28 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

6-7 EYLÜL OLAYLARINI ÖRGÜTLEDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast planladıkları iddiasıyla gece yarısı basılan Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) 1952’de kuruldu. STK’nın adı 6-7 Eylül olaylarıyla da gündeme geldi.

Selanik’te M. Kemal'in doğduğu evin bombalandığı haberi üzerine azınlıklara yönelik başlatılan saldırılarda 5 bin 583 ev ve dükkân yağmalanmıştı. Emekli orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu olaylar için, “Özel Harp Dairesi’nin işiydi ve muhteşem bir örgütlenmeydi” ifadesini kullanmıştı.

ORDU İÇİNDE ORDU GİBİ YAPILANMA

Görevi barış zamanında bölgesinde düşman işgaline karşı direniş ve ayaklanmayı örgütlemek olan kurul, hiyerarşik olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı, o da Genelkurmay İkinci Başkanına bağlı. Devletin en derin yapısı olduğu ileri sürülen bu yapının adı, 12 Eylül öncesindeki katliâmlar ve Bülent Ecevit’e suikast girişimiyle gündeme geldi. Özel kuvvetler, Özel Harp Dairesi, Türk Gladyosu gibi adlarla anılan yapının ismi daha sonra da birçok olayda ‘kontr-gerilla’ olarak geçmişti.

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast planladıkları iddiasıyla gece yarısı basılan Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı’nın (STKB) adı Kore’ye asker gönderilmesinden, 6-7 Eylül olayları ve Kıbrıs’taki Türk Mukavemet Teşkilatı’nın örgütlenmesine kadar pek çok önemli olayla birlikte anıldı.

Radikal’in haberine göre, Arınç olayının ardından gece yarısı basılan Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) 1952’de kuruldu. O tarihteh bu yana çeşitli isimler altında faaliyetini sürdüren STKB’nin adı Kore’ye asker gönderilmesinden, 6-7 Eylül olayları ve Kıbrıs’taki Türk Mukavemet Teşkilâtı’nın örgütlenmesine kadar pek çok önemli olayla birlikte anıldı. Görevi barış zamanında bölgesinde düşman işgaline karşı direniş ve ayaklanma örgütlemek olan Kurul hiyerarşik olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı, o da Genelkurmay İkinci Başkanı’na bağlı. STK, ABD’de eğitim gören Tuğgeneral Daniş Karabelen tarafından dönemin Milli Güvenlik Kurulu olan Yüksek Savunma Kurulu kararı çerçevesinde, 27 Eylül 1952’de Millî Avcı Birlikleri şubesi olarak kurulan şimdiki Özel Kuvvetler Komutanlığı içinde bir oluşum olarak faaliyete başladı. 1948’de ABD’ye ‘özel harp’ kurumları ve ‘stay behind’ olarak adlandırılan strateji eğitimi için gönderilen 16 subay, Özel Kuvvetler’in resmi çekirdeğini oluşturmuştu. Bu subaylar arasında Karabelen’in yanı sıra, Turgut Sunalp, Ahmet Yıldız, Alparslan Türkeş, Suphi Karaman, ve Fikret Ateşdağlı gibi isimler de yer aldı. İlk icraatı, 1950’de Kore’ye asker gönderme işlerinin organizasyonu oldu.

STK’nın adı 6-7 Eylül olaylarıyla da gündeme geldi. Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evin bombalandığı yalan haberi üzerine 6-7 Eylül 1955’te azınlıklara yönelik başlatılan saldırılarda 5 bin 583 ev ve dükkân yağmalanmıştı. 52 ayrı yerde aynı anda başlayan olaylarla ilgili olarak konuşan Özel Harp Dairesi’nin eski komutanlarından emekli orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu, “Özel Harp Dairesi’nin işiydi ve muhteşem bir örgütlenmeydi” ifadesini kullanmıştı.

KIBRIS’TA TMT’Yİ ÖRGÜTLEDİ

Bugünkü adıyla STKB, 1 Ağustos 1958 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in direktifiyle Kıbrıs’ta Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) adı altında gizli, illegal ve silahlı bir örgütlenme kurdu. Kurulun ismi, 1967 yılında, o zamanki komutanı Tuğgeneral Cihat Ayol tarafından Özel Harp Diresi’ne (ÖHD) dönüştürüldü. Gayrinizami kuvvetlere karşı harekât konusunda uzmanlaşan ÖHD, ‘ordu içindeki gizli ordu’ olarak da anılmaya başladı. TSK’nın reorganizasyonu kapsamında 1992’de Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın (ÖKK) kurulması ile ÖHD, ÖKK’na bağlandı. ÖKK da, doğrudan Genelkurmay İkinci Başkanı’na bağlandı. ÖKK’nın temsil seviyesi iki yıl önce yapılan değişiklikle korgeneral seviyesine yükseltildi ve başına halen ÖKK komutanı olan Korgeneral Servet Yörük getirildi.

ORDU İÇİNDE ORDU GİBİ GÖREV YAPIYOR

GÖREVİ barış zamanında bölgesinde düşman işgaline karşı direniş ve ayaklanma örgütlemek olan kurul hiyerarşik olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı, o da Genelkurmay İkinci Başkanı’na bağlı. Devletin en derin yapısı olduğu ileri sürülen bu yapının adı, 12 Eylül öncesindeki katliamlar ve Ecevit’e suikast olayıyla gündeme geldi. “Özel Kuvvetler”, “Özel Harp Dairesi”, “Türk Gladyosu” gibi adlarla anılan STK’nın ismi daha sonra da birçok olayda ‘kontr-gerilla’ olarak geçmişti.

ASLA ER KULLANMIYORLAR

Yapılanması itibarıyla Türkiye 2002 yılına kadar 12 bölgeye ayrılmıştı ve her bölgenin bağlı olduğu bir bölge başkanlığı bulunuyordu. 2002 yılında yapılan değişiklikle Bölge Başkanlığı sayısı 16’ya çıkarıldı. STKB da ‘Gayrinizami harp’ örgütlemekle görevli. Bu çerçevede her bölge başkanlığı, kendisine bağlı illerde ülkenin düşman işgaline uğraması durumunda, yerlerini asla terk etmeyecek, bölgesindeki hâkim otoriteyi yıkmak veya zayıflatmak, düşman harekâtını engellemek ve bölgeye sahip olmak maksadı ile yapılacak direniş ve ayaklanma gibi eylemleri başlatacak ve gerçekleştirecek sivil kadroları barış zamanında bulup örgütlemek için çalışıyor. Bu faaliyetler sırasında asla erler kullanılmıyor. Kadro daha ziyade astsubaylardan oluşuyor. Yönetici konumundaki yüzbaşı, binbaşı, yarbay ve albay rütbesindeki subaylar ise Özel kuvvetler komutanlığı personeli içerisinden seçiliyor. STKB’nın istihbarat toplama yetkisi ise bulunmuyor. Ankara

‘Mühürlü odalar’a ikinci aramada girildi

ÖZEL Harp Dairesi’ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’nda önceki gece başlayan ve engellemelerden dolayı yarım kalan arama, dün kaldığı yerden devam etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiasıyla ilgili soruşturma, genişletilerek sürdürülüyor. Suikast iddiasını soruşturan sivil savcılar, Cuma günü gecesi Özel Kuvvetler’e bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 10 saatlik bir arama yaptı. 8 subayın gözaltına alınmasıyla sonuçlanan ilk aramada Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın ‘kalbi’ olarak tabir edilen evrak odasına girilmesine izin verilmedi. Bunun üzerine odanın kapısı mühürlendi. Gizli bölümlerdeki evrakı incelemesine izin verilmeyen savcılar, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden yeni karar çıkarttı. Mahkeme’nin yeni kararında bu kez, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 125’inci maddesine göre içeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin hakim tarafından incelenmesine izin verilmesinin yasal zorunluluk olduğu vurgulandı. Bu çerçevede, önceki gün girilemeyen mühürlü oda ve bölümlerde de inceleme yapılmasına imkan verecek yeni bir karar çıkarıldı. Şemsettin Özcan’ın başında bulunduğu özel yetkili savcılar, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerle birlikte önceki gün akşam saat 21.00’de Kirazlıdere’deki Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’na gitti. Savcılar, söz konusu odaya önceki gün akşam yapılan ikinci aramada girdi. Özel yetkili savcılara Genelkurmay Başkanlığı Adlî Müşavirliği’nce görevlendirilen askerî savcı da eşlik etti.

Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’nda önceki gün yapılan aramada hakim ve savcılar, ellerindeki mahkeme kararının yeterli olmadığı gerekçesiyle çok gizli belgelerin bulunduğu odaya sokulmamıştı. Ankara

28.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  6-7 EYLÜL OLAYLARINI ÖRGÜTLEDİ

  ‘Mühürlü odalar’a ikinci aramada girildi

  ‘Piyango kumarı’ yıkıma uğratıyor

  Statükoları muhafaza mücadelesi veriliyor

  AİLEDE KAVGA, ÇOCUKLARI YARALIYOR

  DOST İSTERSEN ALLAH YETER

  Elkatmış: Askerler yanlış bilgi verdi

  MGK bugün toplanacak

  Beşik içinde 185 kilo eroin

  Eğitimde alt yapı yetersiz

  Sigara yasağını delenlere ceza

  Uyuşturucu bağımlılarına ücretsiz tedavi

  Haliç’e 11 kazık daha geldi

  Eczanelere ve hastanelere ceza yağdı

  Her kurum işini yapacak

  Şahin: Süreci sabırla takip ediyoruz

  Polisi polis, jandarmayı jandarma soruşturmayacak

  Türkiye, 2010'da da gözde turizm merkezi

  Kederde ve kıvançta bir olalım

  Loti: Azınlıkları Batı kışkırtı

  THY uçağı İtalya'da arızalandı

  Türkiye, şehitlerine yürüdü

  Selle gelen dram

  Final maçına inek müdahalesi

  İKİ ARAÇ ÇARPIŞTI

  ‘Aslen nereli’ olduğunuzu öğrenebilirsiniz

  2009’da bunları keşfettik

  Uçakla yarışan hızlı tren

  8 bin 500 telefon numarasını hafızasında tutuyor

  72 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyor

  Büyük ikramiye ‘delirtiyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri