20 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

KRİZİN VURDUĞU 2007-8'DE 11.3 MİLYAR

Türkiye'de “yasal olarak” oynatılan Millî Piyango, sayısal oyunlar, İddaa, Spor Toto ve at yarışlarının 2007 yılında yaklaşık 5.2 milyar lira olan toplam hasılatı yüzde 19,03 artışla 2008'de yaklaşık 6.1 milyar liraya yükseldi. İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odasının raporuna göre, krizin etkili olduğu 2007-2008 yıllarında vatandaşların şans oyunlarına yatırdığı para 11,3 milyar lirayı aştı.

GIDA, GİYİM VE SAĞLIKTAN KISILIRKEN...

2003-2007 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde talih oyunlarına 12,1 milyar lira harcandığını hatırlatan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, krizin etkili olduğu iki yılda neredeyse bu rakama yaklaşıldığına dikkat çekerek, “Gıda, giyim, hatta sağlık gibi temel harcamaların bile kriz nedeniyle düştüğü Türkiye'de talih oyunlarına harcanan paranın rekor kırması, düşündürücü ve ürkütücü” dedi.

Piyango kumarında ürküten artış

İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Umudumuz Piyango” başlıklı raporuna göre, krizin etkili olduğu 2007-2008 yıllarında vatandaşların şans oyunlarına yatırdığı para 11.3 milyar lirayı aştı.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, “Gıda, giyim, hatta sağlık gibi temel harcamaların bile kriz nedeniyle düştüğü Türkiye’de talih oyunlarına harcanan paranın rekor kırması, düşündürücü ve ürkütücü” dedi.

Faaliyet raporu olmayan Spor Toto ve TJK’nın yöneticilerinin açıklamalarının esas alındığı, diğer ilgili kurumların ise faaliyet raporları ve web sitelerinden derlenen verilere göre, halk, geçen yıl, Milli Piyango, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara, Süper Loto, Hemen Kazan oyunlarına 1.7 milyar lira yatırarak umut aradı. İSMMMO’nun derlediği verilere göre, Spor Toto Teşkilâtı Müdürlüğü bünyesindeki İddaa ve Spor Toto oyunlarının hasılatı 2.3 milyar lirayı bulurken, Türkiye Jokey Kulübü’nün At Yarışlarından elde ettiği toplam hasılat 2.1 milyar lira olarak gerçekleşti. Böylece, krizin de etkisiyle işsizler ordusunu 3.4 milyon kişiye ulaştıran Türkiye’de, bahis ve şans oyunlarına geçen yıl yatırılan toplam tutar 6.1 milyar lirayı aştı. 2002 ile 2008 yılları arasında vergiler dâhil toplam 8.7 milyar lira hasılat elde eden Milli Piyango İdaresi, 2001 krizinden sonra en yüksek hasılatı yüzde 18’lik artışla geçen yıl elde etmiş oldu.

İSMMMO Başkanı Arıkan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, 2003-2007 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde talih oyunlarına 12.1 milyar TL harcandığını hatırlatarak krizin etkili olduğu sadece iki yılda neredeyse bu rakama yaklaşıldığına dikkat çekti. Ekonomik şartların biraz daha rahat olduğu 2007’ye göre kriz yılı 2008’de artış oranının yüzde 20’yi bulduğunu belirten Arıkan, bu tablonun hem ‘umutta kriz olmadığına’ hem de ‘krizin şans oyunlarına ilgiyi patlattığına’ aynı anda işaret ettiğini söyledi. Rakamlar değerlendirildiğinde 2003’te hasılatı yüzde 27.6 gibi yüksek oranda artan Millî Piyango İdaresi’nin 2001 krizinin etkilerinin de azalmasıyla sonraki yıllarda hasılatının düştüğünü bildiren İSMMMO Başkanı şunları söyledi: “2004 yılında hasılat artış oranı yüzde 12.6’ya, 2005 yılında yüzde 4.95’e geriledi. 2006 yılında toplam hasılat yüzde 5.8 olurken, sonraki yıllarda bu oran hızla yükseldi. Tüm dünyada küresel finansal krizin konuşulduğu 2007 yılında halkın şans oyunlarına ilgisi artırmaya başladı. İdare’nin 2007 yılı toplam hâsılatı yüzde 12.65 olarak gerçekleşirken krizin etkilerinin iyiden iyiye hissedildiği 2008 yılında bu oran yüzde 18.31’e ulaştı. Bu veriler, ekonomik krizle birlikte artan işsizliğin ve yoksulluğun talih oyunlarına yönelimin açık göstergesi. Gıda, giyim, hatta sağlık gibi temel harcamaların bile kriz nedeniyle düştüğü Türkiye’de talih oyunlarına harcanan paranın rekor kırması, düşündürücü ve ürkütücü. Krize giren şansını süper lotoda aradı.”

20.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Benzine 3 kuruş indirim

  KRİZİN VURDUĞU 2007-8'DE 11.3 MİLYAR

  Et fiyatlarında yükseliş endişesi

  Sanayici enerjisini rüzgârdan alıyor

  Reklâmcılar’dan, Sabri Ülker’e İZ Özel Ödülü

  Bal ormanları kuruluyor

  306 bal sahte çıktı

  IBAN kullanılması yeni yılda zorunlu olacak

  Kredi kartında faiz oranları düşürüldü

  BTC’de 1000’inci tanker yüklendi

  Topçu: Sorumluluğumun bilincindeyim

  Gurmelerden Selva’ya övgü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl