21 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Erdoğan, ABD’ye gidecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York’taki BM 64. Genel Kurulu ile Pitsburg’daki G-20 zirvesine katılmak üzere bugün ABD’ye gidecek. Başbakan Erdoğan’ın, ABD ziyareti sırasında 20 devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

BAŞBAKANLIK Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 23-30 Eylül tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek BM 64. Genel Kurulu görüşmelerine 192 üye ülkenin katılacağı, bu yılki genel görüşmelerde, 130’dan fazla ülkenin devlet veya hükümet başkanı, 50’ye yakın ülkenin de bakan seviyesinde temsil edilmesinin beklendiği belirtildi. Açıklamaya göre, görüşmelerde Türkiye, Başbakan Erdoğan başkanlığında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile milletvekillerinin de yer aldığı bir heyetle temsil edilecek. Erdoğan, 22 Eylül Salı günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un başkanlığında düzenlenecek “iklim değişikliği” temalı yüksek düzeyli toplantıya katılacak. Genel Kurulda 24 Eylül Perşembe günü uluslararası gündem ve Birleşmiş Milletler konularında Türkiye’nin görüşlerini ortaya koyan bir konuşma yapacak olan Erdoğan, daha sonra BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ABD’nin Başkanı Barack Obama’nın başkanlığında düzenlenecek nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi konulu Güvenlik Konseyi toplantısına katılacak. Erdoğan, aynı gün G-20 Zirvesi çalışmalarına katılmak üzere New York’tan Pittsburg’a geçecek. Zirvenin ardından 25 Eylül Cuma günü New York’a dönecek olan Başbakan Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yanı sıra, 20 devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor. Başbakan Erdoğan, 26 Eylül Cumartesi günü New York’tan ayrılacak. Ankara / aa

21.09.2009


 

ŞANLIURFA’DA KÜRTÇE BAYRAM HUTBESİ

ŞanlIurfa’dakİ bir camide Kürtçe olarak verilen bayram namazı vaazı ve hutbesi, TRT 6’dan canlı yayımlandı.

Sanayi Camisi’nde kılınan namaz öncesi görevliler tarafından Kuran-ı Kerim okundu. Ardından Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, Kürtçe gerçekleştirdiği vaazda birlik ve beraberlik mesajı verdi. Gökçe, Ramazan ayı ve bayramlarda yapılan ibadetin önemine değindi. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz da hutbeyi Kürtçe okudu. Namazın ardından vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı. İlk kez gerçekleştirilen Kürtçe vaaz ve hutbe uygulamasını genelde olumlu bulan vatandaşlar, bu tür uygulamaların zaman zaman tekrarlanmasını istedi. Bu arada TRT 6’nın, yine bu akşam Kürtçe canlı müzik eğlence programı yayınlayacağı öğrenildi. Şanlıurfa / aa

21.09.2009


 

EL ÖPECEK KİMSEMİZ KALMADI

Mardİn’İn Bilge köyünde Ramazan Bayramı buruk geçiyor. 44 kişinin katledildiği köyde, sabahın erken saatlerinden itibaren camiye akın eden köylüler, kılınan bayram namazının ardından camide birbirleriyle kucaklaştı.

Daha sonra topluca mezarlığa giden köylüler, öldürülen yakınlarının mezarları başında dua etti. Özellikle anne ve babalarını kaybeden çocukların yaptığı dualar yürekleri dağladı. Bayramı anne ve babalarından yoksun geçiren 62 yetimin mezarlıklarda ellerini açarak yaptıkları dua Köy Muhtarı Abdurrahman Çelebi’yi ağlattı. Kaybettiği yakınlarının fotoğrafları ile birlikte mezarlığa gelen Fatma Çelebi’nin (30) feryatları adeta köyde yankılandı. Katillere en ağır cezanın verilmesini isteyen Fatma Çelebi, “Bu bayramda kimin elini öpeyim ne anam var ne babam ne kardeşlerim ne de yakınlarım. Söyleyin ben kimin elini öpeyim. Bu bayramı bize zehir ettiler. Namazın başında bizleri öldürdüler. Hakkımızı helal etmiyoruz” dedi. Kaybettiği anne ve babasının mezar taşlarını öperek dua eden Selim Çelebi (12) ise, “Ne anam kaldı ne babam. Bu bayramda öpecek el kalmadı. Benim için bugün bayram değil” diye konuştu.

Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, herkes bayramlaşırken kendilerinin mezarlık başında kaybettiği yakınlarının acısını yaşadığını söyledi. Çelebi, “Altmış iki yetimle birlikte buruk bir bayram geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahkemenin dava sonrasında iki kişiyi tahliye etmesine de tepki gösteren Çelebi, medya kuruluşlarından olayla daha çok ilgilenmelerini ve üzerinde durmalarını istedi. Çelebi, “İstanbul’da öldürülen kızın katili için medya 5 ay boyunca üzerine gitti. Mardin’de ise 44 kişi hunharca katledildi. Maalesef medya bir ay sonra olayı unuttu. Ne olur medya bu olayın üzerine biraz daha gitsin. Karanlık olan bu olayı ortaya çıkarsın” şeklinde konuştu.

YETİM, ÖKSÜZ VE DUL KALDILAR

Katliamda ölen muhtarın kızı Fatma Çelebi de gözyaşları içinde yakınlarının fotoğraflarını gösterdi.’’Hakkımızı istiyoruz’’ diyen Çelebi, ailesinin namaz kılarken öldürüldüğünü, halen acıyı çok derin yaşadıklarını belirtti. Bayramı mezarlıkta geçirdiklerini, yaşadıkları acının dayanılmaz olduğunu anlatan Çelebi, çocukların yetim ve öksüz, gelin ve kızlarının dul kaldığını, katliamda ölen anne, baba ve kardeşini çok özlediğini dile getirdi. Katliamda ablası, yeğenleri, halaları ve kuzenlerini kaybettiğini anlatan Cemile Aktulun ise Mersin’den geldiğini, bayrama yakınlarını kaybetmenin acısı içerisinde girdiklerini söyledi.

Katliama bir anlam veremediklerini dile getiren Aktulun, şöyle konuştu:’’Gençlere, kadınlara, çocuklara nasıl kıydınız? Devlet hakkımızı arasın. Mezarlıklarda yatan bu fidanlara, bu çiçeklere bakın. Yazık günah değil mi? Bu kadar insafsızlık olmaz. Kadın, çocuk, hele hele imamın ne suçu vardı? Böyle dünya olur mu? Dünyamız bitmiş. İlk mahkemede hemen tahliye ediliyorlar. Mahkemenin olduğu gün çocuklar ve biz sabaha kadar uyuyamadık. Mahkemenin kararından sonra çocuklar ‘anne ve babamızın katilleri cezaevinden çıktı’ diye ağladılar. Adaletin yerine gelmesini istiyoruz.’’

İmam Hatip Lisesinden mezun olduğunu belirten Salih Çelebi, elinde taşıdığı imam Kazım Ozan fotoğrafını göstererek, onun yerine bayram namazı kıldırdığını anlattı.

Çelebi, Müftülüğün bilgisi dahilinde gönüllü olarak köyde imamlık yaptığını, köyde imam olmak için sınavlara gireceğini kaydetti. Öte yandan, katliamın meydana geldiği evin boyandığı, köye bayram ziyaretine gelenlerin evde ağırlandığı görüldü. Mardin / aa-cihan

21.09.2009


 

Liderler bayram namazında

Cumhurbaşkanı gül ile başbakan Erdoğan bayram namazını İstanbul’da kıldı. Meclis başkanı şahin ramazan bayramını Antalya’da, diğer siyasi parti liderleri ise Ankara’da karşıladı.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, ‘’Bayramlarda herkesin sevgiyle, saygıyla, birbirini kucaklaması lazım. İnanıyorum ki, böyle olacaktır. Tüm milletimin, halkımın bayramını kutluyorum’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram namazını Sultanahmet Camisi’nde kıldı. Gül, bayram namazı için oğlu Mehmet Emre ile camiye geldi. Burada bayram namazını kılan Gül, cami içerisinde cemaat ile bayramlaştı. Cami çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Gül, bütün vatandaşların Ramazan bayramını kutlayarak, bu güzel günlerin bütün insanlığa, ülkeye hayırlar getirmesini temenni etti. Bugünlerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Gül, ‘’Bayramlarda herkesin sevgiyle, saygıyla, birbirini kucaklaması lazım. İnanıyorum ki, böyle olacaktır. Tüm milletimin, halkımın bayramını kutluyorum’’ dedi. Gül, basın mensuplarının bayramını da tebrik etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra vatandaşların alkışları eşliğinde camiden ayrıldı. Bayram namazında Cumhurbaşkanı Gül’e, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın eşlik etti.

ÇOCUKLARA BAYRAM HARÇLIĞI

Cumhurbaşkanı Gül, Sultanahmet Camisi’nde kıldığı bayram namazının ardından Huber Köşkü’ne giderken, Tarabya taksi durağında makam aracından indi. Gül, burada ve durağa yakın çiçekçilerin olduğu mekanda bulunan vatandaşlarla bayramlaştı. Huber Köşkü’ne gelişi sırasında Gül, kapıda kendisini bekleyen 5 çocuğu korumaları aracılığıyla köşke davet etti. Cumhurbaşkanı Gül’ün bir süre konuk ettiği çocuklardan Fatih Kaya, köşkten ayrılırken, bayramlaşmak amacıyla Huber Köşkü’ne geldiklerini söyledi. Gül’ün, kendilerini kapıda beklediklerini görmesi üzerine içeri davet ettiğini belirten Kaya, Cumhurbaşkanı Gül’ün kendilerine kişi başına 10 TL bayram harçlığı verdiğini, çikolata ikram ettiğini söyledi.

ERDOĞAN NAMAZINI ŞEHZADEBAŞI CAMİSİ’NDE

KILDI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ise bayram namazını Fatih’teki Şehzadebaşı Camisi’nde kıldı. Bayram namazını kıldıktan sonra cemaatle de bayramlaşan Erdoğan, cami çıkışında yaptığı açıklamada, rahmet ve bereket ayı olan Ramazanı geride bırakmaktan dolayı hüzünlü olduklarını, bunun yanında bayrama ulaşmanın da sevincini yaşadıklarını söyledi. Erdoğan şunları kaydetti: ‘’Ama çok farklı bir dönemden geçiyoruz. Bu sıkıntılı dönemde temennim odur ki; ramazan bayramının barış, sevgi, dayanışma ikliminde, ülkemizin birliği, beraberliği, kardeşliği için el ele vermek suretiyle, ülkemizi aydınlık yarınlara taşımanın da mutluluğunu, hep birlikte yaşarız. Bunun gayreti içinde olmalıyız. Bu da tek taraflı olmaz. Hep birlikte yapmamız gereken işler, atmamız gereken adımlar var.”

TBMM BAŞKANI ŞAHİN ANTALYA’DA

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Ramazan bayramı namazını Antalya Muratpaşa Camisi’nde kıldı. Şahin, namazın ardından cami içinde Antalya Müftüsü Mahmut Yeleser ve cami görevlileriyle birlikte vatandaşların bayramını kutladı. Şahin, cami çıkışında da çocuklarla ve dışarıda kendisini bekleyen vatandaşlarla bayramlaşarak onlara lokum ikram etti. Basın mensuplarının da bayramını kutlayan Şahin, gazetecilere bayramla ilgili düşüncelerini aktardı. Şahin, Ramazan bayramının, barışın kardeşliğin, dostluğun ve huzurun daha da arttığı günlere vesile olmasını diledi. İstanbul / aa

Baykal, camiye torunlarıyla gitti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bayram namazını iki torunuyla birlikte Ümitköy Nazmi Beğen Camisi’nde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Gazi Merkez Camisi’nde kıldı. Torunları Alican ve Mehmet ile camiye gelen Baykal, imam tarafından verilen vaazı dinledi. Cami çıkışı vatandaşlarla bayramlaşan Baykal, gazetecilerin bayramını da kutladı. Baykal, bütün vatandaşların ve İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutlayarak, nice bayramlara birlik, beraberlik, barış, kardeşlik ve huzur içinde ulaşmayı diledi. Bayramların, dostluk, kardeşlik ve dayanışma duygularının ön plana çıkması gereken günler olduğunu vurgulayan Baykal, ‘’Milli birliğimizi korumanın gereklerini unutmamamız lazım. Sadece birlik, beraberlik konuşmaları yaparak bu iş olmaz. Birliğimizi, bütünlüğümüzü bozmaya yönelik faaliyetlere karşı kararlı bir duruş sergilememiz lazım’’ dedi.

Bahçeli, Türkeş'i ziyaret etti

BAYRAM namazını Gazi Merkez Camisi’nde kılan MHP Genel Başkanı Bahçeli camiden ayrılırken vatandaşlarla bayramlaştı ve cami için yardım yaptı. Bahçeli, daha sonra, MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş ve bazı partililer ile partisinin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in Beştepe’deki mezarını ziyaret etti.

Siyasi partilerde kongre süreci

AKP'NİN de aralarında bulunduğu 4 siyasi parti önümüzdeki haftalarda büyük kongrelerini toplayacak. Alınan bilgiye göre, AKP’nin 3. olağan büyük kongresi 3 Ekim Cumartesi günü ASKİ Spor Salonu’nda toplanacak. DTP ise 4 Ekim Pazar günü Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda üçüncü olağanüstü kongresini toplayacak. MHP, olağan büyük kongresini 8 Kasımda yapacak. Demokrat Parti ve Anavatan Partisi kongrelerinin ise 31 Ekim ya da 1 Kasımda toplaması planlanıyor. Anavatan Partisi kongresinde DP’ye katılım yönünde bir karar alınması, ardından da DP kongresinde buna paralel bir yönetim oluşturulması bekleniyor. Ankara/aa

21.09.2009


 

VARLIĞA DÜŞTÜK VARLIĞIMIZI UNUTTUK

Bayram, ilâhî bir hediye olarak karşımızda duruyor. Onu anlamak, kavramak, yaşamak belli bir bilgi ve duygu gerektiriyor. Bayramı yaşamak için ruhumuzu, zihnimizi, kalbimizi hazırlamalı, onu doyasıya yaşamaya, hissetmeye çalışmalıyız. Biz de bu hafta divan şiirleri araştırmalarıyla tanınan, aşk ve tasavvuf üzerine kalem oynatan yazar İskender Pala ile eski bayramlar ve değişen bizler üzerine konuştuk…

H. Hüseyin Kemal'in röportajının devamını okumak için tıklayın.

H. HÜSEYİN KEMAL

21.09.2009


 

‘İlk işim okullarda değişim’

KALE Grubu’nun sosyal sorumluluk faaliyetlerini yürüten ve eğitim alanında çalışmalar yapan Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) “İlk İşim Okullarda Değişim” sloganıyla başlattığı sosyal sorumluluk projesine Isparta ve Denizli’de yenilediği okullarla devam ediyor. KSV, “İlk İşim Okullarda Değişim” projesi ile Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı “Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Meslek Kursları”nın staj çalışmalarını Anadolu’daki köy okullarının tuvaletlerinde gerçekleştiriyor. Böylece kursiyerlerin mesleklerindeki ilk işleri ile bir sosyal sorumluluk projesi içinde yer almalarının yanı sıra, bölgelerindeki köy ilkokullarının hijyenik bir ortama kavuşması sağlanıyor. 17-18 Eylül 2009 tarihlerinde Isparta ve Denizli’de yapılan törenlerde, Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Kursu’nu başarı ile bitiren kursiyerlere diplomaları verilirken, kurs bitiminde yeniledikleri köy ilkokullarının tuvaletleri de hizmete açıldı. Kale Grubu’nun öncü markaları Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim, Kalecolor ve Kale’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen proje Kayseri, Denizli, Isparta, Erzurum olmak üzere 4 hedef bölge ile başlatıldı. İstanbul / Yeni Asya

21.09.2009


 

3G’de rekabet numara taşıttı

Türkİye’de Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) devreye girmesiyle GSM operatörleri arasında yaşanan rekabet, cep telefonu abonelerini numara taşımaya yöneltti. Operatörlerin 3G hizmeti sunmaya başladığı Temmuz ayından bu yana 2,1 milyon abone numarasını başka bir operatöre taşıdı. 9 Kasım 2008’de yürürlüğe giren numara taşıma uygulamasında, Temmuz 2009’a kadar 5 milyon abone başvuruda bulunurken, 4,4 milyonunun başvurusu kabul edildi. 3G’nin devreye girdiği Temmuz ayından bu yana başvuru sayısı 7 milyon 650 bine çıkarken, numarası taşınan abone sayısı 6,5 milyona ulaştı. Uygulamadan yaklaşık bir yılda yararlanan 6,5 milyon abonenin 2,1 milyonunun son 2 iki ay içinde gerçekleşmesi, 3G’deki rekabetin aboneleri etkilediğini ortaya koydu. Operatörler 3G ile geniş bant internet erişimi hizmetini, ADSL’de olduğu gibi 1-8 gigabyte (GB) arasında değişen paketler ve 29-69 TL arasında değişen fiyatlarla sunuyor. Ankara / aa

21.09.2009


 

6 bin oyuncaktan 27’si toplatıldı

SağlIk Bakanlığı, bu yıl içinde denetimini yaptığı yaklaşık 6 bin oyuncaktan 27’sini ‘’güvensiz ürün’’ olarak nitelendirerek toplattı. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bu yıl içinde yaklaşık 6 bin oyuncak denetlendi ve yapılan piyasa gözetimi ve denetiminde ‘’güvensiz’’ şüphesi duyulan 103 üründen numune alındı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığında yapılan analizler sonucunda, 24’ü ithal, 3’ü yerli üretim olan 27 oyuncak ‘’güvensiz ürün’’ olarak değerlendirildi. ‘’Güvensiz ürün’’ olarak nitelendirilen 27 oyuncağın satışı piyasadan geri çağrılmak suretiyle durduruldu ve bu ürünleri ithal eden veya üreten firmalara ‘’Oyuncak Hakkındaki Yönetmelik’’ ve ‘’4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun’’un gereğince 11 bin 200’er TL idari para cezası verildi. Firmalara toplam 302 bin 400 TL para cezası uygulandı. Ankara / aa

21.09.2009


 

Bionik lenslerle check-up

Amerİka Birleşik Devletleri’nde bilamadamları, bilimkurgu filmlerini aratmayan bir icadın peşinde. Bilgisayar ekranı mantığında üretilecek biyonik lenslerle, kişilerin sağlık durumu izlenebilecek. Teknolojinin sınırlarını zorlayan bilimadamları bilgisayar ekranı özelliği taşıyacak kontakt lens üretmenin hayalini kuruyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Washigton Üniversitesi’ndeki araştırmacıların üzerinde çalıştığı bu kontakt lensler sayesinde kişilerin sağlık durumlarıyla ilgili verilere kolayca ulaşmak mümkün olacak ve riskli durumlara geç kalmadan müdahale edilebilecek. Bunun için planlanansa kontak lenslerin üzerine çok sayıda biyosensör yerleştirmek. Bilimadamları “Göz yüzeyi vücuda dair birçok bulguyu elde etmeye yarıyor. Örneğin,, glikozu gözyaşından ölçmek mümkün, lense bunun için gerekli mekanizmayı yerleştirisek diyabetlilerin hayatını kolaylaştırmış oluruz” diyor. Araştırmacılara göre nanoteknolojinin her geçen gün kaydettiği ilerlemeyle biyonik lenslerin kısa sürede hayatımıza girmesi hayal değil.. Washington / aa

21.09.2009


 

Hava ambulansları bin 628 hasta taşıdı

Hava ambulansları, hizmete başladığı 28 Ekim 2008 tarihinden bugüne 1628 hasta taşıdı. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri, Erzurum, Diyarbakır, Çanakkale, Bursa, Afyon, Konya, Adana, Samsun, Trabzon ve Van’da toplam 17 hava ambulansı hizmet veriyor. İlk kez 28 Ekim 2008’de hizmete sunulan hava ambulansları bugüne kadar 1628 acil hastayı sağlık kurumlarına taşındı ve nakiller sırasında hiçbir hasta yaşamını yitirmedi. Hava ambulanslarıyla taşınan hastaların yüzde 31’i kalp hastalıkları, yüzde 20’si travma ve trafik kazaları, yüzde 10’u nörolojik hastalıklar ve yüzde 8’i kadın-doğum rahatsızları nedeniyle sağlık kurumlarına nakledildi. Ankara / aa

21.09.2009


 

Arefe gününün kaza bilançosu: 35 ölü

Bayram arefesinde yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında 35 kişi yaşamını yitirdi, 100’den fazla kişi de yaralandı. Çankırı’da meydana gelen kazalarda toplam 6 kişi hayatını kaybetti. Konya’daki 3 ayrı kazada da 3’ü çocuk 6 kişi öldü. Kırıkkale’de 3 kişi trafik kazası kurbanı olurken, 11 kişi yaralandı. Trabzon’da bir otomobilin bariyerlere çarpması sonucu 2’si bebek 3 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Bilecik, Karaman, Antalya, Niğde, Eskişehir, Manisa, Aydın, Sakarya, Karabük ve Balıkesir, Çorum, Burdur, Kastamonu, Manisa, Denizli, Afyonkarahisar, Giresun, Sivas, Sakarya, Samsun, Giresun, Bursa, Bartın ve Muğla’daki kazalarda ise 16 kişi öldü, 80’den fazla kişi de yaralandı. ntv

21.09.2009


 

Kadınlar 2 gün bile sır tutamıyor

KadInlar sır saklama konusunda gerçekten de başarısız! Bir kadının saklayabildiği sırrın ömrü ise sadece 47 saat. Araştırmacılar, kadınların bir sırrı öğrenir öğrenmez onu anlatmak için nasıl da yanıp tutuştuğunu, yaptıkları anketle ortaya çıkardı. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre kadınlar, dedikodu konusunda oldukça iştahlı! Öyle ki duydukları sırrı en fazla 47 saat boyunca saklayabiliyorlar. Yaşları 18 ile 65 arasında değişen tam 3 bin kadın üzerinde elde edilen sonuca göre bir sırrın ortalama ömrünün 47 saat 15 dakika olduğu belirlendi. Konu ne kadar gizli olursa olsun kadınların hemcinslerine karşı ‘ketum’ olamadığı sonucuna varıldı.

21.09.2009


 

Terör var diye hak ve hukuktan vazgeçemeyiz

DEVLET Bakanı Cevdet Yılmaz, ‘’Terör var diye insanlarımızın hakkını, hukukunu, vermeyecek miyiz? Elbette vereceğiz. Demokrasi dünyada neyse, evrensel hukuk neyi emrediyorsa, birileriyle pazarlık yaparak değil, bu ülkenin menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.

Bakan Yılmaz, Bingöl’de polisevinde düzenlenen bayramlaşma programına katıldı. Yılmaz, buradaki programın ardından, Bingöl Şehit Aileleri Malulleri ve İnsan Hakları Derneğini (BİŞHAK) ziyaret etti. BİŞHAK Başkanı Ziya Sözen, ziyaret sırasında, şehit ailelerinin demokratik açılım konusunda tereddüt ve hassasiyetlerinin bulunduğunu ifade etti. Sözen, Şehit aileleri olarak bir takım dilekleri ve temennilerinin de olduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise şehit ve yakınlarının kendilerine kutsal emanet olduğunu ifade ederek, ülkenin ve milletin yararına olmayan hiçbir işlemi onaylamayacaklarını söyledi. Şehitleri ve yakınlarını siyasi tartışmaların üzerinde tuttuklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: ‘’Şehit aileleri ve şehitler bizim için azizdir. Gerçekten son derece kutsaldır ve siyasetin üstündedir. Biz şehitlerimizi hiçbir zaman siyasi polemiklerin ve tartışmaların içerisine sokmak istemeyiz. Onları siyasi tartışmaların, siyasetin üzerinde görürüz. Ülkemizin geleceği, menfaati, faydası her şeyin üstündedir.”

Yılmaz, ‘’demokratik açılım’’ çalışmalarının medya tarafından saptırıldığını ifade ederek, ‘’Kesinlikle hiçbir şekilde ne terör örgütünü ne de başını muhatap alıyoruz’’ dedi. ‘’Maalesef medya aracılığıyla çok saptırıcı fikirler yayıldı, dile getirildi. Biz başından beri bunun bir demokratik açılım olduğunu söylüyoruz’’ diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bunun bir milli birlik projesi olduğunu söylüyoruz. Bu ülkenin birliliğine, beraberliğine, kardeşliğine katkıda bulunacak bir proje olduğunu söylüyoruz. Türkiye’yi gerçekten içindeki bu kavgalardan, kısır tartışmalardan, sloganlardan, ideolojilerden kurtarıp hem bölgesinde hem dünyada güçlü bir ülke haline getirme arayışı olduğunu söylüyoruz. Bu çerçevede bütün çabalarımızı organize ediyoruz. Bu konuda henüz hiçbir şey açıklanmış değil, şunu yapacağız gibi hiçbir şey söz konusu değildir.’’

Terörün her türlüsüne karşı olduklarını belirten Cevdet Yılmaz, kendilerinin devletin yönetiminden sorumlu olduklarını ve hiçbir zaman devletin zararına olan bir şeyi istemeyeceklerini ifade etti. Yılmaz, şunları kaydetti:

‘’Aynı zamanda terör var diye insanlarımızın hakkını, hukukunu, vermeyecek miyiz? Elbette vereceğiz. Demokrasi dünyada neyse, evrensel hukuk neyi emrediyorsa, birileriyle pazarlık yaparak değil, bu ülkenin menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğiz. Bütün amacımız, bu toplumun ekonomik olarak kalkınmasıdır. Bir takım sıkıntılara çareler bulunmasıdır. Huzurun, güvenin olduğu yerde, ekonomik sıçrama da olur.’’ Bingöl / aa

21.09.2009


 

Bağış: Fransa güvence verdi

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransız yetkililerin, Türkiye ile AB arasında sürdürülen tam üyelik müzakerelerinin kesilmeyeceği konusunda güvence verdiğini söyledi. Paris’teki temaslarıyla ilgili olarak Türk basınına konuşan Bağış, görüştüğü Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lelouche’un, müzakerelerin devam etmesi ve bittikten sonra durumun değerlendirilmesi konusunda Fransa’nın tutumunu dile getirdiğini kaydetti. Görüşmede, Fransa’nın imtiyazlı ortaklık önerilmesi yolunda çalışmalar başlattığı yolundaki haberlerden Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı belirttiğini anlatan Egemen Bağış, tam üyeliğin dışında farklı bir seçenekle ilgili bir çalışmanın başlatılmadığı ve başlatılmayacağı konusunda Fransız yetkililerin kendilerine güvence verdiklerini bildirdi. Paris / aa

21.09.2009


 

İş dünyası, KOBİ Bakanlığı istiyor

TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Sefa Çol, KOBİ’lerin daha aktif olması ve dünya ile rekabet edebilmesi için mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek, desteği sağlayacak ve gereken koordinasyonu yapacak KOBİ Bakanlığı kurulmasını istediklerini kaydetti. Çol, yaptığı açıklamada, dünyada ekonominin en önemli araçlarından birisinin KOBİ’ler olduğuna işaret etti ve Türkiye’de KOBİ’lere olan desteklerin yetersiz kaldığını savundu. Hükümetin aldığı ekonomik tedbir paketlerinden KOBİ’lerin istediğini alamadığının altını çizen Çol, ‘’Bunun en önemli sebebi ise dialog eksikliği. KOBİ’lerin bir an evvel kendilerini daha iyi anlatacağı ve çözüm bulacağı bir Bakanlığa kavuşması gerekmektedir’’ dedi. Çol, Türkiye’deki KOBİ’lerin yaşanılan her türlü ekonomik gelişmeyi tek başına göğüslediğini, mevcut şartlar içinde birlikte hareket etmesinin söz konusu olmadığı belirtirken, düzenleyici kuruma ihtiyaç bulunduğunu, bir çatı altında toplanacak KOBİ’lere yol haritası çıkartılması gerektiğini söyledi. Ankara / aa

21.09.2009


 

Köprü ve otoyollar kazandırıyor

GEÇİŞ ücretleri ile bütçeye önemli katkı sağlayan boğaz köprüleri ile işletmedeki paralı otoyollar kazandırmaya devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün en son verilerine göre Ağustos ayı itibariyle boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan geçiş yapan araçlardan 333 milyon 957 bin 917 lira gelir elde edildi. Ağustos ayı sonunda İstanbul Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 102 milyon 201 bin 012 lira gelir elde edilirken aynı dönemde paralı otoyollardan ise 231 milyon 756 bin 904 lira gelir sağlandı. Verilere göre 2009 yılı sekiz ayında boğaz köprülerinden 96 milyon 179 bin 814, paralı otoyollardan ise 114 milyon 868 bin 919 olmak üzere, toplam 217 milyon araç çift yönlü olarak geçiş yaptı. Boğaziçi ve paralı otoyolların 2009 yılı toplam gelirinin, 500 milyon lirayı aşması bekleniyor. Ankara / aa

21.09.2009


 

OkuyucularImIzla bayramlaştIk

Yenİ Asya okurları bu bayramda geleneksel okuyucu bayramlaşmasında bir araya geldi. Gazetemizin Güneşli Merkez tesislerinde kıldığınımız bayram namazının ardından okuyucarımızla bayramlaştık. Okuyuclarımız, gazetemiz yazar ve yöneticileriyle ile sohbet etme imkânı da buldu.

İstanbul / Mücahit Çakır

21.09.2009


 

Bağcılar Belediyesi yetimleri sevindirdi

BAĞCILAR Belediyesi Ramazan Bayramı öncesinde bine yakın yetim ve öksüz çocuğu giydirdi. Ramazan çadırında düzenlenen programda temsili olarak 12 yetim ve öksüz çocuğa bayramlıkları verildi.

Yetimlerin çoğunluğunun, “Ne olmak istiyorsun?” sorusuna “Doktor olmak istiyorum” cevabı vermesi salonda duygusal anların yaşanmasına sebep oldu. Kan kanserine yakalanan babasını 2 hafta önce kaybeden 8 yaşındaki Çağla Yılmaz isimli küçük kızın gözyaşları içerisinde, “Babam doktor olmamı istiyordu” demesi salondakileri ağlattı. İSTEDİKLERİNİ ALDILAR—Bağcılar Belediyesi, işadamlarının da sponsorluğunda ilçede bulunan öksüz ve yetimler bayram öncesinde alış-veriş merkezlerine götürüldü. Çocuklar bayramlıklarını kendileri beğenerek aldılar. Ramazan çadırında düzenlenen “Yetim Gecesi”nde çocukların bayramlıklarının Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı birlikte verdi. Düzenlenen geceye Sıcak Yuva Vakfı’ndan katılan minikler de yaptıkları gösterilerle renk kattı. Tasavvuf müziği sanatçılarından Erkan Mutlu da “Yetim Gecesi”ne katılarak konser verdi. İstanbul / Said Temur

21.09.2009


 

Balık tüketimi hızla artıyor

BalIkta çiftlik üretiminin artmasıyla alabalık, çipura ve levrekte fiyatlarının gerilediği, tüketimin hızla arttığı, kişi başına tüketimin yıllık 4,5 kilogramdan 3 yılda 6 kilograma ulaştığı bildirildi. Ege Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Türk insanının balık tüketimi alışkanlığında sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi. Yıllardır balık tüketiminin artması için çağrılar yapıldığına, buna rağmen tüketimin sahil şeridi dışındaki bölgelerde istenen seviyeye ulaşmadığına dikkat çeken Kızıltan, son yıllarda çiftlik sayısıyla birlikte üretimi artan alabalık, çipura ve levrekte fiyatların düşmesinin tüketimi de hızla arttığını kaydetti. İzmir / aa

21.09.2009


 

Fatih Camii avlusunda 10 bin kişi kahvaltı yaptı

Fatİh Belediyesi, Bayram Namazı’ndan sonra Fatih Camii’nde vatandaşlara kahvaltı verdi. Ramazan ayı boyunca Fatih’te iftar çadırlarında yaklaşık 210 bin kişiye iftar veren Fatih Belediyesi, Bayram Sabahı da Fatih Cami’nde kahvaltı verdi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, vatandaşların Ramazan Bayramını sağlık mutluluk ve huzur içerisinde geçmesi temennisinde bulundu. Demir, geleneksel hale gelen bayram namazı sonrası kahvaltı programıyla vatandaşların aynı masa etrafında bir araya gelerek birlik ve beraberlik içerisinde bayramlaştıklarını ifade etti. İstanbul / Yeni Asya

21.09.2009


 

Atalay’dan ‘açılım’lı mesaj

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, bu Ramazan Bayramı’nın yürütülen kardeşlik ve milli birlik çalışması açısından farklı olmasını istedi. Kocatepe Camii’ndeki bayram namazına siyasilerden Başbakan Yardımcısı Bülent Arıç, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ve eski bakanlardan Hasan Cemal Güzel katıldı. Bayram namazı bitiminde Arınç ve Atalay, camiden beraber çıktı. Cami avlusunda bekleyen vatandaşlarla bayramlaşan Bülent Arınç ve Beşir Atalay, daha sonra kendilerini bekleyen basın mensuplarının bayramını kutladı. Burada kısa bir açıklama yapan Bülent Arınç, Ramazan Bayramı’nın ülkeye mutluluk, huzur ve refah getirmesini diledi. İçişleri Bakanı Atalay ise bu bayramda ülke olarak daha fazla kardeşlik ve daha fazla birlikteliğe ihtiyacımız olduğunu belirterek, yürütülen kardeşlik ve milli birlik çalışması acısından da diğer bayramlardan farklı bir bayram olmasını diledi.

