18 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Çarşaf, Fransa hükümetini böldü

Fransa’da çarşafın bazı kamu binalarında yasaklanması teklifi, hükümeti ikiye böldü. İçişleri Bakanı Brice Hortefeux kısmî bir yasağa sıcak bakarken, Çalışma Bakanı yasak getirilmesini desteklemediğini bildirdi.

Çarşaf tartışması Fransa’da hükümeti ikiye böldü

FRANSA'DA çarşafın bazı kamu binalarında yasaklanması teklifi, hükümeti ikiye böldü. İçişleri Bakanı Brice Hortefeux ve Göç ile Uyumdan Sorumlu Bakan Eric Bakan kısmî bir yasağa sıcak bakarken, Çalışma Bakanı Xavier Darcos, yasa çıkartarak, yasak getirilmesini desteklemediğini bildirdi. Fransız parlamentosunda çarşaf giyimi konusunda oluşturulan araştırma komisyonu, içişleri, göç ve uyum ile çalışma bakanlarını dinledikten sonra, Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü görüşmelerini tamamladı. Komisyon, konu ile ilgili raporunu ocak ayı sonunda parlamentoya sunacak. Fransız basını, ‘’hükümetin çarşafı tamamen yasaklamak yerine, sadece bazı kamu binalarında yasaklamakla yetinmek istediği’’ yorumunu yapıyor. Basın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili maddesi yüzünden hükümetin çarşafı tamamen yasaklamaktan çekindiğini, bunun yerine sadece bazı kamu binalarında yasaklama yoluna gideceğini belirtiyor. Yasağın, güvenlik sebebiyle sadece belediye binaları ve polis karakolları gibi yerlerle sınırlı kalabileceği, üniversiteler, sokaklar ve toplu taşıma araçlarının bundan muaf tutulabileceği ifade ediliyor.

18.12.2009


 

Minareye “Noel” desteği

Avusturya’da bir gençlik grubu, İsviçre’deki minare yasağını protesto etmek için Noel süslerinde minare resimleri kullanılması kampanyası başlattı. Kampanya, minarelerin Noel kartlarından, Noel ağacı süslerine kadar çeşitli yerlerde kullanılmasını öngörüyor.

MİNAREYE ‘Noel’ desteği

El Arabiye’nin haberine göre, kampanyanın organizatörleri, merkezi Londra’da bulunan Eşşark El Avsat gazetesine yaptıkları açıklamada, önce küçük bir grup tarafından başlatılan kampanyanın, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yer aldıktan sonra büyük destek aldığını belirtti. Minare yasağına karşı olan İsviçreli gençlerin de destek verdiği kampanya, minarelerin Noel kartlarından, Noel ağacı süslerine kadar çeşitli yerlerde, minare şekillerinin ayrıca çikolatalarda, pastalarda ve çöreklerde kullanılmasını amaçlıyor. Organizatörler, “her dinî grubun, diğer gruplarla bir arada olduğu ve bunlara da saygı duyduğu sürece kendi ibadetini özgürce yapma hakkı bulunduğunu” kaydetti. Kampanyayı başlatan grup, minarelerin Hristiyan bayramlarına dahil edilmesinin, “farklı dinlerin barışçı bir şekilde bir arada olmasının kabul edilmesi zor bir durum olmadığı”na dair açık bir mesaj olduğunu vurguladı.

Öte yandan İsviçre’de düzenlenen minare yasağıyla ilgili referandum sonucuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikâyet başvurularının gelmeye başladığı bildirildi. AİHM kaynaklarından alınan bilgiye göre, son bir haftada Cenevre camisinin eski sözcüsü Hafid Ouardiri’nin başvurusunun da aralarında bulunduğu birçok başvuru Strasbourg’daki mahkemeye ulaştı. Ouardiri’nin, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ibadet özgürlüğüyle ilgili 9., etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddenin ihlâl edildiği” gerekçesiyle başvuru yaptığı bildirildi. AİHM kaynakları, bu şikâyetin dışında yine aynı konuyla ilgili beş ayrı başvurunun daha geldiğini belirtti. Başvuruların kayda geçirilip geçirilmemesi konusunda değerlendirmenin devam ettiği kaydedildi. AİHM kurallarına göre, şikâyet sahipleri, önce ilgili ülkedeki iç hukuk yollarını tüketmek zorunda.

18.12.2009


 

Müslümanlar düşman değil

Pulitzer ödüllü gazeteci ve The Saint and The Sultan kitabının yazarı Paul Moses, dünya çapında dinlerarası diyaloga açık girişimler olduğunu belirterek, “Bence en önemli olan, bir inancı tanımadan onun hakkında kötü konuşmamak, şeytanlaştırmamaktır. Bu anlayış herkes için iyi bir başlangıç olabilir” şeklinde konuştu.

PULİTZER ödüllü gazeteci Paul Moses, dünya çapında dinler arası diyaloğa açık girişimler olduğunu belirterek, “Bence en önemli olan bir inancı tanımadan onun hakkında kötü konuşmamak, şeytanlaştırmamaktır.Bu anlayış herkes için iyi bir başlangıç olabilir. The Saint and The Sultan kitabını yazarken Aziz Francis’ten öğrendiğim de bu oldu. Aziz Francis’in etrafındaki herkes, Müslümanları düşman olarak görüp kötülerken o tek bir negatif şey dahi söylemiyordu.” dedi. Gazeteci Paul Moses, son kitabı The Saint and The Sultan’a ait detayları Türk Kültür Merkezi (TCC) New York’ta okurlarıyla paylaştı. Hıristiyanlarla Müslümanlar arasındaki diyaloğun en önemli dönemlerinden biri olan ve 5. Haçlı seferi sırasında Assisili Aziz Francis ile Mısır Sultanı Malik El Kamil arasındaki yaşananlarla birlikte o dönemi anlatan kitap, İslâm dünyasının en önemli fikir adamlarından Seyid Hüseyin Nasır’ın da övgüsünü alan bir eser olarak biliniyor. New York Şehir Üniversitesi’nde gazetecilik dersleri veren Paul Moses, önceki gün son kitabı hakkında gazeteci Aydoğan Vatandaş’la birlikte konuklardan gelen soruları cevaplandırdı. Moses, “Haçlı seferleri, İslâm ve Assisili Francis’in Barış Misyonu” alt başlığını taşıyan kitabı, 11 Eylül saldırılarının ardından yazmaya karar verdiğini anlattı.

18.12.2009


 

İran’ın füze denemesine tepki

BİRLEŞİK Krallık Başbakanı Gordon Brown, İran’ın yaptığı uzun menzilli füze denemesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığının resmî internet sitesinde yer alan açıklamada, Brown’un Kopenhag’daki iklim konferansında BM Genel Sekreteri Bak Ki-mun’la bu konuyu görüştüğü ve şunları söylediği kaydedildi: “Hem ben hem de BM Genel Sekreteri, İran’ın son uzun menzilli füze denemesi konusundaki endişelerimizi dile getirdik. Bu, uluslar arası toplum için ciddi bir endişe konusudur ve bizi daha fazla yaptırıma doğru itmektedir. Bu konuya, hak ettiği ciddiyette yaklaşacağız.” Açıklamada ayrıca, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) 27 Kasım’da İran’la ilgili yayımladığı karar tasarısı hatırlatılarak, bu son füze denemesinin “güven oluşturma” çabalarına katkıda bulunmadığı ve uluslar arası topluma diplomatik bir çözüm bulunması konusunda gönderilen “yanlış bir işaret” olduğu bildirildi. İran devlet televizyonu önceki gün, katı yakıtla çalışan karadan karaya uzun menzilli “Siccil-2” füzesinin yeni versiyonunun başarıyla denendiğini duyurmuştu.

18.12.2009


 

Kopenhag’da önemli gün

KÜRESEL ısınma konusunda yaklaşık 2 hafta önce Danimarka’nın başşehri Kopenhag’da başlayan Birleşmiş Milletler iklim konferansı, bugün yapılacak liderler zirvesiyle son bulacak.

Kopenhag’da 7 Aralık’ta başlayan konferansta, gelişmiş ve azgelişmiş ülkelerin sera etkisi oluşturan gazların atmosfere salımına ilişkin azaltım oranları ve azgelişmiş ülkelere ne kadar yardım yapılacağı gibi konularda tartışmalar halen devam ediyor. Buna karşın konferans kapsamında sürdürülen müzakerelerde, küresel ısınmayla mücadelede zengin ülkelerin yeni fon vaatleri gibi bazı ilerlemeler olduğu belirtiliyor. Konferansın bugünkü son gününde yapılacak olan liderler zirvesi için dün ve bugün 130 kadar ülke liderinin Kopenhag’a gelmesi planlanıyor. Kopenhag’da dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da aralarında olduğu bazı liderler zirvede konuşma yaptılar. ABD Başkanı Barack Obama’nın ise zirveye bugün ulaşması ve anlaşma sağlanması halinde 2012’de süresi dolacak olan Kyoto Protokolü yerine geçecek yeni iklim anlaşmasının imzalanması öngörülüyor.

18.12.2009


 

Eski Başbakan Olmert toprak takası teklif etmiş

İSRAİL ile Filistin arasında geçen yıl yapılan görüşmelerde dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a, Batı Şeria’daki bazı Yahudi yerleşimlerinin muhafaza edilmesi karşılığında, Gazze Şeridi’nin etrafında toprak vermeyi önerdiği ortaya çıktı.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin yayımladığı toprak değişimiyle ilgili taslak planlardan birinde, İsrail’in güneyinde ve Gazze’nin sınırda bulunan Beeri, Kisufim ve Nir Oz gibi moşav ve kibutzların bulunduğu alanın Filistin’e verilmesi öngörülüyor. Batı Şeria’da, Yeşil Hat boyundaki bir alan da dahil, Filistin tarafına toplam 327 kilometre karelik bir alanın önerildiği bildirildi. Olmert’in bu planını Abbas ile barış görüşmelerini yürüttüğü 2008’in Eylül ayında sunduğu, ancak Abbas’ın teklife bir karşılık vermediği belirtildi. Öneri karşılığında İsrail, Batı Şeria’daki Filistin topraklarının yüzde 6,3’lük bir bölümünü daha kendi topraklarına katmak istedi.

18.12.2009


 

Vatikan’dan Hıristiyanlara Noel’de israf uyarısı

HIRİSTİYANLARIN Hz. İsa’nın (as) doğum günü olarak kutladığı Noel’in teolojik anlamını yitirerek alış veriş ve tüketim kültürünün bir parçası haline gelmesi, din adamlarının tepkisini çekiyor.

Vatikan’ın önemli isimlerinden Kardinal Renato Raffaele Martino, Batı ülkelerinde Noel’de yapılan yemek israfına tepki gösterdi. Katolik Haber Ajansı’nın (KNA) yayınladığı habere göre, Vatikan’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Kardinal Martino, Batı ülkelerinde Noel sırasında yemeklerin yüzde 40’ının çöpe gittiğini, diğer günlerde de bu oranın yüzde 30 olduğunu ifade etti. Noel’in anlamına binaen bilhassa bu bayramda Hıristiyanların hayat düzeninde değişikliğe giderek müsrif olunmaması gerektiğini söyleyen Papalık Konseyi’nin eski başkanı Martino, İtalya’dan örnekler vererek, sadece bu ülkede yıllık 240 bin ton yiyeceğin çöpe gittiğini söyledi. Kardinal Martino, İtalya’da kullanılmayarak israf edilen yiyeceklerle 600 bin insana günde üç öğün yemek verileceğine de ayrıca dikkat çekti. Noel, Hıristiyan mezheplerin büyük çoğunluğu tarafından 24 Aralık akşamı (Kutsal Gece) başlanarak üç gün boyunca kutlanıyor.

18.12.2009


 

Berlusconi taburcu edildi

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi; burnunun ve dişinin kırıldığı saldırıdan dört gün sonra taburcu edildi.

Burnu bandajlı İtalya Başbakanı, Milano’da tedavi gördüğü hastaneden ayrılırken basın mensuplarına el salladı. Psikolojik sorunları olan saldırgan, Berlusconi’ye Milano’daki bir miting sonrasında heykelcik fırlatmıştı. Doktorları, Berlusconi’ye iki hafta kadar istirahat etmesini tavsiye etti.

18.12.2009


 

Malavi de Kosova’yı tanıdı

GÜNEY Afrika ülkelerinden Malavi, Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Malavi Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisinin, Kosova’nın New York Başkonsolosluğuna bir yazı göndererek, ülkesinin Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığını bildirdiği kaydedildi. Nüfusu 15 milyon olan Malavi ile birlikte Kosova’yı tanıyan ülke sayısı 64’e çıktı. Kosova, 17 Şubat 2008’de tek taraflı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti.

18.12.2009


 

START -1 bu yıl imzalanamayacak

RUSYA ve ABD 5 Aralık’ta süresi dolan Stratejik Silâhlarda İndirim Anlaşması (START-1)’ın yerini alacak yeni anlaşmayı yıl sonuna kadar imzalayamayacak.

Moskova ve Washington’dan yapılan açıklamalarda yeni anlaşmanın Kopenhang’da gerçekleşecek iklim zirvesinde imzalanacağı belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırılan bilgide önümüzdeki iki hafta içinde yeni anlaşmanın mümkün olmadığı ifade edildi. Yetkili, “Yılbaşına kadar çalışmalar sürecek. Tatilden sonra yeniden müzakerelere başlayacağız. ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Kopenhang’da bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak anlaşma imzalanmayacak” bilgisini verdi. Yetkiliye göre yeni anlaşmanın yıl başından önce imzalanması mümkün değil.

18.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl