28 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

2010’a zamlarla gireceğiz

Öncekİ gün kabul edilen 2010 bütçesinin 50.1 milyar dolar açık vermesi öngörülürken, bu açığın finanse edilmesin için 2010’da ek vergiler ve vergilere artış geleceği anlaşılıyor. 2010 bütçesinde vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 18.2 artacağı tahmin edilirken dolaylı vergilerin toplam içindeki payı yine artacak.

DOĞALGAZA YÜZDE 15 ZAM

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Tener Yıldız 2010 yılından geçerli olmak üzere yeni yılın ilk zammını yüzde 15’lik zam oranı ile doğalgaz açıkladı. Yıldız, doğalgaz ithalat fiyatlarının yükselmesi halinde zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, zam oranının CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ifade ettiği yüzde 50 düzeyinde olmayacağını kaydetti.

ELEKTRİĞE YÜZDE 1.32 ZAM

2010 yılına girmeden ikinci zam haberi elektrikten geldi. Konutta yüzde 1.32, sanayide yüzde 1.23 oranında zam yapıldı. 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı.

TÜTÜN ÜRÜNLERİNE

YÜZDE 40 ZAM BEKLENİYOR

2010 Bütçesinde tütün mamüllerinden 16 milyar 417 milyon 469 bin lira ÖTV geliri hedeflendiğine dikkat çeken Maliye bürokratları, şu değerlendirmede bulundu:’’2010’da tütün mamüllerinden alınan ÖTV’de bu yılın gerçekleşme tahminine göre yüzde 41,5’luk bir artış söz konusu. Bu şartlarda tütün mamüllerinin özel tüketim vergisinde bir artış kaçınılmaz.

MOTORİNE ZAM

Ucuz motorin nedeniyle ciddî bir ÖTV kaybıyla karşı karşıya kalan Bakanlık, yeni dönemde motorindeki ÖTV’nin de yeniden ele alınmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede kırsal motorin ile euro dieselden alınan ÖTV arasındaki farkın aşamalı olarak azaltılması ve süreç sonunda verginin dengelenmesi üzerinde duruluyor. Temmuz ayındaki son ayarlamanın ardından kırsal motorine litrede 1,0845 lira, euro diesele ise 1,1545 lira ÖTV uygulanıyor.

KÖPRÜ VE OTOYOLLARA ZAM

Özelleştirmenin önünü açacak yasal düzenleme geçiş ücretlerinde rekor zammın önünü açıyor. TBMM’ne sunulan tasarıyla köprü geçişlerine de yüzde 53.8 düzeyinde rekor zam yapılması öngörülürken, yasa çıktığında kamyonet, pikap, ambulans ve cenaze araçlarının 3.25 TL yerine 5 TL ödemesi gerekecek.

EKMEĞE ZAM

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarında 2008’den bu yana değişikliğin olmaması dolayısıyla, fırın esnafı ve çalışanlarının büyük fedekarlıklar yaptığını belirterek, yeni yıl için zam sinyali verdi. Zam oranı hakkında bilgi vermeyen yetkililer yapılacak zamların ardından ekmeğe yapılacak zammın belirleneceği belirtiyorlar.

TRAFİK CEZALARINA ZAM

2010 yılına girmesen önce 2010 yılından başlamak üzere gelen zam kalemlerinden biri de trafik cezaları oldu. Trafik Yasası’nda da köklü değişiklikler içeren ve bazı kuruluşlara görüş almak üzere gönderilen taslakta, kırmızı ışıkta bir yıl içinde beş kez geçtiği belirlenenlerin sürücü belgesine bir yıl süreyle el konulması öngörüldü. Bu kişilere ayrıca para cezası da uygulanacak. Bazı suçlara uygulanan cezalar şöyle: Kırmızı ışıkta geçmek: 130 lira, Hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak: 270 lira, Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanmak: 548 lira, İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmak: 687 lira, Fazla yolcu almak: 63 lira, Park yasağına uymamak: 62 lira, Emniyet kemeri takmamak: 62 lira, Araç kullanırken telefonla konuşmak: 62 lira, Hatalı sollama: 128 lira.

ÖZEL ÖĞRETİM ÜCRETLERİNE ZAM

Dershaneler, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında bir önceki yılın ücretlerinde değişiklik yapmayarak, ‘’zamsız’’ öğrenci aldıkları ve bu karar dolayısıyla zor bir yıl geçirdikleri belirtilerek 2010 yılında ders saat ücretlerine yüzde 10 ile yüzde 25 arasında zam yapmya hazırlanıyorlar. Özel okullarda geçen yıl eğitim öğretim ücretlerine zam yapmadıklarını 2010 için yüzde 10-25’lik kaçınılmaz olacağına dikkat çekiyorlar.

ULAŞIMA ZAM

Ulaşıma zam haberi hem Ankara’dan hem İstanbul’dan geldi. Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yeni tarifesine göre, EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da tek binişlik kartlarda tam bilet 1.69 TL’den 1.85 TL’ye, çok binişli kartlarda tek biniş 1.39 TL’den 1.50 TL’ye çıktı. Yeni tarifede öğrenciler için indirimli biletlerde herhangi bir artış yapılmayarak 1.10 TL’de kaldı. Manyetik kart kullanılmayan özel toplu taşım araçlarında ise tam bilet 1.69 TL’den, 1.85 TL’ye çıkarılırken, indirimli biletlerde yine bir artış yapılmadı.

İstanbul’da da 2010’u beklemeden metrobüs ücretleri 1.50 kuruştan 2 liraya çıkarıldı. Akaryakıt fiyatlarındaki artış sadece İstanbul’da değil yurdun dört bir yanında toplu taşıma ücretlerine zam olarak yansıyacak. internethaber

28.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Reel sektöre öncelik verilsin

  Açlık sınırı 795 TL oldu

  Yeni yıla 123 milyar borç devrettik

  2010’a zamlarla gireceğiz

  TİM yeni yılda 111 milyar ihracat hedefliyor

  Dev platform, 2 Ocak’ta boğazlardan geçecek

  Tezgâhlarda levrek ve çipura bolluğu

  STA, krizde çıkış yolu oldu

  Çimento ham maddesi yatırımcı çekecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri