Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

HRW: İsrail kasten sivil öldürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), İsrail ordusunun bazı durumlarda Lübnan’da sivilleri bilerek bombaladığı izlenimi edindiğini, bazı saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini bildirdi. Örgütün açıklamasında, Hizbullah militanlarının Lübnan’da sivillerin arkasına saklandığı yolundaki İsrail’in iddiasının, bu ülkenin sivillerle militanları ayırmakta ‘’sistematik başarısızlığını’’ haklı çıkaramayacağı belirtildi.

Açıklamada, ‘’Bu başarısızlıklar kaza olarak nitelendirilemez ve suç Hizbullah’ın yanlış hareketleri üzerine atılamaz. Bazı durumlarda bu saldırılar savaş suçu teşkil eder. Bazı durumlarda İsrail güçlerinin sivilleri kasten hedef aldığı izlenimi edinildi’’ denildi. Örgüt, İsrail kuvvetlerinin savaş uçakları ve ağır silâhlarla, çoğu beyaz bayrak asarak kaçmaya çalışan sivil araçlara ateş açtığını da bildirdi. Açıklamada, gerek örgütün topladığı deliller, gerekse bağımsız medyanın haberlerinin, sivil vasıtalara yapılan saldırıların hiçbirinin Hizbullah militanlarına zarar verdiğini ya da silahların imha edilmesini sağladığını göstermediği belirtildi. İnsan hakları örgütü, raporunu saldırılardan sağ çıkanlarla yapılan görüşmeler, bombalanan yerlerde yapılan incelemeler ve hastahanelerle yardım kuruluşlarından gelen bilgilere dayanarak hazırladığını bildirdi.

/ BEYRUT

04.08.2006


 

Yine çocuk öldürdüler

İsrail’in Filistin’e düzenlediği son saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 5 Filistinli hayatını kaybetti, 26 kişi yaralandı.

Filistin hastahane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının gece boyunca Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a bomba yağdırdığını bildirdi. İsrail saldırılarında 1’i çocuk 5 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi yaralandı. Bir ayı aşkın bir süredir Filistin’e bomba yağdıran İsrail, bu süre içinde en az 157 Filistinliyi katletti, yüzlerce kişiyi de yaraladı.

/ GAZZE

04.08.2006


 

İsrail bombalıyor, uluslar arası toplum seyrediyor

İsrail’in, Lübnan topraklarında düzenlediği saldırılar 23. gününde de devam ediyor. İsrail uçakları, Beyrut’un güneyini tekrar bombaladı. Hava saldırılarında, kuzeydeki Akkar’da bir köprü, Bekaa vadisi, Suriye sınırı yakınlarındaki karayolları ve güneydeki Nabatiye dahil 70 kadar hedef vuruldu.

Lübnan’ın güneyindeki 5 bölgede de yaklaşık 10 bin İsrailli asker ile Hizbullah gerillaları arasında çatışmalar çıktı. Bu arada, ABD, İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyinin, ateşkes çağrısı, tampon bölge ve Hizbullah’ın silâhsızlandırılması tekliflerini ihtiva eden karar tasarısının bir hafta içinde oya sunulması yönündeki isteklerini dile getirdiler. Ancak Fransa ile ABD arasında, çok uluslu gücün bölgeye konuşlandırılacağı tarih konusunda görüş ayrılıkları belirdi. Fransa, muhtemel uzlaşmanın, İsrail, Hizbullah ve Lübnan arasında yapılacak uzun süreli barış anlaşması temeline dayanması gerektiğini açıklarken, ABD, uluslar arası gücün, çatışmaların durmasının ardından konuşlandırılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

/ ANKARA

04.08.2006


 

Olmert’ten barış gücü talimatları

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hizbullah ile çatışmalar sona ermeden önce Lübnan’ın güneyine konuşlandırılmasını istediği uluslar arası güce Türkiye’nin de katkı yapabileceğini söyledi.

Olmert, İngiliz The Times ve The Financial Times gazetelerinde dün yayımlanan röportajında, Hizbullah ile çatışmalar son bulmadan önce Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek çok uluslu gücün 15 bin askerden oluşmasını istedi.

12 Temmuzda başlayan savaşın BM Güvenlik Konseyinin böyle bir güç gönderilmesine izin vermesinden sonra sona erebileceğini belirten Olmert, “Bu konudaki karar tasarısının gelecek hafta Güvenlik

Konseyinde oylanıp kabul edileceğini sanıyorum. Bundan sonrası Lübnan’ın güneyine çok uluslu gücün hızla konuşlandırılmasına bağlı’’ dedi.

/ ANKARA

04.08.2006


 

Irak tam bir kan gölü

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ta şiddet olaylarının had safhaya ulaştığını ancak ‘iç savaş’ olmadığını söyledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ta şiddet had safhaya ulaşsa da ‘iç savaş’ tan bahsedilemeyeceğini bildirdi. Rumsfeld, “Açıkçası mezhep çatışması var. İnsanlar birbirlerini öldürüyor. Sünniler Şiileri öldürüyor, Şiiler Sünnileri öldürüyor. Kürtler buna karışmıyor gibi görünüyor” dedi. Irak’ta talihsiz bir durum olduğunu ve uzlaşma için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirten Rumsfeld, “Şiddetten kaçan bazı Şiiler, Sünnî bölgelerini terk ediyor, bazı Sünnîler de Şii bölgelerini terk ediyor. Diğer Iraklılar da ülkeyi terk ediyor” diye konuştu.

/ WASHINGTON

04.08.2006


 

AB alkolle savaşa hazırlanıyor

Tütün ürünlerinin sağlığa zararları konusunda kamuoyunu uyarmak için son yıllarda kapsamlı tedbirler alan AB, şimdi de alkollü içkileri hedefleyen uygulamalar başlatmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu, üye ülkelerde alkol tüketimini ve bu tüketimden kaynaklanan sorunları ele alan bir raporu eylül ayında açıklayacağını duyurdu. AB üyesi 25 ülkede alkol tüketimini inceleyen ayrıntılı bir raporu temel alan Komisyon, bir ‘’stratejik plan’’ hazırlayacağını ve alkolizme karşı mücadele için tedbir teklifleri getireceğini bildirdi. AB Komisyonu, alkol tüketiminin kontrolünde yaptırım gücü olmayan bazı tavsiye kararlarının, tüm üye ülkelerde yaptırım gücü olan AB yasalarına dönüştürülmesini hedefliyor.

/ BRÜKSEL

04.08.2006


 

ABD sıcaklarla boğuşuyor

ABD’nin kuzeydoğu bölgesini vuran sıcak hava dalgası yüzünden Washington ve New York gibi şehirlerde hava sıcaklıkları 39 dereceye kadar yükselirken, olumsuz şartların iki gün daha etkisini sürdürmesinin beklendiği bildirildi.

Meteoroloji yetkilileri, rutubet göz önüne alındığında Washington’da son iki günde ulaşılan 39 derecelik sıcaklığın hissedilen karşılığının 45 derece olduğuna işaret etti. Şehir sakinlerine mümkün olduğunca açık havada durmamaları tavsiyesinde bulunuldu.

/ WASHINGTON

04.08.2006


 

Timsah gözyaşları

İsrail ordusu Pazar günü Kana’da bir binayı bombalarken içinde sivillerin bulunduğunu bilmediğini iddia etti. Savaştan kaçan sivillerin sığındığı binanın bombalanmasında çoğu kadın ve çocuk 60 sivil hayatını kaybetmişti.

Katliâmın ardından İsrail ordusunun yaptığı iç soruşturma raporu açıklandı. Raporda, “İsrail ordusu binada siviller olduğunu bilmiyordu, teröristlerin saklandığı enformasyonuna göre hareket etti. Eğer binada sivillerin olduğu bilinse idi, saldırı gerçekleştirilmezdi” denildi.

Lübnan’ın güneyindeki Kana köyünde İsrail kuvvetlerinin yaptığı katliam bütün dünyanın sert tepkilerine yol açmış ve İsrail’in, Lübnan’daki saldırılarını durdurması çağrısında bulunulmuştu.

/ KUDÜS

04.08.2006


 

Lübnan’da yerinden olanların sayısı 1 milyonu buldu

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, İsrail saldırısında 900’den fazla kişinin öldüğünü, 3 bin kişinin yaralandığını ve 1 milyon kişinin yerinden olduğunu söyledi.

Sinyora, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Yürütme Kurulunun İsrail’inLübnan ve Filistin’deki saldırılarıyla ilgili Malezya’da yaptığı toplantıya telekonferans aracılığıyla katılarak bir konuşma yaptı. Başbakan Sinyora, konuşmasında, İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah militanlarına yönelik 3 haftalık saldırısında kayıpların 3’te birini 12 yaşın altındaki çocukların oluşturduğunu belirtti.

Fuad Sinyora, “İsrail’in Lübnan saldırısı insan hayatına ve alt yapı sistemine büyük bedeli olmaktadır. Ülkemizi tamamen mahvetmiş ve ekonomimizi sarsmıştır’’ dedi.

/ BEYRUT

04.08.2006


 

İsrail, ABD’nin Irak’ta yaptığı yanlışa düştü

İngiliz gazetesi Financial Times’a göre, strateji uzmanları, İsrail’in Lübnan’da, ABD’nin Irak’ta yaptığı hatayı tekrarlamakta olduğunu söylüyor:

“Askerî uzmanlara göre İsrail yüksek savaş teknolojisine ve taktik avantajına odaklandı kamuoylarının stratejik önemini görmezden geldi. Merkezi Washington’da bulunan Uluslar arası Stratejik Çalışmalar Merkezi’nden bir uzman, ‘Bir savaşta, bir krizi sona erdirmede, öldürdüğünüz, ele geçirdiğiniz düşman sayısı kadar yerel, bölgesel ve küresel algılamalar da önemlidir. İsrail Lübnan’da bu gerçeğin farkına varamadı. Tıpkı Amerika’nın Kosova, Irak ve Afganistan’da farkına varamadığı gibi’ diyor.”

04.08.2006


 

ABD’den BM’ye fırça

ABD yönetimi, Washington’ın Orta Doğu diplomasisinde liderliği diğer ülkelerin de paylaşmasına izin vermesi gerektiğini söyleyen BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch Brown’u, sert bir dille eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Yersiz ve yanlış açıklamalarıyla üye ülkeleri eleştirmeyi iş edindiği belli olan BM’nin üst düzey bir yetkilisinin rahatsız edici tavır içinde olduğunu görüyoruz’’ dedi.

McCormak açıklamayı, Brown’ın bugünkü Financial Times’da çıkan röportajıyla ilgili soru üzerine yaptı.

Brown, ABD’nin izlediği politikanın Lübnan için uluslar arası güç oluşturulmasını zorlaştırdığını da söylemişti.

/ WASHINGTON

04.08.2006


 

Irak’a demokrasi gelmeden sivil savaş çıkabilir

Geçen hafta Irak’taki görev süresini dolduran İngiltere’nin Irak eski büyükelçisi William Patey, Irak’ta yaşananların ülkeyi istikrarlı bir demokrasiye geçişten çok, bir sivil savaşa sürüklediğini belirtti.

Patey’nin geçen hafta Irak’tan ayrılmadan önce İngiliz hükümetine gönderdiği gizli bir telgrafta, “İstikrarlı bir demokrasiye başarılı ve dayanıklı bir geçişten ziyade, bu aşamada, düşük yoğunluklu bir sivil savaş ve Irak’ın fiili ayrımı ihtimali, muhtemelen daha büyük bir ihtimal” ifadelerinde bulundu. Telgrafı ele geçirdiğini bildiren BBC, telgrafın İngiltere Başbakanı Tony Blair, dışişleri ve savunma bakanı ve ordunun yüksek rütbeli subayları dahil birçok yetkiliye gönderildiğini belirtti. BBC bu kısa notun, “durumun umutsuz olmadığını”, fakat Irak’ın gelecek 5-10 yıla kadar düzensizlik ve zorluklarla yüzyüze kalacağını vurguladığını bildirdi.

/ LONDRA

04.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004