13 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

NATO, ‘kazara’ sivil öldürmeye devam ediyor

Afganistan’ın güneyinde Kandahar kenti yakınında NATO askerlerinin “terör unsurundan kuşkulandığı” otobüse açtığı ateş sonucu 4 sivil hayatını kaybetti. Kandahar valiliği yetkilisi Zelmay Eyyubi, ölenlerin iki kadınla bir çocuk ve erkek yolcu olduğunu açıkladı. Yaralanan 12 yolcu ise askeri hastaneye kaldırıldı.

AFGANİSTAN'IN güneyinde Kandahar kenti yakınında NATO askerlerinin “terör unsurundan kuşkulandığı” otobüse açtığı ateş sonucu 4 sivil hayatını kaybetti. Kandahar valiliği yetkilisi Zelmay Eyyubi, ölenlerin iki kadınla bir çocuk ve erkek yolcu olduğunu açıkladı. Yaralanan 12 yolcu ise askeri hastaneye kaldırıldı. Kandahar hükümeti NATO saldırısını şiddetle kınadı.

NATO yetkilisi ise “Hadiseyi biliyoruz. Durumu inceliyoruz” dedi. Kandahar şehri Taliban’ın en önemli üslerinden.

ABD ASKERLERİ PROTESTO EDİLDİ

SİVİLLERİN ölümü, Kandahar’da düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Olayın öğrenilmesinin ardından birkaç saat içinde Kandahar kentinde biraraya gelen çok sayıda gösterici, lastikler yakarak ve ABD karşıtı sloganlar atarak kente giden karayolunda ulaşımı engelledi. ‘’Amerika’ya ölüm’’ şeklinde sloganlar atan göstericiler, olayda sorumluluğu bulunan Amerikan askerlerinin cezalandırılmasını ve kendisi de Kandaharlı olan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin sivil ölümlerine sessiz kalması sebebiyle istifa etmesini istedi. NATO otobüse ateş açan askerlerin milliyetini açıklamadı, ancak Afgan göstericiler otobüse Amerikan askerlerinin ateş açtığını iddia ettiler.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

13.04.2010


 

İNTİHAR SALDIRISI ÖNLENDİ: 3 ÖLÜ

Kandahar şehrinde protestoların sürdüğü esnada istihbarat dairesine saldırı düzenleyen biri intihar bombacısı olmak üzere üç Taliban militanının ölü ele geçirildiği bildirildi.

Kandahar il meclisi başkanı Ahmed Vali Karzai’nin bildirdiğine göre, Kandahar’da hükümete ait istihbarat merkezine saldırmak isteyen biri intihar bombacısı üç Tabiban militanı, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada ölü ele geçirildi. Yaylım ateşine dönüşen çatışma 20 dakika sürdü. Saldırganlardan ikisi çatışmada öldürüldü; intihar bombacısı üzerindeki bombayı patlatarak öldü.

13.04.2010


 

Talİban operasyonu: 2’sİ asker 40 ölü

PAKİSTAN ordusu, son bir aydır operasyonların yoğunlaştığı Orakzai bölgesinde 38 Taliban militanını daha öldürdü.

Pakistan ordusunun bölgedeki operasyonlardan sorumlu komutanı Tahir İkram, militanların Orakzai bölgesindeki Şirin Dara kontrol noktasına saldırması üzerine başlatılan operasyonlarda 38 militanın öldürülmesiyle, son 24 saatte 61 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi. Militanların saldırısında 2 askerin hayatını kaybettiği ve 9 askerin yaralandığını belirten ikram, son 3 haftada 300’den fazla teröristin öldürüldüğünü kaydetti.

13.04.2010


 

İngiltere’de genel seçim heyecanı

İNGİLTERE'DE parlamento resmen feshedilirken, siyasi partiler 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçim için kampanyalarını sürdürüyor.

İngiliz gazeteleri, iktidardaki İşçi Partisi’nin ilân etmeye hazırlandığı ve “herkes için adil bir gelecek” sloganını kullandığı parti programıyla ilgili çeşitli haberlere sayfalarında yer verdi. Independent gazetesi “ekonomiyi yeniden inşa etme, toplumsal yenilenme ve siyasete olan güveni sağlamlaştırma” vaadinde bulunan Brown’un programında yer alan, selefi Tony Blair görevdeyken karşı çıktığı hastane politikasının seçim süreci için önem taşıdığını yazdı. İngiltere’de genel seçimle ilgili çeşitli şirketlere yaptırılan son anketlere göre, ana muhalefetteki Muhafazakâr Parti, İşçi Partisi önündeki yerini koruyor. YouGov şirketinin yaptığı ve BBC’nin yer verdiği son anket şöyle; Muhafazakâr Parti yüzde 37, İşçi Partisi yüzde 31, Liberal Demokrat Parti yüzde 20 ve diğer partiler yüzde 12.

13.04.2010


 

Yunanistan, AB paketinden memnun

YUNANİSTAN Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının ülkesine bu yıl için 30 milyar avro kredi taahhüdünde bulunmaları, ayrıca IMF’nin 10 milyar avroya kadar ek katkı yapabilecek olmasının “tatmin edici” bir gelişme olduğunu söyledi.

Yunan basın organlarının haberlerine göre, Yunanistan’ın “Avro Bölgesi ve IMF kurtarma planını harekete geçirmeyi talep etmemiş olduğunu” ifade eden Papakostandinu, buna karşın “AB Komisyonu ile diğer tüm ülkelerin Yunanistan’ın çabasını gördüklerini” ve bu karara vardıklarını belirtti. Papakostandinu, bu kararla birlikte, Yunanistan’ın ekonomik sorununun çözülmesi yolundaki çalışmalarının diğer ülkelerce teyit edildiğini, kararın gerek Yunanistan, gerekse Avro kuşağı ülkeler için büyük önem teşkil ettiğini kaydetti.

13.04.2010


 

Bakiyev, BM’den yardım istedi

KIRGIZİSTAN’DAKİ olayların ardından iktidarı muhalefete kaptıran Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, BM’den ülkeye barış gücü göndermesini talep ettiğini söyledi.

Geçen hafta çıkan olayların ardından başkent Bişkek’ten kaçmak durumunda kalan Bakiyev, ülkenin güneyindeki küçük bir şehirden gazetecilere yaptığı açıklamada, BM’den, 7 Nisanda meydana gelen olaylarla ilgili bağımsız bir komisyon kurmasını istediğini belirtti. 7 Nisan'daki olaylarda, polis ve askerlerin başkentteki göstericiler üzerine ateş açması sonucu en az 81 kişi hayatını kaybetmişti.

13.04.2010


 

Fransa’da emeklilik reformu tartışmaları

FRANSA'DA hükümet, uzun zamandır üzerinde çalıştığı emeklilik reformunu resmen tartışmaya açtı. Çalışma Bakanı Eric Woerth, işçi ve memur sendikaları temsilcileriyle ilk defa emeklilik reformunu görüşmek üzere bir ara geldi.

Hükümet, emekli olma yaşını 60’tan 65’e çıkartmak istiyor. Hükümetin reform politikasına karşı çıkan sendikalar, gerektiğinde süresiz grev yapma tehdidinde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen ay düzenlenen bölgesel seçimlerde, iktidar partisinin uğradığı hezimete rağmen, emeklilik reformundan geri adım atmayacağını söylemişti.

13.04.2010


 

DSÖ Başkanı: Domuz gribinde dürüst olun

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Margaret Chan, domuz gribi salgınının idaresi konusunda dürüst ve eleştirel bir değerlendirme istediğini bildirdi.

Chan, DSÖ’nün merkezi Cenevre’deki toplantıya katılan 29 uzmanın, muhtemel küresel salgınlarda DSÖ’nün ders almasına yardımcı olmasını ümit ettiğini vurguladı. DSÖ’nün geçen yıl domuz gribi hakkında küresel salgın kararı alması, bazılarınca ticarî çıkar güdülerek alınan haksız bir karar olarak nitelendirilmişti. Cenevre’deki uzmanların başlangıçtaki bulguları DSÖ üyesi ülkelere gelecek ay sunulacak. Nihai rapor ise önümüzdeki yıl yayımlanacak. DSÖ, geçen yıl dünya genelinde domuz gribi salgınında 17 bin 700 kişinin öldüğünü bildirmişti.

13.04.2010


 

Büyük deprem sırası İspanya’da

İSPANYA'NIN güneyinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem can ya da mal kaybına yol açmadı.

Gırnata kenti yakınlarında gece yarısı meydana gelen depremin, yer kabuğunun 616 kilometre derinliğinde oluşması nedeniyle şiddetli bir sarsıntıya neden olmadığı belirtildi. İspanyol bilim adamları depremin 4.8 şiddetinde hissedildiğini açıkladı.

13.04.2010


 

Nursultan Nazarbayev Obama ile görüştü

KAZAKİSTAN Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ABD Başkanı Barack Obama ile görüştüğü bildirildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Obama’nın davetlisi olarak nükleer güvenlik zirvesine katılmak üzere ABD’ye giden Nazarbayev’in, Obama ile bir araya geldiği bildirildi. ABD ile ilişkilerin önemine vurgu yapan Nazarbayev görüşmede, ABD’nin Rusya ile stratejik silahların azaltılması konusunda imzaladığı anlaşmanın, dünyayı nükleer silâhlardan koruma yolunda büyük bir adım olduğunu kaydetti.

Amerikan firmalarının Kazakistan’daki yatırımlarına dikkat çeken Nazarbayev, bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Obama’nın da görüşmede, Kazakistan’ın bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasında gösterdiği çabaları ilgiyle takip ettiğini, Nazarbayev tarafından ortaya atılan AGİT zirvesine destek verdiğini söylediği belirtildi. Nazarbayev de Obama’yı Kasım ayında Astana’da yapılacak AGİT zirvesine davet etti.

13.04.2010


 

Merkel, Kaczyinski’nin cenazesine katılacak

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, uçağının Rusya’da düşmesi sonucu hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczyinski’nin cenaze törenine katılacak.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Christoph Steegmans, başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, Köhler ve Merkel’in, henüz hangi tarihte yapılacağı resmen açıklanmayan cenaze törenine katılacağını bildirdi. Polonya’nın başkenti Varşova’da Cumartesi günü düzenlenmesi beklenen resmî cenaze töreni sırasında Almanya’da da resmî binalarda bayraklar yarıya indirilecek.

TÜRKİYE’DE RESMÎ MATEM GÜNÜ İLAN

EDİLECEK

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczyinski ile eşi Maria Kaczyinski’nin cenaze töreninin yapılacağı gün, Türkiye’de resmî matem günü ilân edileceğini ve bayrakların yarıya indirileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczyinski ve beraberindeki 96 kişinin Rusya’da uçak kazasında hayatını kaybetmesi sebebiyle, Polonya Ankara Büyükelçisi Marcin Wilczek’e taziye ziyaretinde bulundu. Büyükelçi Wilczek ile görüşen Babacan, elçilikte taziye için açılan defteri imzaladı. Babacan’ın, taziye defterine yanında getirdiğini İngilizce notu aktardığı görüldü.

13.04.2010


 

Maliki’den komşu ülkelere eleştiri

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, komşu ülkeleri, 7 Martta yapılan genel seçimlerin ardından ülke politikasında etkili olabilmek için Irak’ın iç meselelerine müdahale etmekle suçladı.

Bir komite toplantısında yaptığı konuşmada, komşu devletlerin temsilcilerinin televizyonda Irak’ın “bekçisiymiş” gibi konuşmalarının kendisini üzdüğünü ifade eden Maliki, diğer ülkelerin Irak’ın içişlerine karışmamaları gerektiğini söyledi. Maliki’nin lideri olduğu Hukuk Devleti İttifakı, eski Başbakan İyad Allavi’nin partisi karşısında iki sandalye eksik kazanarak seçimden ikincilikle çıkmıştı. Bu sonuçlarla her iki parti de tek başına iktidarı elde edecek güce ulaşamamıştı.

13.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım