20 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Lahika

Hadis-i Şerif Meâli

Allah, Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde yeryüzünde rahmetiyle tecellî eder. Öyle ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun.

Câmiü's-Sağîr, No: 2303

20.09.2009


Bayramda kalpler ittihad ediyor

DOKUZUNCU NOTA

B

il ki, nev-î beşerde nübüvvet, beşerdeki hayır ve kemâlâtın fezlekesi ve esasıdır. Din-i hak, saadetin fihristesidir. İman, bir hüsn-ü münezzeh ve mücerreddir. Madem şu âlemde parlak bir hüsün, geniş ve yüksek bir hayır, zâhir bir hak, fâik bir kemal görünüyor. Bilbedâhe, hak ve hakikat, nübüvvet içindedir ve nebîler elindedir. Dalâlet, şer ve hasâret, onun muhalifindedir.

Mehâsin-i ubudiyetin binlerinden yalnız buna bak ki:

Nebî Aleyhisselâm, ubudiyet cihetiyle muvahhidînin kalblerini iyd ve Cuma ve cemaat namazlarında ittihad ettiriyor ve dillerini bir kelimede cem ediyor. Öyle bir sûrette ki, şu insan, Mâbûd-u Ezelînin azamet-i hitabına, hadsiz kalblerden ve dillerden çıkan sesler, duâlar, zikirlerle mukabele ediyor. O sesler, duâlar, zikirler birbirine tesanüd ederek ve birbirine yardım edip ittifak ederek öyle geniş bir surette Mâbûd-u Ezelînin ulûhiyetine karşı bir ubudiyet gösteriyor ki, güya küre-i arz kendisi o zikri söylüyor, o duâyı ediyor ve aktârıyla namaz kılıyor ve etrafıyla, semâvâtın fevkinde izzet ve azametle nâzil olan “Namaz kılınız!” (Rûm Sûresi: 31.) emrini, küre-i arz imtisal ediyor. Bu sırr-ı ittihad ile, kâinat içinde bir zerre gibi zayıf, küçük bir mahlûk olan şu insan, ubudiyetin azameti cihetiyle Hâlık-ı Arz ve Semâvâtın mahbub bir abdi ve arzın halifesi, sultanı ve hayvânâtın reisi ve hilkat-i kâinatın ne-ticesi ve gayesi oluyor.

Evet, eğer namazların arkasında, hususan bayram namazlarında, bir anda Allahu ekber diyen yüzer milyon insanların sesleri, âlem-i gaybda ittihad ettikleri gibi, âlem-i şehadette dahi birbiriyle ittihad edip içtimâ etse, küre-i arz tamamıyla büyük bir insan olup, azametine nisbeten büyük bir sadâ ile söylediği Allahu ekber’e müsavi geldiğinden, o muvahhidînin ittihadıyla bir anda Allahu ekber demeleri, küre-i arzın büyük bir Allahu ekber’i hükmüne geçiyor. Adeta bayram namazlarında âlem-i İslâmın zikir ve tesbihiyle zemin zelzele-i kübrâya mazhar olup, aktâr ve etrafıyla Allahu ekber deyip, kıblesi olan Kâbe-i Mükerremenin samimî kalbiyle niyet edip, Mekke ağzıyla, Cebel-i Arefe diliyle Allahu ekber diyerek, o tek kelime, etraf-ı arzdaki umum mü’minlerin mağara-misal ağızlarındaki havada temessül ediyor. Birtek Allahu ekber kelimesinin aks-i sadâsıyla hadsiz Allahu ekber vuku bulduğu gibi, o makbul zikir ve tekbir, semâvâtı dahi çınlatıp berzah âlemlerine de temevvüc ederek sadâ veriyor.

İşte, bu arzı böyle kendine sâcid ve âbid ve ibâdına mescid ve mahlûklarına beşik ve kendine müsebbih ve mükebbir eden Zât-ı Zülcelâle, yerin zerrâtı adedince hamd ve tesbih ve tekbir edip ve mevcudatı adedince hamd ediyoruz ki, bize bu nev'î ubudiyeti ders veren Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmına ümmet eylemiş.

Mesnevî-i Nûriye, s. 140

(yeni tanzim, s. 263)

LÜGATÇE:

fezleke: Hulâsa, netice, öz.

hüsn-ü münezzeh ve mücerred: Kusurdan sıyrılmış ve eksikliklerden uzak güzellik.

fâik: Üstün, seçkin, yüksek.

muvahhidîn: Allah’ın varlığına ve birliğine inananlar.

îyd: Bayram

aktâr: Taraflar, yanlar.

Cebel-i Arefe: Arefe günü hacıların çıktığı Arafat dağı.

temevvüc: Dalgalanma.

sâcid: Secde eden.

müsebbih: Tesbih eden.

mükebbir: Tekbir getiren.

Bediuzzaman Said Nursi

20.09.2009


Bayramlar ve Üstadın bayramları

Bayramlar, ehl-i imanın sevinç kaynağı olan hususiyetleri dolu dolu taşır. Birlik ve beraberlik menbaları olmanın yanı sıra, muhabbet unsurunu da beraberinde getirir ve yaşatır insanlara...

Özellikle, Mübarek Ramazan-ı Şerif’in ardından gelen Ramazan Bayramı çok daha büyük mânâ atmosferiyle doludur. Müslümanlar ve Müslüman milletler olarak mübarek Ramazan-ı Şerifin kudsiyetinin ardından bayramların güzel mânâlarını hep soluruz. Birçok güzel hususiyetlerin yaşandığı bayramlarda fert ve millet olarak bilinen ortak paydalar daha da temayüz eder ve kuvvet bulur. İnancımızın dünya ve ahiret hayatına yansıttığı güzel değerlerde birleşmekte, bizi millet olarak ayakta tutan önemli hususlar bayram vesilesiyle çok daha net görülür.

Bu yüzden bayramlar, Cenâb-ı Hakk’ın hususî ikramları olarak hayatımızda yer alır. Cenâb-ı Hak bayramları bütün ehl-i iman hakkında hayırlara vesile kılsın İnşallah.

ÜSTADIN BAYRAMLARI

İslâm’ın ve ehl-i imanın dert ve problemlerini beline ve başına yükleyen Hazret-i Üstad’ın bayramları da bir garip olmuştur. Bunu “Bana ıztırap veren yalnız İslâm’ın maruz kaldığı tehlikelerdir” sözünden anlamak da mümkün.

İslâm’ın dert ve çilesiyle yoğrulan eşsiz bir hayatın sahibi olan Üstad Hazretleri, çoğu bayramı, demir parmaklıklar arkasında veya sürgünlerde yaşamıştır. Meselâ, Emirdağ sürgünü sırasında bir mektupta şunları kaydeder:

“Bu yirmi sene kırk bayramımı münzevî, yalnız geçirdim. Artık yeter” (Emirdağ Lâhikası, s. 68)

Bir başka mektubunda ise, bayramda maruz bırakıldığı hâl ve vaziyeti şu cümlelerle ifade ediyor:

“Bayramın ikinci gününde teneffüs için kırlara çıktığım zaman ehemmiyetli bir memur tarafından beş vecihle kanunsuz bir taarruza maruz kaldım.” (Emirdağ Lâhikası, s. 64)

Sevinç ve mutluluk günleri olan bayramlarda dahi Hazret-i Üstad’a bayramları yaşatmayan zihniyetin, ne derece kof ve hain bir zihniyet olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Ne gariptir ki, mübarek gün ve gecelerden olan bayramların mutluluğunu yaşamayan Hazret-i Üstad, eserleriyle, milyonlara bu güzelim günleri yaşatmaya vesile olmuştur.

Hoş bir sadâ bırakarak şu fani âlemden huzura gitmiştir.

Mübarek hayatı ve hayatının en güzel meyvesi olan eserleriyle, kalp ve gönüllere bayram olmuştur.

Allah ondan razı olsun... Âmin.

[email protected]

MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

20.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.