31 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Tenekeci Abdullah Hakk’a yürüdü

BEDİÜZZAMAN Said Nursi’nin Emirdağ’da bulunduğu dönemde hizmetinde bulunan Abdullah Gayretlioğlu (Tenekeci Abdullah) Hakk’a yürüdü.

105 yaşındaki Abdullah Gayretlioğlu, ilerleyen yaşına bağlı olarak hasta yatıyordu. Naaşı önceki gün ikindi namazından sonra kılınan cenaze namazı ile Emirdağ ilçe kabristanlığına defnedilen Abdullah Gayretlioğlu’nun cenazesine yüzlerce seveni katıldı. Yakınları ve tanıyanlar Abdullah Gayretlioğlu (Tenekeci Abdullah) ile Bediüzzaman Said Nursî arasındaki bağı şöyle aktardı: “Üstad, Çarşı Camii’ne gelip giderken Tenekeci Abdullah’ın dükkânının önünden geçer ve ‘Abdullah sen benim kardeşimsin, bana dua et’ der. Abdullah Gayretlioğlu bu olayı anlatırken ‘Görüyor musun büyük bir alim benim gibi küçük bir adamdan dua istiyor’ derdi.” Yakınları, Tenekeci Abdullah’ın Bediüzzaman’la ilgili bir başka anısını ise şöyle anlattı: “Bediüzzaman, 25 yıldır kullandığı kaşığı kırılınca Tenekeci Abdullah’a tamir etmesi için gönderir. Gayretlioğlu, ‘Bu kaşık zaten eskimiş, yenisini alıp göndereyim’ diye düşünür. Yeni bir kaşık alıp Bediüzzaman Said Nursi’ye gönderir. Ama Bediüzzaman’dan ‘Bu kaşık benim değil, benimkini tamir etsin, çünkü o kaşık bana 25 yıldır hizmet ediyor’ cevabını alınca, kırık kaşığı tamir eder.”

31.08.2010


 

Moskova’da Kur’ân-ı Kerim yarışması

RUSYA'NIN başşehri Moskova, 24 Ekim’de “11. Uluslararası Kur’ân-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması”na ev sahipliği yapacak.

Yarışma, Rusya Müftüler Konseyi ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ortak organizasyonuyla Moskova’daki Kosmos Oteli konferans salonunda yapılacak. Yarışma bu yıl sadece Kur’ân-ı Kerim’i güzel okuma alanında yapılacak. Yarışmaya 40 ülkeden yarışmacı iştirak edecek. Yarışmanın ön elemeleri 23 Ekim, finali ise 24 Ekim’de yapılacak. Final müsabakası en iyi 20 kıraat ustası arasında yapılacak. 2000’de Moskova ve 2005’de Rusya genelini kapsayacak şekilde yapılan yarışma, 2007’den itibaren ise uluslararası düzeyde gerçekleştiriliyor. Yarışmaya bir çok dünya devletinin yanısıra Orta Asya ülkeleri Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan’dan da katılım olacak. Geçen yıl yapılan Kur’ân-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasında Türkiye’den Bünyamin Topçuoğlu birinci olmuş, hafızlararası yarışmada ise Tacikistan’dan Siratullah Raupov birincilik derecesini almıştı.

31.08.2010


 

Dubai’de, bir gün içinde 125 kişi Müslüman oldu

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin ticari merkezi Dubai’de düzenlenen bir konferansın ardından 125 Filipinli’nin aynı anda İslamiyet’i seçtiği bildirildi.

Filipinli Müslüman hatip ve vaiz Ömer Penalbar tarafından verilen ‘İslâm dininde tolerans ve Peygamber Efendimiz (asm)’in mesajı’ temalı konferans sonrasında 122 bayan ve 3 erkek Müslüman oldu. Yerel medyada yer alan haberlere göre Penalbar, daha önce Filipinler’de kendisinin de bulunduğu bir programda aynı gecede en çok 99 kişinin Müslüman olduğunu söyledi. Vaiz, Dubai’deki 125 rakamıyla yeni bir rekora ulaşılmış olduğunu kaydetti. Programın Dubai Turizm ve Pazarlama Departmanı tarafından El Tvar adlı bölgede düzenlendiği öğrenildi. Forumdan sorumlu Muhammed El Haşimi, Ramazan boyunca düzenlenen bu aktivitede Filipinli vatandaşların programa katılmasını sağlayan ve onlara eşlik eden Emirlikli ailelerin de katkısının olduğunu ifade etti

31.08.2010


 

Gazzeli Yetimler Türkiye'de bayram yapacaklar

İSRAİL ablukası altındaki Gazze’den Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine gelen 20 yetim çocuk, Ramazan bayramını Türkiye’de karşılayacak.

Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Tavşanlı’nın geçen yıl kardeş şehir ilan ettiği Gazze’den gelen 10’u kız, 10’u erkek toplam 20 yetim çocuk ile 5 idareciyi İstanbul’da karşıladı. Karayoluyla Tavşanlı’ya gelen çocuklar, düzenlenen yemeğin ardından kalacakları otele yerleştirildi. Güler, çocukları kısa bir süre de olsa barış ortamında sevgiyle ağırlayarak yaralarını sarmayı amaçladıklarını söyledi. Mustafa Güler, şöyle konuştu: ‘’Geçen yıl Tavşanlılı ailelerin bağrına bastığı çocukların gözlerindeki ışıltıyı görmekten büyük mutluluk duyduk ve her yıl aynı şekilde bir grup çocuğu konuk etme kararı aldık. Bu yıl ikinci kez aynı organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Türkiye’den ve dünyanın birçok yerinden Gazze’ye gidip oradaki durumu görmek isteyen birçok insanlar var. Farklı gruplara, farklı dinlere ait insanlar var. Biz de farklı bir felsefe belirledik, dramın olduğu bölgeye gitmekten ziyade orada zulüm yaşayanları bir an bile olsa o zulümden uzaklaştırmak, farklı bir dünya ile tanıştırmak amacıyla onları buraya istedik. Biz üzerimize düşen görevi yapmaktan dolayı mutluyuz ve gururluyuz.’’

31.08.2010


 

Tekstilci bayram edecek!

BU YIL beklenen satışları gerçekleştiremeyen hazır giyim esnafı, Ramazan Bayramının yanı sıra hemen ardından yeni eğitim-öğretim sezonunun başlamasıyla birlikte satışların artmasını bekliyor.

Uzun süredir durgunluk yaşanan giyim sektöründe, yaklaşan bayram sebebiyle çarşılardaki yoğunluğun arttığı gözleniyor. Özellikle çocuk ve kadın reyonlarının daha dolu olduğu görülen sektörde, esnaf ise, bayramla birlikte hareketli günler yaşayacak olmanını sevincini yaşıyor. Bayramın hemen ardından 20 Eylülde açılacak yeni eğitim-öğretim sezonunun üretici firmalar ve esnafın iş durgunluğunun aşılmasında etkili olması umut ediliyor. Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, hazır giyim satışlarında uzun süredir durgunluk yaşandığını, yaklaşan bayram öncesi hareketliliğin artmasını beklediklerini söyledi. Bozbey, bayramın ve eğitim-öğretim sezonunun yaklaşması sebebiyle esnafta satış telaşının gözlendiğini, giyim sektörünün de bu hareketlilikten yararlanmak için tatlı bir hazırlık telaşı yaşadığını vurguladı.

31.08.2010


 

Kur’ân kursunda bisiklet hediyesi

Kahramanmaraş Elbistan’da, Sögütlü Kasabası (Ambarcık) Yaz Kur’ân Kursu öğrencileri arası temel dini bilgiler, ezan-kamet ve Kur’ân-ı Kerim okuma dallarında yarışma yapıldı.

Sögütlü Camii İmam Hatibi Arap Geleç ile iki imam hatibin jüri olarak yer aldığı yarışmalarda dereceye girmek için öğrenciler birbirleriyle yarıştı. Yarışma sonunda Kur’ân-ı Kerim okumada 1. Fethullah Burhan Saz, 2. Rabia Söğütlü ve 3. Alparslan Şahin oldu. Temel dinî bilgiler dalında 1. Kumru Nehir, 2. Yaprak Nehir ve 3. Mesude Kılınç oldu. Kamet-ezan okumada ise Hikmet Yıldırım birinci, Şamil Saz ikinci olurken, Mustafa Kaya üçüncü oldu. Dereceye girenlerden birincilere bisiklet, ikincilere çeyrek altın ve üçüncü lere ise 50 TL para ödülü verildi.

31.08.2010


 

Trafikte cezadan kaçılamayacak

KAMERALI takipten sonra Emniyet ve Karayolları Genel Müdürlükleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında kurulacak ‘’elektronik ağ’’, trafik cezaları ve köprü-otoyollardan kaçak geçenlere kesilen cezaların tahsilinde yeni bir dönem başlatacak.

Gelir İdaresine her yıl 7 milyona yakın trafik ceza tutanağı geliyor, 2006 yılı başından bu yana kesilen trafik cezalarının toplamı da 3 milyar 79 milyon lirayı buluyor. Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, büyük şehirlerde kurulan kameralı takip sistemiyle birlikte trafik cezalarında meydana gelen artış, cezaların tahsiline yönelik işlemlerinin on line ortamda yürütülmesine dönük çalışmaları da hızlandırdı. İlgili kuruluşlar nezdinde yürütülen çalışmalara göre, trafik para cezaları, köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere uygulanan geçiş ücreti idari para cezaları ve Karayolları Taşıma Kanunu İdari Para cezalarının manuel bilgi girişi yerine ‘’Emniyet, Karayolları ve Gelir İdaresi arasında kurulacak Elektronik Ağ’’ ile takip ve tahsili projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak. Elektronik ağa yönelik altyapı oluşturulurken, yıl sonuna kadar belirlenecek bir bölgede on line ceza sisteminin test çalışması da gerçekleştirilecek.

31.08.2010


 

Orman yangınlarına karşı ‘gönüllü itfaiyeci’ teklifi

ALMANYA'NIN Hessen Eyaleti Yeşiller Partisi Milletvekili Mürvet Öztürk, Hessen’de uygulanan ‘’gönüllü itfaiyeci’’ modelinin Türkiye’de de hayata geçirilmesi teklifinde bulundu.

Mürvet Öztürk, bir program kapsamında geldiği Bursa’da, yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinde büyük bölümü insan kaynaklı olmak üzere orman yangınlarının çıktığını söyledi. Müdahaledeki gecikmeler, bölgenin arazi yapısı ve hava şartları gibi etkenlerle yangınlarda büyük çapta zararın oluşabildiğini ifade eden Öztürk, yanan bölgelerin tekrar yeşillendirilmesinin uzun yılları alabildiğine işaret etti.

Öztürk, Türkiye’de orman yangınlarına genellikle orman işletmeleri ve yakınlarında bulunan belediyelerin itfaiye ekiplerinin müdahale ettiğini vurgulayarak, ‘’Profesyonel ekip müdahale ederken, vatandaşlar kendi çaplarında destek veriyor ya da uzaktan sadece izlemekle yetiniyor. Küçük bir gecikme yaşandıysa yangın hektarlarca alanı yok ediyor’’ dedi. Hessen’de çevre konusuna çok önem verildiğini ve özellikle orman yangınlarına karşı farklı bir yapılanma olduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu: ‘’Orman yangınlarına karşı gönüllü itfaiye sistemimiz var. Her şeyi devlet yapmıyor. Siz mühendis, öğretmen, müdür, memur, işçi olabilirsiniz. Çevre sevdalısı olarak gönüllü itfaiyecilik yapıyorsunuz. Haftada bir iki kez itfaiye görevlisi oluyorsunuz. Devlet bina, teçhizat ve aracını veriyor. Gerisi size kalıyor. Genellikle ormana yakın yerleşim birimlerinde yaşayanlardan gönüllü itfaiyeci oluyor. Boş zamanlarında hobi gibi itfaiyecilik yapıyorlar.’’

Gönüllülerin tek farkının ücret almaması olduğunu belirten Öztürk, ‘’Aldıkları iyi eğitimle tamamen profesyonel itfaiyecilik yapıyorlar. Yangın olduğunda ekip beklenmiyor. Gönüllüler olaya anında müdahale ediyorlar. Olayın boyutuna göre destek gönderilebiliyor. Gönüllülük sayesinde yangınları ve oluşan zararları en aza indirdik’’ dedi. Öztürk, özellikle yeşilliğiyle ünlü Bursa başta olmak üzere Türkiye’de de benzer gönüllülük esasına dayalı itfaiyeciliğin gelişmesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Çevreyi, doğayı, kısa ve uzun vadede korumak gerekiyor. Bunun için sadece devletin çabaları yeterli olmuyor. Türkiye’de de çevre gönüllüsü, yaşadığı bölgeye yakın ormanların sevdalısı çok sayıda gönüllü kolaylıkla bulunabilir’’ diye konuştu.

31.08.2010


 

Buldan’da şehitler için mevlit okutuldu

BULDAN'dA Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı şehit ve gazileri için mevlit okundu.

Buldan Alanyazı Meydanı’nda 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla ünlü mevlithanlar eşliğinde Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı Şehit ve Gazilerinin ruhları için Buldanlı iş adamı Halis Ödel tarafından mevlit okutuldu. Güzelleştirme Düğün Salonu’nda verilen iftar yemeğiyle başlayan programda teravih namazının ardından Alanyazı Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, Ankara Kocatepe Camii İmamı İsmail Coşar, Ankara Hacı Bayram Camii İmamı Ahmet Karalı, İzmir Balçova Camii İmamı Ahmet Yüksel, Ankara Kurtuluş Camii İmamı Mehmet Atıcı, Ankara Orman Bakanlığı Camii İmamı Fazlı Çoban, Ankara Mevlithanlarından Bilal Demiryürek, Ankara Tapu Kadastro Camii İmamı Ali Tel, Ankara Büyükşehir Belediye Camii İmamı Seyit Ali Çevik, İzmir Beşikçioğlu Camii İmamı Adem Uran (Duahan) ve şeref konuğu olarak katılan ‘’Çanakkaleli’’ Halil İbrahim Çanakkaleli’nin seslendirdiği Kuran ve mevlidi dinlediler. Bazı televizyon kanalları tarafından da canlı olarak yayımlanan mevlide katılım yoğun oldu. Çevre il ve ilçelerden gelen misafirlerin de doldurduğu Alanyazı Meydanı’ndaki program mevlithanların seslendirdiği ilahi ve hep bir ağızdan yapılan dualar eşliğinde sona erdi.

31.08.2010


 

Kanyonda kaybolan 12 kişi bulundu

KASTAMONU'NUN Pınarbaşı ilçesindeki dünyaca ünlü Valla Kanyonu istikametine yürüyüş yapan ve kendileriyle irtibat kesilen 7 erkek 5 kadından oluşan grup bulundu.

Muratbaşı köyü Gere Mahallesi’nden önceki gün 11.00’de Valla Kanyonu istikametine doğru yürüyüşe çıkan grubun önceki gün 17.00’de kanyondan çıkmamaları üzerine yakınları, Pınarbaşı İlçe Jandarma Komutanlığına durumu bildirdi. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ile köy muhtarı, grubun gidebileceği istikameti ve çevresini aradı. Hava şartları nedeniyle İl Sivil Savunma ekiplerinin önceki gece ara verdiği çalışmalara dün sabah erken saatlerde yeniden başlandı. İl Afet Müdürlüğü yetkilileri, arama çalışmaları sonucunda grubun 08.30’da bulunduğunu bildirdi. Yetkililer, sağlık durumları iyi olduğu gözlenen grup üyelerinin Pınarbaşı Sağlık Merkezi’nde sağlık kontrolünden geçirilecekleri kaydetti. İstanbul’dan gelen grubun, kanyona girmeden sarp kayalıklarda kayboldukları, havanın kararması üzerine de ağaçlık bir bölgeye sığınıp güneşin doğuşunu bekledikleri öğrenildi.

31.08.2010


 

Polisi gören hırsız keçiyi bırakıp kaçtı

ANTALYA'DA polisi gören hırsız, çaldığı yavru keçiyi sokakta el arabası içinde bırakıp kaçtı.

Alınan bilgiye göre, Mehmetçik Mahallesi Termesos Bulvarı’nda bir kişi, üstü palmiye dallarıyla örtülü el arabasıyla hızlıca giderken vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar, bu kişinin durumundan şüphelenerek polise haber verdi. Polis ekiplerinin geldiğini gören zanlı, el arabasını sokakta bırakıp, bahçelik alana kaçtı. Zanlı kısa sürede izini kaybettirirken, el arabasının içinde ön ve arka ayakları bağlı yavru bir keçi bulundu. Yavru keçinin ayaklarındaki bağı çözen polis, hırsızın bıraktığı keçiyi karakola götürmek için çekici istedi. Keçi, çekiciye bindirilerek Şarampol Polis Merkezi’ne götürüldü ve el konulan motosikletlerin toplandığı alana bağlandı. Polis, zanlıya ait olduğu belirtilen el arabasını da incelemeye aldı.

