08 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Weble ilgili kısa kısa cevaplar

Bu hafta web ve internetle ilgili kısa kısa bazı sorulara cevap vereceğim. Sorularınız olursa e-mail adresime iletebilirsiniz.

Windows & Linux hosting nedir, ne işe yarar?

Windows hosting windows server işletim sistem ile çalışan ve microsoft kökenli .asp , .net yazılımlarını çalıştırabileceğiniz hosting türüdür. Windows makinelerde gerekli yazılımlar yüklendiğinde Php yazılımları da çalıştırılabilir ancak bir çok fonksiyon çalışmasında sıkıntı yaşanacaktır. Linux Hosting de Linux server işletim sistemi ile çalışan açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz server yazılımları ile çalışır. Ve daha çok yine özgür bir yazılım dili olan php yazılım dilini çalıştırmak için kullanılır.

Joomla! hazır sistemini tam anlamıyla

çalıştırmamız için, host özelliklerimiz nasıl olmalıdır?

Program    Önerilen     Minimum    Bilgi

PHP*       5.2 +            4.2       http://www.php.net

MySQL     4.1.x +         3.23      http://www.mysql.com

Apache   (mod-mysql, mod-xml ve mod-zlib ile birlikte) 2.x + 1.3     

http://www.apache.org

Microsoft IIS**** 7          6        http://www.iis.net

Kaliteli bir web sayfasını anlamanın yolları

nelerdir?

Kaliteli web sayfası demek bence ihtiyaçlara tam olarak cevap verebilen site demektir. HTML bir site işinizi görüyorsa yönetim panelli site yaptırma masrafına girmeye gerek yoktur. Ancak sık güncelleme yapmanız gereken bir siteniz varsa yönetim panelli bir site yaptırmanız gerekir. Kaliteli bir siteden beklenilen genel olarak hızlı çalışması, sade ve şık olması, kullanıcı tarafından kolay kullanılabilecek ve kafa karıştırmayan bir yapıda olması gibi özellikler sayılabilir.

İyi bir web tasarım hizmeti alabilmek için nelere dikkat edilmelidir?

Web tasarım yaptırırken en önemli unsur, web tasarım firmasının referanslarını incelemek olmalıdır. Referanslarına güvendiğiniz üç firma seçer ve üçünden teklif ister, en uygun teklifi verene siteyi yaptırırsınız.

Alan adı alma ile ilgili bilgi verir misiniz?

Domain yani alan adı kaydetmek için register firmalarını kullanırız “com.tr” ya da ”tr” uzantılı domain kaydetmek için ülkemizde tek yetkili kurum ODTÜ’ye bağlı olan Nic.tr’dir. “.com” ve “.net” “.org” gibi uzantılı domainleri kaydetmek için ise “godaddy” gibi yabancı firmaları kullanabilirsiniz.

Hazır web sistemleri ile ilgili bilgi verir misiniz?

(Joomla gibi)

Hazır içerik yönetim sistemleri sınıfına giren joommla, wordpress gibi  yazılımlar açık kaynak kodlu (gnu) lisansı ile kullanıma sunulurlar ve tamamen ücretsizdirler. Hazır yazılımların en büyük artısı ücretsiz olması ve geliştirmeye açık olması kodların tamamen elinizde bulunmasıdır. Dezavantajları ise çok kullanılan sistemler oldukları için, hackerlar rahatlıkla inceleme ve saldırma için bu açığı kullanırlar.

Web sitelerinde açılan reklam pencereleri nasıl önlenir?

Bir web sitesine girdiniz, karşınıza istenmeyen reklam pencereleri çıkıyor. Bunu engellemenin bir kaç yolu var. Firefox internet tarayıcısı kullanarak pop-up engelleyeci eklentiler yükleyebilirsiniz.

Bir sitenin bilgisayarımız için zararlı olduğunu nasıl anlarız?

Bunun için en önemli yol TTNET kullanıcıları için aile filtresi yüklemektir. Ayrıca antivirüsler de sitelerdeki zararlı yazılımları tanır ve engeller.

Bir web sitem olsun istiyorum, neler yapmalıyım?

Web sitesi için bütçe ayıracak durumda iseniz (kurumsal bir yapıda iseniz ) bir web tasarım firması ile çalışmalısınız. Kişisel ve ücretsiz bir yol düşünüyorsanız ücretsiz online site tasarlayabileceğiniz bir çok site mevcuttur. Google arama motorunda "ücretsiz site edinmek istiyorum" yazdığınızda binlerce sonuç bulabilirsiniz.

Web tasarımcı olmak için ne yapmak gerekir?

Web tasarımcı olmak için öncelikle tabiî ki web tasarımına ilgi duymak gerekir :) Ve tabiî ki tam olarak çıraklık, ustalık eğitim gibi sayılmasa da bir ustanın yanında belirli şeyleri taban bilgilerini almakla işe başlanabilir. Web tasarımcı olmak için illa mühendis olmanız ya da bir eğitim almış olmanız gerekmez, tamamen kendi çabalarınızla profesyonel bir webmaster olabilirsiniz.

Web sayfamıza giren ziyaretçi yoğunluğu nasıl ölçülür?

Bunun için birçok analitik yöntemi mevcuttur. Hazır sayaçlar kullanılabileceği gibi kendi sayaç kodumuzu da yazabiliriz. Bunun için en iyi ücretsiz yöntem google ‘in sayaç sistemidir.

Web sayfam google’da çok geri sıralarda çıkıyor, ne yapmalıyım?

Arama motoru yönünden optimize etmelisiniz. Bunun yüzlerce kriteri var resimlerin optimize edilmesinden tutun, orjinal içerik girmek, sitenizin pagerankını yükseltmek, sağlam backlinkler kazanmak gibi temel şeyler sayılabilir.

Org, net, com vb. gibi alan adlarından hangisi seçilmelidir?

com boşsa tabi ki com tercih edilmeli. Uzantıların birbirine her hangi bir üstünlüğü yok domain yönetimini elinde tutan firmaların para kazanmak için her geçen gün yeni uzantılar oluşturdukları aşikâr. Yani tek fark com uzantılı domainlerin çok daha fazla kullanıcı tarafında rağbet görmesi sayılabilir.

Hangi tarayıcıyı kullanmamızı önerirsiniz?

Tabiki firefox! Hem Israil ve ABD güdümünde olan bir ürünü almak zorunda kalmazsınız hem de hiç bir ücret ödemeden sahip olabilirsiniz. Yine alternatif olarak Opera da kullanılabilir.

ABDÜLCELİL TOPÇU

[email protected]

08.06.2010


www.kriptoloji.net

SÖZÜ bu hafta kriptoloji.net sitesinin sorumlusuna bırakıyoruz.

“Teknoloji ilerledikçe, bilgisayarlara ve bilgiye olan bağımlılığın artması, bilgi güvenliğine olan hassasiyetin de artmasına yol açıyor. Bilgilerin korunmasını, saklanmasını sağlarken başkaları tarafından anlaşılmasını da engellemek tabi (doğal) bir hak oluyor.

Kriptoloji işte bütün bu istekler doğrultusunda doğmuş olan ve temelleri M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanan bir bilim dalıdır. Kriptolog ve Kriptograflar çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesiyle, bu mesajların güvenli bir ortamda alıcıya iletilmesiyle ve iletilmiş mesajlarının deşifresiyle uğraşmaktadırlar. Bu bağlamda ilk kriptoloji örnekleriyle Mısır hiyerogliflerinde karşılaşılmaktadır. Günümüz teknolojisinin baş döndürücü hızı göz önüne alındığında,bu gelişimle orantılı olarak ortaya çıkan güvenlik açığının boyutları da oldukça ciddidir. Kriptoloji bilimi de kapsamını bu açığı kapatabilecek şekilde genişletmek zorundadır. Örneğin Kriptoloji; askerî kurumlardan tutunda kişiler arası veya özel devlet kurumları arasındaki iletişimlere, sistemlerin oluşumunda ve işleyişindeki güvenlik boşluklarına kadar birçok alanda aktiftir.

Yelpazesi bu kadar geniş olmasına karşın Kriptoloji bilimiyle ilgili ne yazık ki yerli ve yabancı kaynak sıkıntısı çekilmektedir. 2009 yılında Kriptoloji.net & .org ile yayın hayatına geçen sitelerimizde bu sıkıntıları biraz da olsa gidermeye çalışmaktayız. Türkiye de Kriptoloji ile ilgili doküman ve eğitmen sıkıntısını azaltma vizyonu ile hareket eden sitemizde; şifre bilimiyle ilgilenenler için çeşitli makaleler, kriptoloji programları, videolar ve kriptoloji ile ilgili son gelişmeler hakkında haberler bulunmaktadır.

Kripto stratejik bilimi ve tekniğini, yetenekli kişilere tanıtmak, onlara gerekli ön bilgileri vermek ve bu konuyla ilgili kurum ve kuruluşları yönlendirmek amacıyla sitemiz yayın hayatına devam etmektedir. Ayrıca bu konuyla ilgilenenlere doyurucu bilgiler sağlamak, ihtiyaç sahiplerine yol ve kaynak göstermek gayesi ile bu yolda bir pusula olmaya devam edecektir.

Bu yüzden site akışımızı ilk günkü heyecan ve istekle sürdürüyoruz... “

08.06.2010


BİLİŞİM HABER

Facebook İhbar Hattı hakkında…

SOSYAL ağlardan yaygın olarak kullanılan Facabook her geçen gün üye sayısını artırmaktadır. Türkiye’de de oldukça fazla sayıda kişi tarafından tercih edilmektedir.

Son zamanlarda çeşitli fikirden insanların bir araya gelmesiyle birlikte grup ve sayfalar açılmaya başlandı.

Tercihe göre bazen kendi tuttukları takımların hayranlarını bir araya getirmek için, bazen edebiyat severleri bir araya getirmek için, bazen de herhangi bir sanatçının hayranlarını bir araya getirmek için sayfalar ve hayran grupları açılıyor.

Ancak son zamanlarda herkesin de bildiği gibi, kötü niyetli kişilerce kendi fikirlerinin dışındaki insanlara hakaret etmek, onları küçük düşürmek, terör örgütlerinin propagandasını yapmak, millî ve manevî değerlere hakaret etmek için birçok sayfa ve grup kurulmuştur.

İşte bu millî ve manevî değerlere saldıran grupları ve sayfaların kapanması için gene Facebook’u kullanan kullanıcılar tarafından İhbar Hattı (www.facebook.com/ihbarHatti ) isminde bir sayfa açılmıştır. İhbar Hattı, öncelikle millî ve manevî değerlere hakaret eden bu türlü sayfa ve grupların tespit edilmesi daha sonrada üyeleri yardımıyla buları Facebook yönetimine sayfaların alt kısımlarında mevcut bulunan “Sayfa’yı Şikâyet Et’ butonunu kullanarak şikâyet etmektedir.

İhbar Hattı şu an itibariyle yaklaşık 10 bin üyeye sahip olmakla birlikte millî ve manevî değerlere sahip Facebook kullanıcılarının ilgi göstermesiyle daha da büyüyecektir.

08.06.2010


HAFTANIN İPUCU

Firefox eklentileri kullanmanın zamanı geldi!

Firefox tarayıcısı bir çok faydalı eklenti içermektedir. İnternet ve bilgisayar kullanıcıları için bir çok faydası olan bu eklentiler, bu tarayıcının seçilme nedenlerinden biri haline gelmiştir. Kullanım durumunuza göre bir çok faydalı eklentiyi https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/ adresinden indirebilirsiniz. Görünüm, indirme yöneticileri, müzik ve video, araç kutuları, güvenlik, sosyal ve iletişim,web geliştirme gibi bir çok alan ile ilgili faydalı eklentileri bu sitede bulabilirsiniz.

Sizler için birkaç faydalı eklenti örneği:

* EuroNur / Yeni Asya Toolbar’ı indirmek için http://euronur.myforumtoolbar.com/ adresini kullanabilirsiniz.

* NoScript eklentisi, scriptlerin çalışmasını engelleyen ve internette güvenliğinizi artırmaya yönelik bir eklentidir. Eklentiyi https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/722/ adresinden indirebilirsiniz.

* SpeedDial: Çok kullandığınız sitelere kolayca erişiminizi sağlayan bir eklenti.

* Gmail Notifier: Gmail hesabınıza gelen mailleri hemen takip etmek için bu eklentiyi kullabilirsiniz.

* Auto Copy eklentisi ile seçilen metinler otamatik olarak hafızaya alınır.

Firefox eklentileri gerçekten çok fazla. Önemli olan ihtiyacımızı belirlemek ve yukarıda verdiğimiz eklenti sitesinden kendimize uygun eklentileri kurmak. Seçilen eklentileri “Add to Firefox- Firefox’a ekle” komutu ile direk kurabilirsiniz.

Tarayıcınızın Araçlar menüsünden Eklentiler seçeneğini seçerek eklentilerinizi ve temalarınızı yönetebilirsiniz. Eklentiler gibi bir çok farklı tema ile tarayıcınızı kişiselleştirebilirsiniz.

08.06.2010


LİNK TURU

* Şiirlerinize, yazılarınıza, reklamlarınıza, iç dış anonslarınıza… görme engelli, felçli veya okuma yazma bilmeyen kişilerinde ekibin sesleriyle yazılarınızdan haberdar olması… Sesli Kalemler ekibi www.seslikalemler.com adresinden ulaşabilirsiniz.

* Gazetemiz yazarlarından Baki Çimiç’in bloguna http://feyzinur.blogspot.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

* http://www.eklentiler.com/ adresinden Firefox eklentileri hakkında bilgi edinebilir ve istediğiniz eklentileri kurabilirsiniz.

* http://www.silvermel.net/ adresinden Firefox ve Thunderbird yazılımınız için tema seçimi yapabilirsiniz.

08.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.