08 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

DOĞU KUDÜS FİLİSTİN’İNDİR

Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesinde uzunca bir süredir uygulanan, bazı Filistinli ailelerin mahkeme kararlarıyla evlerinden edilip, yerlerine aşırı Yahudilerin yerleştirilmesine karşı, İsrailli sol eylemcilerle Araplar birlikte protesto eylemi düzenledi. Doğu Kudüs’ün Yahudileştirilmesine karşı çıkanlar Filistin bayraklarını sallayıp, “Ev yıkımlarını durdurun,” “Doğu Kudüs Filistin’e aittir,” “İsrail işgaline son,” “Artık savaş değil, barış zamanı” gibi sloganlar attılar.

Doğu Kudüs için büyük gösteri

Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesinde uzunca bir süredir uygulanan, bazı Filistinli ailelerin mahkeme kararlarıyla evlerinden edilip, yerlerine aşırı sağcı-dinci Yahudilerin yerleştirilmesine karşı, İsrailli sol eylemcilerle Araplar birlikte protesto eylemi düzenledi. Gösteriye 5 bine yakın kişi katıldı.

Doğu Kudüs’ün Yahudileştirilmesine karşı çıkanlar Filistin bayrakları sallayıp, “Ev yıkımlarını durdurun”, “Doğu Kudüs Filistin’e aittir”, “Emperyalizme son”, “İsrail işgaline son”, “Artık savaş değil barış zamanı” gibi sloganlar attılar.

6 aydan fazla süredir, Batı Şeria’da duvara ve Filistinlilerin topraklarına el konulmasına karşı ortak mücadelelerin bir benzeri Şeyh Cerrah mahallesinde yaşanıyor ve barış yanlısı İsrailli sol eylemciler, her Cuma, evlerinden edilen Filistinli ailelerle birlikte dayanışma içinde gösteriler düzenliyor.

Protestocular geçen hafta Kudüs polisinden, mahkeme konusu evlerden birine açılan yolda çok daha geniş çaplı bir protesto gösterisi için izin istemiş, ancak polis, izin vermemişti. Bunun üzerine Yüksek Mahkeme’ye başvuran barış eylemcilerine Yüksek Mahkeme destek çıkmıştı. Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch, polisin gösteri hakkını yasaklamasına tepki göstererek, gösteriye izin vermişti.

Göstericilerle eş zamanlı olarak yaklaşık 100 kadar aşırı dinci ve aşırı sağcı eylemci de bölgede karşı gösteri düzenledi, Yüksek Mahkeme’yi protesto etti. Ancak her iki kesimin güzergâhını farklı yönlerden veren polisler, iki taraf arasına adeta etten duvar ördü, taraflar arasında meydana gelebilecek herhangi bir olaya imkân vermedi.

Sağcıların yaptığı gösteriye, İsrail parlamentosunun (Knesset) aşırı sağ partilerinden Ulusal Birlik Başkanı Yaakov Katz, milletvekili Arye Eldad da katıldı.

Arye Eldad, İsrailli solcuları “düşmanla işbirliği yapmakla” suçlarken, Ulusal Birlik Başkanı Yaakov Katz da Filistinlilerle İsrailli solcuların birlikte protestolara katıldıkları her yerin, bugün geniş bir Yahudi varlığına sahip olduğunu dile getirdi.




HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

08.03.2010


 

İsrail: Obama Filistin’e yakın

İsrail Dışişleri, Obama'nın Filistin'in taleplerine daha yakın bir duruş sergilediğini düşünüyor. Bakanlığın Siyasî Araştırmalar Merkezince dağıtılan raporda, “ABD'nin son söylemleri, kısmen ve ihtiyatla da olsa Filistin talepleriyle örtüşüyor” deniliyor.

İsraİl Dışişleri Bakanlığı, ABD’deki Başkan Barack Obama yönetiminin Filistinlilerin taleplerine daha yakın bir duruş sergilediğini düşünüyor. Bakanlık tarafından hazırlanarak diplomatik temsilciliklere dağıtılan bir hizmet içi raporda, İsrail ile Filistinliler arasında yakınlaşmanın sağlanmasına yönelik görüşmelere hazırlık amacıyla yapılan temaslarda, Obama yönetiminin Filistin taleplerine daha yakın bir duruş sergilediği belirtildi. Haaretz gazetesinin haberine göre, kısa süre önce Dışişleri Bakanlığının stratejik politikalara odaklı Siyasî Araştırmalar Merkezince dağıtılan raporda, “Amerikalıların son söylemleri, görüşmelerin çerçevesi ve yapısıyla ilgili olarak, kısmen ve ihtiyatla da olsa Filistin talepleriyle örtüşen ifadeler taşıyor” görüşüne yer verildi. “ABD yönetiminin can alıcı konular üzerinde açıklama yapmaktan dikkatle kaçındığı” kaydedilen rapora göre Washington, hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın kendi ülkelerinde karşı karşıya bulundukları iç sorunların farkında. Raporda, barış görüşmelerinin Obama yönetiminin gündeminde ilk sırada yer almayacağı ifade edildi.

MITCHELL DEVREDE

Rapora göre, ABD yönetimi İsrail ile Filistinliler arasında yakında başlayacak dolaylı görüşmelere ağırlığını koymak yerine Kasımdaki Kongre seçimlerine yoğunlaşacak. Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının Kahire’deki son toplantılarında benimsedikleri karar uyarınca, İsrail ve Filistinlilere barış görüşmelerine yeniden başlamaları için 4 aylık bir süre verilmişti. Bu süre içerisinde ABD yönetiminin Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell, taraflarla görüşmelerde bulunacak.


HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

08.03.2010


 

Irak seçimlerinde bomba sesleri

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Süleymaniye şehrindeki bir seçim merkezinde TSİ 06.00’da oy kullanmasıyla başladı.

Süleymaniye’de oyunu kullanan Talabani yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik tecrübe açısından çok önemli olduğunu belirterek, bütün Iraklılar’ın bu seçimlerde oy kullanmasını temenni ettiğini ve Iraklılar açısından bu seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi. Bağdat’ta, genel seçimler yapılırken iki binada meydana gelen patlamalarda, ilk belirlemelere göre 16 kişi öldü. İçişleri Bakanlığından bir kaynak, bir apartmanda meydana gelen ve en az 4 kişinin öldüğü patlamanın ardından bir başka binada meydana gelen patlamada da ilk belirlemelere göre 12 kişinin vefat ettiğini bildirdi. Genel seçimler için oy verme işleminin başlamasından sonra Bağdat’ta havan topu mermileri ve yol kenarına yerleştirilen bombaların yol açtığı patlama sesleri duyulduğu haber veriliyor.

08.03.2010


 

Afganistan’da çözüm askerî yollarla olmaz

Çİn yönetimi, Afganistan sorununda çözümün askerî yöntemlerle olmayacağını düşünüyor.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Çin Ulusal Halk Meclisi’nin yıllık olağan toplantısı çerçevesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Afganistan sorunuyla ilgili olarak Afganistan’ın sonunda barış ve huzura kavuşacağını anlatan Yang, birçok ülkenin Çin gibi Afgan hükümeti ve halkının barış ve istikrara yönelik çabalarını desteklediğini belirtti.

08.03.2010


 

Rus istihbaratı, tren bombacılarını yakaladı

Rus istihbarat servisi FSB, Kasım ayında Nevski hızlı trene yönelik bomba saldırısı gerçekleştiren faillere ulaştı.

FSB’ye göre saldırıyı Kuzey Kafkasyalı silâhlı bir çete yaptı. Saldırıyı gerçekleştiren örgütün elemanı Aleksandr Tihomirov isimli ve Buryatski lâkaplı şahısın Rus güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ifade edildi. FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le bir araya gelerek Kasım ayında patlatılan Nevski hızlı treniyle ilgili yeni gelişmeleri aktardı. Medvedev’e bilgi veren Bortnikov, “Öldürülen Said Buryatski’nin de üye olduğu silâhlı çetenin Nevski trenine yönelik bombalı saldırıyla bağlantısı olduğunu ortaya çıkardık” dedi.

08.03.2010


 

Economist: Tasarı, Genel Kurul’a gelmezse Türkiye’nin öfkesi yatışır

İngİlİz Economist dergisi, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının ancak genel kurula taşınmaması halinde “Türkiye’nin öfkesinin yatışabileceğini”, daha önce olduğu gibi bu tasarının da Temsilciler Meclisinin gündemine gelmeyebileceğini yazdı.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde Perşembe günü yapılan oylamaya ilişkin olarak derginin bu haftaki sayısında yayımlanan makalede, “ABD Başkanı dahil, hiç kimsenin Türkiye’nin stratejik önemini göz ardı edemeyeceği” belirtildi. Makalede, Türk diplomat ve politikacılarının oylamadan önce, sonucun Türk-Amerikan ilişkilerine muhtemel etkileriyle ilgili uyarılarda bulundukları hatırlatıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren bir tasarıyı 2007 yılında da geçirdiği hatırlatılan makalede, ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyası sırasında Ermeni iddialarına destek verdiği, ancak komitedeki oylamadan önce danışmanlarının, “bunun Obama’nın kişisel görüşü olduğu, resmî yorumun taraflara bırakılması gerektiği” şeklinde ifadeler kullandığı kaydedildi.

08.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl