28 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İNGİLİZ AKTİVİSTLER AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Filistin’e özgürlük sloganıyla yola çıkan Filistin Konvoyu’nu Mısır hükümeti Ürdün’ün Akabe Limanı yakınlarında durdurdu. Perşembe günü akşamından beri Akabe’de bekletilen konvoy çeşitli eylemlerle bekleyişini sürdürüyor. Filistin Konvoy Başkanı ve İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mısır’ın izin vermemesinin İsrail’in Mısır hükümeti üzerinde kurduğu baskı olarak değerlendirerek, İsrail’in Filistin topraklarında altmış yıldır işgal uyguladığını, buna ‘dur’ demenin zamanının geldiğini ifade etti.

FİLİSTİN'E özgürlük sloganıyla yola çıkan Filistin Konvoyu’nu Mısır hükümeti Ürdün’ün Akabe Limanı yakınlarında durdurdu. Perşembe günü akşamından itibaren Akabe’de bekletilen konvoy çeşitli eylemlerle bekleyişini sürdürüyor. Akabe şehrinde sessiz bekleyiş sürerken Cuma namazı sonrası konvoy ekibi Filistin için yürüyüş gerçekleştirdi. Polis eşliğinde yürüyen grup sessiz bir şekilde dağıldı.

Cumartesini de bekleyerek geçiren konvoy Mısır’dan gelecek haberleri bekliyor. Konvoyda bulunan Hıristiyanlar, Gazze savaşının yıl dönümü olması sebebiyle savaşta ölenlerin anısına bin tane mum yakma eylemi yaptı.

Ürdün’ün Akabe şehrinde bulunan konvoy ekibi Mısır’ın geçiş için izin vermemesi halinde geldikleri araçları birer birer yakma kararı aldı. Geri dönmemekte kararlı olduklarını ifade eden konvoy sözcüleri, Filistin’e uygulanan ambargonun kaldırılmadan yollarından dönmeyeceklerini vurguladılar.

“Viva Palestine” grubu Filistine özgürlük için beş Aralık’ta İngiltere’den yola çıkmıştı. Gittiği her ülkede kamuoyu oluşturan gönüllü ekip sırayla Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Suriye topraklarından geçerek Ürdün’e ulaştı. Gittiği her ülkede sevgi gösterileriyle karşılanan Filistin Konvoyu, Mısır’a geçmek için Ürdün’ün Akabe şehrine geldi. Ancak Mısır hükümeti konvoyun kendi topraklarına girmesine izin vermedi. Ürdün’den gemi ile Mısır topraklarına geçişine izin verilmeyen konvoyda bulunanlar geceyi kendilerine tahsisi edilen bir sendikanın bahçesinde geçiriyor. Siyasî sürecin işlediği gerginlikte Başbakan Tayyip Erdoğan da devreye girdi. Ancak Mısır hükümeti sert tavrını sürdürüyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Filistin Konvoyu Başkanı ve İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, olayı İsrail’in Mısır hükümeti üzerinde kurduğu baskı olarak değerlendirdi. Yaklaşık iki haftadır yolda olduklarını söyleyen Başkan Bülent Yıldırım, bu işin dönüşü olmadığını belirtti. İsrail’in Filistin topraklarında altmış yıldır işgal uyguladığına değinen Yıldırım, buna dur demenin zamanının geldiğini ifade etti. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 220 araçlar Filistin için yollara çıktık. Amacımız, bu kadarcık araçla yardım yapmak değil. Biz uyuyan dünya insanını uyandırmak istiyoruz. Bunun için kamuoyu oluştura oluştura buraya kadar geldik. Fakat Mısır hükümeti bize zorluk çıkarıyor. Önemli değil, bu bizim işimize geliyor. Dünya basınında daha fazla yer buluyor.”

Yıldırım, konvoy ekibinin çok kararlı olduğunu ve bir adım geriye atmayacağını sözlerine ekledi.

Konvoy ekibinde bulunan İngiliz Parlamenter George Galloway, bu konvoyun İslâm âleminin uyanışı olduğunu söyledi. Konvoy ekibinin içinde bulunan bir grup Mısır hükümetinin kendilerine izin vermemesi halinde sırayla araçlarını yakacaklarını ve geri dönmeyeceklerini açıkladı. Kızıldeniz’e açılan Körfezdeki Akabe şehrinde kalan konvoy ekibini Ürdün Polisi de kontrol altına tutuyor. Polis ekipleri konvoyun şehir içine girmesini izin vermedi. Şehir dışında kontrol noktasında tutulan araçlardan ekip otobüslerle şehir merkezine getirildi. Burada kendi imkânlarıyla kalan gönüllüler çöl ortamında tulumlar içinde yatıyor.

MUSTAFA GÖKMEN / ÜRDÜN-AKABE

28.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İNGİLİZ AKTİVİSTLER AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

  Kıbrıs’taki müzakereler seçime kurban edilmesin

  İslâm dünyası STK’ları Endonezya’da toplanacak

  CENAZE TÖRENİNE 20 BİN KİŞİ KATILDI

  İsrail’e içeriden tepki

  BM, ablukanın kalkmasını istedi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri