22 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


22.12.2009


Çocuğunuz bilgisayar başında ne yapıyor?

Sevgili Yeni Asya okuyucuları! Geçen haftaki yazımızdan sonra çok olumlu izlenimler aldım. Öncelikle hepinize çok teşekkür ederim.

"Bu haftaki konumuz geçen haftaki konu ile alakalı olacak" demiştik. "Siz bilgisayar başında yokken çocuğunuz aldığınız tüm önlemlere rağmen yanlış şeyler yapabilir mi" konusunu merak ediyorsunuz. Siz işte ya da tatilde iken olanları sizin yerinize izleyebilen bir programdan bahsedeceğiz bugün.

Program İngilizce fakat ben size işinize yarayan yerleri kısaca anlatacağım.

Programın indirme adresi: http://www.itcompany.com/falert.exe

Programın özellikleri

Siz bilgisayar başında değilken e mali takibi, msn gibi anlık yazışma programlarının takibi ve kaydı, ekran görüntülerini kaydetme ve yazıları kaydetmek vesaire.

Programı nasıl kurarım?

Öncelikle yukarıda verdiğimiz adresten programı indirin. Daha sonra çift tıklayın. İlk adımı next diyerek geçin. Sonra kullanım koşullarınızı kabul ettiğinize dair ‘I accept a agreement’ seçeneğini tıklayın ve yine ‘Next’ deyin. Sonraki aşamaya yine’next’ diyerek geçelim. En son install diyelim. Programın dosyaları kopyalanıp bilgisayarınıza kurulacak bu süre içerisinde her hangi bir tuşa dokunmayın. Ve program kurulumunun bittiğine dair ‘finish’ ikonuna tıklayın. Her şey hazır, programımız kuruldu.

Program nasıl kullanılır?

Programı ilk açtığınızda ‘Wizard’ denilen yardımcı programla ilk ayarları yapacağız.İlk gelen menüye next diyerek geçelim. Sonra bizden şifre girmemizi isteyecek buna çocuğumuzun bulamayacağı bir şifre yazalım bu şifreyi iki kez yazmamızı isteyecek aynı şifreyi iki kez yazıp doğrulayalım. Sonra ‘No, I don’t want to change my password’ seçeneğinin başındaki çentiğe tıklayalım ve ‘next’ diyelim. Sonraki aşamada ‘Turn on blocker Now’ seçeneğini işaretlemenize gerek yok ‘next’ diyerek  bir sonraki adıma geçelim. Bu aşamada program gizli çalışacağı için hangi tuş kombinasyonu ile aktif edilebileceğini ayarlamanızı isteyecek bu bölümde iken Ctrl artı  Shift tuşu ile her hangi bir harfe dokunun. Bu sizin programı çalıştırma kombinasyonunuz olacak. Örneğin Ctrl + Shift + C harflerini kullandı iseniz. Programı bu tuş kombinasyonu ile çalıştırabileceksiniz. Daha sonra ayarlarımız bittiği için finishi tıklayalım. Program normalde ücretli bir program ancak yedi gün ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz, Satın almak isterseniz bu kısmına tıklayabilirsiniz. Size ücretsiz bir alternatif bulana kadar bunu ücretsiz olarak kullanmaya devam edelim. Run dedikten sonra program arka planda çalışmaya ve kayıt yapmaya başlayacak. Programın kullanım arabirimi oldukça basit zaten şekillerden de rahatlıkla anlaşılabilecek şeyler. Bu yüzden zorluk çekeceğinizi sanmıyorum. Yine de zorluk çekerseniz bana mail yazabilirsiniz. Sorunuza en kısa sürede karşılık vermeye çalışırım.

Evet, programın anlatımı bu kadar. Geçen haftaki yazıma ek olarak ilave etmek istediğim bazı şeyler var.

Bazı büyüklerimizden duyuyorum "Ya bizim çocuk bilgisayar canavarı" , "öyle bilgisayar kullanıyor ki hayret ediyorum’ gibi cümleler söylüyorlar. Her bilgisayar kullanımı pozitif bir durum değildir. Eğer çocuğunuz bilgisayar başında oyun oynuyorsa bu bilgisayar kullanımı değildir. Tetris oynamakla aynı şeydir ve aşırı bir bilgi gerektirmez. Bilgisayar kullanımı bilgisayarda grafik tasarımı, programlama, yararlı bir şeyler yapmak gibi işlemlerde ancak kullanılabilecek bir tabirdir. Lütfen oyun oynamayı bilgisayar seviyesi ve bilgisayar eğitimi ile sakın kıyaslamayın. Oyun sadece oyundur.

Geçen yazımla da alakalı olarak ezcümle kısa kısa bir kaç öneri ve bilgi sunmak istiyorum :

nAcizane düşüncem, çocuğunuz ya da herhangi bir aile bireyiniz bilgisayar başında geçireceği vakit çok yararlı şeyler yapıyor olsalar dahi (televizyonda olduğu gibi) nur dersanelerine giderek ağabeylerinin veya ablalarının yanında bir kaç sayfa Risale-i Nur okumasına değişilemez. (Bu durumdan asli olan ders ödevleri falan hariçtir )

nTelevizyon ya da internet başında harcanan sürelerin sadece bir kısmını Kur'an eğitimine yada Kur'an ezberine ayırsak, eminim bir senede onlarca sayfa ezberimiz olur ve hatimler yaparız (Şahsımda içinde olmak üzere )

nİnternet ve TV ile geçirilen zamandan yine çok küçük bir taviz vererek aile bireylerimizle çok daha iyi ilgilenebiliriz.

nBilgisayar, internet, telefon vs. gibi teknolojik aygıtlar eğer namazımıza, Kur'an okumamıza, ailemizle ilgilenmemize engel oluyorsa ortada çok büyük bir hata var demektir. Hiç bir değer, hiç bir kıymet ahireti kazanma ve kaybetme sınavından daha değerli olamaz.

nBilgisayar, televizyon, telefon hatta saç kurutması gibi cihazlar manyetik alanlar oluştururlar ve bu manyetik alanlar insan sağlığını olumsuz etkiler. Son yıllarda cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü oluşumu arasındaki ilişkiler nerede ise ispatlanmış durumdadır. Olabildiğinizce bu cihazlardan uzak durun yatarken cep telefonunuzu kesinlikle kapatın veya en az bir metre uzağa koyun, çocuklarınıza telefonu iki metreden fazla yaklaştırmayın. Onları ve kendinizi seviyorsanız, kendi vücudunuzu ve onların o tazecik beyinlerini fırında yakar gibi yakmayın (Fırında yakma tabiri telefonlar için beynin fırında pişmesi olarak Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınlarında geçen ifadedir.)

nAile yaşantımızdan edindiğim tecrübe (evde televizyonumuzun olmayışı tecrübesi ) bana televizyonun çok da gerekli bir aygıt olmadığını öğretti. Burada "ya haberler" dediğinizi duyar gibiyim . Alternatifleri sayayım: Radyo, gazete, dergi, telefona SMS ile gelen haberler size yeterde artar bile.

Gelecek haftaki konumu henüz seçmediğim için burada bahsedemeyeceğim, bana e-mail yazarak seçeceğim konu hakkında yardımcı olabilir ve beni yönlendirebilirseniz hem sayfamızın işe yaradığını görmüş mutlu olur, hem de gerçekten işinize yarayan konulara değinmiş olurum.

Selam ve dua ile...

ABDUL CELİL TOPÇU

Bilgisayar Programcısı İnternetUzmanı

www.celilcan.com / [email protected]

22.12.2009


PROGRAM TANITIMI

Hazırlayan: www.gezginler.net

Cep telefonu hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmişken, bilgisayar ile haşir neşir olan bizler için bilgisayar ile senkronizasyonu da büyük önem arz etmeye başlamıştır. Kullandığımız markaya göre üreticiler bilgisayar bağlantı programları geliştirmişler, bizim işimizi kolaylaştırmayı amaç edinmişlerdir, Samsung da bu firmalardan biri. Samsung PC Studio ile Samsung cep telefonunuzdaki kişisel bilgilerinizi ve multimedya dosyalarınızı yönetebilirsiniz.

nBağlantı yönetimi: Telefonunuzu PC’nize bağlama yöntemini seçmenize imkân tanır. Bağlantı yöntemleri: USB, Bluetooth, kızılötesi, seri bağlantı. İletişim bilgileri yönetimi ve fazlası. Telefonunuza kayıtlı kişilerin bilgilerini yönetmek artık çok kolay

nMesaj yönetimi: Multimedya ve kısa mesajlarınızı yönetimi için

nSenkronizasyon: Telefonunuzdaki kişisel bilgilerinizle, PC’nizdeki kişisel bilgilerinizi senkronize etmenize olanak tanır.

nDosya transferi: Telefonunuzdaki multimedya dosyalarını yönetin.

nİnternet bağlantısı yönetimi: Telefonunuzu modem olarak kullanarak internete bağlanmanıza olanak tanır.

nMultimedya mesajlar oluşturma: Kendi multimedya mesajınızı oluşturun ve diğer telefonlara gönderin. Bilgisayarınızdaki tüm multimedya dosyaları için kolay arama Özel arama fonksiyonlarını kullanarak resim, video ve müzik dosyalarınıza ulaşın.

nBüyük dosyaları bölerek depolama: Büyük dosyaları bölerek, parçalar halinde hafıza kartlarında depolama imkânı sağlar.

nKendi albümünüzü oluşturun: PC Studio ile multimedya dosyalarınızdan kendi albümlerinizi oluşturabilirsiniz.

nBiçim imi (Tag) düzenleyici: MP3 dosyalarınızın biçim imlerini (Tag) kolayca düzenleyebilir, yanlış imlere sahip olanları düzeltebilirsiniz.

nMultimedya oynatıcı: Birçok multimedya dosyasını destekleyen multimedya oynatıcı.

Web Sitesi: http://www.samsungmobile.com.tr/destek/samsungmobilemanuals.do

22.12.2009


Bilgisayar Mühendisliği-2

Bilgisayar mühendisi ne yapar? Bu soruya pek çok insanın yaptığı gibi kestirmeden cevap veremiyorum.

Bazı kavramların bilinmesi sanırım bu soruyu ve dolayısıyla cevabını daha anlaşılır hale getirecektir. Burada okuyucuya küçük bir not: Bu kavramlardan bahsederken maalesef daha resmî bir dil kullandım. Biraz okul dersi gibi olacak, kusura bakılmasın.

Bilgisayar bilimi

(computer science) kavramı:

Bilgisayar mühendisliği aslında bilgisayar biliminin bir alt dalıdır yahut bu bilimin uygulamasıdır. Ortada fizik, kimya, matematik kadar temel olmamakla birlikte, işleyiş ve sistematik açısından pek de farklı olmayan bir “bilim dalı” söz konusudur. Bilgisayar biliminin çalışma alanı veridir (data). Diğer pozitif bilimlerde olduğu gibi bilgisayar bilimi de “nasıl” sorusuyla ilgilenir. Şimdi kafa karışıklıklarını gidermeye çalışalım. Yani elimizde işlenebilir bir bilgi var. Bilgisayar bilimi bu bilginin nasıl işlenebileceği üzerine kafa yorar. Dolayısıyla tıpkı matematikte olduğu gibi bilgisayar biliminde de bir takım alet edevat şart değildir. Dolaylı olarak bilgisayar mühendisinin ille de bilgisayarla çalışması gerekmez. Bilgisayar kelimesi burada yaygın olarak bilinenkullanılan manasından biraz uzaklaşıyor.

Bilgisayar bilimi temel bilimlerden matematik ve mantık üstüne kuruludur. Elinizdeki veriyi nasıl işleyeceğiniz problemine matematik ve mantığın kurallarıyla çözüm bulmanız gerekir. Dolayısıyla bilgisayar bilimleriyle ilgili herhangi bir eğitimde matematik ve mantık ağırlıklı bir hayli ders vardır.

Bilgisayar Mühendisliği:

Bilgisayar mühendisliğine nihayet artık istediğim açıdan yaklaşabiliriz. Bilgisayar mühendisliğinin bilgisayar biliminin pratiğe, gündelik hayata yansıması olduğunu söyledik. Öyleyse bize artık somut bir şeyler gereklidir. Çünkü artık pratikte problemler de somutlaşmıştır. (Hemen belirtelim, bilgisayar biliminde ortada kesin hatlarla yapılmış bir teorik-pratik ayrımı yoktur.)

Bir örnek verelim: Hastanedeki hastaların verilerini düzenlemeniz istenmiştir. Verilerimiz hastayla ilgili kişisel bilgiler, hastanın tedavisi, ilaçları, hastaneye girişi çıkışı, vs. olabilir. Salt bilgisayar bilimi açısından yaklaşırsak patronumuza sunacağınız şey ona göre laf kalabalığı olurdu ve sizi de hoş olmayan bir durumla başbaşa bırakırdı. Çünkü ona söyleyeceğiniz şeyler “şunları şöyle yaparsak daha iyi olur, alfabetik sıraya göre dizersek bize şu kadar zaman kazandırır, onu buraya yerleştirirsek şu kadar avantajımız olur…” dan ibaret kalacaktı. Patron da size “Seni kapının önüne koysak hoş olurdu” diyecektir. Oysa sizden istenen verileri sıraya koymanızdır, avantajları belirlediğiniz gibi, aynı zamanda avantajları kullanmanızdır. Gerektiğinde tekrar bu bilgileri kullanabilecek hale getirmenizdir. Sadece “nasıl yapılır” artık yeterli olmayacaktır. İşte bu noktada bilgisayar gibi yardımcı aletler, programlama gibi teknikler, veri tabanı gibi kavramlar araya girecektir.

Bir örnek daha: Bir barajdaki türbinlere giden suyu tutan devasa su kapaklarının açılış kapanış saatleri belirlenecek Problem çıkarsa probleme göre yeni bir program yapılacaktır ki işler aksamasın. İşte size tam bilgisayar mühendisinin işi. Oysa elimizde ne ekran vardır, ne fare. Bunların yerine koca koca su kapakları, bunların bağlı olduğu mekanizmalar, açılış kapanış saatleri gibi veriler ve bütün bir baraj sistemi vardır. Neyse ki artık şaşırmıyoruz çünkü bilgisayar mühendisi ne yapar biliyoruz…

AHMET TAHİR UÇKUN

22.12.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Tamamlayıcı Yazılım: Bir yazılım ürününe eklenen ve onu etkinleştirmeye yarayan, ancak tek başına çalışmayan yazılım.

Eklenti: Bir donanıma eklenip onu etkinleştiren ancak tek başına yararı olmayan donanım.

Genişletme kartı: Ek kart. Kişisel bilgisayarlarda, ek bellek ya da özel kartlar yerleştirmek üzere yuvalar içeren elektronik kart.

Ekleme Tutanağı: Bir veri tabanına yapılan bilgi eklemelerini, örneğin yeni müşteri adları, yeni çalışanların adları, yeni ürünleri içeren dosya.

22.12.2009


SİZDEN GELENLER

Öncelikle tüm Yeni Asya bilişim sayfası emektarlarına selâmlar.

Sayfanızı merakla ve heyecanla takip ediyorum. Üniversite sınavlarına hazırlandığım bu yılda tüm teknolojik araçlara mecburen ara verdiğimden bu sayfa adeta oksijen çadırı hükmüne geçiyor. Harfi harfine sayfayı inceliyorum ve hem teknik kelimeler kullanarak, hem de basite indirgeyerek yazdığınız yazıları hayranlıkla okuyorum. Aslında yazacak çok şey var ama artık eve gidip ders çalışmam gerekiyor. Ümidim odur ki bu sayfamız kalıcı olur ve nice insanımızı bilinçlendirerek bilgilendirir. Allah'a emanet olun.

(Enes Serkan Karaaslan/SAMSUN)

Maşallah, gittikçe güzelleşiyor sayfanız, bundan sonra da daha iyi olacaktır inşallah.

Bu haftaki sayfayı çok beğendim. ( 24 Kasım tarihindeki sayfamız) Alıntı çok güzeldi. Yazılım mühendisliği de çok hoş tarif edilmişti. Ondan önceki haftalarda da Windows ve diğer işletim sistemleri konusundaki yazılar çok ilgi çekiciydi. Gerçekten de Windows’tan başka işletim sistemleri olduğunu bilmeyen çok fazla maalesef. Acaba diğer işletim sistemlerini tanıtıcı yazılar da yayınlayamaz mısınız? Veya birbirlerine oranla eksi ve artı yönlerini? Ubuntu’yla ilgili hatıra çok hoştu. Tüm arkadaşlara anlattım diyebilirim. Başarılarınızın devamını dilerim. İyi günler.

(Reyhan Kurun)

22.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl