27 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Blender3d Arayüzü ve Giriş - BLENDER ARAYÜZÜ

Blender’ı ilk açtığımızda karşımıza şöyle bir ekran çıkacaktır. Bu sahnede bir küp (cube), ışık (light) ve bir de kameramız var.

Sahne yukarı bakışdan (top viewport) görünüyor. Blender’i ilk açtığımızdaki bu ekran ilk başta size karmaşık gelebilir, fakat öğrenmeye başladıktan sonra çok zevkli görünücektir..

Kübün ortasında da bir sonraki ekleyeceğimiz objenin yerini belirlemek için 3d cursor (gösterge) görünmekte. Sol fare tuşuyla istediğimiz yere koyabiliriz. Blender’da bir objeyi sağ fare tuşuyla seçeriz.

Objeleri taşıma (move), döndürme (rotate) ve büyütme küçültme (scale) işlemleri 3D de en sık kullanıcağımız araçlardandır. Bu araçları görünür hale getirmek için şekildeki parmak simgesine tıklıyoruz ve üçgen (taşıma), halka (döndürme), kare (büyütme) simgeleri açılıyor. Bir objeyi seçtiğimizde taşıyabileceğimiz eksenler oklarla gözükür ve oku sol mouse tuşuyla sürüklediğimizde objeyi o eksende taşımış oluruz. Aynı şekilde döndürme ve büyütme işlemleri de bu şekilde uygulanır.

Birden fazla objeyi seçmek için “shift” tuşuyla birlikte seçim yapabilirsiniz.

Layerlar

Blender diğer grafik ve 3d editörleri gibi “Katman (Layer)” sistemiyle çalışır. Objeleriniz farklı layerlarda istediğiniz gibi görüntülenebilirler. Sahneleriniz büyüdükçe layerlar vazgeçilmez bir önem taşımaya başlar.

27.10.2009


PROGRAM TANITIMI - Windows 7

BİLGİSAYARIMIZI açtığımızda karşımıza gelen ekran, pencerelerin yapısı, menüler vb. görünüm ve kullanım gördüğünüz aşamaya gelinceye kadar hangi evrelerden geçtiğini biliyor musunuz?

Windows yazılımının tarihi 1985’lere kadar dayanmaktadır, ama işlevsel ilk sürümü 1990 yılında çıkan 3.0 versiyonudur. O yılları hatırlayanlar şu an Windows yazılı-mının geldiği aşamayı çok daha iyi takdir edebilirler.

Windows PC sürümleri arasında en başarısızları olarak Win-dows ME ve Windows Vista sayılabilir. Özellikle Windows Vista sürümü 3 yıllık bir piyasa mazisi olmasına rağmen bir türlü beklenen ilgiyi göremedi, satın alınan ürünlerle birlikte hazır gelmediği takdirde kimse ta-rafından kullanılmadı, kullananlar da bir süre sonra bir şekilde Windows XP sürümüne düşürme (downgrade) yaptı.

İşte bu aşamada Windows tarafından aynı kabuk üzerinden geliştirilen Windows 7 versiyonu, Vistanın çizdiği o kötü portreyi çöpe atacak gibi gözüküyor. Bu hafta içerisinde Türkiye’de de satışa sunulan Windows 7 kullanıcılar tarafından büyük beğeni topluyor, tabiî bizim de beğenimizi kazandığını ve şu ana kadar kullandığımız en iyi ve stabil Windows sürümü olduğunu da vurgulamadan geçemeyeceğiz.

Windows 7 Yükseltme Danışmanı (Windows 7 Upgrade Advisor), sisteminizi tarayarak programların ve sürücülerinizin Windows 7 ile uyumlu olup olmadığı hakkında bilgi verir. Birkaç dakikalık tarama işlemi sonucunda sizin için bir yükseltme raporu oluşturur. Bu rapora göre sisteminiz, aygıtlarınız ve hâlihazırda bilgisayarınızda yüklü olan yazılımların Windows 7 ile uyumlu olup olmadığı hakkında detaylı bir rapor elde edeceksiniz. Bu rapora göre Windows 7 yükseltmesi sonucunda ortaya çıkabilecek problemleri önceden inceleyebilme ve çözüm bulabilme şansınız olacaktır.

İndirme Adresi:

http://download.microsoft.com/download/3/C/A/3CA1F1E1-F760-4721-93CB-D26075D8AA33/ Windows7UpgradeAdvisorSetup.exe

Hazırlayan: www.gezginler.net

27.10.2009



27.10.2009


Site Tanıtımı - www.Fikih.info

SUALLERİNİZE Kur’ân-ı Kerim, Hadis-i Şerif ve Risale-i Nur ışığında cevaplar… Güncel hayatın içinden binlerce fıkıh sorusunu ve cevaplarını içeren www.fikih.info sitesi, anlaşılır ve kolay bir anlatımla ilmihal mevzularına açıklık getiriyor.

Sitenin kuruluş maksatlarından bir tanesi, ilmihallerde bulunmayan ve netlik kazanamayan, günlük hayatın getirdiği sorunlar ve konuları kişinin profiline göre Kur"ân ve Hadis ışığında yorumlanmasıdır. Bunun için Ahirzaman, Büyü Fal ve Kehanet, İnsan ve Sosyal Hayat, Söz Nişan Evlilik vs. gibi 47 ayrı kategori geniş muhtevasıyla hizmete sunulmuş.

Risale-i Nur tefsirine dair tanzim edilen kategoriler de Said Nursî, Risale-i Nur gibi konuların beraberinde kitaplara göre düzenlenen kategoriler de mevcuttur. Örneğin Sözler kitabının içerdiği bir konuyla alakalı soru ve cevap Sözler kategorisinde bulunur. Aynen bunun gibi Mektubat, Lem’alar, vs. diye ayrılan kategoriler vardır. Muhteva bakımından araştırmacılar için arşiv niteliğini taşıyan bu bölümler sürekli yenilenmekte ve genişlemektedir.

Oldukça ilgi gören soru sorma imkânı ise, herkes tarafından ücretsiz ve bağımsız kullanılabiliyor. Bunun için öngörülen soru sorma formunu doldurup göndermek yeterlidir. Soruları Yeni Asya gazetesi köşe yazarı ilahiyatçı Süleyman Kösmene yazılı olarak cevaplarken, başkalarının da faydalanması için sitede derleniyor. Ayrıca misafir defterini ziyaret edip not bırakma imkânı da sunulmuştur.

27.10.2009


Bir Özgür Yazılım Anısı…

BİR arkadaşımızın başından geçen bu olayı, kendi esprili anlatımıyla aynen aktarıyorum. Böyle arkadaşlarımızın artması umuduyla…

Kocaman bir üniversiteye bağlı bir Meslek Yüksekokulunda memurum. İşimin % 90’ı internet üzerinden Maliye Bakanlığına bağlanıp evrak yapmak, yapılan evrakları kontrol etmek vs. Bu işi yaparken Internet Explorer uyumlu programlar kullanmak zorundayım. Okulumuzda yaklaşık 3500 öğrenci eğitim görüyor. Bunların “uzaktan eğitim” denilen bölüm ile birlikte yaklaşık 1000 tanesi “Bilgisayar Teknolojileri” bölümü öğrencisi. 3 adet 50 bilgisayarlık laboratuarlarımız, 6 ayda bir kitap yazan hocalarımız mevcut.

Haliyle tüm okul ağı Windows; laboratuvarlar, idari personel ve eğitimcilerin bilgisayarlarında Windows yüklü. İşletim sistemleri üzerine kitap yazan hocalarımızın bile. Öğrenciler arasından “başarılı” görülenler “Teknik Servis”e alınır, belli bir aylık verilir ve personel ya da hocaların bilgisayarlarında sorun çıktığı zamanı imdat çekici yerine bu öğrenciler kullanılır.

6 yıllık bilgisayarımı artık değiştirmenin vakti geldiğini düşündüm geçen ay. Yepyeni bir bilgisayarım var artık. Bilgisayarımın kurulacağı gün “Teknik Servis”den öğrenciler teşrif etti yanıma.

”Abi makineyi yapacağız izin verirsen”

”İzin vermiyorum maalesef”

”Neden abi?”

”Şimdi siz oturup bu makineye Windows yükleyeceksiniz. Bu zaten başlı başına bir intihar. O yetmedi Windows yüklü diye bana olmadık garip isimli virüsler zarar verecek (tazebama adlı virüsten şu sıralar çok çekiyoruz). O yetmedi her canı sıkılan yeni yetme hacker gelip gidip makinemi işgal edecek. O yetmedi yazıcım durduk yerde kendini görmeyecek, çıkış almayacak. Bir program kurmak istesem crack’ti serial’di aranacağım vs. vs.”

”E nasıl olacak peki abi?”

”Siz şimdi şurada oturun da hayatınızı değiştireyim ister misiniz?

Gülerek “Olur” dediler. Ben de çantamdan Canonical’den gelen Ubuntu 64 bit CD’mi çıkardım ve Ubuntu’yu kurmaya başladım. Çocuklar ağızları yarı açık, kah hayret nidaları atarak, kah “hadi beee!” diye şaşırarak Ubuntu kurulumunu seyretti.

Bu forumdan öğrendiklerim ışığında konsolu, synaptici, kerneli, compizi ve daha birçok Ubuntu özelliğini anlattım. 1. ağır darbeyi Compiz ile vurdum. Masaüstüne yağmur yağdırıp ayrıca alevlerle ekrana ismimi yazdım ve küp haline getirip bunun fotosunu çektim.

”Windowsunuz bunu yaptığında gelin yanıma” diye havamı da attım.

Son darbeyi ise şu şekilde vurdum:

”Bildiğiniz virüslü bir site söyleyin bakalım”

Dedikleri siteye girdim, dolaştım, bir iki resim indirdim oradan ve çocukların isteği üzerini bilgisayarı yeniden başlattım. Ubuntu yaklaşık 15 saniyede masaüstünü açtı ve “hadi sahip nereye gidiyoruz?” moduna geçti.

Sonuç mu? Sonuç, 2 haftadır işi gücü bıraktım ve çocukların bilgisayarlarına ya da laptoplarına Ubuntu kurmalarına yardımcı oluyorum.

(Kaynak: ubuntu-tr.org)

27.10.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

nwww.asyayla.org adresinden geçtiğimiz günlerde açılan Asyayla Tesisleri ile ilgili resimlere, videolara ulaşabileceğinizi…

nwww.sentezhaber.com adresinin yenilenen kadrosuyla ve yenilenen yüzüyle okuyucularına en kaliteli haberler sunma yolunda ilerlediğini…

nhttp://www.microsoft.com/turkiye/windows/windows-7/ adresinden Windows7 ile ilgili bir çok bilgiye ulaşabileceğinizi…

nwww.Muhabbetfedaileri.com adresinden 3D kursumuzu eklenmiş resim ve videolarla daha iyi anlayıp soru sorabileceğinizi…

27.10.2009


Bir Facebook Oyunu: Patron Kim?

KariyerGENÇ’in geliştirdiği “PatronKim?” oyunu son zamanlarda özellikle üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar tarafından oldukça ilgi gören bir oyun.

Patron kim? oyununun oynaması son derece kolay. Öncelikle yapmanız gereken şey, kendi şirketinizi kurmak. Şirketinizin ismini de siz koyuyorsunuz. Başta sistem size 2000 Para veriyor. Bu para ile Facebook’taki arkadaşlarınızı şirketinize transfer edebiliyorsunuz. Transfer ettiğiniz arkadaşlarınızın pozisyonunu da belirtebiliyorsunuz. Facebook listesinden arkadaşlarınızı transfer ettiğiniz gibi Patron Kim? Oyunundaki şirketlerden de eleman transfer edebiliyorsunuz. Oyun için: http://apps.facebook.com/patronkim/

27.10.2009


Sorularla İslamiyet

Projenin Amacı: Sorularla İslâmiyet internet sitesini, internet bağlantısı olmayan Windows kullanıcıları için offline olarak erişim imkânı sağlamaktır. Program henüz deneme aşamasında olduğundan karşılaştığınız hataları lütfen “Hata Bildirimi” kısmından bizlere bildiriniz.

27.10.2009


Bilişim Sözlüğü (Bilişim Sözlüğü 2006)

Elektronık reklam (Online Advertising): İnternet yoluyla reklam. İnternet üzerinden kullanıcıları bir hizmet veya ürünü satın almaya teşvik eden bazen etkileşimli de olabilen reklamlar.

Etkileşimli Bilgi (Online Imformation): Herhangi bir kâğıt baskı almak gerekmeksizin verilerin gösterildiği, kullanıldığı, değiştirilebildiği bilgisayar sistemi.

Etkileşimli Bilgi Sistemi (Online Imformation System): İnternet ortamında ya da aramalı hatlar üzerinden erişilebilen dosya arşivleri, veri tabanları, tartışma grupları gibi hizmetler.

27.10.2009


Zekâtım 1.02 (Zekât Hesaplama Programı)

Muhabbetfedaileri.com’un hazırladığı Zekâtım ile zekâtınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Program 4 para birimini bir arada hesaplama imkânı sunuyor.

Bunlar TL (Türk Lirası), USD (Amerikan Doları), GBP (İngiliz Sterlini) ve EUR (Euro). Zekâtınızı hesaplamadan önce “Değerler Tablosuna” güncel döviz kurlarını ve altın-gümüş fiyatlarını giriyorsunuz. Program değer tablosu için gerekli bilgileri sizin için tek bir linkte sunuyor. http://www.muhabbetfedaileri.com/zekatim.html linki üzerinden güncel döviz kurlarına ulaşabilirsiniz. Zekâtım programı girdiğiniz bilgileri 3 ayrı Altın nisabına göre hesaplıyor ve verilecek zekât miktarını gram altın, Cumhuriyet altını, Türk Lirası, Dolar, Sterlin ve Euro´ya göre gösteriyor. Döviz, Altın-Gümüş çevirme tablosu zekât hesaplamanızda size ayrıca kolaylık sunuyor.

Not: ZEKÂTIM programını çalıştırabilmek için bilgisayarınızda Microsoft EXCEL yazılımı kurulu olması gerekiyor.

Download:

www.muhabbetfedaileri.com/zekatim.rar

27.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.