08 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Mevlânâ Müzesi doldu taştı

HER yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Mevlânâ Müzesi’ni 2010 yılının ilk iki ayında toplam 127 bin 412 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Türkiye genelinde en çok gezilen müzeler arasında yer alan ve ‘’Ne olursan ol gel’’ sözleriyle bütün insanları kucaklayan Mevlânâ‘nın Türbesinin bulunduğu Mevlânâ Müzesi, her yıl yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğruyor. Mevlânâ‘nın birlik, beraberlik ve barış mesajlarına kulak veren farklı dinlere ve inanışlara mensup milyonlarca insan, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından Konya’ya gelerek Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret ediyor. Geçen yıl küresel kriz dolayısıyla yerli ve yabancı turist sayısı önemli oranda düşen müzede, bu yılın ilk iki ayında büyük bir canlılık yaşanıyor.

ZİYARETÇİ RAKAMLARI

Geçen yılın Ocak ve Şubat aylarında 98 bin 517 yerli, 16 bin 188 yabancı olmak üzere toplam 114 bin 705 ziyaretçinin geldiği Mevlânâ Müzesi’ni bu yılın aynı döneminde 25 bin 267’si yabancı olmak üzere toplam 127 bin 412 turist gezdi. Bu dönemde ziyaretçi sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 11 artış yaşandı.

Müze yetkilileri, 2009 yılında özellikle kriz dolayısıyla yabancı ziyaretçi sayısının ciddî oranda düştüğünü hatırlatarak, bu yılın ilk iki ayında gelen yabancı turistlerin gelecek aylar için umut verdiğini bildirdi. Yabancı ziyaretçi sayısının da bu yıl yaklaşık yüzde 56 artışla 16 bin 188’den 25 bin 267’ye yükseldiğini anlatan yetkililer, Müze’de Japonların dışında bu yıl ilk defa Portekiz ve İspanyol turistlere yoğun şekilde rastladıklarını belirtti. Yetkililer, bunda, her yıl Aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde sağlanan üst düzey katılımın büyük etkisi olduğunu dile getirdiler.

08.03.2010


 

108 yıllık hastane restore edilecek

Samsun’da, Canik Hamidiye Hastanesi olarak 1902 yılında hizmete giren, halen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren ve 3 yıl önce yanan tarihî binanın restore edileceği bildirildi.

Hastane Mahallesi’nde bulunan ilk ismi ‘Canik Hamidiye Hastanesi’ olan ve 1902 yılında tamamlanan binada, 1908 yılında Opr. Dr. Yorgaki Bey’in hastaneye ilk baştabip olarak atanmasıyla ismi ‘Canik Gureba Hastanesi’ oldu. 1. Cihan Harbi sırasında hastane faaliyetleri kısa bir süre durduruldu. 1919 yılında İngilizlerin Samsun’u işgallerinde Amerikalılar hastaneye el koydu. 1920 yılında Amerikalılar Samsun’u terk ederken hastaneyi bir kurula devrettiler. Cumhuriyet’in ilânı ile hastane 1924 yılında özel idareye devredildi ve ‘Samsun Millet Hastanesi ‘ ismini aldı. Hastane 1954’te Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na verildi ve ismi Samsun Devlet Hastanesi oldu. Samsun Devlet Hastanesi’ni onarmak ve yeni ek tesisler ilâve etmek üzere 1963 yılında Samsun Devlet Hastanesi Yardım Derneği kuruldu. Bu dernek ilk önce 30 yataklı ek bir bina inşa ederek hastanenin yatak sayısı 80’e çıkartıldı. 1970 yılında yatak sayısı 160 oldu. 1970 yılında devlet hastanesinin başka yere taşınmasıyla bir süre boş kalan bina da 1971 yılı Mayıs ayında Karadeniz Bölgesi Ruh Sağlığı hizmete sokuldu. İsmi daha sonra Karadeniz Bölgesi Ruh ve Sinir Hastanesi olarak değiştirildi. 1980 yılında hastanenin ismi Karadeniz Bölgesi unvanı kaldırılarak Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi yapıldı.

08.03.2010


 

69 okula 40 bin kitap

PALANDÖKEN Kaymakamlığı, ilçedeki ilk ve orta dereceli okullarda sınıf kütüphaneleri oluşturmak için kolları sıvadı.

İlçe sınırlarında bulunan 69 ilk ve orta dereceli okulda kitap seferberliği başlatan Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, beraberinde İlçe Millî Eğitim Müdürü Ali Özer ile Yahya Kemal İlköğretim Okulu’na çıkarma yaptı. Öğrencilerin kendi istek ve tercihleri doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) kanalıyla temin edilen kitapları kendi elleriyle dağıtan Kaymakam Şenol Esmer, miniklerin okuma becerilerine test etmeyi de ihmal etmedi. Sınıfları tek tek gezerek derslere katılan ve öğrencilere kitap hediye eden Kaymakam Esmer, 52’si ilköğretim okulu olmak üzere ilçe sınırlarında toplam 60 okul bulunduğunu belirterek, bu okullara toplam 40 bin kitap dağıtmayı planladıklarını bildirdi.

08.03.2010


 

‘Yediyaman’ tiyatroseverlerle buluştu

ADIYAMAN Belediyesi tarafından yürütülen kültür faaliyetleri kapsamında Belediye Şehir Tiyatrosu “Yediyaman” adlı tiyatro oyununu sahneledi.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organizesiyle hazırlanan, Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda sahnelenen “Yediyaman” beğeniyle izlendi. Taner Kısa yönetiminde 6 bölüm, 2 perdeden oluşan oyunda; Adıyaman’ın eski sosyal yapısından esintiler sahnelendi. Adıyaman’ın eski isimlerinden olan “Yediyaman” isimli tiyatro oyunu ile geçmiş yıllar yad edilirken, salonu tıklım tıklım dolduran tiyatro severler unutulmaz dakikalar yaşadı. Adıyaman’ın kendi lehçesi ile geçmiş kültürünün sahneye konulduğu oyun, geçmişle günümüz arasında köprü oldu. Gecede Adıyaman şivesiyle eski Adıyaman’ı anlatan şiirin okunması ve oyunun sahne aralarında Grup Ezgi Diyarı adlı müzik gurubu tarafından seslendirilen Adıyaman türküleri programa renk kattı.

08.03.2010


 

‘Yolun Açık Olsun’, seyirci karşısında

FIRAT Kültür Merkezi’nin (FKM) yeni oyunu ‘Yolun Açık Olsun’, seyirciyle buluştu. Necati Şahin’in yönetmenliğini yaptığı oyunun galasına tiyatro severler büyük ilgi gösterdi.

Yönetmenliğini Necati Şahin’in yaptığı ve Ramiz Cetintürk, Erdem Baki ile M. Alp Arslan’ın kaleme aldığı ‘Yolun Açık Olsun’ adlı oyunun galası, YKM’de yapıldı. FKM Tiyatrosu oyuncularının, öncesinde 3 ay darbuka ve klarnet eğitimi aldığı oyunda ayrıca geleneksel Türk tiyatrosunun önemli unsuru olan gölge oyununa da yer veriliyor. İnsanların nihaî kararlarını inançları çerçevesinde verdiğini anlatan oyunda, seyirciye bu kararlardaki zorluklar, kişilerde yol açtığı yıkımlar ve dirilişler anlatılıyor.

08.03.2010


 

Japon san'atçılar Türkçe eserler seslendirdi

BURSA “2010 Türkiye’de Japon Yılı” faaliyetleri kapsamında Japon sanatçıları ağırladı.

Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen Neojaponesk adlı organizasyon kapsamında Japonya’nın ünlü san'atçıları Bursalı san'atseverlerle buluştu, orkestra ile Türkçe eserler çaldı. Osmanlı döneminde yaşanan Ertuğrul Firkateyni faciasıyla başlayan Türk-Japon dostluğu 120’inci yılında, “2010 Türkiye’de Japon Yılı” faaliyetlerine sahne oldu. “Japon Yılı” kapsamında, Japon kültürünü tanıtmak amacıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinde, konserlerden, film gösterimlerine kadar 70 ayrı faaliyet düzenleniyor. Bu faaliyetlerden biri gece Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nca Osmangazi Belediyesi’nin işbirliğiyle Bursa’da gerçekleştirilen “Neojaponesk” adlı organizasyon ünlü Japon san'atçıları Bursalılarla buluşturdu.

08.03.2010


 

BYEGM’den Rize’yi tanıtım atağı

BAŞBAKANLIK Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), resmî makamların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da faaliyetlerine katkıda bulunmaya devam ediyor.

BYEGM, 04-07 Mart 2010 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen olan ‘Rize Günleri Etkinlikleri’ne ‘Rize’nin Dünü ve Medya’ isimli fotoğraf sergisiyle katıldı. Genel Müdürlük, Rize’nin kültürel yönleri, tabiat güzellikleri ve ürünleri ile folklor ve yöresel yiyeceklerin bütün dünyaya tanıtılması amacıyla ülkemizdeki yerleşik yabancı basın mensupları ile Büyükelçilik yetkililerini dâvet etti. Bu amaçla İngilizce basın duyurusu hazırladı. Genel Müdürlük ayrıca Türkiye’yi değişik yönleri ile tanıtıcı çeşitli yayınların yer aldığı bir stant hazırladı. Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Rize Günleri Etkinlikleri bugün sona erecek.

08.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl