29 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Eğitim

Tabelâ değiştirmekle eğitimde kalite artmaz

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bütün genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararının ‘’aceleyle’’ alındığını belirterek, ‘’Bir tabelâ değiştirmekle okulların kalitesini arttırmak mümkün olmuyor” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) bütün genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararı kapsamında yaklaşık 350 genel lise Anadolu lisesine dönüştürüldü. Alınan bilgiye göre, il millî eğitim müdürlükleri, Anadolu lisesine uygun olan okulları belirleyerek, Millî Eğitim Bakanlığına bildirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede çeşitli illerden 350’ye yakın genel lisenin Anadolu lisesine dönüşmeye uygun olduğu belirlenerek, onay verildi. MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle eğitimde kalitenin artması, genel liselerin kalitesinin Anadolu liseleri seviyesine ulaşması, proje tamamlandığında bütün genel liselerin Anadolu lisesi standartlarında eğitim vermesi hedefleniyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı değerlendirmede, bütün genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararının ‘’aceleyle’’ alındığını düşündüğünü söyledi. Koncuk, şunları kaydetti: ‘’Bir tabelâ değiştirmekle okulların kalitesini arttırmak mümkün olmuyor. Millî Eğitim Bakanlığı bir karar aldı, 2013 yılına kadar şu anda genel lise olan okulların bir kısmı Anadolu lisesi, bir kısmı da mesleki teknik eğitim okulu olacak. Bu teorik olarak doğru gibi görünebilir, ama bu mümkün değil çünkü okullarımızın fizikî yapıları uygun değil. Böyle bir karar Anadolu liselerini bir nev'î yok etme kararıdır bana göre. Esasında Anadolu liseleri fiilen yok ediliyor. Genel liseler anadolu liselerine değil, anadolu liseleri genel liselere dönüştürülüyor. Buna karşıyız. Bu karar, 1-5 Kasım 2010 tarihlerinde yapılacak Millî Eğitim Şûrâsı’nda uzmanlar tarafından enine boyuna değerlendirilip alınması gereken bir karardır, ama Bakanlık böyle bir karar aldı. Ben doğru bulmuyorum.’’

Anadolu liselerine dönüşümün, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Bu tarihten sonra Anadolu liselerine sınavla öğrenci alımının sona ermesi, sınavın sadece Fen ve Sosyal Bilimler liseleri ile Güzel Sanatlar ve Spor liselerine öğrenci alımı için yapılması planlanıyor. MEB, bu kapsamda Anadolu liselerine öğretmen alımını da sınav kapsamından çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye’de 1713 genel lise bulunuyor. Genel liselerin sınıf mevcudu ortalaması Türkiye genelinde 38.

29.08.2010


KPSS'de vahim iddialar

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KPSS’den önce eğitim bilimleri sorularının ham halinin Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2007’de mezun olan bir kişinin e-mail adresine servis edildiğini öne sürdü.

Koncuk, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sendika tarafından yapılan tesbitlere göre, KPSS’ye ilişkin iddiaların 50-100 kişiyle sınırlı olmadığını, binlerce kişiye soruların servis edildiğini yüzde 100 ispat ettiklerini savundu. Olayların ortaya çıkmasından adeta bir korku duyulduğunu iddia eden Koncuk, ‘’Bu işi yapanların ortaya çıkmasından da korkuluyor. Belki bu olaylar, geçmiş yıllarda da yapıldı ancak, bu yıl ortaya çıktı. Ahlâksızlığı yapan ahlâksızdır, namussuzluğu yapan namussuzdur. Bunu tesbit edemediğimiz sürece emin olun ülkenin geleceği hiç de iyi değildir’’ dedi. Koncuk, sözlerinin ardından KPSS eğitim bilimleri sorularını içeren ‘’PDF’’ formatında bir dosyayı gazetecilere gösterdi. Dosyanın 5 Temmuz 2010’da saat 14.22’de oluşturulduğunu anlatan Koncuk, dosya tarihinin değiştirilmediğini, orijinal dosya üzerinde değişiklik yapılmadığını da tesbit ettiklerini söyledi. Koncuk, bu bilgileri istendiği takdirde, savcılığa, YÖK Denetleme Kurulu’na ve Devlet Denetleme Kurulu’na vereceklerini söyledi. Kimlerin söz konusu e-mail adresine girdiğinin IP adreslerinden tesbit edilebileceğini belirten Koncuk, ‘’eğitim.son’’ adıyla oluşturulmuş bu dosyanın başka hangi e-mail adreslerine gittiğinin de hotmail sağlayıcıları tarafından belirlenebileceğini söyledi. ‘’Servis edilen sorularda, asıl sınavdaki sorularda bulunmayan bazı yazım ve ifade bozukluklarının bulunduğunu’’ iddia eden Koncuk, ‘’Bu ham metin olduğu için birileri alelacele bu soruları bir yere göndermiş. Ama ÖSYM, bunları baskıdan önce düzeltmiş’’ dedi.

29.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.