Atalay, “Bütün vatandaşlardan dileğim, birbirinizi çok ziyaret edin. Herkes birbirini arasın. Hiç kapısı çalınmadık insanların kapısı çalınsın ve herkes birbiriyle bu bayram daha fazla kucaklaşsın. Bizim bu daha fazla birlikteliğe ihtiyacımız var ve bayramlar bunun için iyi bir fırsattır. Bu bayramı öyle değerlendirelim diyorum” dedi.

21.09.2009


 

Diyanet tasarısı imzaya açılacak

DEVLET Bakanı Faruk Çelik, Diyanet mensuplarının 30 yıldır beklediği Diyanet Teşkilatı Yasa tasarısının 5-10 gün içerisinde Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacağını ve ardından yeni yasama yılının ilk günlerinde, yasalaşacağını açıkladı. Umre dönüşünde seçim bölgesi Bursa Valiliği’nin bayramlaşma törenine katılan Bakan Çelik, bürokrat, siyaset ve iş dünyası mensuplarıyla bayramlaştı. Bir gazetecinin ‘Diyanet Teşkilatı Yasa Tasarısı çalışmalarının ne boyutta olduğu’ yönündeki sorusu üzerine Bakan Faruk Çelik, şunları söyledi: “Diyanet Teşkilatı Yasa Tasarısı, 30 yıldır beklemede. Cumhuriyet’in en önemli kurumlarından olan Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilat yasasından yoksun olarak çalışıyor. Yeni yasama yılında Meclis’te ele alacağımız ilk tasarılardan bir tanesi Diyanet Yasa Tasarısı olacak. Önümüzdeki 5-10 gün içerisinde teşkilat yasasını Bakanlar Kurulu’nda imzaya açacağız ve Parlamento’ya göndereceğiz. Ekim-Kasım ayı içerisinde tasarının yasalaşacağını umuyorum. Bakanlığımla ilgili de önemli yasal düzenlemeler var, süreç içerisinde bunları kamuoyu ile paylaşacağız.” Bakan Çelik, ayrıca ‘demokratik açılıma’ herkesi katkı koymaya çağırdı. Bursa / cihan

21.09.2009


 

Hakkari’de etkili yağış bayramda evsiz bıraktı

HAKKARİ'DE etkili olan yağış sebebiyle bir ev yıkıldı. Hakkari’de önceki gün etkili olan yağış sonucu Şahin Acar’ın Pehlivan Mahallesi’ndeki evinin damı çöktü. Bu sırada evde bulunan Acar ailesi, olaydan yara almadan kurtuldu. Şahin Acar, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece saatlerinde yağışın şiddetini artırması üzerine çatıdan su akmaya başladığını anlatarak, “Bakmak için çıktığımda damda çukur oluştuğunu gördüm. Bu sırada üç çocuğum ve eşim evdeydi. Hemen aşağı inerek onları dışarı çıkardım. Çok kısa süre sonra dam çöktü” dedi. Bayramı evsiz karşıladıklarını anlatan Acar, maddi durumunun iyi olmadığını, bunun için yetkililerden yardım beklediğini söyledi. Hakkari / aa

21.09.2009


 

İDO, kış tarifesine 24 Eylül’de geçiyor

İSTANBUL Deniz Otobüsleri (İDO), 24 Eylül itibarıyla kış tarifesi uygulamasını başlatacak. İDO’dan yapılan açıklamada, kış aylarında değişen yolcu taleplerinin dikkate alınarak, 24 Eylül 2009 tarihinde kış tarifesine geçileceği ifade edildi. Kış tarifesinin yeni öğretim yılının başlangıç tarihlerinin dikkate alınarak düzenlendiği belirtilen açıklamada, 2009-2010 Kış Tarifesi’nde, iç hatlardaki yoğunluğu hafifletmeye yönelik deniz otobüsü, feribot ve vapur seferlerinin arttırılarak filoya katılan yeni gemilerle seferlerin güçlendirildiği kaydedildi. Açıklamada, İDO’nun 2009-2010 kış tarifesindeki seferlerin, yolcu talepleri doğrultusunda 3 dönemi kapsayacak şekilde düzenlendiği ve bu dönemlerin, 24 Eylül-18 Ekim 2009, 19 Ekim 2009 - 18 Nisan 2010 ile 19 Nisan-13 Haziran 2010 tarihlerini kapsadığı belirtildi. İstanbul / aa

21.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.