22 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Mladiç çoktan yakalanmalıydı

Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için kurulan Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, Bosna’daki savaşta (1992-1995) soykırım yapmaktan aranan Rakto Mladiç’in halen yakalanamamasıyla ilgili Sırbistan’ı eleştirerek, ‘’Mladiç çoktan yakalanmış olmalıydı’’ dedi.

Soykırım suçlusu Mladiç çoktan yakalanmalıydı

Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için kurulan Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, Bosna’daki savaşta (1992-1995) soykırım yapmaktan aranan Rakto Mladiç’in halen yakalanamamasıyla ilgili Sırbistan’ı eleştirerek, ‘’Mladiç çoktan yakalanmış olmalıydı’’ dedi. Brammertz, Sırbistan’ın resmi haber ajansı Tanjug’a yaptığı açıklamada, Mladiç’in yakalanmasının Sırbistan’ın AB yolunu doğrudan etkileyebileceğini ifade etti. Brammertz, ‘’Ratko Mladiç çoktan yakalanmış olmalıydı. AB yetkilileri de Mladiç’in yakalanması konusunda Sırbistan’a daha çok baskı uygulamalıdır. Çünkü Lahey’deki mahkemenin en önemli zanlıları Ratko Mladiç ve Goran Haciç halen yakalanamadı. Mahkeme bu kişilerin yakalanmasını beklemektedir, fakat Sırbistan’ın bu konuda yaptığı çalışmalar yetersiz gibi görünüyor’’ diye konuştu.

SIRBİSTAN’IN BİR NUMARALI MESELESİ DURUMUNDA!

Sırbistan Devlet Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü Başyargıcı Vladimir Vukçeviç ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Mladiç’in yakalanması ve adalete teslim edilmesinin Sırbistan’ın ‘’bir numaralı meselesi’’ olduğunu belirtti. Vukçeviç, Sırbistan’ın firardaki Mladiç’in yakalanması konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, ‘’Mladiç’in tutuklanması ve Lahey’deki mahkemeye teslim edilmesi üzerinde devamlı olarak çalışıyoruz’’ dedi. ‘’Bosna kasabı’’ olarak adlandırılan ve ülkede 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta insanlığa karşı suç işlemekten, Srebrenitsa’da soykırım yapmaktan aranan Ratko Mladiç, 15 yıldır yakalanamadı.

22.09.2010


 

İsrail’e 'inşaatları durdur' mesajı

Ortadoğu Dörtlüsü temsilcilerinin, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarına katılmak için ABD’de bulunan İsrailli yetkililerle bir görüşme yaparak, yeni yerleşim yeri inşaatlarının durdurulmasını isteyeceği bildirildi.

Görüşmede İsrailli yetkililerden, inşaatların durdurulmasına yönelik moratoryumun önümüzdeki yıl içerisinde varılacak muhtemel bir barış anlaşmasına pozitif katkı sağlayacağı söylenerek, süresinin uzatılmasının isteneceği belirtildi. ABD, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nden yapılması beklenen açıklamada “Dörtlü, İsrail tarafından geçtiğimiz Kasım ayında uygulanan moratoryumun pozitif bir etkisi olduğunu not etmiştir ve sürmesini istemektedir” denilecek. Dörtlü tarafından BM Genel Kurul toplantılarında yapılacak bu açıklama ile Eylül ayı sonunda sona erecek 10 aylık moratoryumun uzatılması için İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres üzerindeki baskının arttırılması bekleniyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, daha önceki açıklamalarında moratoryumun uzatılması gerektiğini ifade etmişlerdi. Filistin tarafı ise moratoryumun uzatılmaması halinde bu ay içerisinde ABD’de yeniden başlayan barış görüşmelerinden çekileceklerini belirtiyor. Ortadoğu Dörtlüsü’nün bu açıklamayla ayrıca barış görüşmelerine desteğini bildirmesi ve Filistin ile İsrail’in yan yana iki devlet olduğunu öngören bir barış anlaşmasının bir yıl içerisinde imzalanmasını umut ettiğini aktarması bekleniyor.

22.09.2010


 

Bu yardımlar Pakistan’a yetmez

ABD’nin Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, uluslararası toplumun mâlî yardımının Pakistan’ın yeniden inşasının maliyetini karşılamak için yetmeyeceğini, bu maliyetin on milyarlarca doları bulacağını söyledi.

Pakistan için daha fazlası gerekiyor

ABD’nin Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, uluslararası toplumun mali yardımının Pakistan’ın yeniden inşasının maliyetini karşılamak için yetmeyeceğini, Pakistanlıların da ‘’daha fazlasını’’ yapmaları gerektiğini belirtti. Holbrooke, telefonla düzenlediği basın toplantısında, uluslar arası toplumun, yeniden yapılanmanın maliyetinin tümünü karşılayamayacağını belirterek, bu maliyetin on milyarlarca doları bulacağını söyledi. Pakistanlıların daha fazlasını yapmaları gerektiğini bildiklerini kaydeden Holbrooke, uluslar arası yardımın da devam edeceğini belirtti. Holbrooke, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın 14-15 Ekimde Brüksel’de düzenlenecek Pakistan’a yardım toplantısına katılacağını kaydetti. BM, yaklaşık 21 milyon kişinin sel felaketinden etkilendiği Pakistan’a yardım için üye ülkelerden 2 milyar dolarlık yardım istemişti.

22.09.2010


 

Körfez ülkelerinden rekor silâh tedâriki

İngİlİz Financial Times (FT) gazetesi, Körfez bölgesindeki Arap ülkelerinin, 123 milyar dolarlık silâh alımıyla, tarihindeki en büyük silâh tedariki hamlesini yaptığı yazdı.

Gazete, haberde, “Arap ülkelerinin, özellikle İran’ın nükleer amaçlarına karşı konumlarını güçlendirmek için bu alımlara yöneldiğini” kaydetti. ABD’den sağlanacak bu alımlar için, örneğin Suudi Arabistan’ın 67,78 milyar dolarla ilk sırada yer aldığını belirten gazete, Riyad yönetiminin, ABD ile tarihinin en büyük silah alım anlaşmasını yapmaya hazırlandığını yazdı. Ortadoğu ülkelerinin İran’ın nükleer programının yanı sıra, İsrail’in İran’a yönelik olası bir tek taraflı saldırısı sonrası, Tahran’ın kendilerine misilleme yapmasından da endişe duyduğunu belirten FT, Umman’ın 12,34 milyar, Kuveyt’in 7,11 milyar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin 35,64 milyar dolarlık silâh anlaşmaları imzaladıklarını ya da imzalamak üzere olduklarını kaydetti.

22.09.2010


 

Hindistan’da sel felâketi: 2 milyon kişi evsiz kaldı

Hİndİstan’In kuzeyinde şiddetli muson yağmurları sonrası Ganj ve diğer nehirlerin taşması sonucu 2 milyon kişi evsiz kaldı.

Sel suları bentleri aşarken, köyler, tarlalar ve dinî alanlar su altında kaldı. Hindistan makamları, Uttar Pradesh eyaletinde 500 bin hektar şeker kamışı tarlasının su altında kaldığını ve Punjab ile Haryana eyaletlerinde de pamuk tarlalarını tehlike altında olduğunu ifade etti. Seller yer yıl Hindistan’da yaklaşık 20 bin can alırken, 500 milyon dolar da zarara yol açıyor.

22.09.2010


 

Hristofyas, çözüm konusunda kötümser

KIbrIs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ‘’Kıbrıs sorununun yıl sonuna kadar çözüleceği konusunda iyimser değilim’’ dedi.

Rum radyosunun haberine göre, New York’ta BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülke temsilcileri onuruna verdiği yemekten sonra açıklamada bulunan Hristofyas, “Türkiye ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerelerdeki tutumu nedeniyle, Kıbrıs sorununun bu yılın sonuna kadar çözüleceği konusunda iyimser olmadığını, bunu beş daimî üye ülkenin temsilcilerine ilettiğini’’ söyledi. Mülkiyet konusunun, toprak ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konularıyla ilişkilendirilmesi ile kapalı bölge Maraş’ın Rumlara verilmesi teklifinin, Türkiye ve Eroğlu tarafından reddedildiğini de toplantıda dile getirdiğini belirten Hrsitofyas, Kıbrıs sorununu çözmek için verilen çabalarda durumun geçen yıldan daha iyi durumda olmadığını savundu.

22.09.2010


 

Somali’de okula bile gidilemiyor

Küresel Eğitim Kampanyası (GCE) adlı kuruluşun, New York’taki BM Genel Merkez Binasında devam eden “BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi”nde açıkladığı raporuna göre, Somali, dünyada eğitim koşullarının en kötü olduğu ülke olarak belirlendi.

GCE, 20 yıldır iç savaşla mücadele eden Somali’yi, “Okula gidilecek en berbat yer” olarak tanımladı. Raporda, “Ülkede devam eden iç savaş, istikrarsızlık, karışıklıklar Somali’de eğitime çok büyük zarar verdi. Eğitim çağına gelmiş çocukların ancak yüzde 10’u okula gidebiliyor” denildi. GCE ayrıca, Somali’nin dünyada eğitim oranının en düşük olduğu 4 ülkeden biri olduğunu, nüfusun yüzde 70’inin okuma-yazma bilmediğini açıkladı. BM’ye verilen raporda Somali, En Fakir 60 Ülke Tablosu’nda da Eritre, Haiti, Komor, Etiyopya, Çad ve Burkina Faso gibi ülkelerin de ardında listenin en altında yer aldı.

22.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.