı olduğu için her çıkan sürüm testi farklı sonuçlar verecektir.(Bunun için yeni sürümleri takip etmekte fayda var.)

Tarayıcı testlerinde dikkatimi çeken bir husus ise tarayıcıların sonuçları arasındaki uçurumdur. Son zamanlarda yapılan bir ‘tarayıcı güvenlik testini ince-lediğimde bunu açıkça gördüm. Bir tarayıcı %81 seviyesinde güvenli gösteriliyorken diğer bir tarayıcı %1 seviyesinde idi. Ayrıca %81 güvenlik seviyesinde gösterilen tarayıcının son zamanlarda popülerliği kaybolmaya başlayan bir tarayıcı olması bu testle ilgili kuşkularımı güçlendirdi. Acaba bu testlerde başka gayeler hedefleniyor olabilir mi? Bu da ayrı bir yazı konusu…

Firefox ve bazı tarayıcıların ‘riskli sayfaları’ ziyaret ederken kullanıcıları uyarması gibi özellikler ile bilgi güvenliğimizi korumak daha kolay hale gelmektedir. Ama uzmanların dikkat çektiği noktayı unutmamalıyız, bir tarayıcı kendi başına bilgi güvenliğimizi korumaya yeterli gelmez. Bunun için mutlaka antivirüs programı kullanmalıyız. Tarayıcımız yeterli kadar güvenli, ama interneti bilgi güvenliğimizi ihlâl edecek şekilde kullanıyorsak tarayıcının yapacağı bir şey yoktur. Bunun için kişisel bilgileri paylaşma, vb. gibi konularda çok dikkatli dav-ranmamız gerekiyor.

Microsoft’un Internet Explorer tarayıcısını Windows işletim sistemleri ile birlikte sunması diğer bilgisayar firmaları tarafından yadırganmış ve mahkemeye verilmiştir. Birçok kullanıcı bu tekelcilik yüzünden Windows sistemlerinin vazgeçilmez tarayıcısı olarak Internet Explo-rer’ı görmektedir. (Win-dows 95’de The Internet diye isimlendirilen bu tarayıcı birçok kullanıcı tarafından İnternetin kendisi sanılmıştır!) Oysa bilişim dünyasındaki gelişmeler zaman akışı içerisinde birçok tarayıcıyı daha popüler hale getirmektedir. Bize düşen ise, sadece bir tarayıcıya mahkûm kalmak değil, gerekli araştırmalar yaparak sistemimizde bilgiye erişmemizi hızlandıracak ve bilgi güvenliğimizi sağlayacak en uygun tarayıcıyı bulmak olmalıdır.

ZÜBEYİR ERGENEKON

15.09.2009


Kurumsal kimlik varsa kurum vardır

Geçenlerde blog yazarlığını ele almıştık. Şimdi ise biraz kurumsal kimlik üzerinde konuşmak istiyorum. Kurumsal kimlik, bir kurumun görünen yüzüne verilen isimdir.

Kurumun kendini ifade etme şeklidir. Bu ifade, belli sınırları çizilmiş ve genellikle değişmez bir ifadedir. Kurumu anımsatacak bir tasarımın ne ölçülerde ve nasıl kullanılması gerektiğini belirten kurumsal kimlik kitabı, bu sistemin vazgeçilmez öğesidir. Öyle ki bir kurumsal kimlik tasarımı içinde amblem ve logo’dan ofis dizaynına, çalışanların giyim kuşamından araç üstü giydirmeye, antetli kâğıttan tabelaya, web sitesinden vefat ilanlarına, ambalaj dizaynından faaliyet raporuna kadar her şeyin ne ölçülerde ve nasıl kullanılacağı belirtilmiştir.

Kurumsal kimlik kurumun imzasıdır ve bu yönüyle değişime kapalıdır. Belli dönemlerde firma ve tasarımcıların ortak çalışmasıyla değiştirilebilmesine rağmen, firma kurumsal kimlik ile oluşturduğu imajı sıklıkla değiştirmek istemez.

Kurumsal kimlik çalışmalarında hiç şüphesiz çalışmanın temeli firma logo veya amblemi üzerine kurulmuştur. Logo ve amblem renklerinin her durumda aynı değerde basılması, yazı tiplerinin hiçbir zaman değişmemesi bu çalışmanın temelini oluşturur.

Özellikle renk bilgisinin taşınması, değişmemesi için renklerin pantone numaraları belirtilir.

Kurumsal kimlik firma için oluşturduğu imajla, tüketicinin aklına kazınır. Bu yönüyle firmanın reklam yatırımlarının başarılı olmasının sağlayan çalışmalardan biridir.

Günümüzde birçok kuruluş, artık toplam kalite anlayışını benimsemiş ve kurumsal bir stratejiyle kurumsallığını sunma çabası ve gayreti içine girmiştir.

Kurumsal kimliğe önem veren firmaların hep büyük ve başarılı firmalar olduğunu görüyoruz. Bankalar kurumsal kimliğe en güzel örnektir. Herhangi bir bankayı ele alalım; bütün şubelerinde koltuklardan bilgisayarlara kadar her şey belli bir ölçüdedir.

Başarılı bir kurumsal kimlik çalışması için, olmazsa olmaz olarak nitelendirilmesi gereken tek şey, kurumla ilgili tüm verilerin eksiksiz ortaya konmasıdır. Bu veriler kısa zaman içerisinde, kurumun tasarımla ilgili genel anlayışı ortaya koyup, çalışmanın en doğru süreçte ve doğrulukta ilerlemesini sağlayacaktır.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

MEHMET BEŞİR PARLAKOĞLU / [email protected]

15.09.2009


PROGRAM TAVSİYESİ - FormatFactory

Bilgisayarınızı aktif olarak kullanan bir kişiyseniz mutlaka dosya formatlarını birbirine dönüştürme işiyle karşı karşıya kalmışsınızdır.

Bir videoyu cep telefonunuza aktarmak için, değişik bir resim formatını sık kullandığımız formatlara dönüştürmek, bir video kaydındaki sesi ayırmak, bir video ya da ses dosyasının boyutunu küçültmek, vb. birçok durumda dosyaları başka türlere dönüştürme ihtiyacınız hasıl olabilir. Böylesi durumlar için FormatFactory yazılımı biçilmiş bir kaftan.

Dosya formatlarını dönüştürme ile ilgili olarak yüzlerce programdan bahsedilebilir, her biri sadece belirli işlevleri yapabilirken, FormatFactory ile neredeyse her türlü dosya dönüşümünü kolaylıkla ve herhangi bir ücret ödemeden gerçekleştirebilirsiniz. Video (MP4, AVI, 3GP, RMVB, WMV, MKV, MPG, VOB, MOV, FLV, SWF), Ses (MP3, WMA, AMR, OGG, WAV…), görüntü (JPG, PNG, GIF, TIF…) formatlarını dönüştürebildiği gibi DVD diskini videoya, Müzik CD’sini ses dosyasına, DVD’yi kalıp dosyalarına dönüştürebiliyor. Bunların yanında Video Birleştiricisi, Ses Birleştiricisi ve Mux aygıtı gibi gelişmiş araçlar içeriyor. Resim dönüştürme işleminde boyutlandırma ve döndürme yapabiliyor, resimlerin istediğiniz yerine dilediğiniz bir yazıyı ekleyebilmenizi sağlıyor. Video dönüştürme işleminde de videonuza filigran ekleyebilmenize imkân tanıyor.

Program ile dönüştürmek istediğiniz dosyaları sürükle&bırak yöntemiyle programa taşıyorsunuz. Daha sonra dönüştürmek istediğiniz formatı seçip dilerseniz ince ayarlamalar yapabiliyorsunuz. Program ile tek bir dosyayı dönüştürebileceğiniz gibi toplu olarak bir klasörün içinde yer alan tüm dosyaları da bir formattan diğerine dönüştürebilirsiniz.

FormatFactory yazılımı Türkçe ile birlikte 50 dil desteği sunuyor ve tamamıyla ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor.

Üretici Sitesi: http://formatoz.com

İndirme Adresi:

http://www.formatoz.com/download/FFSetup210.zip

15.09.2009


Herşeyden O’na bir pencere açılır - www.tefekkurhaber.com

Sanal medyanın hızla önem kazandığı günümüzde birçok haber sitesi yayın hayatına başladı. Yalnız bize hitap edebilecek, yani bize O’ndan haber veren bir site mevcut değildi.

İşte tefekkurhaber bu eksiği tamamlıyor.

Sitede dolaşırken bilimsel araştırmalar, temaşa yazıları, Risale-i Nur muhtevalı haberleri görmeniz mümkün. Kısaca, kainatta olan biten her şeyden O’na bir pencere açacaksınız.

Site, kaliteli bir içeriği esas aldığı için yavaş güncelleniyor. Mailinizi bırakarak yeni içeriklerden haberdar olabileceğiniz gibi kendiniz de haber gönderebilirsiniz. Bizden tavsiye etmesi, bu site haber anlayışınıza yeni bir yorum katacak.

