12 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Gümrük süreci ihracatı duraklatacak seviyede

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, gümrüklerde görülen Kırmızı Hat uygulamasının ihracatçıya ilave maliyetler çıkardığını vurguladı. “Uygulama, süreci uzatıp ihracatı duraklatacak seviyede” uyarısı yaptı.

yapıldı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın konuk olduğu İhracatçı Birlikleri Haziran Ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda Mehmet Büyükekşi, gümrüklerde karşılaşılan sorunları ve alınmasını istedikleri tedbirleri anlattı. İhracatın ülkeye sunduğu katkılara değinen ve büyümenin dinamosu olduğunun altını çizen TİM Başkanı şöyle dedi: “İhracatçılar olarak gümrüklerde zaman zaman sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bugün bu sorunları görüşmek için bir araya geldik. Bakınız ihracat büyümenin motorudur. Bunu örneklerle açıklamak uygun olacak. Senenin ilk beş ayında ihracatta yüzde 24’e yakın artış elde ettik. Ekonomik kriz sürecinde görülen kayıpları telafi etmeye başladığımızı görüyoruz. Biz, bir kur istikrar fonu kurulmasını bu fonun kaynağı olarak kısa vadeli sermaye gelirinden yüzde 1’lik stopaj kesintisi istiyoruz.”

İhracatçıların gümrükleme prosedürlerinin zamanın şartlarına uygun, ivedi ve etkin bir biçimde yapılmasını istediklerini dile getiren Mehmet Büyükekşi, şunları ifade etti: “Ülkemizin dış ticaret hacmi 2008’de 300 milyar doları aştı. Bu sene 270 milyar dolar civarında olacaktır. Gümrüklerimizin dar imkânlarıyla büyük fedakârlıklar ortaya koyduğunu görüyoruz. Bununla birlikte mevzuat değişiklikleri ve idari tedbirlerle hal yoluna koyulabilecek aksaklıklar ve gümrükler arası farklı uygulamalar söz konusu. Bu uygulamalar ihracatçı için güçlüklere ve ek maliyetlere neden olmaktadır. Gümrük işlemlerinde görülen gecikmeler sevkiyatları aksatmakta. Bir günlük aksama da ihracatçıları güç durumda bırakmaktadır. Son iki ayda Dâhilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ihracatlarda karşılaşılan sorunlar bildiriliyor. Ek maliyet ve malın teslimi konusunda sorunların giderilmesini istiyoruz. İhracatın önünün açılmasını diliyoruz”

Bakan Yazıcı: İhracatın yüzde 73’ü yarım saatte tamamlanıyor

GÜMRÜKLERDEN Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde gidilen iyileştirmelerle ihracatın yüzde 73’lük bölümünün yarım saat içinde tamamlandığını açıkladı, beyannamelerin de yüzde 90’ının 24 saat içinde kapandığını bildirdi. TİM'de konuşan Bakan Yazıcı, Büyükekşi'nin konuşmasının aksine , gümrük işlemlerinin kısa sürede halledildiğini belirterek şunları kaydetti: “Ortalama 300 milyar dolarlık işlemlerin yürütüldüğü gümrük idaresi, özverili çalışıyor. İhracatın yüzde 73’ü yarım saat içinde yapılıyor, beyannamelerin yüzde 90’ı 24 saatte tamamlanıyor. 2009’da Gümrük Mevzuatı’nın yenilenmesine ve Avrupa Birliği’ne uyumlu olmasına zemin hazırladık. İhracatçılarımıza bir takım yenilikler getirdik. Kapımız herkese açıktır. Gümrükte yapılan işlemlerin zamanında yapılması, basitleştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”

12.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Gümrük süreci ihracatı duraklatacak seviyede

  Haşimi’den TOBB’a sanayi bölgesi teklifi

  Mayıs’ta en çok altın kazandırdı

  Sırada ithal besi danaları var

  Tavukta fiyatlar düştü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.