18 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Mehterde ‘iki ileri, bir geri’ yok

DünyanIn ilk ve en eski alaturka ordu bandosu olarak bilinen Mehter Takımına özgü bir stil olduğuna inanılan yürüyüşün, sanıldığı gibi ‘’iki ileri, bir geri’’ şeklinde olmadığı bildirildi.

İlk Türk Devleti Hunlar zamanındaki adı ‘’Tuğ’’ olan ve vurmalı ve nefesli sazlardan oluşan askerî mızıka okulunun ismi Osmanlı Devleti Padişahı Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra Mehter Takımı olarak değiştirildi. Türk savaş tekniğinin vazgeçilmez unsuru olan askerî müziğin amacı, çok uzaklardan duyulan ve gitgide yaklaşan gök gürültüsüne benzer yabancı bir müzmin sesiyle düşmanın moralini bozup savaşacak güç bırakmamak, düşmanı teslim almak suretiyle harbi en kısa zamanda bitirmek ve böylece bir bakıma insan kıyımını önlemektir. Yüzlerce yıllık mehter geleneği Anadolu’nun birçok bölgesinde olduğu gibi Çorum Belediyesi Mehter Takımıyla yaşatılarak geleceğe aktarılıyor.

“RAHİMALLAH VE KERİMALLAH’’ YÜRÜYÜŞÜ

Mehter takımı olarak kendilerini en çok rahatsız eden konulardan birinin ‘’Mehter adımı’’nın yanlış anlaşılması olduğunu ifade eden Çorum Belediyesi Mehterbaşı Selahattin Delice, mehter geleneğinde ‘’iki ileri, bir geri’’ diye bir adımın olmadığını söyledi. Delice, Mehter takımı yürüyüşü ise ‘’Yürüyüşlere daima ‘besmele’ ve sağ ayakla başlanır. Yürüyüş yapılırken her üç adımda sağa ve sola dönülüp selâm verilir. Bu mehter takımının sağa ve sola ‘Rahimallah ve Kerimallah’ mânâsına gelen selâmlama yürüyüşüdür. Yürüyüşlerde geri adım atılmaz, daima ileri gidilir’’ şeklinde tanımladı.

18.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Tatile geldi, Müslüman oldu

  Trafik kazasında 4 kız kardeşten 3’ü hayatını kaybetti

  Elmadağ’ın imarı sil baştan

  Antalya’da liseli iletişimciler yetişecek

  Mehterde ‘iki ileri, bir geri’ yok

  Ödünç panda öldü,500 bin dolar ceza yolda

  Bisikletiyle küresel ısınmaya karşı tur atacak

  Mehmet Âkif’in Hilvan’daki evi müze olmalı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.