FURKAN DEMİR

15.09.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Tarayıcı: İnternet üzerinde, bilgiyi aramak, bulmak, görmek ve işlemek için grafik etkileşimli arabirime sahip uygulama yazılımı. Bilişim Sözlüğü 2006’da ise Browser (Tarayıcı) şu şekilde tanımlanmaktadır: İnternet üzerindeki bilgi kaynaklarını aramaya elveren ve bağlantılı metin ve ortamların imkânlarını kullanan istemci yazılımı

İstemci: Bilgisayarların sunucu-istemci düzenleşiminde iş isteklerinde bulunan bilgisayar.

Server: Hizmet birimi, kaynak sağlayıcı. Bilgisayar ağında başka bilgisayarlara çeşitli hizmetler veren bilgisayar. Bilgi-işlem düzenlerinde gelen bir isteğini yerine getirmekle yükümlü ya da bu rolü protokol gereği benimsemiş bilgisayar

Sunucu-İstemci Mimarisi (Server-Client Architecture): Ağ üzerinde bilgisayarların veya işletim sistemi üzerine kurulu olan programların, sunucu olarak çalışacak şekilde tasarlanması işlemidir.

15.09.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

lhttp://www.nurpenceresi.com/index.php?oku=153 adresinden Kanal 7’nin hazırlamış olduğu Said Nursî belgeselini izleyip, indirebileceğinizi…

lwww.tefekkurhaber.com adresinden ‘tefekkürlük’ haberleri okuyabileceğinizi…

lhttp://service.futuremark.com/peacekeeper/index.action adresinden sisteminizde kurulu olan tarayıcılardan hangisinin sisteminiz için en hızlı olduğunu belirtecek test yaptırabileceğinizi…

lhttp://www.basindir.com/dosya.php?id=1014 adresinden Cemil Tokpınar’ın ‘Sabah namazına nasıl kalkılır?’ kitabını e-kitap şeklinde indirebileceğinizi…

15.09.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Hızlı biçimlendirme ne demektir? Normal

biçimlendirmeden farkı nedir?

SÜRÜCÜLERİMİZİ biçimlendirirken iki tür biçimlendirme seçeneği ile karşılaşırız. Birincisi ‘hızlı biçimlendirme’ seçeneğidir, diğeri de zaman yönünden biraz beklememize sebep olan ‘normal biçimlendirme’dir. Zamanımız olmadığı zamanlarda hızlı biçimlendirmeyi kullanarak hızlıca biçimlendirme işlemini tamamladığımız ve işimize devam ettiğimiz zamanlar olmuştur. Öyle ya, ikisi de aynı şekilde işimizi görüyorsa normal biçimlendirme seçeneğini seçip niye daha fazla bekleyelim! Disk biçimlendirme, Windows’un disk üzerinde bilgi depolaması için diski bir dosya sistemiyle yapılandırma işlemidir. Hızlı biçimlendirme, sabit disk üzerinde yeni bir dosya tablosu oluşturan, ancak diskin tamamının üzerine yazmayan veya diski silmeyen bir biçimlendirme seçeneğidir. Hızlı biçimlendirme, sabit disk üzerindeki mevcut verilerin tamamını silen normal biçimlendirmeden daha hızlıdır.

Bir birimde normal biçimlendirme yapmayı seçtiğinizde, biçimlendirdiğiniz birimdeki dosyalar silinir ve sabit diskte bozuk kesim taraması yapılır. Birimi biçimlendirmek için geçen sürenin çoğu bozuk kesim taramasına harcanmaktadır. Hızlı biçimlendirme seçeneğini seçerseniz, biçimlendirme bölümdeki dosyaları siler ancak bozuk kesim taraması yapmaz. Bu seçeneği yalnızca sabit diskiniz önceden biçimlendirildiyse ve sabit diskin zarar görmediğinden eminseniz kullanın.

TM ne demektir?

BİR ÇOK ürünün üzerinde gördüğümüz TM kısaltmasını açalım istedik bu hafta. Bazı vatandaşlarımız ‘Türk Malı’ diyerek olaya traji-komik bir bakış getirse de hakikat böyle değil. TM’nin açılımı ‘trademark’ şeklinde. Türkçemizde ‘tescilli marka’ dediğimiz kavrama karşılık geliyor.Tescilli marka (™ ya da ®), şirketlerin isimlerini, ürünlerini ve hizmetlerini diğer şirketlerden farklı kılmak ve korumak için kullandığı bir semboldür. Tescilli marka endüstrilere ve şirketlere değindir, kişilerin özel ürünlerini korumaz. Bunun yanı sıra tescilli marka; bir ismin, kelimenin, cümlenin, logonun, sembolün, tasarımın, resimin veyahut da bunların karışımını temsil edebilir.

15.09.2009


BİLİŞİM MİZAH

15.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.