19 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

KOBİ’LERDE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR

Hükümetin açıkladığı orta vadeli ekonomik program iş çevreleri tarafından eleştiriliyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, ekonominin ancak 2012’de ivme kazanmasının, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) 2010’da piyasaların iyileşeceğine dair ‘’hayallerini karartıp, heveslerini kursağında bırakabileceğini’’ bildirdi.

İSTİHDAM HEDEFİ KONUSUNDA ENDİŞELER VAR

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ise, hükümet tarafından açıklanan orta vadeli programdaki hedeflerin olumlu bulunduğu, fakat bu hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda endişeleri olduğunu bildirdiler. İstemekle büyümenin gerçekleşmeyeceğini söyleyen Palandöken 2012 yılı sonuna kadar 1 milyon 250 bin kişinin istihdam edileceği yönündeki hedefi pek gerçekçi bulmadığını belirtti.

KÜÇÜK ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, ekonominin ancak 2012’de ivme kazanmasının, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) 2010’da piyasaların iyileşeceğine dair ‘’hayallerini karartıp, heveslerini kursağında bırakabileceğini’’ bildirdi.

Özgenç, orta vadeli ekonomik programa ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik programın geniş ve katılımcı bir anlayış ile sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının ve akademik çevrelerin görüşlerinin alınarak hazırlanmasının ‘’sevindirici bir gelişme’’ olduğunu vurguladı. Programı Türkiye ekonomisinin yeniden güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme dönemine girmesinin hedeflenmesi açısından olumlu bulduklarını, ancak işsizlikteki artışın boyutunun düşündürücü olduğunu belirten Özgenç, şöyle devam etti: ‘’Ekonomideki daralmadan dolayı istihdamın azalıp işsizliğin yüzde 15’lere çıkması, iç piyasalardaki hareketsizliğin hâlâ devam etmesi yaşanan sıkıntının boyutunu göstermektedir. Enflasyonun yüzde 5’lere inmesi sevindirici olmakla birlikte, alışverişteki durgunluğun bir an önce önüne geçilmeli ve dolayısıyla iç tüketim hızlandırılmalıdır. Ayrıca ekonominin ancak 2012’de ivme kazanabilecek olması, KOBİ’lerin 2010’da piyasaların iyileşeceğine dair hayallerini karartıp, heveslerini kursağında bırakabilecektir.’’

TESK: ENDİŞELERİMİZ VAR

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, hükümet tarafından açıklanan orta vadeli programdaki hedefleri olumlu bulunduğu, fakat bu hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda endişeleri olduğunu bildirdi. Palandöken, krizden en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye’nin başta geldiği ve ekonomik büyümeyi esnaf olarak kendilerinin de istediklerini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Ama sadece istemekle büyüme gerçekleşmiyor. Çünkü içinde bulunduğumuz bu yıl büyüme hızının eksi yüzde 6 olması beklenirken, 2012’ye kadar yüzde 5’in altında beklenen bir büyüme hızı ile işsizlik oranını düşürmek hayal olur. İşyerini kapatan her esnaf, en az 3 kişinin işsiz kalmasına neden oluyor. İşsizlik bu şekilde devam ettiği sürece de sürdürülebilir bir büyümeyi yakalamak mümkün değil.’’

Planda yer alan 2012 yılı sonuna kadar 1 milyon 250 bin kişinin istihdam edileceği yönündeki hedefi pek gerçekçi bulmadığını da belirten Palandöken, ‘’Piyasadaki kuralsızlık esnafı bitiriyor. 1 milyon 250 bin kişi istihdam edilecek diye beklenirken, 1 milyon esnaf işyerini kapatmak üzere ama kimse bu gerçeğin farkında bile değil’’ dedi.

19.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KOBİ’LERDE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR

  Son Cuma izdihamı

  İl il bayram namazı saatleri

  Hangi rakamlar doğru?

  Dağlıca’ya bu kez de yıldırım düştü

  Sanayide istihdam azaldı

  Vizesiz Suriye, sınıra hareket getirecek

  Günay: Kürtçe edebiyat zenginliğimiz

  SAĞLIKTA KATILIM PAYLARINA ZAM GELDİ

  Türkiye’nin kredi notu yükseldi

  TİSK: HEDEFLERE NASIL ULAŞILACAK?

  Doğan Grubu’na soruşturma

  Doğu, bayramda yağışlı

  Davutoğlu: Özgürlükleri genişleten anlayış gerekiyor

  Trafiğe azamî denetim

  Hıristiyan Ortodokslardan bayram kutlaması

  Kontörün yerini para alacak

  Yüksek tahsil için yurt ve burs imkânı

  Ağrı Dağı’na ilk kar düştü

  Kayserili okuyucularımız iftarda buluştu

  “Telekulak”ta bakanlık kusurlu

  Bing Bang’ın ilk ışıkları görüldü

  Palladium’dan çocuklara dev böcekler sergisi

  Sofralar Kenton’la tatlanıyor

  4G, Türkiye’ye WiMAX ile geliyor

  Buzul örtü gittikçe küçülüyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.