31.08.2010


 

Üç hektar meyve bahçesi yandı

KOCAELİ'NİN Gölcük ilçesindeki meyve bahçelerinde çıkan yangın söndürüldü.

Alınan bilgiye göre, Değirmendere Kurtuluş Tepesi mevkisindeki meyve bahçelerinde çıkan yangına, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük, Karamürsel ve İzmit itfaiyesi ile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Müdahale sırasında itfaiye araçları ve arazözler, iş makineleriyle açılan yoldan ilerleyerek yangının çıktığı bölgeye ulaştı. Yangın çıkan bölgeye gelen Donanma Komutanlığı Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Gündüz Alp Demirus, Kocaeli Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur ve İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Uğur Dilbaz söndürme çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yangın yaklaşık 1 saat süren çalışmalar sonunda söndürülürken, yaklaşık 3 hektar meyve bahçesi zarar gördü.

31.08.2010


 

Çatışma sonrası orman yangını çıktı

HATAY'IN Serinyol Beldesi’nde jandarma ile teröristler arasında yaşanan çatışmanın ardından orman yangını çıktı.

Alınan bilgilere göre, Serinyol Beldesi’nin Fırnız yaylasında devriye görevi yapan jandarma ekipleri, iki teröristle karşılaştı. Jandarmanın ‘dur’ ihtarına terör örgütü üyeleri silahla cevap verince çatışma çıktı. Bu arada, mermilerin kıvılcımından orman yangını meydana geldi. Yangına ilk müdahaleyi Serinyol Belde Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri yaptı. Hatay’a bağlı Söndürme çalışmalarına Antakya, Dörtyol, İskenderun, Serinyol ve Kırıkhan Belediyesi itfaiyelerinin yanı sıra, Adana, Kahramanmaraş ve Kilis’ten getirilen toplam 25 arazöz, 5 su tankı, 3 dozer, bir greyder ve bir helikopter ile yangının kısmen kontrol altına alındı. Bu arada, dün gece karanlıktan yararlanarak kaçan ve yaralı oldukları tahmin edilen teröristlere yönelik operasyonların da devam ettiği kaydedildi.

31.08.2010


 

Şanlıurfa’da Bediüzzaman mevlidi

Şanlıurfa’da vefatının 50. yılı münasebetiyle Bediüzzaman Said Nursî ve manevî şehitlerimizin ruhlarına bağışlanmak üzere 4 Eylül 2010 Cumartesi akşamı yatsı namazından sonra Şanlıurfa Dergâh Camiinde mevlid-i şerif ve hatim okunacak.

Urfa’da Bediüzzaman mevlidi

ŞanlIurfa’da başta Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (asm) ve bütün peygamberler olmak üzere vefatının 50. yılı münasebetiyle Bediüzzaman Said Nursî ve manevî şehitlerimizin ruhlarına bağışlanmak üzere Ramazan'ın 26. gecesine rastlayan 4 Eylül 2010 Cumartesi akşamı yatsı namazından sonra Şanlıurfa Dergâh Camiinde mevlid-i şerif ve hatim okunacak. Büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursi, Hicri 25 Ramazan 1379 (23 Mart 1960) yılında Şanlıurfa’da misafir bulunduğu İpek Palas Otelinin 27 nolu odasında 50 yıl önce Cenab-ı Hakkın rahmetine kavuşmuştu. Mevlid-i Şerif, Hz. İbrahim'in (as) doğduğu makam ve Bediüzzaman Said Nursî'nin ilk defnedildiği yer olan Dergâh Camiinde okunacak.

TALEBELERİNDEN YOĞUN İLGİ

Mevlide Bediüzzaman’ın talebelerinden Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Abdülkadir Badıllı, Said Özdemir, Ahmet Aytimur ve gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular’ın da katılması bekleniyor. Mevlid-i Şerif proframı, Kanal Urfa Televizyonu ve www.sentezhaber.com haber portalı canlı olarak yayınlayacak.

Şanlıurfa / Nihat Çiçek

31.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.