20 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Muharrem Ayı’nın simgesi: Aşure

HİCRÎ takvimin ilk ayı olan ve Müslümanlar için kutsal kabul edilen Muharrem ayı başlarken, geleneklerin yaşatıldığı bu ayda aşure ön plana çıkıyor.

Yapılışı her yöreye göre değişen ve genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10’a yakın baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyeceklerin katılmasıyla özenle hazırlanan aşure, protein ve vitamin deposu olarak adlandırılıyor. İslâm dünyası için kutsal aylardan olan ‘’Muharrem ayı’’, çeşitli ibadet ve geleneklerle yaşanıyor. Yapılışı her bölgeye göre farklılık gösteren aşure, özellikle ev kadınları tarafından özenle hazırlanıp, komşularla paylaşılırken, zengin muhtevası ise dikkati çekiyor. Ay içerisinde ve özellikle de Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen günde evlerde hazırlanan aşure, Türk mutfağının da önemli damak tatları arasında yer alıyor. Kişi sayısına göre malzeme miktarı değişen aşure yapılırken, malzemelerden buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması öneriliyor.

Ertesi gün bu malzemeler ayrı ayrı haşlanıp suyu süzüldükten sonra, bütün malzeme bir tencerede kaynatılıyor ve aşurenin kıvamına göre de su ilâve ediliyor. Aşurenin kaynamaya başlamasıyla da incir, kayısı ve şeker katılıp bal rengine gelinceye kadar pişirilmesi gerekiyor.

Piştikten sonra kâselere konan aşurenin üzeri ceviz, fındık, fıstık ve tarçınla süslenerek servis yapılıyor.

ENERJİ DEPOSU

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Yağmur, aşurenin çok fazla besin maddesi barındırması dolayısıyla adeta bir enerji deposu olduğunu söyledi. Aşurenin içerisindeki besinlerin, dengeli beslenme açısından bakıldığı zaman birbirini tamamladığını belirten Yağmur, ‘’Örneğin, içerisinde buğday, nohut, fasulye kullanılıyor. Bakliyat ve tahıl karışımı içerisine kuru meyve giriyor, fındık, fıstık giriyor. Tahıl ve baklagil karışımlarının protein içeriği yüksektir. Tek başına bir tahıl yeseniz, onun içindeki proteinden daha az yararlanıyorsunuz ama bu besinlerin birleşmesiyle neredeyse hayvansal protein kalitesine yaklaşılıyor’’ dedi. Aşurenin, başta E vitamini olmak üzere B grubu vitaminler yönünden de çok zengin olduğuna dikkati çeken Yağmur, çocuklar ve gelişme çağındakiler için önemli bir besin maddesi olduğunu söyledi. Hayvansal protein eksikliği bulunan ve bu tür gıdaları yiyemeyen kişiler için aşurenin tek başına bu proteinleri karşılayabileceğinin altını çizen Yağmur, sporcular, ağır işlerde çalışan kişilerin de vücutları için gerekli olan vitamin ve enerjiyi aşureden temin edebileceklerini kaydetti.

20.12.2009


 

Yönetmen Yücel Çakmaklı hatırasına film festivali

AİLEM Kültür Sanat Derneğince, merhum yönetmen Yücel Çakmaklı anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 3. Aile Filmleri Festivali, 20-22 Aralık tarihlerinde Çorum’da yapılacak.

Derneğin yönetim kurulu üyesi ve proje koordinatörü Tarık Kurtoğlu, ilk ikisini İstanbul’da düzenledikleri Aile Filmleri Festivali’ni, bu yıl ilk kez Anadolu’da yapacaklarını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirilecek festivalin 20-22 Aralık tarihlerinde Devlet Tiyatrosu Salonunda yapılacağını anlatan Kurtoğlu, bu yılki festivalin, Ağustosta vefat eden ünlü yönetmen Yücel Çakmaklı anısına yapılacağını vurguladı. Türkoğlu, festival kapsamında bugün 11.00’de ‘Anka Kuşu’, 14.30’da ‘Anne ya da Leyla’, yarın 17.00’de ‘Reis Bey’, 20.00’de ‘Kelebekler Sonsuza Uçar’, 22 Aralık Salı 17.00’de ‘Çöküş’ ve saat 20.00’de de ‘Birleşen Yollar’ isimli filmlerin gösterileceğini kaydetti.

20.12.2009


 

Akra FM’de yeni dönem

AKRA FM’de, hicrî yeni yılla birlikte başlayan yeni yayın döneminde 12’si yeni 57 farklı program radyo dinleyicisiyle buluşuyor.

Akra FM, yeni yayın döneminde Peygamberimizin Dilinden Duâlar kısa radyo spotlarıyla günün 24 saati dinleyicilerini bilinçli olmaya dâvet ederken, Hulefa-i Raşidin’in hayatının anlatıldığı Dört Büyük Halife, Osmanlı padişahlarının farklı yönlerinin aktarıldığı Tarih Yazan Osmanlılar, piyasa analizinin yapıldığı Gündem Ekonomi, temiz bir çevre duyarlılığı için Yeşil Çevre programlarıyla dinleyici karşısında olacak.

20.12.2009


 

Beldenin ‘’Özel müzesi’’ var

AMASYA’NIN Taşova ilçesine bağlı Alpaslan Beldesi belediye binasının ikinci katında faaliyet gösteren özel müze, çeşitli dönemlere ait tarihî eserlerle ilgi çekiyor.

Edinilen bilgiye göre, 1964 yılında oluşturulan Alpaslan beldesinin kuruluşu sırasında yörenin yetkilileri ve ileri gelenlerinin girişimleri sonucu tarihî eserlerin sergilenmesi için bir teşhir mekânı oluşturuldu. Daha sonra, 1991 yılında müzeye dönüştürülen ve 1995 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek Alpaslan Beldesi Belediye Müzesi olarak ziyarete açılan özel müze, bölgede kendi alanında ilk ve tek olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Taşova ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki yaklaşık 2 bin 500 nüfuslu beldedeki müze, çeşitli hayvan fosillerinin yanı sıra değişik dönemlere ait önemli eserlerin yer aldığı bir yer olarak ilgi çekiyor.

20.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl