12 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Eğitim

Kampüse girdiler, sınıfa alınmadılar

“EĞİTİM Hakkı Engellenmesin Platformu’’ üyesi bir grup, üniversitelerden atılmanın kaldırılması ve geçmiş yıllarda atılan bütün öğrencilerin koşulsuz olarak üniversitelerine dönmeleri istemiyle Milli Eğitim Bakanlığı önünde maskeli protesto eylemi yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın maskelerini takan öğrenciler, açıklamanın ardından ‘’Hayat Bayram Olsa’’ adlı şarkıyı hep birlikte söylediler.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan öğrenciler, üniversite affına yönelik taleplerin bulunduğu pankartlar açtılar. Daha sonra Harun Akalp grup adına yaptığı basın açıklamasında, YÖK Başkanı Özcan’ın 2008 affının hemen sonrasında üniversitelerden atılmanın kaldırılması için çalışma başlattıklarını ve geçmiş yıllarda atılan öğrencilerin de koşulsuz olarak üniversitelerine geri döneceklerini açıkladığını belirtti.

Bu söylemin ardından Prof. Dr. Özcan’ın konuyla ilgili sık sık basın açıklaması yaptığını, bunun geçmiş yıllarda üniversiteden atılan yüz binlerce öğrenciye umut kapısı olduğunu ifade eden Akalp, şunları kaydetti: ‘’Fakat aradan 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ üniversitelerden atılma kaldırılmamıştır ve geçmiş yıllarda atılan öğrencilerin bekleyişi sürmektedir. Şu an Milli Eğitim Bakanlığında olduğu bilinen yasa tasarısı bir an önce yüce meclisimize gönderilmeli ve Türk eğitim sistemindeki bu baskı bir an önce kaldırılmalıdır. Avrupa’da üniversiteyi kendi isteğiyle bırakan öğrencileri eğitim hayatlarına tekrar kazandırmak için büyük çalışmalar yapılırken ülkemizde halen öğrencilerin üniversitelerden atılması asla kabul edilemez bir durumdur. Ülkemizde en son çıkarılan 2008 affı dahil bugüne kadar düzenlenen bütün öğrenci afları yüzde 80 başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun en büyük sebebi öğrenci aflarının yanlış uygulamalarıdır. Çıkarılan öğrenci affı yasalarından sonra bütün üniversiteler, bu afları değişik prosedürlerde uygulayarak, ilişiği kesilmiş öğrencinin tekrar öğrencilik kazanmasının mümkün olamayacağı en zor şekilde uygulanmıştır. Öncelikle 2008 affına başvurup da yanlış düzenlemeler sonucunda bu aftan yararlanamayan, yaşadığı zorluklar sebebiyle bu affa başvuramayan ve 2008 affından sonra atılarak hiçbir geri dönüş hakkına sahip olamayan her ne sebeple olursa olun ilişiği kesilmiş yüz binlerce öğrenciye, af olmadan, koşulsuz olarak üniversitelerine geri dönüş hakkı verilmeli ve sonrasında üniversiteden atılma kaldırılmalıdır.’’ Açıklamanın ardından ‘’Hayat Bayram Olsa’’ adlı şarkıyı hep birlikte söyleyen öğrenciler, daha sonra dağıldı.

Kampüse girdiler, sınıfa giremediler

ÜNİVERSİTELERDEKİ başörtüsü serbestisinin son günlerde yeniden gündeme gelmesi üzerine bazı üniversiteler kampüs kapılarını başörtülü öğrencilere açmasına rağmen, bazı akademisyenler ise yasağın devamında ısrarcı oluyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘sebebi ne olursa olsun öğrencilerin dersten çıkartılmaması’ açıklamasını da dikkate almayan bazı hocalar, öğrencileri sınıf kapısından geri çeviriyor. Son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) de özgürlüklerden yana tavır koydu. Üniversitede dün başörtülü öğrencilerin kampus içerisine girilmesine izin verildi. Bazı bölümlerde başörtülü öğrencilerin derslere de girebildiği üniversitede, bazı bölümlerde ise buna izin verilmedi. Bazı öğrenciler ders hocalarının izin vermesine rağmen bölüm yöneticileri tarafından sınıfın kapısından geri çevrildi. Israrlara rağmen, öğrencilerin, başlarını açmadan bölüm binasına ve sınıflara giremeyecekleri ileri sürüldü. KTÜ Fizik Bölümü’nden bir grup öğrenci, ders hocalarının izin vermesine rağmen Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Aydın’ın sınıfın kapısından kendilerini kovduğunu iddia etti. İsimlerinin yazılmasın istemeyen öğrenciler, ders hocaları Yrd. Doç. Dr. Hicabi Sinan Özkan’ın başörtülü olarak derse girebileceklerine izin vermesine rağmen, Yrd. Doç. Dr. Aydın’ın sınıfın kapısından kendilerini dışarı attığını söyledi. KTÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ekrem Yanmaz,”Bölüm başkanlığımıza bununla ilgili bir yazı gelmemiştir, onun için eski durum neyse şu anda o devam etmektedir” dedi. Öte yandan, Yrd. Doç. Dr. Coşkun Aydın ise konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, dün itibariyle başörtülü şekilde kampüse girilebildiğini söyledi. Bu konuda YÖK’ün nihai kararını beklediklerini söyleyen Özen, “Şu an için kampüse girilebildiğini söyleyebilirim. Konuya ilişkin çözüm arayışları gündemde, umarım biran önce bir çözüme varılır” açıklamasında bulundu.

12.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.