28 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

PROGRAMLAR DEFALARCA DEĞİŞTİĞİ HALDE

düzenlenen eylemde, okulların özgürlüğe hâlâ kapalı olduğu vurgulanarak, her türlü ayrımcılığa karşı adalet ve özgürlük çağrısı yapıldı. Okunan basın açıklamasında, “Defalarca değiştirildiği halde eğitim programları, ders kitapları, okul kıyafetleri, öğrenci antları halen ayrımcılığın ve yasakçılığın simgeleriyle dolu” denildi.

ZULME KARŞI DAYANIŞMA

Eğitimde darbe dönemlerinden kalma uygulamaların hâlâ devam ettiği vurgulanan açıklamada, “Okullar, kampüsler, derslikler ve daha birçok alan başörtüsüne sürekli kapalı. İbadetlerini aksatmamak isteyen öğrenciler ise bu yıl da kuytu köşelere saklanan kartonlara mahkûm edilecek” ifadelerine yer verilerek, her türlü zulme karşı dayanışma çağrısı yapıldı.

Tokat’ta faaliyetlerini sürdüren Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) ile Özgür Eğitim-Sen İl Temsilciliği tarafından düzenlenen eylemde, okulların özgürlüğe hâlâ kapalı olduğu vurgulanarak, her türlü ayrımcılığa karşı adalet ve özgürlük çağrısı yapıldı.

TOKAD ile Özgür Eğitim-Sen İl Temsilciliği, ortak bir basın açıklaması yaparak, eğitim sistemindeki yasakçı ve ayrımcı uygulamaların sonlandırılmasını talep etti. Eylemde sunumu yapan Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Örs, okulların yasaklarla açıldığını, eğitim sisteminin ise özgürlüklere hâlâ kapalı olduğunu vurguladı. Başta başörtüsü yasağı olmak üzere bütün haksızlıklara karşı ses vermek için burada olduklarını kaydeden Örs, şunları kaydetti: “Türkiye’nin diğer şehirlerinde de bu sesi yükselten kardeşlerimiz var. Sakarya’da başörtüsüne özgürlük eylemleri 5. yılına girdi. Ayrıca Kocaeli, Akyazı, Konya, Antalya, Ankara ve Van ile Türkiye’nin diğer yerlerinde haftalardır devam eden bir mücadele var. Biz hem onların sesine ses katıyoruz hem de herkes için adalet ve özgürlük talebimizi yükseltiyoruz.”

“YASAK, DİN VE VİCDAN

ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI”

Eylemde Özgür Eğitim-Sen üyesi Doç. Dr. Bekir Berat Özipek de bir konuşma yaptı. Başörtüsü yasağının, kadınlara karşı ayrımcılık olduğunu vurgulayan Özipek, “Bu yasak, din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır. İnsan onuruna aykırıdır. Başörtülü kadınlara yönelik resmî ayrımcılığın sona erdirilmesini; kadınların eğitim, öğretim ve kamu kurumlarında başörtülü olarak çalışabilmesinin önündeki bütün legal ve illegal engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Başörtülü kadınların sadece eğitim kurumlarında değil, kamu bürokrasisinde de özgürce yer alabilmelerini talep ediyoruz. Bu devletin bir lütfu değil, ihlâl edilen bir hakkın iadesi anlamını taşıyacaktır… Kimsenin soyundan sopundan, dininden, inancından veya inançsızlığından dolayı ayrımcılığa uğratılmadığı özgür bir ülke mümkündür ve ulaşılabilir bir hedefi ifade etmektedir. Gelin, birlikte değiştirelim” diye konuşutu.

HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞA KARŞI

ADALET VE ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI

TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen adına Sedanur Tokel’in okuduğu ortak basın açıklamasında ise ilk ve ortaöğretim okulları için ders zilinin çaldığı, üniversitelerin ise öğrencilere kapılarını bu hafta açacağı hatırlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ama o kapılardan başörtülü öğrenciler yine giremeyecek. Bu sebeple, başta başörtüsü yasağı olmak üzere, eğitim sistemindeki her türlü ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı adalet ve özgürlük çağrımızı yinelemek için meydandayız. Ömrümüzün en değerli yıllarının geçtiği eğitim sisteminin sorunlarına kayıtsız kalamayız. Her gün milyonlarca genç insanın kapatıldığı duvarların arkasında yaşananlar, hepimizi ilgilendiren temel bir sistem sorunudur. Bu sorun yüzünden, hayatı ev-okul-dershane üçgenine sıkıştırılan gençlerde zihni, ahlâkî ve vicdanî yozlaşma had safhaya varmaktadır. Böyle giderse, küçük yaşta okula başlayan tertemiz fıtrat sahibi çocuklardan geriye; ideolojik şartlandırmalara uğramış, bireysel çıkarlarını her şeyin üstünde tutan, toplumsal sorunlara yabancı, hayatı tüketim ve eğlenceye indirgeyen, kimliksiz, kişiliksiz ve ifsad edilmiş büyük bir gençlik kitlesi kalacak.”

OKULLARDA, İBADETE YER YOK

Açıklamada, ayrımcı uygulamalarla birlikte ibadethane sorununun da devam ettiğine dikkat çekilerek “Düşünün ki, defalarca değiştirildiği halde eğitim programları, ders kitapları, okul kıyafetleri, öğrenci antları halen ayrımcılığın ve yasakçılığın simgeleriyle dolu. Darbe dönemlerinin uygulamaları yürürlükten kaldırılmış değil! Okullar, kampüsler, derslikler ve daha birçok alan başörtüsüne sürekli kapalı. İbadetlerini aksatmamak isteyen öğrenciler ise bu yıl da kuytu köşelere saklanan kartonlara mahkûm edilecek! Adaletsizliğin, baskı ve yasakların hüküm sürdüğü bir ortamda uyuşturucu yaşının ilköğretime inmesi normal değil mi? Hayatın anlamını kaybeden öğrencilerin, düştükleri boşlukta hayatlarını kaybetmesi ibret verici değil mi?” denildi. Tokat / Yeni Asya

28.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  PROGRAMLAR DEFALARCA DEĞİŞTİĞİ HALDE

  İlk işimiz tezkere

  Katılım payı dâvâlık oldu

  M. Kemal: Dinim yok

  Yücel Çakmaklı'ya sevgi seli

  Davos ve one minute lâfta kaldı

  Resmî tarih yalanlarının sonu geldi

  İNGİLTERE’DE BEDİÜZZAMAN PANELİ YAPILDI

  SELİMİYE’YE ZİYARETÇİ AKINI

  Cezaevinden, otomobil ve halı yıkama hizmeti

  Zayıflama haplarını, Sağlık Bakanlığı onaylamalı

  Astım, sahil kenarlarında daha yaygın

  Tuz, sağlığın düşmanı

  Turistler, tarihî İstanbul’u görmeden gidiyor

  Seyfo Dayı vefat etti

  Ormanlar, SMS ağına dahil olacak

  Helikopter enkazını bulan köylülere ödül

  Sivil anayasa başka bahara

  AB üyesi kurucular kararını vermeli

  Korsanlarla mücadele sırası Gökova’da

  Vali Okutan: Sabır insanı insan yapar

  Vergide uzlaşmaya giden kazanıyor

  “Demokratik açılım” kardeşlik projesi

  “e-ihale” start alıyor

  Deniz Feneri’nden, Gazze’ye bilgisayar laboratuvarı

  Katılım payı, hastayı da hastaneyi de zorlayacak

  Dilimizi, dünyada ait olduğu yere taşıyamadık

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.