25 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

SANAL DÜNYA İLE VAKİT HARCAYAN SANAL HAYAT YAŞAR

Tv programcısı Mesut Nurver'le internet ve tesirleri üzerine konuştuk:

Bilgisayar ve interneti Risâle-i Nur hizmetlerine kullanmak, nasıl katkı sağlar?

Bilgisayar ve internet son 15 yıldır yaygın olarak kullanılmakta fakat son yıllarda toplumsal düzeyde daha yoğun olarak ta ilkokul düzeyinde de kullanıldığını müşahede ediyoruz. İnternet yedi kıtadaki altı buçuk milyar insanın değişik kültürlerine, bilgilerine ulaşılabilecek geniş bir alan. Bu alanda iyiler var kötüler var, işe yarayan var işe yaramayan var. Bu arazide dolaşırken azami dikkat gerekiyor. İnternet aslında araştırma vasıtası olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Onun başında zaman geçirmenin bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Belirli hedefler belirleyip onları tamamladıktan sonra bilgisayarın başından kalkmamız lazım. İnternet ölçülü kullanıldığında çok güzel, Avrupa standartlarına göre işi olmayan birinin dört saat zamanını bilgisayar başında geçirenlerin internet bağımlılığı denilen bir psikiyatrik bir rahatsızlığın olduğu açığa vuruluyor. Bu bağımlılık kişinin işlevselliğini bozuyor, hayat düzenini mahvediyor Allah muhafaza, zararlı içeriklere sahip sitelere görüntüleri izlemek insanın gadabiye ve şeheviye kuvvetlerinin suiistimali nedeniyle de çeşitli psikolojik rahatsızlıklara maruz kalınabiliyor. Belki benim büyük bir hastalık olarak gördüğüm chat odalarında veya şimdi facebook’ta tanımadıkları ve resimlerini görüp kendileriyle iletişime geçmeye çalıştıkları sanal bir flört pazarı var. Bu sanal flört pazarından da Allah’a sığınmak lâzım. Ahirzamanın fitnelerinden biriyle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Belki tanıdığımız kişilerle görüşmek için kullanırsak doğru olduğunu düşünüyorum. Şu hadisi unutmamak lâzım “Göz bakar, kalp ister, ferç ise ya yapmak ister ya yapar ya da red eder.” Zinaya yaklaşmayın gibi… Sosyal paylaşım adı altındaki sitelerin sosyal olduğunu zannetmiyorum. Sosyalliği yüz yüze, fıtri olarak gözlerine bakabildiğimiz bir gerçeklik olarak algılıyorum. Kişi ekseriyetle kendi nefsiyle baş başa olduğu için nefsin, şehevi, behiminin ağırlık olduğu ve kişinin çok yanlış yaptığı bir alan olarak görüyorum.

İNTERNET HEM NİMET, HEM NİKMET

İnternet güzel kullanıldığı zaman Cenâb-ı Hakkın rahmeti, nimeti… Fakat bunu suiistimal etmemek, perhiz uygulamak günlük kullanmamız gerekiyorsa sınır getirmek, o saati geçirdikten sonra tekrar gerçek hayata dönmek gerekir.

İNTERNETİ NE KADAR RAHMANİ

KULLANIYORUZ?

Evlerimize adsl bağlantıları yapıyoruz da, elimizi vicdanımıza koyup düşünelim. Evimizde adsl var birincisi günün kaç saatini internette kullanıyorum ikincisi ne kadar rahmanî kullanıyorum üçüncüsü o boş odada kullanılan internetler. İnsanın en kötü hataları yapmış olduğu anlar maalesef nefisleriyle baş başa olduğu anlardır.

İNTERNET CAFELER MASUMDUR

İmkânımız varsa eve internet bağlatmayalım, belirli işleri internet cafelerden görelim (sanmayın benim ortak olduğum bir internet cafenin var olduğuna?) Artık kapalı ortamlarda sigara içme yasağı da getirildi rahat bir şekilde internet cafelerde işler görülebilir. Okuma programlarında yaklaşık on kişilik bir gruba evlerinde internet olup olmadığını sordum: Bunlardan sekizinin internetinin olduğunu öğrendim. Sonra günde kaç saat kullanıyorsunuz diye sordum: Günde üç saatin altında olan yoktu. Daha sonra ise ne amaçla kullandıklarını sordum: Ekseriyeti oyun olarak kullanıyorlar. Şimdi kardeşlerime sormak istiyorum; siz ders yapma maksadıyla ailelerinizden internet bağlamalarını istiyorsunuz. Peki günde kaç dakika ders için interneti kullanıyorsunuz? Online oyun bağlılığı diye bir şey çıktı. Sigara gibi bir bağımlılık oluşuveriyor. Ve internetin başından kalktığınız zaman sıkılıyorsanız, hayattan keyif almıyorsanız. Böyle kriterler baş göstermiş ise bir an önce psikiyatri uzmanından yardım almanız gerekiyor.

İnternette ki Nur Siteleri hakkında ne ortamında düşünüyorsunuz? Sizce bu tip siteler net yeterli midir?

Özellikle internette görsel öğeler ön planda oldukları için canlı Risâle-i Nur dersleri, seminerlerin güzel netice verdiğini düşünüyorum. Yazılan makalelerin, forumlarda ölçülü fikri müzakere ortamlarının da olumlu olduğunu düşünüyorum. Daha güzel çalışmalar yapılabilir tabiî maddî güç gerektiriyor. Bu alanda da elhamdulillah müspet neticeler var. Fakat ben bugün videodan bir ders dinledim bana bu yeter derse gitmeyim, hafta da beş tane video izliyorum bugün de kitap okumayayım gibi bir yanlış yaparsak hata yapmış oluruz. Sohbette yansıma ve boyanma vardır bu sanal ortamda yoktur. Tabiî internetin içindeki yararlı polenleri toplayarak bal yapmak güzeldir, ama zehirli polenlerin de olduğunu unutmamalıyız. Cep telefonu ve kablosuz bağlantı ile sık uğraşan kişiler radyasyona çok maruz kalınıyor. Birçok manyetik alanın var olduğu da gözler önündedir.

İNSAN MANEVÎ GIDASINI DA ALMAK

ZORUNDADIR. İNTERNET GIDAMIZI ÇÜRÜTEBİLİR.

“Ey göz, güzel bak! Adi bir kavvad nerede, kütüphane-i İlâhînin mütefennin bir nâzırı nerede?” Küfrün tohumu her yerde vardır. İnternette günah da maalesef çok olduğu için ve bu günahları işleye işleye bir zaman sonra da ona duyarsız hale geldiği, zevk aldığı bir noktadan sonra da telkine imkân bulamayacak ciddî aşınmalar yaşadığını da göz önüne alırsak tahrip her yerdedir.

SANAL İLE SADECE SANIYORUZ

Eğer evimizde adsl bağlamamış isek; hiç bağlamamaya sebat etmeliyiz. Şayet varsa en tenha bölgeden çıkartmalı ve evin en görünür yerinde salonun orta yerine kurmalıyız. İşlerimiz yoksa bilgisayarı boşu boşuna açmamalıyız. Gerçek sohbetler, okumalar, hayatın güzelliklerinden gerçek bir şekilde istifade etmek lâzım. Yoksa herkes Cennet’e giderken bizlerde sanal ortamla uğraşa uğraşa sanal cennete gitme ihtimalimiz yüksek olur...

Mesut Ağabeye, alışılmışın dışındaki o gerçek

söyleşiyi yaşattığı için teşekkür ediyor. Allah razı olsun diyoruz.

Mesut Nurver kimdir?

1975 Ankara doğumluyum. Evli ve bir erkek çocuk babasıyım. 1991’de liseden mezun olduk, eğitimimize devam etmedik. 1996 senesinde Risâle-i Nurlarla tanıştım. 2000’den bu yana da Risâle-i Nur hizmetleri ile iştigal ettik, bundan sonra da inşaallah edeceğiz. Özel bir televizyonda da program yapımcılığını sürdürmekteyim. Aynı zamanda panel ve toplantılarda program takdimciliği vazifeleri de yapıyoruz.

Röportaj: Muhammed Zorlu

[email protected]

25.05.2010


Alternatif yazılım kullanın, tehlikeden uzak kalın!

Windows’ta en yaygın kullanılan yazılımlar, en çok tehlikeye maruz kalan programlardır. Kötü amaçlı insanlar, insanların en çok kullandıkları yazılımlarda dolaşırlar.

Bunun için virüs tehlikelerinden ve sanal saldırılardan korunmanın bir yolu da “alternatif programlar” kullanmaktır. Örneğin,WinRar programı en yaygın kullanılan sıkıştırma programıdır. Bu yüzden bazı sıkıştırılmış WinRar dosyalarında virüs olma tehlikesi vardır. 7zip programı, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir sıkıştırma programıdır. Bunu kullanmayı deneyebilirsiniz.

Anlık yazışma programlarında en çok kullandığımız Windows Live Messenger ortamı da sanal saldırıların en çok olduğu zemin haline gelmiştir. Buna alternatif olarak; aMSN, Miranda IM, Pidgin, Trillian, Skype gibi anlık yazışma programlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Farklı programlarla tanışmanın keyfini çıkarın!

25.05.2010


Faydalı bir Kur’ân sitesi

İNTERNETİN iyi yollarda kullanılmasına örnek bir çok site vardır. Özellikle internet nimetini “Kur’ân-ı Kerim” gibi en yüce bir yolda kullanarak nimete şükür ile karşılık veren bir çok güzel Kur’ân sitemiz vardır. Bunlardan birisi de tanzil.info. Sitede, Kur’ân-ı Kerim’i bir çok farklı hatta görüntüleyebiliyorsunuz. İstediğiniz sureye, cüze, sayfaya gitme imkânına sahipsiniz. Sitenin en önemli özelliği ise seçilen sayfayı listedeki herhangi bir karînin (Kur’ân okuyucusu) sesinden dinlemek. Listede, El-Minşevi, Ahmet El Acemi, El Gamidi, Tablavi vb. gibi bir çok karî yer alıyor. Seçtiğiniz karînin sesinden okunan ayetleri vurgu rengi ile takip edebiliyorsunuz. Siteyi daha da orijinal kılan yön ise, okunan ayetlerin meallerini, cüz okurken mouse ile görüntüleyebiliyorsunuz. Bir çok farklı dilde meali seçme imkânınız var. Türkçe olarak Diyanet Vakfı, Süleyman Ateş, Elmalılı Hamdi Yazır, Ali Bulaç, Abdülbaki Gölpınarlı gibi seçenekler yer alıyor. Ayrıca Kur’ân-ı Kerim sayfasını istediğiniz ölçüde büyütebiliyorsunuz. Bu gibi Kur’ân siteleri ile Bediüzzaman Hazretlerinin “Radyo öyle büyük bir nimet-i İlâhiyedir ki, ona mukabil şükür ise, o radyo milyonlar dilli bir küllî hâfız-ı Kur’ân olup zemin yüzündeki bütün insanlara Kur’ân’ı dinlettirsin” ifadelerinin yerini bulduğunu çok daha iyi görebiliyoruz.

www.tanzil.info

25.05.2010


Hadis ve Risâle-i Nur’dan vecize gösteren program

Program belirlediğiniz aralıklarla Hadis-i Şerif ya da Risâle-i Nur’dan vecize göstermeye yarıyor. Programı çalıştırıp gösterme aralığını ayarladığınızda o dakika da bir Hadis ya da vecize gösterecektir, isterseniz sadece Hadis ya da vecize göstermesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca programı kurduktan sonra, programın kurulu olduğu dizindeki veritabanına kendinizde Hadis ve Vecize ekleyebilirsiniz. Oldukça kullanışlı olan bu programı indirmek için aşağıdaki linki kullanınız.

İndirme sayfası: http://www.ndemir.com/projelerim-my-projects/nur-vecize

25.05.2010


9. Stajokulu başlıyor

empatik.net olarak, 5 Temmuz-13 Ağustos 2010 tarihleri arasında 9. kez organize edeceğimiz StajOkulu kayıtlarımız başlamıştır. Kimler katılabilir? Adayların, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, MIS gibi bölümlerinde öğrenci olmaları gerekmektedir. StajOkulu’na öğrenci olmayan referanslı kişiler de katılabilirler. Nasıl kayıt olacağım? www.stajokulu.com adresinden ön kayıt formu dolduran referanslı adaylar, empatik.net tarafından mülakata çağırılırlar. Staj başvurusu yapan adayın başvurusu 3 gün ile 1 hafta arasında sonuçlanır. Stajyer olarak kabul edilen adayların isim listesi www.stajokulu.com sitesinde yayınlanır.

25.05.2010


LİNK TURU

Okuyucularımıza not: Teknik ve manevi mânâda faydalandığınız siteleri ve linkleri “[email protected]” adresine gönderin, sayfamızda yayınlayarak faydalı siteleri herkese duyurmuş olalım!

nÜlke TV’de canlı olarak yayınlanan, Sadık Yalsızuçanlar’ın sunduğu Açık Deniz programının (8 Mayıs) konusu “Yüzyılın Büyük Bilgesi” olarak Üstad Bediüzzaman’dı.

Abdullah Yeğin, Mustafa Sungur ve Abdulkadir Badıllı da programda video kayıtları ile yer aldılar. Bu programı izlemeyenler http://www.nurpenceresi.com/index.php?oku=1536 adresinden programa ulaşabilirler.

nİstanbul’da iseniz kültür-sanat faaliyetlerini takip etmeniz artık çok kolay. http://sanatagaci.com/ adresine girerek hangi kültür merkezinde hangi faaliyetin olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca, istediğiniz kültür-sanat dalında (Sergi, söyleşi, edebiyat vs.) arama yapabiliyorsunuz. Kültür merkezleri harita üzerinde gösteriliyor. Herhangi bir kültür merkezine tıklayarak da orada hangi faaliyetin olduğunu öğrenme şansına sahipsiniz.

nYabancı dil ile uğraşıyorsunuz ve sözlüğe ihtiyaç duyuyorsunuz http://sozluk.web.tr/ adresi tam size göre. Manasını öğrenmek istediğiniz sözcüğü yazın ve “çevir” tuşuna basın. Site gayet kullanışlı ve hızlı çalışıyor. Sözlük İngilizce-Almanca-Türkçe dillerinde hizmet veriyor.

nhttp://quizy.me/ sitesi yeni bir sosyal soru sorma aracı. “Boşlukları doldurunuz” soruları sorabilir ve arkadaşlarınızın cevaplarını görebilirsiniz. Hem eğlenin, hem de arkadaşlarınız hakkında her şeyi öğrenin. Sosyal ve faydalı bir web aracı.

nhttp://wordtest.com/index.php sitesi “Bilimsel Onaylı” İngilizce kelime öğrenme hizmeti sunan dünyadaki ilk ve tek sitedir. Günde sadece yarım saat çalışarak ayda 800 yeni İngilizce kelime öğrenirsiniz. (Yani, 15 saatte 800 yeni İngilizce kelime!) Normalde ücretli olan siteyi “demo” olarak kullanıp, verilen hizmetleri görebiliyorsunuz.

Hazırlayan: Haki Hamitoğlu

25.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.