30 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Türkiye'nin Orta Doğu rolüne övgü

ABD Dışişleri Bakanlığının yakın doğu işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Orta Doğu ve Güney Asya Alt Komitesinde düzenlenen Orta Doğu konulu oturumda, Demokrat Parti New York milletvekili Michael McMahon’ın, Türkiye’nin Orta Doğu’daki etkisine dair sorusunu cevapladı.

Türkiye’nin Irak’ta çok yapıcı bir rol oynadığını ifade eden Feltman, “Türkiye’nin kuzey Irak’ta yerleşik Kürt teröristlerle ilgili olarak güvenlik meselelerinin olduğu aşikâr, ancak genel anlamda Türkiye, Irak’ın istikrarına katkıda bulunmada çok olumlu bir rol oynadı” diye konuştu.

Feltman, Türkiye’nin, İsrail’deki hükümet değişikliği ve Gazze operasyonu gibi sebeplerden ötürü kesintiye uğrayan İsrail-Suriye görüşmelerine öncülük ederek bir önemli rolü daha yerine getirdiğini kaydederek, “Türkiye, İsrail ile Suriye arasında vuku bulan bir tür diyaloğu teşvik etmede etkisini ve arabuluculuğunu kullanabildi” dedi.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin de sağlıklı bir yöne doğru ilerlediğine işaret eden Feltman, birkaç yıl önce iki ülkenin birbirine düşman olduğuna, ancak şimdi giderek yakınlaştığına dikkati çekti. Feltman, “Suriye’nin diğer ülkelerle bağlar kurabilmesi, çıkarlarının sadece İran’la değil, diğer ülkelerle de bağlantılı olduğunu görebilmesi olumlu” ifadesini kullandı. Feltman, Türkiye’de yapılması planlanan çok uluslu tatbikatın iptaline yol açan sebeplerden ise kaygılı olduklarını belirterek, “Bu tür unsurları izliyoruz. Ama genel olarak, Türkiye’nin bölgedeki rolü güçlü, giderek artıyor ve temelde olumlu” diye konuştu.

30.10.2009


 

Zimbabve, insan hakları uzmanını sınır dışı etti

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) insan hakları uzmanı Manfred Nowak, Zimbabve’ye gelişinde önce gözaltına alındı, daha sonra sınır dışı edildi.

Nowak, uluslar arası haber ajanslarına yaptığı açıklamalarda, Zimbabve Başbakanı Morgan Tsvangirai’nin dâvetiyle ülkeye geldiğini, Harare havalanında göçmenlik bürosu yetkililerince durdurulduğunu, dâvet mektubunu göstermesine rağmen ülkeye girişine izin verilmediğini söyledi. Yetkililerce pasaportu alınan ve VIP salonunda gece gözetim altında tutulan Nowak, daha sonra cep telefonundan Harare havaalanından Johannesburg uçağına binmekte olduğunu bildirdi. Nowak, Zimbabwe’de karşılaştığı durumla ilgili olarak, böyle bir şey beklemediğini ve bunun diplomatik açıdan çok ciddî bir vak'a olduğunu açıkladı. BM İnsan Hakları Konseyi işkence, gayri insanî muamele uzmanı olan Avusturyalı akademisyen Nowak, ülkeye girişinin son dakikada engellenmesinin hükümetin bir kanadının Başbakan Tsvangirai’nin kontrolünde olmadığını gösterdiğini belirtti. Bu arada, BM’den daha önce yapılan bir açıklamada, Nowak’ın bu ülkeye Tsvangirai yandaşlarına yönelik saldırıları değerlendirmek üzere gittiği kaydedildi. Uzun süre muhalefet liderliğini yapan Tsvangirai, Şubat ayında hükümete katılmış, ancak hükümet içinde sorunlar patlak vermişti.

30.10.2009


 

Başkan Obama’dan savunma bütçesine onay

ABD Başkanı Barack Obama, 680 milyar dolar tutarındaki 2010 savunma bütçesini, kaynakların israfına son verilmesine yönelik çabalarına dikkat çekerek onayladı.

Obama, Savunma Bakanlığı bütçesinin onaylanması dolayısıyla Beyaz Saray’da düzenlenen törende yaptığı açıklamada, “Ülkemizin güvenliğini sağlamak için vergi yükümlülerinin milyarlarca dolarını saçıp savurmamız gerektiği düşüncesini her zaman reddettim” diyerek, bu kanun ve bu bütçenin sadece bir başlangıç olduğunu, diğer bütçelerde de aynı uygulamayı yapacaklarını söyledi. Savunma Bakanı Robert Gates de, Obama’nın Pentagon’un kaynaklarının israf edilmesini engellemeye yönelik çabalarına dikkat çekti. Amerikan Temsilciler Meclisi ile Senato’nun uzlaşmasının ürünü ve Pentagon’un isteklerine yakın bir bütçe olan 2010 Amerikan Savunma Bakanlığı bütçesi, özellikle Pakistan’a yönelik Amerikan askerî yardımında yeni kısıtlamalar yapılmasını öngörüyor. Yeni bütçe ayrıca mayınlara dayanıklı araçların finansmanı için 6,7 milyar dolar, Afgan asker ve polisinin eğitim ve donanımı için 7,5 milyar dolar ayırıyor. Bütçe Ekim başında Temsilciler Meclisi, geçen hafta da Senato tarafından onaylanmıştı.

30.10.2009


 

İsrail, Suriye ile barış yollarını arıyor

İSRAİL Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkesinin Suriye ile barışa ulaşmanın yollarını aramaya hazır olduğunu bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Barak, “İsrail ile geçen aralık ayında askıya alınan barış görüşmelerine yeniden başlanmasından yana olduğunu” söyleyen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın bu açıklamasına cevaben bir bildiri yayımladı. Barak, açıklamasında, “Suriye ile barış, bölgede istikrarlı çözümün temel unsurlarından birini oluşturuyor. İsrail, Suriye ile barışa ilerlemenin yollarını geçmişte de aramıştır, gelecekte de aramaya devam edecektir” ifadesini kullandı. Barak, “görüşmelerin yeniden başlaması için, Suriye’nin ve Hizbullah’ın bölgedeki durumun kötüye gitme tehlikesine karşı sorumlu bir tavır takınmaları gerektiğine” dikkat çekti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail ile geçen Aralık ayında askıya alınan barış görüşmelerine yeniden başlanmasından yana olduğunu söylemiş, Suriye halkının kendilerine İsrail ile barış görüşmelerine başlanması konusunda destek verdiğini, ancak İsrail’in de bu görüşmelerin yapılmasını istemesi gerektiğini ifade etmişti.

30.10.2009


 

Pakistan'a terörle mücadele desteği

PAKİSTAN'DA temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pakistan’a terörizme karşı verdiği savaşta yardımcı olmaya devam edeceklerini açıkladı.

Pakistan ziyaretinin ikinci gününde Pencap eyaletinin başşehri Lahor’a geçen Clinton, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Pakistan’a yapacağı 7,5 milyar dolarlık yardım paketinin iletişim sorunu sebebiyle Pakistan kamuoyu tarafından yanlış algılandığını, yardımların askerî amaç dışında kullanılacağını söyledi. “Demokratik Pakistan’a” vurgu yapan Clinton, “Pakistan’da demokrasi güçlenerek yoluna devam etmektedir. Ordu terörizme karşı başarılı operasyonlar düzenlemektedir. Biz, terörizme karşı verdiği savaşta Pakistan’ın yanında olacağız ve terörle mücadele için yardımlarımıza devam edeceğiz” dedi. Clinton’ın bugün Pakistan’dan ayrılması bekleniyor.

30.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.